Рубрики
Святковий стіл

Смачна паска на Великдень — найкращий рецепт 2020 року

Доброго всім дня! У цій замітці я хочу з вами поділитися одним з простих рецептів прекрасною і ароматною випічкою, яку традиційно випікають з п’ятниці на суботу, а в неділю усі з радістю її поїдають. Мова йде про шалено красивих і найсмачніше куличах, часто їх ще називають пасхальним хлібом, тільки цей варіант незвичайний він не прісний, а дуже солоденький.

У минулій своїй статті я вам вже давала один варіантик, який мене виручає з року в рік, він перевірений і один з кращих, якщо ви пропустили, то негайно дивіться тут. Є ще в моїй копилочке одне чудо, про який хочу сьогодні розповісти вам я.

Чесно кажучи, я перепробувала безліч всяких рецептів приготування цієї здобної випічки, навіть робила і бездріжджовий вигляд, а потім мене одного разу пригостила одна моя сусідка-бабуся і ось з тих пір, я роблю за такою технологією.

Виявляється у неї онук працює шеф-кухарем в ресторані, чи пекарні, вже не пам’ятаю точно, і пече з року в рік таку красу, яка вабить до себе всіх своїм бездоганним зовнішнім виглядом, ну і звичайно ж пористим і повітряним тестом. Навіть Не знаю як описати словами, але коли ви спробуєте цю ласунку ви будете вражені смаком.

Важливо! Паска дійсно виходить дуже м’яким і незвичайно я б сказала бездоганним, як ніби мереживним.

І справа тут деякою хитрості, а саме в опарі, вона ставиться з вечора (якщо дозволяє час, або ж можна схитрувати, але як, читайте далі), а вранці ви продовжуєте далі чаклувати). Але, не думайте, що ви всю ніч буде маятися і бігати підбивати тісто, абсолютно немає. Вночі воно буде стояти сама по собі без вас і чекати вашої участі вранці. Навпаки це спрощує вам всю роботу!

До речі кажучи, в кінці цього поста вас чекає невеликий сюрприз, я приготувала для вас спеціально оригінальну добірку з фото того, як можна класно і прикольно оформити паску. Я сподіваюся, ви оціните по достоїнству.

Найсмачніший великодній пасочка

Як виявилося, це я вже згодом з’ясувала, цей старовинний рецепт, хоча багато блогери про нього пишуть, що це хіт сезону або просто бомба. Так, я з ними повністю згодна. Тому що він реально легкий в приготуванні і всередині виходить не сухий, а соковитий, якщо так можна виразитися.

Цікаво! Можливо, Вам здасться, що ця ласощі схожа на александриевский шедевр, можливо так і є. Різні автори трактують по-різному.

Я пропоную вам не втрачати час на процес і пошук хорошого рецепту і прямо зараз вже почати підготовку інгредієнтів, зробіть собі список тих продуктів, які ви зараз бачите на своєму екрані. Рекомендую ще зробити у браузері закладку, щоб не втратити цю сторінку, щоб вона у вас була завжди під рукою.

Не забудьте ще потім поділитися цим варіантом готування з друзями, нехай про нього знає все. Порцій наробіть побільше, всіх пригощайте, радістю і вимовляєте слова: Христос Воскрес. Я бажаю вам, щоб все у вас вийшло і результат перевершив сам себе.

Нам знадобиться:

  • молоко топлене (або звичайна) — 1 л
  • цукровий пісок — 1 кг
  • масло вершкове — 0,5 кг
  • яйце куряче -10 шт. і плюс 3 жовтки
  • свіжі пресовані дріжджі — 1 пачка 150 г (або 3 пачки сухих)
  • сіль — 1 ч. л
  • родзинки — 250 г
  • цукати — 90 г
  • ванільний цукор — 1 пакетик
  • коньяк (горілка) — 2 ст. л
  • борошно — 2-2,5 кг

На прохання моїх передплатниць і читачок, пропоную ще вам такі пропорції. Ви можете зробити на маленьку порцію, вийде приблизно 5 маленьких пасок, 2 середніх і 1 побільше.

