Рубрики
Заготовки

Варення з жимолості на зиму — прості рецепти

Привіт друзі-кулінари і молоді господині!

Сьогодні ми поговоримо про чудове варення, приготованому з жимолості. Ця одна з перших літніх ягід, тому вона здається такою смачною, особливо для нас сибіряків. Адже зима у нас така довга, що дуже хочеться чогось вишуканого і смачного.

Тільки вдумайтеся в це слово, жимолость — «жива молодість». У народі кажуть, якщо з’їсти один стакан цієї принади, то на цілий рік запасешься вітамінами.

Тому не відставайте, якщо ви ще жодного разу не їли її, то бігом на базар купувати у бабусь такі дари природи. Можливо, ви завзятий дачник і займаєтеся садівництвом і тому вже нарвали ціле велике відро цієї смакоти. Що з ним робити, звичайно ж переробити і розлити по банках. Можна звичайно пару стаканів заморозити і потім зварити кисіль.

Існує величезна кількість рецептів, ми розглянемо самі перевірені і улюблені. Приєднуйтесь і вже через кілька годин таке фіолетове ласощі буде стояти і у вас на столі. Причому можна зробити його в домашніх умовах як рідким, так і густим, і плюс є ще варіант — желеподібний. Який віддасте перевагу ви?

Якщо виберіть варіант п’ятихвилинку, то вже майже через маленький проміжок часу буде все готово. Адже тут немає нічого складного, помив, закипятил, засипала цукром розмішав до повного розчинення і ви великий кулінар і майстер своєї справи.

Ось таке чаклунство, так що не відставайте і творіть разом зі мною, повторюючи все ті дії і кроки по порядку. Тоді вас чекає успіх і як підсумок, дивовижне й ароматне варення, яке вийде не гірким, а буде мати неповторну гірчинку, я б сказала, це робить його пікантним, ну і дуже смачним.

Варення з жимолості — самий простий рецепт

Почнемо, мабуть, з самого легкого приготування в домашніх умовах і розглянемо цей варіант під назвою 5-хвилинка. Ті, хоч раз в житті готував варення з абсолютно будь-яких ягід, вже напевно чув про таке.

Перевагою перед усіма іншими рецептами є сам процес готування, а саме не потрібно годинами стояти біля плити і помішувати, достатньо всього лише п’ять хвилин.

На замітку. А також безумовно важливо, знати потрібні пропорції цукрового піску і ягід. Адже якщо покладете мало цукру, воно заграє, якщо багато — навпаки, засахариться.

Правильним співвідношенням є, якщо ви берете ягід з розрахунку 1 до 1,5, читайте нижче інгредієнти і самі все зрозумієте.

І не забувайте ще про те, що жимолость буває їстівна і неїстівна, не переплутайте, а то наробите заготовки))). У моєї бабусі зростає і той і інший вид. Запитаєте навіщо? Просто у неї великий сад і там чого тільки немає.

Нам знадобиться:

Для варення цілими ягодами:

  • жимолость — 1 кг
  • цукор — 1,5 кг

Для варення через м’ясорубку:

  • жимолость — 900-1000 г
  • цукор — 1,4 кг

Етапи:

1. Підготуйте ягоду (увага, тільки їстівні сорти) обірвіть її з дерева, потім обов’язково промийте в проточній воді і викладіть на стіл, використовуючи паперові серветки просушитись. Або використовуйте друшляк, щоб вся рідина стекла.

Потім ягоди розділіть на дві чашки. Можна, якщо немає бажання цього не робити, тут вже вирішуйте самі, як вам буде зручніше.

2. Отже, приступимо, зважте на кухонних вагах, щоб вийшло рівно 1 кг.

3. А ось цукрового піску візьміть 1,5 кг.

Хитрість. Якщо у вас немає таких ваг, то ви можете взяти звичайні склянки і поступити таким чином, 1 склянку жимолості буде дорівнює 1,5 склянками цукру.

4. Далі засипте ягідки цукром і ретельно перемішайте, відразу побачите сік. Причому забарвлення буде досить яскравий і якщо лизнете, то пофарбуватися мова та губки.

Заважати найкраще дерев’яною лопаткою або ложечкою — так зручніше.

5. Ось в такому вигляді необхідно ягідку залишити на 1 добу постояти і іноді, коли буде час помішувати.

6. Другу ємність з жимолостю також зважте на терезах.

