Рубрики
Напої

Виноградне вино з винограду в домашніх умовах (прості рецепти)

Привіт, друзі!

Ну, що напилися мабуть вже вздовж хлібного квасу, і вже почали пробувати вино з кульбаб. Ну, що ж тепер прийшла пора робити заготівлю на зиму, але не зовсім так. Хочу запропонувати зробити сьогодні вино з винограду. Як ви за таку ідею? Схвалюєте?

Так, виноградне вино, воно напевно саме смачне і ароматне. До того ж його можна приготувати абсолютно з будь-яких сортів. Приміром беріть Изобеллу, або Лідію, Молдову, Шариз, Кишмиш і т. п. Найкраще звичайно підійдуть солодкі сорти, у яких висока цукристість, перерахую їх: Степовик, Сапераві, Кристал, Фестивальний, Платовский, Росинка, Дружба, Регент. До речі, алкоголь навіть роблять з листя винограду.

Звичайно, можна піти і купити алкогольний напій в магазині і вибрати саме той, який зроблений за Держстандартом. Але, все одно свій домашній набагато смачніше. Пропоную сьогодні вам побувати в ролі майстрів. При цьому фортеця вина можна відрегулювати самим самостійно, а також солодощі. Крім цього чудонапиток можна приготувати з додаванням цукрового піску, дріжджів і води. Але, досвідчені майстри не додають до складу дріжджі і воду.

Воду рекомендується вносити, якщо сильно кисло. А ось які-небудь інші добавки вносити взагалі не рекомендується, саме тоді напій і вийде повністю натуральним. Ви отримаєте класне післясмак. Що ще потрібно!

Отже, вибирайте і творіть на здоров’я, всі способи приготування представлені з докладними інструкціями та і фото, щоб легше розібратися в усьому.

Як зробити вино з винограду в домашніх умовах? Простий рецепт

Саме Изобеллу можна найчастіше побачити в супермаркетах, за рахунок того, що цей сорт винограду росте повсюдно, він не вимерзає і особливо не примхливий. В принципі на виробництві і вдома технологія готування не чим не відрізняється. Всі кроки приблизно такі ж.

У Изобелле ще досить багато соку в плодах, цим вона і гарна для вина, та й просто так поїсти.

Хочеться ще поговорити трохи про те, коли збирати грона винограду. Звичайно ж, до настання морозів і тоді, коли на вулиці ще сухо. Ягоди повинні бути стиглими.

Дуже важливо! Після того, як ви зібрали виноград його не в якому разі не можна мити. Він повинен залишатися таким же сизим. Саме на шкірці містяться спеціальні дріжджі, які посприяють сильному бродінню. Звичайно, їх можна замінити на звичайні сухі або пресовані, але це вже не те. Ви вб’єте природний ароматний смак.

Вообщем так, якщо вже ягоди, грона дуже брудні, то можна протерти їх сухою серветкою. Але, звичайно, коли обсяг великий, зробити це проблематично. А те, що виноград повинен бути не зіпсований, я писати не буду, ви і так це розумієте. Тому уважно перегляньте всі плоди, погані або гнилі приберіть.

Що ж, перший спосіб приготування буде без додавання води, а другий — іншої, більш класичний. Розглянемо їх далі в цій покрокової інструкції, не йдіть буде цікаво.

Нам знадобиться:

  • виноград — 10 кг
  • цукровий пісок — зразкові пропорції: 1 л — 150 г

Етапи:

1. Почніть з того, що в глибоку ємність викладіть грона стиглих ягід і відокремте їх від сухих зів’ялих гілочок. Зелені можна залишити, не критично. Візьміть толкушку або картофелемялку, а також підійдуть ваші дві руки (тільки тоді одягніть рукавички) і ретельно таку масу перемніть.

Пам’ятаєте! Що ні в якому разі виноград не можна обмивати і споліскувати бруд водою, ви ненароком повністю можете вбити винні дріжджі, які є на поверхні (шкірці) ягідок.

2. Як бачите на картинці, соку виділилося дуже багато, а зверху плаває мезга (так називають потовчену масу).

Читайте також:  Рецепти приготування квасу з кульбаб

3. Потрібно тепер вилити всю суміш в емальований посуд і закрити нещільної тканиною. Відмінно для цієї мети підійде марля, складена в кілька разів. Залиште в такому положенні постояти 4-5 днів, температура в приміщенні повинна бути не нижче 18 градусів. Ідеально, якщо в квартирі 18-26 градусів за Цельсієм і там, де темно.

Шапку піни, яка буде утворюватися за ці дні збивайте разом з усією масою.

