Рубрики
Закуски

Як засолити ікру горбуші в домашніх умовах? 4 швидких і смачних рецептів

Вітаю!

У минулому випуску говорили з вами про те, як правильно засолити горбушу. Сьогодні продовжуємо цю тему і зупинимося на засолюванні такого делікатесу, як червона ікра. Адже це казкова смакота! Але погодьтеся, щоб її приготувати, потрібно спочатку знайти її в лососевої рибку, а після добре відокремити від плівки (ястика).

Способів засолювання червоної ікри існує два, перший — це в розсолі, а другий — сухий. Ці обидва методу гарні кожен по своєму, виходить шалено смачно і якщо покласти потрібну кількість солі — малосольно.

Багато хто просить мене показати рецепт ікри, яка може довго зберігатися, ну не знаю… а навіщо? Можливо, такий потрібен, якщо ви ікру добуваєте відрами. От би мені так, я б їла вдень і вночі! Жарт.

Мені такий делікатес по душі, єдиний його мінус, він дорогий. 100 грам готового продукту коштує пристойних грошей. Але, як ми їли так і будемо їсти, та хай тільки по святах. Але ж це відмінна закуска, яка виходить у вигляді бутербродів.

Що ж робити, якщо ви купили свіжу або свіжоморожену горбушу, а в ній, бац сюрприз всередині? Звичайно ж відповідь очевидна! Давайте вже почнемо розбиратися, розглянемо всі кроки по порядку. Тим більше, що сам процес засолювання ікри не трудомісткий і по часу маловитратний. Зазвичай вистачає близько 5-15 хвилин, 2 години або навіть однієї доби.

Ммм… пишу і сама вже облизуюся, роздражнила саму себе. Що ж, давайте розглядати ці прості і швидкі рецепти, які я підібрала, щоб ви змогли побалувати себе цим зернистим продуктом. Адже смак у нього незрівнянний.

Як посолити червону ікру горбуші швидко і смачно будинку

Отже, щоб почати засолення червоної ікри, спершу такий «золотий презент» потрібно знайти в горбуші. І давайте зробимо все так, щоб вас не настало розчарування. Адже таке питання завжди постає перед покупцями, коли вони в магазині або супермаркеті. Кожен стоїть і думає, яку рибку йому схопити, щоб не окорать. Часто ми чіпаємо черевце, дивимося на мордочку. Але, погодьтеся, коли не знаєш за якими критеріями це правильно зробити, результат може себе не виправдати.

Так от, щоб уже напевно, я вирішила спочатку поінформувати вас і в цьому питанні.

Які відмінності у горбуші самця від самки?

Як же знайти самку горбуші і не сплутати її з самцем. У цьому допоможуть нам картинки, розглянувши які, ви навчитеся швидко вгадувати. І вже не переплутаєте. Тільки врахуйте, що на нерест горбуша йде у кінці серпня, отже, найпростіше знайти таку рибку з «подарунком» всередині саме в цей проміжок часу в супермаркетах. Хоча вона в основному продається в замороженому вигляді, тобто протягом усього року ви теж слідуючи підказкам можете знайти таку:

1. Самець — це в першу чергу хижак, відмітні особливості — велике тіло з горбом і щелепи з іклами (і ще явні викривлення). А ось у самочок, як у всіх дівчат))), зовнішній вигляд миліше, і стирчать зубів не видно.

Читайте також:  Бутерброди з червоною рибою на святковий стіл (прості і смачні рецепти)

2. Забарвлення риб теж різна, самець буде завжди яскравіше і барвисто, щоб залучати інших хижаків, убезпечивши прихильницю.

3. У всіх самців явно видно великий горбик, а самок — відсутня.

Порада від мене! При виборі риби дивіться на мордочку, якщо видно ікла, щелепа нерівна й горбуша страшна, то це самець.

Як відокремити від плівки ікру горбуші

Ну, нарешті-то з вибором визначся, принесли додому рибку. Розпороли черевце, а там криниця «природних багатств». Але і це ще не все, ікра захована в плівку, по-іншому досвідчені рибалки вам скажуть, що це ястика. Саме його обов’язково потрібно видалити, якщо не хочете, щоб «золотий бонус» гірчив. Це ювелірна робота, але впоратися з нею може навіть недосвідчений новачок, якщо знати секрети в цій справі.

Пам’ятаєте! Якщо ви будете нещадно розправлятися з ікринками і не дотримуватися всіх правил, то готовий продукт буде зіпсований, вийде потрескавшим. Вб’єте час даремно(.

