Рубрики
Заготовки

Варення з черешні: Топ-7 смачних рецептів на зиму

Привіт шановні гості та любителі домашніх заготовок!

Якщо ви ще в пошуках чогось незвичайного і смачного, то ця замітка обов’язково стане вам у пригоді. Тому що сьогодні будемо робити варення з черешні для зимового зберігання. Причому розглянемо найпростіші і дуже смачні рецепти з кісточкою і без неї.

Вибираючи будь-який варіант, вам все таки в першу чергу слід взяти лише м’ясисті і стиглі плоди і щоб вони були без пошкоджень і цвілі. А ось яке ласощі з них приготувати думайте самі. Познайомимося сьогодні тільки з самими популярними і новими рецептами.

Тому, якщо ви все ще в пошуках і думках, а можна варити з таких ягід варення, то відповідаю однозначно: «Так, безумовно».

Чим то ця солодкість нагадує вишневе варення і багато говорять, що черешня навіть одна з різновидів вишні. Але, все-таки багато й відмінностей. Головне те, що кінцевий підсумок виходить дуже смачним і красивим, що погодьтеся не мало важливо. Щоб цього досягти потрібно знати чимало секретів і нюансів. В цьому і будемо розбиратися досить докладно.

Такий ароматний десерт, та ще з насиченим кольором обов’язково сподобається не тільки дорослому, але і хлопчикам та дівчаткам. Уявляєте, адже потім таке варення можна буде додавати в йогурт або, наприклад, робити з нього молочні коктейлі. Я часто змащую таким частуванням коржики і бісквіти.

Причому знаєте, що найцікавіше, адже можна взяти різні сорти цієї чудової ягідки, і вони будуть мати абсолютно різну кольорову гаму. Наприклад, жовту, білу, помаранчеву і більш звичну для нашого регіону буро-червоної. І тоді вийде взагалі калейдоскоп смаків.

Як приготувати варення з черешні з кісточками — смачний рецепт на зиму

Почнемо відразу ж з самого мого улюбленого вариантика, який знала ще моя бабуся. Консистенція виходить у такого варення густенькая, а ягідки варяться у власному соку. А за рахунок кісточок воно має своєрідний смак. Колір у нього виходить приголомшливий, як ніби янтарний, але в той же час сироп робиться прозорим.

Можливо, комусь здасться, що він схожа на мед, ну це знову ж таки все залежить від сорти ягід черешні.

Увага! Рецепт ще і універсальний, по ньому можна варити ласощі з будь-яких інших ягід, наприклад вишні або абрикосів.

Якщо ви запитаєте, а який у цього десерту смак, то я відповім так: «Ніжний і солодкий, злегка кисленький, можливо навіть буде мати маленьку гірчинку. Але, в будь-якому випадку — це смачно!

Нам знадобиться:

  • Черешня (вишенька) – 500 г
  • Цукор – 500 г
  • Вода — 50 мл
  • Кориця, ваніль, листочки вишні — за бажанням
  • Лимонна кислота — щіпка

Етапи:

1. Промийте баночки харчовою содою, або ж скористайтесь іншим способом стерилізації, наприклад над парою або в мікрохвильовій печі.

2. Потім ягідки покладіть в миску і поставте поряд другу. Для того, щоб можна було перебрати її і видалити все не потрібне, листочки і палички. Якщо раптом зустрінуться на шляху м’яті або скукоженные черешеньки, то відкиньте їх у відерце.

Потім замочіть ягоду в солоній воді, скільки класти солі визначайте самі, але рідина не повинна бути дуже солоною, злегка. Дайте в такому стані постояти близько 1 години.

На замітку! Це замочування допоможе убити всі хвороботворні мікроби.

Після чого воду злийте і потрясіть черешню в друшляку, щоб надлишки вологи зникли.

Тепер робіть такі дії. Візьміть голочку або можна взяти дерев’яну паличку з гострим кінцем (зубочистку) і зробіть кожен примірник.

Саме це дія допоможе черешні не скривиться при варінні, а залишитися саме красивими і наливними цілими ягодами. Тим більше, якщо вони у вас добірні і дуже великі.

3. Тепер визначитеся з співвідношенням цукрового піску, зазвичай йде розрахунок 1 до 1. Але, якщо ягода задоволена солодка, то можна покласти трохи менше, приміром не 500 м, а 400 г і навпаки, більше, якщо кисла.

В каструльку з товстим дном, бажано виконану з нержавіючої сталі покладіть цукор і влийте воду. Розмішайте і тушкуйте на вогні до закипання. Як побачите перші бульбашки, то варіть ще максимум 1-2 хвилини, щоб крупинки остаточно розчинилися в сиропі.