  • пряжене молоко — 330 мл
  • цукор — 350 г
  • вершкове масло — 165 г
  • яйце — 3 шт.
  • жовток — 1 шт.
  • дріжджі свіжі пресовані — 50 г або 1 пакетик швидкодіючих
  • коньяк — 2 ст. л
  • сіль — 1 ч. л
  • ванільний цукор — 1 пакетик або за смаком
  • борошно — 1-1,2 кг
  • родзинки і цукати — 200 г
Читайте також:  Бутерброди з червоною рибою на святковий стіл (прості і смачні рецепти)

Ага))), напевно помітили, що тут використовується коньяк, запам’ятайте, що саме алкогольні напої і дають тісту те, що так все наполегливо шукають, а саме це:

Спосіб приготування:

1. Весь процес готування буде робитися в два етапи. Як ви вже напевно здогадалися почнемо ми з такої процедури як, поставимо на ніч опару (але можна і не ставити на всю ніч, якщо немає часу чекати, а витримати опару хоча б 1-2 години в духовці, по ходу дізнаєтеся). Для цього візьміть невелику каструльку, я взагалі беру тазик))), ну а що мені так зручніше. Вообщем розбийте туди курячі яйця і плюс жовтки, додайте цукровий пісок. Розмішайте звичайним ручним віночком до отримання однорідної консистенції, не потрібно доводити до піни.

Дивіться, щоб яєчка були свіжими, хоча якщо вони у вас давно лежать в холодильнику, то вони теж підійдуть.

2. Наступний крок, це наші дріжджі, які будуть виконувати найголовнішу роль, тобто активізують пасхальне тісто. Щоб вони почали свою роботу розкришите їх над іншою мискою, а потім влийте в них топлене молоко. Саме пряжене молоко подарує вам божественний і класний молочний смак.

Важливо! Молоко повинно бути не зіпсованим, так і дріжджі теж. Обов’язково перевіряйте, щоб вони не липли до рук і мали приємний запах, а ще загляньте на дату виробництва.

Пряжене молоко необхідно попередньо розігріти, причому робіть це не до стану окропу, а приблизно, щоб температура була 35-45 градусів. Дуже гаряча рідина вб’є дріжджі, вообщем ви не побачите те, чого хотіли.

Розмішайте столовою ложкою і далі слідуйте цій поетапної інструкції.

3. Після в молочну суміш вам потрібно буде внести вершкове масло. Тут у вас два варіанти, або поріжте його на шматочки, але масло повинно бути розм’якшеним, або поставте його на водяну баню або прокрутіть в мікрохвильовки і внесіть в ємність. Яєчну масу теж влийте сюди ж.

На цьому ваша вечірня робота закінчилася. Ретельно перемішайте отриману рідину віночком, прикрийте кришкою і чекайте близько 8-12 годин, тобто ніч. Якщо в квартирі 23-25 градусів достатньо навіть 6-8 годин, якщо прохолодно, то тримайте довше. Повинна з’явитися величезна шапочка.

На замітку. Якщо часу зовсім немає залишити на ніч, то тримайте опару хоча б 1-2 години в теплій духовці (розігрійте її до 40-50 градусів), а після виконуйте наступні дії.

4. Переходимо до другого етапу, відкриваємо каструльку вранці і бачимо там грає суміш. Внесіть сіль і ванільний цукор. Почніть додавати борошно частинами, невеликими порціями, щоб не забити тісто борошном, а то воно буде занадто щільне. Розмішайте.

Цікаво! Замість ванільного цукру, ви можете взяти ванілін, корицю і будь-які інші ароматизатори на свій смак. Я навіть знаю, що часто додають барбарис, це вже на ваш розсуд.

Не забувайте про муку, вона повинна бути вищого сорту і обов’язково просіяти через сито кілька разів і тоді тісто стане легким і повітряним. Саме ця процедура також допомагає наситити киснем масу.

І ще, пам’ятайте, що краще брати борошно кімнатної температури, а не з морозу.

5. Трохи зовсім не забула про головне, про це коньяку, адже без нього не вдасться домогтися пишності і легкості. Добре перемішуємо, як тільки стає важко заважати ложкою, почніть вимішувати руками.

Важливо! Тісто дуже любить, коли його ретельно вимішують, воно буде досить слухняною, пухким і ніжним надалі випікання та подарує вам ідеальний і неповторний підсумок.

Накрийте підготовлене тісто кришкою і поставте в тепле місце в будинку, можна накрити і укутати рушниками або ж каструльку занурити в теплу воду. Чекайте близько 1,5 годин, маса повинна збільшитися в 2-3 рази. Дивіться, щоб тільки не вистрибнуло все звідти))).