Давайте розглянемо способи, за допомогою яких всі ястики будуть прибрані, а червоні «зернятка» залишаться цілими і неушкодженими:

  • Використовуйте спеціальний інструмент, який називається грохотка, якщо ж його немає, то беріть не що інше, схоже на таку решітку (це може бути ракетка для тенісу, бадмінтону або).

І руками пальців акуратно жулькая, возюкая за грохотке допомагайте икринкам відокремитися і впасти в чашку.

Червоної ікри з одного горбуші виходить не так багато (може навіть і менше), як бачите:

  • Метод очищення ікри від ястика з допомогою звичайного ручного віночка.

Помістіть зернисту масу у воду і використовуючи звичайний віночок почніть активно заважати. Не бійтеся, все вийде! Плівка легко і швидко відокремиться від ікри, вона намотається на металеві кріплення.

  • Наступний метод — окріп.

Замочіть ікру в плівці миттєво в киплячій рідини, швидко злив воду, щоб «кульки» не зварилися, тут мета зварити плівку. Потім перемістіть в прохолодну воду і руками почніть відокремлювати зернятка.

  • За допомогою звичайної великої терки, також можна ще спробувати провести очищення використовуючи вилку і сито.

Але ці варіанти малоефективні, тому про них я писати не буду. Є ще екстремальний метод — пройдіться міксером (насадка для тіста-гак) на мінімальному режимі за мішечків з ікрою, прибравши найбільші частини плівки.

Використовуючи будь-який спосіб по відділенню ястика, в будь-якому випадку потрібно буде після всієї процедури, зробити наступне. Делікатес залийте холодною водою, а далі вилийте на марлю і огляньте, переберіть.

У кого виникають питання, то рекомендую написати мені внизу статті в полі коментарів або подивіться цей короткий ролик:

Наступний крок, потрібно грамотно підготувати тузлук. Назва цікава, але означає воно розчин хлориду натрію, по-російськи сказати солону рідину.

Закип’ятіть воду і в неї покладіть сіль крупного помелу, розмішайте. Скільки класти? Стільки, щоб плавало яйце, якщо його туди кинути.

Зазвичай, такі пропорції, це 100 г на 1 літр води.

Наступний важливий момент, це те, що розсіл повинен бути холодний, ні в якому разі не гарячим, а то ікра звариться. Помістіть зернистий продукт в цей прохолодний розчин і засічіть 5 хвилин, не більше! За цей час, кілька разів можна перешкодити столовою ложкою або руками.

Читайте також:  Закуски на Новий рік 2020 - новинки смачних і простих рецептів новорічних закусок

Що далі, запитаєте ви? Напевно можна дегустувати? ТАК, абсолютно вірно! Не забудьте злити розсіл.

Засолювання ікри горбуші з замороженої риби

Ну, що ж пропоную почати підготовку з самого простого рецепту, який повинен бути в домашній книжці будь-якої господині, хоч дослідної, хоч початківця. Цей варіант порівняно швидкий, а виходить обалденно смачно, особливо якщо ікру помістіть на шматочок батона, змастивши її вершковим маслом або вершковим сиром. Вообщем словами не описати, тут тільки потрібно пробувати на язичок!

До речі, икорка може поблескивать, завдяки секретного інгредієнту про який напишу трохи нижче. А якою буде аромат і запах. Деякі називають цей спосіб готування п’ятихвилинка.

Потрібно:

Етапи:

1. Отже, візьміть самку горбуші, якщо не знаєте, як її знайти в магазині, читайте вище рекомендації. Або зверніть увагу на мордочку, у неї не дуже вузький ніс, немає стирчать іклів і зубів і звичайно ж горба.

2. Рибу після морозилки розморозьте не при кімнатній температурі, а в холодильнику, або в прохолодному місці. Промийте в холодній воді і очистіть від лусочок. А далі викладіть на обробну дошку.

Рада! Не беріть руками розморожену горбушу за хвіст, так як порушите м’ясо, воно порветься і стане пухким.

І ще намагайтеся не пошкодити жовчний міхур. Жовч як відома дуже гірка і якщо вона витече, то смак може бути безнадійно зіпсований.

3. Розпотрошили самку, видаліть голову, потягнувши за плавник, зробіть надріз по диагонале спочатку з одного боку, потім з іншого. Отсеките голову, таким чином, м’яса залишиться більше. Наступна дія — надріжте ножем акуратно черевце. А краще візьміть кухонні ножиці. Там побачите чарівні дари моря. Вийміть їх разом в непотрібними відходами.