Читайте також:  Салати з капусти на зиму - найсмачніші рецепти Пальчики оближеш

4. Після чого, як могли вже здогадатися вносите черешню в солодкий цукровий сироп. Дочекайтеся моменту закипання. А далі дійте, покращуйте смак — вносьте ваніль, корицю, лимонку і можна навіть взяти листочки м’яти або вишні.

5. Через деякий час з’явиться пінка, вона легко видаляється шумівкою. Якщо її не прибрати, то варення стане каламутним і не привабливим, прозорості, тоді вже точно не доб’єтеся.

Скільки часу його потрібно варити? Тут все просто, якщо любите рідкіше, то приблизно 30 хвилин, якщо погустіше, то доведіть час до однієї години. Тут вже які ваші уподобання.

Але, пам’ятайте, що сироп повинен закарамелизоваться, і якщо капніть його на миску, то крапелька не повинна розтікатися. І ще один показник, що варення готове, так це такий, що до стінок почне трохи липнути маса.

6. Отримане ласощі відразу ж у гарячому не остуженном вигляді помістіть в банки і закрутіть спеціальної закаточной машинкою під залізну кришку. Потім переверніть до верх ногами і укутайте на ніч рушником або чим-небудь потепліше, наприклад шубкою. Зберігайте строго в прохолодному місці, і щоб сонячні промені його не стосувалися.

Варення з черешні з цілими ягодами на зиму — рецепт П’ятихвилинка

Любите готувати на своїй кухні ласощі, які багаті вітамінами? Саме в черешні їх ого-го скільки багато, просто скарбниця. І щоб, при варіння їх загубилося набагато менше, ніж в традиційному класичному варіанті, пробуйте зробити за рецептом, який став користуватися великим попитом у росіян.

Все тому, що він дійсно простий, а часу на його реалізацію потрібно зовсім небагато, та близько 5 хвилин, але кілька разів.

Ось тільки не забувайте брати стерилізованими банки і кришки, а також при цьому не забувайте обробляти ополоник.

Ще зовсім трохи не забула, можливо для когось це дуже важливо, але ці ягоди малокалорійні. Тому можна їсти, як каже мій чоловік до відвалу. Ось тільки на варення йдуть тільки найстигліші й найсоковитіші плоди, і до того ж надто ранні сорти не підходять для консервації, беруть більш пізні. Врахуйте це!

Нам знадобиться:

  • черешня (вишня) — 1 кг
  • цукор — 1 кг
  • ваніль — пакетик (12 р)
  • лимонна кислота — пакетик (12 р)

Етапи:

1. Відберіть тільки самі великі та м’ясисті плоди, потім їх обшпарте киплячою водою. Після такої процедури дайте повністю стекти рідини, внесіть сахарок. Розмішайте і не чекаючи поки черешня дасть сік відразу ж поставте ємність на вогонь.

2. Варити доведеться не довго, а цілих 5 хвилин, уявляєте. Як швидко виявляється. Зніміть з плити і дайте масі охолонути до кімнатної температури.

Після знову поставте на плиту і після закипання знову варіть 5 хвилин, це буде другий захід. Знову дайте охолонути, і вже третій захід додайте лимонну кислоту і знову закип’ятіть (час варіння таке ж).

Вау! Лимонна кислота допоможе готового десерту не засахариться в процесі зберігання.

3. Ну, а далі все, як зазвичай, розлийте по стерильним банкам і закупорьте під кришку. Перекиньте банку і укутайте в ковдру. Після охолодження зберігайте в холодному місці.

Простий рецепт черешневого варення без стерилізації

Напевно багато дорослі частенько згадують цей смак, він нагадує дитинство, а значить і маму. Так, чому б не повернутися в ті щасливі хвилини. А цей аромат зведе вас з розуму, коли почнете швидко діяти.

Один важливий момент — беріть бажано ягоди для такого частування, зірвані в перший день, щоб вони не змогли закиснути, і підсумок вас порадував.

І пам’ятайте, що з такими заготовками будь чаювання пройде на ура, адже їм можна змастити верхівку пирога, або покласти в начинку, коли робите сирну запіканку.

Густе варення з черешні без кісточок

Домашнє варення завжди краще, ніж покупне. З цим ніхто і ніколи навіть сперечається не буде. Звичайно черешневе ласощі вас не врятує від застуди чи грипу, як це можливо, якщо будете вживати малинове. Але, зате ця ягода теж багата вітамінами групи В, Р і С, а також мікроелементами, калієм, магнієм і т. д.

Читайте також:  Як маринувати білі гриби в банках на зиму? 6 простих рецептів приготування в домашніх умовах

Тому виходить, що якщо будемо вживати це чудо, то оздоровимся і поліпшимо стан шкіри, нігтів і волосся. А як діти будуть раді, це точно!

