Рубрики
Заготовки

Варення із соснових шишок — як готувати варення з шишок сосни

Доброго всім дня! Далі будемо зустрічати сонячне літо і готувати з дарів природи диво-зілля, яке унікальне за своїми лікувальними властивостями. Мова піде про варення із соснових шишок. Будемо готувати використовуючи різні перевірені і корисні рецепти, щоб можна було з чого вибрати. Виявляється їх безліч.

Особисто я до цього часу знала лише кілька, а в минулому році довелося випробувати ще парочку. І в цьому році прийшла пора порадувати такою чудовою підбіркою щоб тим, кому це необхідно могли зварганити щось чарівне і корисне.

Але і це ще не все, не забувайте ще, що крім такого хвойного ласощі, належить ще заготовити і одуванчиковое. До речі, які у вас успіхи, вийшло? А уявляєте, якщо приготуєте і те і це, ось взагалі зимові застуди обійдуть в сім’ї стороною. Класно б було.

Так, що давайте приступати, але для цього пропоную ще ознайомитися з деякою інформацією, яку необхідно брати до уваги.

Коли збирати шишки для варення для різних регіонів Росії

Це питання задають багато, а інша частина населення вже давно знає відповідь на нього. Це весна або початок літа. А саме, якщо заглянути в календар, то доводиться це на такі дати, як кінець травня або початок червня.

Але, знову ж таки для жителів Сибіру — можливими датами може стати і кінець червня, адже там погода суворіша.

Для Москви і Підмосков’я — кінець травня.

Урал і Середня смуга Росії — травень — червень.

Пам’ятайте, що збирати шишки потрібно строго молодими і щоб вони були:

  • зеленим кольором;
  • м’яким на дотик;
  • без цвілі;
  • мали характерний смолистий запах;
  • у довжину бажано, щоб не перевищували 4-5 див.

А також їх легко можна було проткнути ножем, якщо це зробити не вдається, значить ви запізнилися зі збором. Тверді, стійкі використовувати не потрібно.

У чому користь і шкоду варення з шишок. Які можливі протипоказання і як приймати

Якщо так можна висловитися, коли говориш про це частування, то одразу на думку приходить вислів «їстівні ялинки», смішно неправда. На перший погляд здається про якийсь дивний продукт, і хто його винайшов, але він існує в нашому житті.

Величезні шишки великих розмірів напевно бачили абсолютно все, оскільки в лісах і навіть в парках вони частенько розкидані по землі, килимом встеляють землю. Але, от чомусь нікому не приходило в голову подивитися на молоді плоди сосни звичайної, з якої протягом літа розвиваються великі.

Потім все-таки звернули увагу на зелененькі зародки, які мають смак і запах, а також всі ознаки смолистого дерева. Але, і те, що тварини поїдають їх красенів. Чому б тоді і людині не спробувати їх з’їсти?

Факт. Встановлено, що основоположниками даної заготовки стали росіяни і українці. Так що, це наша заслуга.

Таким чином, почали досліджувати і виявили:

  • в них міститься велика кількість вітаміну С, а значить буде стійкість до противірусних захворювань;
  • також сполуки, які допомагають нашому організму залишатися здоровим;
  • допомагають в лікуванні верхніх і нижніх дихальних шляхів;
  • усувають симптоми сечостатевих захворювань;
  • чинять на серцево-судинну систему досить позитивно;
  • використовуються при хворобах шлунка;
  • допомагають не застоюватися жовчі;
  • володіють протипухлинною ефектом і відмінним антиоксидантом.

Ще хочу показати одну пам’ятку, яка більш детально показує всі плюси цього лікувального зілля.

Слід побоюватися цього чарівного еліксиру людям, якщо у вас:

  • проблеми з нирками;
  • виявлено гепатит;
  • діти до 7 років, з-за того, що може виникнути алергія.

У день даний препарат можна вживати до 2 чайних ложок, так що їжте в міру, а не відрами.