4. Далі, як тільки потрібний час закінчиться, всю суміш процідіть через марлю. Тобто відокремте весь макуха від соку.

5. Напевно, тепер починається найскладніше, потрібно акуратно перелити напій по пляшках. Причому заповнювати їх по самий верх ще не можна, приблизно на 2/3. А ось кришку одягніть щільно на скло і зробіть у ній отвір. Увіткніть трубочку, причому вона повинна бути не від коктейлю, а гнучка; і її порожньою кінець вставити з ємністю, куди налийте води.

До речі кажучи, замість трубки, можна використовувати гідрозатвор, якщо є у вас, то класно. Принцип роботи в нього приблизно такою ж, як тільки він перестає пускати бульбашки, значить весь процес бродіння майже завершено.

Або ж використовуйте звичайну гумову рукавичку, проткнувши один пальчик. Вона до речі така «помічниця» частенько виручає, якщо робите таку заготовку в домашніх умовах.

Отже, продовжую тему, як тільки ви вивели трубочку в воду, то через деякий час піде процес. Таким чином, всі гази, які утворюватимуться в результаті бродіння, будуть виходити у воду, тобто ви побачите взаємодію з повітрям, але прямого контакту не буде. І ось коли, ви виявите, що це не відбувається ( тобто рідина мало активна, то значить прийшла пора всипати цукор.

6. Звичайно ж цукор кладіть на свій розсуд, на свій смак і свої переваги. Тобто солодкість визначайте самі (Багато кладуть його на самому першому етапі, коли товчуть виноград, а ви як робите найчастіше?).

Вино виноградне розлийте по графинам або красивим пляшечках і щільно закупорьте, настоюйте 40 і більше днів у прохолодному місці, наприклад, у погребі.

Важлива інформація! Всі бутлі ( і навіть ємності, в яких товче на перших етапах виноград) повинні бути чистими, вимийте їх з харчовою содою. А то наробите дєлов, адже можна заразити сік патогенними мікроорганізмами, такими як цвіль.

Ну, а після дочекайтеся зручного моменту, щоб його випробувати. Рекомендується проводити дегустації через 1,5-3 місяці.

Домашнє вино з винограду сорту Изобелла

Другий рецепт, як я вже і казала буде з додаванням води. Вноситься вона для того, щоб вино не було таким кислим (якщо на першому етапі, коли ви пробуєте сік вам щипає мову, то додати однозначно слід). З даної кількості винограду вийде близько 15 л вина. Тому запам’ятовуйте пропорції і вперед за справу. Фортеця вийде від 11 до 13 відсотків.

Читайте також:  Гарбузовий сік на зиму - рецепти приготування соку з гарбуза в домашніх умовах

Нам знадобиться:

  • темний виноград Изобелла ( або Ноа) 10 кг
  • цукровий пісок — беріть приблизно до 200 г на 1 л соку
  • вода — до 0,5 л на 1 літр соку

1. Збір головного сировини. Отже, для приготування виноградного соку потрібно взяти тільки стиглі плоди, так як в недозрілих буде дуже багато кислоти. Ягоди повинні бути сухими, якщо вчора чи позавчора був дощ, то краще почекайте ще пару днів.

Що ж, після ягоди перемніть руками або товкачиком, іноді навіть мнуть ногами, як показано на фото ( але це не є добре, оскільки раздавятся кісточки і з’явиться гірчинка в смаку). Весь отриманий сік і мезгу вилийте в емальовану ємність, але не до самого верху, заповніть тільки ¾ об’єму.

Хочеться зауважити, якщо у вас немає емальованого посуду, то ви цілком можете замінити її на дерев’яний бочонок або пластикову харчову тару. Не використовуйте тільки нержавійку, так як вона може окислитися.

Після таких маніпуляцій, прикрийте всю отриману масу разом з мезгою чистою ганчіркою. Це робиться для того, щоб не потрапили в ємність мушки й інші комахи. Виставите тазик в тепле місце, де температура не опускається, тобто повинна бути від 18-27 градусів за Цельсієм.

Через півдня сік почне бродити і ви побачите бульбашки, слід за добу заважати масу дерев’яною лопаткою. Шапка може навіть сильно підніматися, так і повинно бути, природні дріжджі активізувалися.

Обов’язково перемішуйте сік і мезгу, щоб рідина (сусло) не скислось.

2. Збір соку. Що ж, через 3 або 4 дні ви побачите активну шипіння на поверхні соку і мезга навіть злегка посвітлішає. Запах буде йти кислуватий. Саме на цьому етапі потрібно напій процідити через марлю, щоб в пляшки не потрапив осад.