В цей раз доведеться трохи потрудитися, тому потрібно буде витягувати з кожної ягідки кісточку. Для багатьох ця робота здасться проблематичною, але насправді не так важко. Адже, зараз існують спеціальні пристосування, або можна взяти звичайні підручні засоби. Більш докладно, якщо бажаєте і хто не знає, можна прямо зараз подивитися ось цей фільм з каналу ютуб.

Нам знадобиться:

  • Стигла черешня – 2 кг
  • Цукор – 2 кг
  • Лимонна кислота – щіпка

Етапи:

1. Почніть роботу з звичних дій, виберіть тільки добірні плоди, без пошкоджень та м’ятин. Видаліть хвостики і листочки.

2. Помістіть, як у першому варіанті в сольовий розчин, щоб прибити всіх шкідливих мікроорганізмів.

3. Потім помістіть кожну штуку в косточкоудалитель або скористайтеся народними способами. Можна пристосувати звичайну шпильку або шпильку і навіть дерев’яну палицю.

4. Тепер відміряйте скільки за кількістю грамів у вас вийшло черешні, використовуйте ваги. Стільки ж беріть і цукрового піску. Виходить, що пропорції йдуть стандартні один до одного.

5. Тепер пересипте пошарово цукровим піском і залиште до виділення соку на одну ніч або 7-8 годин.

6. Отже, пройшла одна ніч і тепер необхідно цю суміш довести до кипіння, увімкніть плиту і варіть на середньому вогні. Час можна відрегулювати самому, воно буде залежати від густоти, тобто який консистенції ви хочете добитися (від 5 до 40 хвилин). Перед вимиканням внесіть лимонку і розмішайте. Остудіть, повинно пройти 4,5 години.

Але, пам’ятаєте, що після остигання воно стане ще більш щільним.

Повторюйте описане приготування 3-4 рази. Тобто, знову закип’ятити, остудити і так далі.

Далі, як зазвичай, візьміть вимиті банки і стерилізуйте їх над парою. Витирають сухим чистим рушником і розлийте готове варення без кісточок в скляну ємність. Одягніть в ковдрочку і дочекайтеся остигання.

7. Це золотисте ласощі допоможе вам змащувати смачно млинці або поливати оладки. Як вам така ідея?

Варення з черешні з желатином на зиму

Ну і звичайно ж без конфітюру, або як ще кажуть повидла, ну ніяк не обійтися. Адже цей кулінарний шедевр теж гідний і секрет його приготування простий. Потрібно внести особливий інгредієнт, наприклад желфикс, можна взяти пектин або агар-агар. Але, мені хочеться познайомити вас з найбільш популярним видом, а саме показати ролик, в якому за основу беруться ягоди черешні і желатин.

І тому варення виходить густе, і навіть відмінно тримає форму в ложечці. Уплетается воно миттєво, варто спробувати.

Рецепт варення з кісточкою азербайджанською

Трохи складний варіант, тому що він з горіхами, а саме беруться волоські. У кожну ягідку доведеться покласти шматочок горішка, а от яким чином ви побачите прямо зараз.

Можливо здасться, що це заморочно, але це того варто! Нереально, але це бомба хіт сезону цього року. Саме так готують цю страву в Азербайджані.

Нам знадобиться:

  • біла черешня — 1 кг
  • цукровий пісок — 1 кг
  • рожева вода або звичайна — 0,5 ст.
  • кардамон — 2 коробочки
  • волоські горішки — жменя

Етапи:

1. Візьміть волоські горішки, можна використовувати мигдаль.

2. Очистіть їх від шкірки, це потрібно для того, щоб в процесі варіння варення не помутніло, а залишилося світлим і прозорим. Для цього спочатку залийте горішки окропом на 18 хвилин. Саме після такої процедури кожурка легко зніметься, якщо підчепити її тонким гострим ножем. Воду не забудьте злити.

Якщо горіхи маленькі, то нічого з ними не робіть, а якщо великі — то поломайте на кілька половинок.

3. Далі будь-яким звичним для вас способом підніміть кісточку і вийміть з черешні. Потрібно постаратися, щоб не зірвати всю шкірку біля ягоди, а тільки зачерпнути і видалити кістку. Плоди, попередньо обшпарте киплячою водою і остудіть, щоб повбивалися мікроби.

Потім вставте в отримані отвір часточку горішка. Таку велику роботу треба проробити з усіма ягідками.

4. Тепер прийшла черга варіння. Налийте води в каструлю і покладіть цукор і розмішайте.

5. Доведіть до кипіння, щоб вийшов справжній цукровий сироп. Як тільки крупинки піску розчинилися відразу ж вносите ягідки з горішками. Тушкуйте помішуючи близько 5-10 хвилин на повільному вогні.