6. Тим часом займіться ягодами. Родзинки вам потрібно, я думаю, що ви і так це знаєте, залити окропом на 10 хвилин, щоб він розпух і став м’яким. Якщо у вас курага і чорнослив, то їх потрібно заливати на 20-30 хвилин.

Читайте також:  Найкраще меню на Новий рік - смачні рецепти.Що приготувати нове і цікаве в рік Свині

Можна робити кожен раз по-різному, традиційно зазвичай кладуть родзинки в таку солодку ласунку, але тоді я раджу, якщо ви зупинитеся на цьому варіанті взяти його трьох видів, щоб це було по справжньому святково. Адже сорти родзинок можуть бути різні, у продажу є зараз білий, коричневий і чорний.

7. Що ж, тепер вам потрібно все фрукти обваляти в борошні й одразу ж внести в тісто. Дивіться, як гарно це виглядає, вже прям так і хочеться скуштувати, але ще не можна.

8. Вообщем зробіть заміс, щоб всі ягідки рівномірно розподілилися в тісто. Щоб було зручно перемішувати, руки можна злегка змастити рослинним маслом. Це допоможе вам прискорити цей процес і зробити все швидко.

9. Після цього вам необхідно буде розподілити всю отриману масу по коробочках або формочках. Краще всього брати для цього спеціальні паперові заготовки, які продаються зараз скрізь, в будь-якому магазині. Виглядають вони ще нарядно, що в свою чергу додатково прикрасить ваш твір кулінарії.

Але, звичайно, це справа кожного, можна помістити в вашу форму. Але, пам’ятайте, що тісто треба спочатку відірвати, зліпити з нього кульку, або грудочку і покласти у форму, при цьому добре утрамбувати руками, щоб весь зайвий повітря вийшов.

Пам’ятаєте! Заповнюйте форми тестом на 1/3, адже воно обов’язково підніметься у вас до самого верху.

Формочки бажано змастити олією, використовуючи силіконову пензлик. Якщо у вас своя, і ви точно будете пасочки потім діставати, то можна ще злегка присипати борошном або манною крупою, щоб вже напевно все відійшло від стінок.

Як тільки тісто розподілили, накрийте заготовки рушником і чекайте приблизно 40 хвилин, щоб вони ще раз підійшли.

Важливо! Таким чином виходить, що опара у вас стояла всю ніч, далі ви додали борошна і замісили тісто, воно у вас підійшов один раз, а другий раз воно підходить у формах.

10. Духова шафа вам належить розігріти до температури 180 градусів, поставте туди деко з заготовками, і випікайте близько 20 хвилин, а після зменшіть до 170 градусів і печіть до готовності близько 40 хвилин.

Як перевірити, чи готова випічка чи ні? Візьміть зубочистку і проткините нею пишну масу, якщо вона залишилася сухою, значить вже можна забирати.

Важливо! Якщо бачите, що верхівка починає підгоряти, а саме тісто ще не пропеклося і сире, то накрийте заготовки фольгою або листом пергаменту, це врятує їх від біди.

11. Ще вчора натрапила на таку ідейку, одна господиня ось так випікає, разом з дерев’яними паличками, шпажками, щоб було легше перевіряти. Ну, а що прикольно виглядає))).

12. І ось вона фінішна пряма. Подивіться як рівно і гладко все вийшло, ну не може бути так, щоб у вас ці кулики не вийшли, бездоганний варіант хоч для новачків, хоч для досвідчених майстрів кулінарії.

Залишається їх тільки прикрасити і остудити, а потім всіх пригощати. Для цього ми створимо класну цукрову глазур. А поки пропоную вам поглянути на приголомшливий підсумок, який вас буде чекати в самому кінці.

Подібний спосіб приготування я побачила в цьому відео, тому хто хоче подивитися і спробувати разом зі мною і господинею цього ролика зробити в цьому році такі ласощі, дивіться і повторюйте.

Як зробити цукрову глазур для паски?

Не знаю як ви, але в моїй родині є діти, і тому я часто переживаю і панікую, що раптом в курячих яйцях є сальмонели, а як відомо, якщо ми робимо білковий крем, то білки там використовуються сирі і ймовірність зараження дуже велика.