Зробити це можна навіть не один раз, а декілька. До того ж, при такому переміщенні, вино насититься киснем, дріжджі почнуть грати в хованки). Жартую звичайно, робіть проціджування не лінуйтеся.

І ось тепер, якщо ваш виноград був кислим, скажімо вирощений на північних районах, прям мова щипає сильно від смаку і вилиці зводить так, що хочеться кричати, можна додати водиці. Але!!! Не більше 0,5 л на 1 літр соку. Самі розумієте, чим більше води, тим вино буде так собі. По російськи сказати вийде бодяга якась. До речі, коли вино почне ще «пихкати і шипіти», то концентрат кислоти трохи знизиться.

3. Етап створення виходу вуглекислого газу. Далі, найвідповідальніший процес, знайдіть красиві баночки, скляночки і в них в чисті та сухі розлийте винце. Причому не до країв посуду, а всього лише заповніть на 70 відсотків. І тепер йому потрібно забезпечити прямий контакт з киснем, щоб не скислось. Але, при цьому вихід вуглекислого газу теж повинен бути. Для цього, розумні люди придумали водяний затвор (або по-іншому гідрозатвор).

Читайте також:  Як зробити квас з березового соку? Рецепти березового квасу в домашніх умовах

Ну або як раніше вже говорилося, візьміть і одягніть на банку або пляшку рукавичку, проткнув їй один палець голкою. Так це прикольно виглядає, гей привіт, я тут!

Є зараз в магазинах спеціальні кришки з гідрозатворів, можна їх застосовувати сюди.

4. Етап спостережень за вмістом у ємностях та внесення цукру. Я б назвала його початковим кроком активного бродіння. Тут важливо, щоб температура в приміщенні не опустилася нижче 18 градусів. Оскільки дріжджі перестануть працювати і все на цьому, цукор не переработается в спирт. Взагалі давайте розглянемо оптимальні умови, може кому і придасться. Для червоного вина — 22-28 °C для білого — 17-22 °C.

Тепер, на рахунок внесення цукру, я знайшла хорошу інформацію, щоб вам було легко визначитися, на сайті Алкофан, ось дивіться скрін:

5. Зняття осаду. Отже, як тільки ви бачите, що рукавичка здулася або рідина не «вирує», бульбашки не виходять, то можна молоденьке вино перелити в інший посуд, тільки без осаду на дні. Хоча досвідчені винороби навіть рекомендують через пару днів, цю процедуру повторити і злити напій з осаду через сифон, тобто, використовуючи таку м’яку гнучку трубочку, яка не буде стикатися з осадом. Щоб цього досягти, потрібно ємність з вином поставити на піднесеність над підлогою 65 см. А кінець трубки не повинен діставати до осаду, тобто повинен бути на висоті близько 2,5 див.

6. Що ж, тепер потрібно визначитися з цукристістю. Бродіння вже зовсім немає, тому якщо ви додасте цукор, він вже не буде перероблятися в спирт. Кладіть його на свій розсуд, але не більше 0,2 кг на 1 літр рідини.

А якщо ви любите кріплене вино, то сміливо додайте горілку або спирт, з розрахунку від 5 до 15 відсотків від обсягу. Такий алкогольний напій буде стояти досить довго, але і придбає спиртової відтінок.

7. Ну і заключний етап — наполягання або дозрівання, яке може тривати близько 380 днів. Взагалі вже через 40 днів можна дегустувати біле вино, а червоне витримуйте 60-90 днів. Більш тривала витримка все таки недоцільна, нічого особливого вона не дасть.

Якщо через цей час побачите осад, то знову налити вино в іншу тару.

Зберігайте напій в прохолодному темному місці (5-12 градусів), наприклад в коморі, або підвальному приміщенні. Пробка або кришка повинна щільно прилягати до шийки пляшки.

8. Термін придатності такого домашнього виноградного вина становить 5 років. Чудово! Приємних клопотів!

Виноградне вино з додаванням води й цукру — кращий рецепт з пропорціями

Ну і на завершення хочу показати ще один приклад того, як можна самостійно виготовити вино з винограду, але тільки в цей раз все буде давати рекомендації видеоблоер. Вдалого перегляду і експериментів!

На цьому у мене все, сподіваюся мої поради комусь будуть корисні. Бажаю веселих відкриттів і дегустацій. Правда не перестарайтеся).

Всім до швидкого та діліться заміткою в соціальних мережах, ставте класи і приєднуйтесь до групи вконтакте або однокласники. До побачення.