Трохи відійду від теми, що робити далі і як можна швидко і смачно засолити горбушу. Вирішила в цьому пості розписати коротко рецепт. М’якоть риби грамотно відокремте від кісток, для цього ніж поставте на кісточку і ріжте прямо по верху кістки до самого хвоста.

Як бачите філе вийшло ідеальним з першого разу, чудно! Другу половинку м’якоті обробіть таким же чином, але ставте ніж під кістка і ріжте вниз до хвоста. Приберіть дрібні кісточки.

4. У чистий контейнер укладіть червоне філе посоліть і сіллю великого засолу. Поставте в холодильник на 24 години або добу. Далі можна знімати пробу.

5. Що ж, повертаємося до ікрі. Щоб її засолити необхідно в глибоку миску налити воду, температура повинна бути 70 градусів, тобто тепла, щоб руках було зручно працювати. Солі кладіть на 0,5 л води 50 р. Можна додати цукор за бажанням. Розмішайте розсіл, до розчинення крупинок. Тузлук готовий!

6. Потім покладіть мішечок з ікрою в теплу воду і почніть ручним віночком розмішувати вміст. Страшно? Так, перший раз так, бо здається що всі кульки лопнуть, але не бійтеся, все повинно пройти гладко. Заважайте інтенсивно. А плівка намотається на металеві струни.

Читайте також:  Маринований буряк швидкого приготування як закуска

Викладіть ікру на марлю і переберіть. Потім помістіть її в тузлук на 5 хвилин. Якщо хочете побачити більш солоний смак, то на 10-15 хвилин.

7. Наступний крок — процідіть через сито і покладіть в скляну банку. Щільно закрийте кришкою і приберіть в холодильник або пробуйте на зубок.

8. Як бачите, икорка вийшла розсипчастою і красивою, кульки один до одного. Для додання дзеркального кольори, можна було ще додати рослинне масло без запаху. Це і є секретний інгредієнт, але не всі його додають. Приємних відкриттів!

Червона ікра сухим способом в маленькій кількості

Тепер пропоную інший варіант — зробити ікру сухим засолом, тобто без тузлуку.

Вийміть ікру (500 г) з плівки, будь-яким способом, який вам сподобався з даної статті. Потім помийте її в воді і процідіть через сито або марлю. Додайте 1 ст. л. крупної солі і руками розмішайте. А після влийте рослинне масло 1 ст. л і закрийте баночку, поставте на зберігання в холодильник (до двох тижнів).

Дуже смачна солона ікра горбуші, як сьомга

Цей метод хороший тим, що солити ікру будемо протягом 5 хвилин. Ну, не правда це здорово! Через такий короткий проміжок часу на вашому столі буде корисне ласощі, що ви приготували самостійно і вже можете радувати своїх рідних і близьких. Своя домашня ікра в рази краще, ніж купівельна, раджу всім таку зробити прямо зараз.

Виходить шалено смачно, багато запевняють, що така солона ікра таким способом нагадує смак сьомги. Одне точно можу сказати, що вона чертовски хороша, особливо на бутербродах.

Знадобиться:

Джерело https://youtu.be/XACCexqzg2U

Етапи:

1. Візьміть теплу кип’ячену теплу воду (приблизно 50 градусів) і закиньте в неї кам’яну сіль, на півлітра 50 р. Розмішайте і покладіть мішечок з ікринками.

2. Далі віночком почніть активно перемішувати, щоб червоні «зернятка» відокремилися від ястика (плівки). Залиште готову страву постояти в розсолі 3-5 хвилин.

Якщо «кульки» будуть попадатися збанкрутілими, їх для засолювання не використовуйте, відкиньте.

3. Процідіть Через сито дари моря і промийте в теплій воді, прям лейте рідина на сито.

4. Далі перемістіть делікатес в банку і залийте 0,5 ч. ложкою рослинного масла. Перемішайте, зберігайте в холодильнику близько 3 діб. Вживайте за призначенням. Приємних вражень!

Що ж, давайте підсумуємо, приготувати цей делікатес своїми руками, вам вдасться, якщо ви знайдете горбушу з «сюрпризом всередині». Скільки захоплення і криків буде по кухні літати, якщо вам попадеться «червоне золото». Чи Не так? Я сподіваюся, що ви знаєте, що з ним робити далі, як правильно прибрати плівку і засолити ікру смачно і швидко.

Приємних миттєвостей! Чекаю ще в гості на блозі. Буду божевільна вдячна, якщо поділитеся статтею в соціальних мережах.