Читайте також:  Маринована капуста: 12 дуже смачних рецептів швидкого приготування

7. І поступите таким чином, за допомогою блендера або м’ясорубки перемолите в пюре.

8. Знову зважуйте на вагах і тільки після цього робите цукор.

9. Його треба взяти 1,4 кг Зважте на контрольних вагах.

10. І відповідно перемішайте досить ретельно і акуратно, щоб не забруднити стіл. Ємність бажано брати глибоку з високими бортиками. Після розмішування так само як і з першою чашкою, залиште на 24 години в квартирі.

11. Після закінчення потрібного часу поставте одну з чашок на плиту і варіть на повільному вогні 5 хвилин після закипання.

Баночки і кришечки заздалегідь стерилізуйте в духовці або мікрохвильовій печі.

Як тільки варення закипить, з’явиться пінка, прибирайте її ложечкою. Цукор повинен повністю розчинитися.

12. Далі відразу ж у гарячому вигляді розлийте по банках і загорніть під закручені кришки.

13. Ось такі три баночки вийдуть, остудіть їх і відправте в холодильник або льох. А з другим тазиком робіть точно також, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин, а потім розливайте по чистим банкам.

Рецепт П’ятихвилинки з жимолості з водою — рецепт на зиму

Начебто здавалося, немає нічого простіше, взяти перший варіант приготування і зробити з нього відмінний десерт. Але, я, як і ви напевно в пошуках чогось більш спрощеного. Мені подобаються рецепти, де не потрібно довго чекати і тривалий час вичікувати. Начебто в першому варіанті нічого важкого немає, але погодьтеся чекати 1 добу іноді зовсім немає.

Що ж тоді робити, а ось що пропоную, скористатися самим моїм улюбленим і зауважу перевіреним рецептом, який мене жодного разу за 3 роки не підводив. Таке варення варто ідеально всю зиму, причому навіть не один рік в погребі. Хочете дізнатися всі тонкощі і нюанси, тоді читайте всю інструкцію, і повторюйте за мною, запевняю вас, все вийде виключно, потім не забудьте подякувати і написати відгук внизу нотатки.

Я з задоволенням буду читати і посміхатися, адже саме для цього і існує мій блог. Діліться своїми порадами, щоб приготувати цю смакоту ще смачніше.

Нам знадобиться:

  • жимолость — 1 кг
  • цукровий пісок — 1,5 кг
  • вода — 0,5-1 ст.
  • гарний настрій)

Етапи:

1. Переберіть і промийте ягоди в проточній воді, злийте всю зайву вологу. Для цього їх злегка потрясіть в друшляку. Помістіть в жимолость в тазик або в ту ємність, в чому будете варити. Додайте води.

Брати можна близько 1 склянки води, можна і налити трохи менше, майте на увазі, все таки деякі ягоди після закипання тріснуть і з них виділиться сік, хоча багато залишаться цілими і неушкодженими.

2. Отже, після внесення води увімкніть плиту на самий мінімальний режим і доведіть до кипіння. Пінку приберіть.

3. Внесіть цукровий пісок і варіть до повного розчинення крупинок.

Цікаво! Варення приготоване за цією технологією нагадує желе, плюс воно виходить не рідким і досить густим. Раджу зробити!

4. Потім варення остудіть і розлийте по банках, які просто сполосніть з содою, стерилізувати не обов’язково, воно, отже, відмінно зберігається. Закрийте під капронову кришку, а краще використовуйте кришки-закрутки.

Крім цього, можна таким способом варити варення з смородини, воно теж виходить таким, що нагадує щось на зразок джему).

Залишається тільки побажати — приємного апетиту! Зберігайте у погребі, думаю, що про це не варто нагадувати.

Пригощайтесь на здоров’я!

Кращий рецепт густого варення з жимолості

Якщо ви великий любитель або знавець дружніх посиденьок, то ви напевно завжди раді здивувати своїх гостей або домочадців. Саме цей варіант допоможе в цьому. Він буде незвичайним, а на смак таке диво вийде нереальним. Воно не буде занадто рідким, в цьому і фішка.