Читайте також:  Кабачкова ікра на зиму - пальчики оближеш! Тільки кращі і прості рецепти

Потім посуньте з плити і дайте масі охолонути повністю. Через 8 годин роботу знову повторіть, доведіть до вирування і варіть 5 хвилин. Перед вимиканням додайте кардомон, перемішайте.

6. Розлийте по чистим банкам і закрийте під кришку. Переверніть і загорніть у ковдру до повного охолодження. Виходить таке варення з бурштиновим кольором, на смак — вишуканим, і таке враження, що вийшла медова консистенція, яка дарує нові враження. Приємного апетиту!

Як зварити варення з черешні і лимоном

Ага, скажіть оригінально? А ось і ні, знаєте для чого використовується лимон? Перше, для маленької кислинки хоча її, отже достатньо. В краплях лимонного соку міститься велика кількість пектину, а це значить, що консистенція варення стане щільною і тягучою, тобто загусне на очах.

Вообщем вам точно сподобається і ви захочете таку заготовку робити для зимового зберігання. Пробуйте, експериментуйте і отписывайтесь нижче в коментарях. Читати ваші відгуки одне задоволення. Діліться своїми думками та рекомендаціями, давайте обмінюватися досвідом разом!

Подивіться уважно список, ви напевно здивуєтеся, тому що пропорції взяті трохи інші (1 до 2), з-за такого, що використовується самий солодкий сорт.

Нам знадобиться:

  • цукор — 2 кг
  • черешня червона — 1 кг
  • лимон — 1 шт.

Етапи:

1. Підготуйте все необхідне для роботи. Вимийте всі фрукти. При бажанні можете видалити кісточки з черешні, але робіть це акуратно, щоб не порушити ягідки.

2. Засипте далі цукром і поставте каструлю на плиту, увімкніть вогонь на середній. Доведіть до кипіння і коли підуть перші бульбашки, розмішайте і зменшіть ще вогонь. Варіть п’ять хвилин. При необхідності, знімайте пінку. Остудіть, повинно пройти 4-5 годин. Повторіть всі дії по колу рівно 3 рази (варіть, охолоджуйте).

В кінці перед третім вимиканням додайте свежевыжитый сік лимона. Це подарує насичений і яскравий колір.

3. Ну, а потім перемістіть гаряче запашистое частування в стерильні банки і закупорьте під гвинтові кришки. Переверніть кришками вниз і загорніть в рушничок. Далі покладіть в холодильник або льох. Приємного апетиту!

Варення «Черешня в шоколаді»

Чесно кажучи, з цим варіантом я познайомилася тільки в цьому році. і воно відразу ж мене підкорило. Між іншим черешню можна замінити на вишню, виходить теж славно!

Уявляєте, який виходить шикарний десерт, та такий, просто пальчики оближіть. Прям по-справжньому королівський. Я сподіваюся, що таке диво стане вашим улюбленим і ви ні разу ще приготуєте таку заготовку.

Нам знадобиться:

  • черешні або вишні з кісточкою — 1 кг
  • гіркий шоколад — 1 плитка = 100 г
  • цукор — 0,4 кг
  • вода або яблучний сік — 40 мл
  • ванільний екстракт — 0,5 ст.

Етапи:

1. Всі ягідки добре помийте і підготуйте до роботи каструлю. Всипте в цукровий пісок і трохи води або соку. А також ванільного екстракту. Розмішайте. І доведіть масу до кипіння, як тільки сироп почне закипати акуратними рухами внесіть черешню.

За рахунок такого, що гарячий сироп ягоди почнуть пускати свій сік. І знову доведіть варення до кипіння, якщо з’являється пінка видаляючи з поверхні ложкою. Проваріть 1-2 хвилини, а потім вимкніть і остудіть, дайте настоятися.

2. Тим часом займіться шоколадкою. Розламайте на шматочки . А після цього включіть знову плиту і закип’ятіть варення з черешні, тушкуйте 5 хвилин на середньому вогні помішуючи.

До шматочків шоколаду влийте трохи сиропу з каструлі, де варяться ягоди. Це допоможе швидше розтопити шоколад.

3. Як тільки це відбудеться, внесіть відразу ж в каструлю і розмішайте, проваріть 1-2 хвилини.

4. А після відразу ж у гарячому вигляді розкладіть по сухим чистим банкам, прикрийте кришкою. Зберігати можна тривалий час в прохолодному приміщенні. Приємного апетиту!

На цьому всі мої друзі. Замітка вийшла невеликий, але в той же час всі рецепти різноманітні і заслуговують уваги. Їжте на здоров’я черешневе варення і будьте здорові!

Все всім найкращого і до скорого. Зовсім трохи і ми з вами знову побачимося. Поки!