Варення із зелених соснових шишок — найсмачніший рецепт

До цього ми розглянули всі переваги і недоліки даної заготовки. Для багатьох дуже важливо мати саме таке варення, щоб воно допомагало впоратися з недугами. Пропоную приготувати перший варіант такого способу (і використовувати як засіб, з боротьбою від кашлю), хоча його можна брати і як основний, адже він виходить дуже смачним і ароматним.

Читайте також:  Грибна ікра з опеньків на зиму в банках: прості і смачні рецепти

Відмінно підійде і для профілактики, і для лікування. Так що можна хоч з чаєм пити або приймати в певних дозах, в будь-якому випадку знайте, що пора зупинитися. Консультуйтеся при необхідності з лікарем.

Збирати шишки з кінця травня або початку червня. Чим менше плід, тим краще, вони повинні бути мягенькими.

Запам’ятайте основні пропорції: на 1 кг шишечок йде 1 кг цукрового піску і плюс вода.

Спосіб приготування:

1. Перш ніж зайнятися основною роботою огляньте найголовніші зелені складові, промийте їх проточною водою, приберіть всі непотрібні речі, палички або павучки.

Важливо! Великі шишечки розріжте на половинки.

Після цього необхідно залити водою, але щоб рідина була вище їх на 2 див.

2. Ось погляньте, після заливання потрібно буде їх притиснути рукою, а то ж вони спливуть і на око, налийте рідини, щоб вона перевищувала їх.

3. Додайте відразу ж цукровий пісок, беріть 1 кг, якщо у вас шишок 1 кг.

4. Поставте тару на вогонь і іноді помішуйте, після закипання зніміть пінку. Цукор повинен весь розчинитися, а зелені красені поступово стануть коричневими.

Після закипання зменшіть на середній вогник і варіть близько двох годин, постійно помішуючи. А далі в гарячому вигляді розлийте по стерилізованим баночках, закрутіть металевої самокрутящейся кришкою. Зберігайте в прохолодному місці.

5. Такий десертик порадує вас незрівнянним ароматом і незвичайним смаком, в якійсь мірі він нагадує справжній мед, але відтінок звичайно іншого у роті, адже все-таки це не квіти.

А ще хочу поділитися одним відео, яке знайшла в мережі інтернет на глобальному сайті ютуб, щоб можна було в живу подивитися цей процес. Дивіться який бурштиновий підсумок вийшов, все тому що тут технологія трохи інша. Браво!

Варення із соснових шишок з лимоном: корисний рецепт

По моєму вже стало традицією додавати в будь-яке таке солодке диво цитрусові. Добре сюди можуть підійти мандарини, апельсини та інші. Можна брати навіть свежевыжитый сік. Буде теж здорово, особливо якщо його буде більше, ніж води.

Адже це дасть ще більше вітамінів і подарує відмінний настрій і поєднання нових відтінків смаку. Вообщем не вийде варення з шишок сосни, а два в одному, як говориться і смачно і корисно. А це найголовніше, згодні? Особисто мені такий варіант до душі, ніж просто солодкий присмак, з кислинкою то цікавіше і оригінальніше.

Вау! Це відмінний варіант проти ангіни, кашлю, а також для зміцнення імунітету, адже в ньому багато вітаміну С.

Нам знадобиться:

  • шишки соснові — 2 кг
  • цукор — 2 кг
  • вода — 6 л
  • лимон — 1 шт.

Спосіб приготування:

1. Лісові дари природи обмийте добре в теплій воді, щоб не з’явилося потім цвілі. Далі помістіть шишки в каструлю, засипте цукром.

2. Налийте води за списком і варіть помішуючи близько 90 хвилин, можна і 120 дивлячись яким ви хочете, щоб воно було рідким або густим.

На замітку. Між іншим можна і чаклувати в мультиварці, там воно вийде ще запашистее, якщо постоїть ще пару годин.

3. В останні хвилини варіння внесіть лимон. Вірніше вичавте з нього сік і додайте, перемішайте і доведіть до кипіння масу. А після насолоджуйтеся ніжним і красивим ласощами.