Нам знадобиться:

  • ягоди кизилу або жимолості — 1 кг
  • цукровий пісок — 1 кг
  • лимонна кислота — 0,5 ч. л (щоб не забродило і не відчувалася гірчинка)
Читайте також:  Варення з черешні: Топ-7 смачних рецептів на зиму

Етапи:

1. Пропоную відразу ж добре обполоснути ягоди у воді, і якщо є прибрати всі непотрібні листочки і палички. Робити це зручніше в друшляку і невеликими частинами. Не беріть відразу великий тазик))). Не поспішайте.

2. Щоб прибрати всю зайву вологу після миття, злегка струсіть ягоди. Потім розділіть їх на дві рівні частини. Одну з них перекрутіть на м’ясорубці, це робиться для того, щоб консистенція надалі була густою.

3. Цілі ягідки плюс каша, яка вийшла через м’ясорубку, покладіть в ємність і поставте на плиту. Як тільки така суміш закипить внесіть цукровий пісок. Гарненько перемішайте.

4. Варіть на повільному вогні 14 хвилин, і помішуйте можна сказати постійно, в принципі достатньо навіть п’яти хвилин. Перед тим, як вимкнути плиту покладіть лимонну кислоту, і проваріть ще 1 хвилину.

Цікаво! Лимонна кислота подарує страви невелику приємну кислинку, а найголовніше, таке ласощі не буде пліснявіти. Вийде свого роду невелика консервація.

5. Потім розлийте по чистим баночках і закрутіть звичайними кришками або використовувати капронові. Ось такий відмінний десерт вийшов, він неодмінно сподобається всім, просто бомба, дуже смачно і корисно! Пийте чай із задоволенням!

Як варити варення з жимолості на зиму

Особливий смак, запах і аромат — це все характеристики такого дивного страви. Кому ні разу не доводилося вживати в своєму раціоні таку нереальну смакоту, той багато втратив. Але, може виправити ситуацію і вже сьогодні створити це диво.

Для тих, хто любить все таки дивитися, а не читати, то пропоную до перегляду цей фільм.

Приготування желе в мультиварці

Як я і обіцяла раніше, розглянемо ще досить незвичайний і цікавий варіант. Адже я думаю ніхто не буде проти поласувати желеподібний ласощами з жимолості. Саме таке варення характеризується ароматним смаком, але ще і своєю густотою, що багатьом дуже подобається. Можна використовувати і вносити у майже готову страву для досягнення такого ефекту — желатин або пектин, також ще багато використовують ага-агар.

Але, мені хочеться показати рецепт з желфиксом, тому що, тоді можна буде заощадити на цукровому піску. Як така ідейка?

Я теж не проти таке приготувати, до того ж і мультиварка завжди в робочому стані. Моя помічниця на всі випадки життя. Рекомендую і вам зробити, а потім нижче відписати, як вийшло.

Нам знадобиться:

  • ягоди жимолості — 2 кг
  • цукровий пісок — 1,5 м
  • добавка желфикс — 2 пакетики по 25 г

Етапи:

1. Як зазвичай, почніть з того, що ретельно промийте ягоди жимолості. Відкиньте їх через сито, а потім покладіть в чашу.

2. Розкрийте желфикс і зробите так, змішайте один пакетик з цукровим піском (2 ст. л). З другим вчините також. Потім такою сумішшю засипте ягоди і розмішайте.

Ви можете взяти лише 1 пакет желфикса, тоді ягід беріть 1 кг, а цукрового піску 750 р.

3. Тепер починається найцікавіше — чаклунство. Увімкніть мультипомощницу і встановіть потрібний режим «Десерти». В даному випадку використовується мультиварка Редмонд, можна взяти Поларіс.

Час готування встановіть 15 хвилин. Зрідка відкривайте кришку і знімайте пінку, плюс розмішуйте суміш.

4. По закінченні потрібного часу додайте цукор і перемішайте. Закрийте кришку і дайте постояти і розтанути цукровий крупинках. Не забувайте перед тим як закрити, добре перемішати, можна 5-10 хвилин попрацювати ложкою, щоб уже напевно цукор розтопився.

Дочекайтеся, щоб варення повністю охолоне до кімнатної температури.

5. А потім знову увімкніть режим «Десерти» або можна вибрати «Смаження» і доведіть до кипіння, варіть 5 хвилин. Далі готуйте баночки і кришки, розлийте акуратно в стерильній ємності і закрийте під капронову кришку. Дайте охолонути, помістіть в льох.

Виглядає просто чудово, дуже класно і найголовніше смачно! Удачі!