Так само як і попередній варіант його можна помістити в добре стерилізовані банки, щоб взимку порадувати не тільки себе, а зробити подарунок кому-небудь з близьких.

Читайте також:  Густий джем з полуниці на зиму - смачні та прості рецепти полуничного джему

Як приготувати варення з шишок сосни з лимонною кислотою

Будь-яка консервація завжди має на увазі додавання оцтової есенції, але звичайно не в солодкі страви. Тут використовується її типо замінник це лимонка. Її можна і не додавати, але якщо хочете, щоб воно довше зберігалося у вашому погребі, то тоді бажано внести.

Тоді, точно варення з шишок простоїть близько одного року, за умови, що місце буде достатньо прохолодним, хоча навіщо йому так довго там стояти. Адже можна взяти і зняти пробу або покликати друзів з великими ложками). Така ідея не тільки зблизить усіх, але ще і збере веселу компанію.

Нам знадобиться:

  • шишки сосни свіжі — 0,5 кг
  • цукровий пісок — 1,5 кг
  • лимонна кислота — трохи менше чайної ложки

Спосіб приготування:

1. Перед тим, як готувати необхідно ці милі створіння промити водою, а потім ще на цілих два дні замочити їх у ній. Причому необхідно буде воду періодично міняти через кожні 7 годин.

2. Потім починаємо варити, налийте води і як тільки вона почне пузиритися, вимкніть і злийте. Налийте нову. Знову закипить злийте. Далі додайте цукор і знову воду. Варіть до потрібної консистенції. Періодично знімайте піну.

3. При бажанні можна взагалі через 40 хвилин прибрати хвойні дари і продовжувати варіння без них.

4. Або як хочете, і так і так прийнятно. Розлийте по банках, щоб надовго зберегти цей сосновий аромат. Приємного апетиту!

Рецепт варення з молодих соснових шишок без кип’ятіння

Щоб зберегти цінностей цього хвойного зілля, звичайно ж краще обійтися без стерилізації. Але, пам’ятаєте, що таке соснове варення довго зберігати не можна. Так що вирішуйте самі, який спосіб більше подобається, до такого і вдавайтеся.

У будь-якому випадку буде апетитно і досить красиво в баночці. Нехай цей мишкін варіант стане знахідкою для всіх!

Адже саме таким методом шишка віддасть більше своїх лікувальних властивостей.

Нам знадобиться:

  • банку — 3-4 л
  • лісові шишки сосни
  • цукор

Спосіб приготування:

1. Тут доведеться спочатку шишки перебрати, промити у воді. А потім взяти в руки ніж, причому заздалегідь його добре заточіть. Обробіть хвойні принади на 3-4 частини, зробити це не складе великої праці, якщо тільки у вас не бочка).

Рада! Можна вчинити інакше, порізати їх на шайбочки, найпоширеніший варіант.

2. Потім обкатайте ці половинки в цукрі, ну якійсь певній пропорції немає, просто на око. Але врахуйте, все таки приблизно, що воно повинно бути 1: 1. Помістіть в банку, і самий верхній шар це має бути — цукровий пісок. Закрийте звичайної марлею, яку складіть у кілька разів.

3. Потрясіть в руках, наче граєте. А після поставте в тепле місце і періодично день у день робіть трясіння в руках, до тієї пори, поки не побачите, що цукор розчинився остаточно. Після слід зберігати в холодильнику під капроновою кришкою.

Бажаю щоб похід в ліс за цим чудовим збором доставив всім задоволення, я результат перевершив всі очікування.

Смачний сосновий мед

Ось бувають же дива з див. Одним з таких відноситься і це літній страву. Воно реально чимось нагадує нам свіжий запашний медок, тільки смак і колір трохи не такий квіткової, він, правильно хвойний.

Насправді це непогано, а дуже добре. Так і зауважте інгредієнтів тут потрібно зовсім нічого. Головне дотримуйтесь пропорції і вийде все на ура. Давайте руки в справу і вперед.