6. Як каже моя сестра, аж ложка стоїть, та й правда. На цьому фото це видно).

Популярний рецепт варення без варіння

Хочу відразу зауважити, що цей варіант допоможе зберегти всі вітаміни, які подарувала нам сама природа. Ось тільки є один мінус, така принадність зберігатися дуже довго не може, але якщо поставити в холодильник, то пару місяців пролежить.

Читайте також:  Протерта полуниця з цукром на зиму - 5 рецептів без варіння

Але краще їсти відразу або хоча б протягом першого місяця. Діти і дорослі від такої страви будуть в захваті.

Нам знадобиться:

  • жимолость — 600 г
  • цукор — 1,2 кг

Етапи:

1. Підготуйте ягоди до роботи. Переберіть і промийте.

2. Потім засипте цукром і розмішайте. Виділиться сік, який допоможе цукру розчинитися, знадобиться близько 24 годин. Можна злегка підігріти каструльку і розмішати, але не доводите до кипіння. А то тоді це вже буде варіант з варкою.

3. Далі вчините традиційно, перекладіть вийшло ласощі по банкам або мисках. Закрийте стерильними кришками і приберіть в прохолодне місце.

Смачне асорті з полуниці і жимолості

По скільки жимолость ця одна з самих перших ягід, але буває так, що вікторія і полуниця вже теж є на полях і городах. Якщо таке сталося, то можна ці дві ягоди багаті вітамінами з’єднати і приготувати крутий десерт до чаю.

Між іншим, можна брати абсолютно будь-які фрукти і додавати сюди ж, це можуть бути апельсини, черешня і навіть смородина. Знаю, що готують ще з ревенем і яблуками. Але краще звичайно не заважати, а то смаки змішаються))).

Щоб не повторюватися, в цей раз я вирішила показати вам варіант приготування в блендері, щоб кожен міг вибрати той рецепт, який йому припав до душі. Найцікавіше, що колір у цієї страви вийшов такий оригінальний — рубіновий. Ви можете варити, як в будь-якому тазику, каструльці або задіяти чашу мультиварки.

На замітку господиня. І не забувайте головне правило — пропорції ягід і цукру, тут вони залишаються такими ж — 1 до 1,5.

Нам знадобиться:

  • жимолость і полуниця (це може бути суниця або вікторія садова) — по 500 г загальна маса — 1 кг
  • цукровий пісок — 1,5 кг

Етапи:

1. Промийте ягоди і помістіть їх в чашку блендера.

2.Включіть і перемолите в кашку. Ах, і запах, який аромат, можна прям вже черпати ложкою і їсти.

Потім поставте пюрешку на вогонь і доведіть до кипіння, а після вносите цукор і заважайте до тих пір, поки він весь не розчиниться (минуло близько 15 хвилин).

Увага! Вогонь повинен бути самий маленький! А то пригорить денце.

3. Ну і всі чудеса, розлийте по банках і накрийте чистим кришками. Можна варення остудити, а можна і відразу розлити гарячим. Кришки можете брати будь-які металеві або капронові, різниці немає. Приємних відкриттів!

Домашнє варення з жимолості, щоб не вийшло гірке

Щоб це ласощі вийшло без гірчинки, рекомендую брати ягоди жимолості Югана, це найвдаліший сорт. Саме з нього виходить досить солодке і якщо ви все ще вагаєтесь і не знаєте, таке смачне ласощі чи ні. То, відповідь очевидна — так, воно дуже смачне і одне з моїх улюблених. Рекомендую обов’язково приготувати не роздумуючи.

Тим більше, що вариться воно швидко і без особливих тимчасових витрат. Що для багатьох буде порятунком. Обов’язково їжте її у свіжому вигляді, заморозьте пакетик в морозильній камері, адже і з мороженої теж потім можна зробити такий десерт. Або зварити компот або кисіль.

А це відео того, доказ, дивіться і вчіться.

На цьому у мене всі друзі, хочеться, щоб і у вас, як і у мене завжди в загашнику була така баночка з фіолетовим дивом. Бажаю вам чудових літніх заготовок, щоб вони потім радували вас всі зимовий і весняно час.

Всім удачі, чекаю нових передплатників у групі Контакті, а також діліться статтею, якщо сподобалася в соціальних мережах і приходьте до мене на блог частіше. Чекаю з нетерпінням відгуки і коментарі. Всім до скорого, завтра побачимось). Поки!