Читайте також:  Як зварити повидло з яблук на зиму в домашніх умовах? Прості рецепти

Нам знадобиться:

  • шишечки зелені — 3 кг
  • цукровий пісок — 3 кг
  • вода

Спосіб приготування:

1. Очистіть головні складові від пилу, сміття та іншої бяки, промийте. А після залийте проточною водою, щоб вода перекрила їх на 1,5 см. Поставте варитися на плиту (50 хвилин), після закипання.

Далі накрийте кришкою, зніміть з плити і дайте настоятися такого відвару 24 години.

2. Після закінчення потрібного часу необхідно шишки виловити шумівкою і отриманий сироп присипати цукром і варити (1,5 — 2 години) до густої консистенції, помішуючи.

Розливати по банках потрібно строго у гарячому вигляді, і вони повинні бути добре оброблені, так само як і кришки. Зберігати таке диво природи можна вдома при кімнатній температурі.

Простий рецепт шишкового варення з апельсином

Ось я думаю, що для маленьких пустунів це те, що треба. А ці скоринки будуть заманливо їх залучати. Не розумієте про що я пишу, тоді швидше прокручуйте цей варіант і беріть ручку і записуйте, а краще додайте сайт до закладок браузера, щоб на наступний рік не шукати.

Унікальний продукт, який подарувала нам сама природа вже зовсім скоро буде стояти на вашій кухні і радувати око. Так, що не втрачайте час, якщо все ще в роздумах, адже це ще й смачно.

Ого! В цьому десерті використовуйте тільки свіжі і молоденькі шишечки, саме в них самий смак.

Нам знадобиться:

  • шишки — 750 г
  • цукор — близько 1000 м
  • апельсин — 1 шт.
  • вода — 1 л

Спосіб приготування:

1. Промийте і приберіть все сміття з плодів хвойних дерев. Потім бажано замочіть шишечки на ніч постояти воді. Далі вилийте і залийте одним літром.

Поставте каструлю на плиту і варіть зілля до закипання. Після внесіть цукор і апельсин. Вірніше з апельсина зніміть кожурку і наріжте її брусочками. Можна звичайно і капнути пару ложок соку.

2. Банки та металеві кришки заздалегідь прокип’ятіть або обшпарте окропом, або використовувати інші прийоми.

3. Вареннячко, після того, як пройде пару годин, можливо і 1 годину, дивлячись який консистенції хочете, щоб воно було помістіть гаряче в банки і накрийте кришками. Ласуєте на здоров’я!

Пам’ятайте, що після остигання воно стане ще густіше.

Ароматне ласощі з брусницею

Неповторне і божественне засіб, ось як по-іншому можна охарактеризувати даний вид. А знаєте чому? Саме така комбінація має унікальний склад у якому є вітамін С і інші елементи, які є обов’язковими в раціоні людини, щоб він був здоровий і життєрадісний.

А ти знав? Такі хвойні запахи, після того, як відкриєте баночки допоможуть заспокоїти нервову систему, а також поліпшать роботу легких, особливо якщо в сім’ї є діти.

Нам знадобиться:

  • шишки лісові — 2 кг
  • цукор — 4 кг
  • вода — 2,5 л
  • брусниця — 0,5 ст.

Спосіб приготування:

1. Зробіть спочатку солодкий сироп, з’єднайте цукор і воду, доведіть рідину до кипіння.

2. Зелененьких красенів перемойте в проточній воді і після додайте в тазик, розмішайте.

Брусницю пропустіть у соковижималці або притисніть картофелемялкой або товкачиком, щоб вийшов сік і додайте сюди ж. Розмішайте.

3. Варіть близько 180 хвилин або до потрібного стану. Далі все, як завжди, розлийте по чистим баночках і закрутіть кришками. Зберігати в погребі чи холодильнику. Приємного апетиту!

Ось і все на сьогодні, така казкова замітка про таке солоденьке здавалося б страву, але багате вітамінами і корисними властивостями вийшла. Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних.

Натискайте на лайки і класи, діліться в соціальних мережах, підписуйте в групу в контакті. До зустрічі. Поки що.