Тому я знайшла в мережі інший варіант, причому він набагато я б сказала краще, тому що приготовлена за таким описом глазур не кришиться і не ламається. Вообщем то, що треба, такий помадкою можна забацати і булочки, якщо ви теж сьогодні їх готуєте.

Читайте також:  Як прикрасити салат Оселедець під шубою до будь-якого святкового столу: ідеї оформлення

Тим, хто все ж любить білкову помадку, і хоче нею порадувати всіх, можете заглянути сюди і зробити з цього майстер-класу.

Нам знадобиться:

Спосіб приготування:

1. Візьміть металеву ємність і висипте в неї цукор. Додайте 4 столові ложки води, розмішайте. Поставте на вогонь і варіть до того моменту, поки цукровий пісок не розчиниться, растаит.

А желатин помістіть в маленьке блюдце і залийте її 2 столовими ложками води, щоб він розпух, час очікування — 10 хвилин.

2. Вийде солодка водичка, яку вам потрібно буде змішати з разбухшим готовим желатином.

3. Оскільки рідина тільки що з плити, вона ще гаряча, в ній желатин повністю розчиниться і не вийде грудочок. Візьміть міксер або блендер і збийте до білосніжного стану.

4. Коли ви будете збивати, то вийдуть бульбашки, тому рекомендується пропустити через дрібне ситечко.

Цікаво! Для невеликої кислинки ви можете додати лимонної сік або лимонну кислоту, розмішайте. Можна використовувати харчові барвники, якщо будете робити кольорові декори.

5. Ця помадка дуже швидко густіє, тому відразу великодній хліб опустіть в крем, вийде ось така шапочка. Можна навіть кілька разів занурити, щоб був товстий шар). Адже це так смачно!

6. Або можна взяти кондитерську кисть або лопатку і прикрасити нею, нанести глазур.

7. Далі оформіть мастикою, всякими цікавими фігурками і сюжетами. Посипати можна горішками, вишнею або журавлиною вообщем всім тим, що ви любите). Приємного апетиту!

Ну і в ув’язненні, як і обіцяла подарунок, різноманітні декори, які ви можете підібрати для себе, вибирайте!

В першу чергу можу запропонувати оформлення, якщо у вас паска незвичайної форми у вигляді кексу. Якщо у вас ще не готові писанки, то ви їх можете розфарбувати абсолютно швидко і легко за допомогою цієї замітки.

Прикрасити можна будь-яким кремом, використовуючи і додаючи харчові барвники.

Або ж безсумнівно красиво і прикольно виглядають консервовані ягідки та фрукти.

Між іншим навіть і горішки підуть у справу з насінням.

Прикрашають ще мармеладом або зефіром.

Мастикою звичайно ж, здорово і супер виглядає, як святковий тортик, з написами ХВ і символікою.

Покривають навіть шоколадом.

А якщо у вас зовсім немає часу, то можна легко і швидко посипати цукровою пудрою.

Якусь чарівність і барвистість може надати звичайна атласна стрічка.

Вообщем ваш стіл до цього дня повинен виглядати чудово на всі 5+. До речі, а ви знаєте, що у вас буде на меню в цьому році? Які страви ви будете робити?

P. S Дітям це ласощі теж дуже подобається, тим більше поки ви творите на кухні, можна їм запропонувати теж взяти участь у цьому процесі. Не знаєте як? Можна роздрукувати їм цей шаблон і попросити їх розфарбувати гірлянду, щоб коли випічка буде вже готова ви змогли її прикрасити по-домашньому.

Ця ідея дуже цікава, безумовно ваші діти сядуть і будуть чудити, а ви тим часом будете творити на своїй кухні. Як вам такий варіант? Особисто моїм зайчикам припав до душі, вони зайняті і мені ніхто не заважає).

У мене є в копилочке такі підставки зроблені з паперу, це кролики і курчатка. Роздрукуйте шаблони і потім стисніть їх у коло, сделая спеціальні надрізи в кінці стрічки. Кому потрібні ці милі символи майбутнього свята, пишіть, я відправлю вам на ваш електронний ящик. Вам буде, чим зайняти своїх малюків! Інші ідеї дивіться тут.

На цьому шановні мої передплатники і гості блогу все. Я кажу вам Христос Воскрес і вже чую ваш відповідь. Була рада вам допомогти, нехай свято вдасться на славу!

Всім пока! До зустрічі завтра! Відвідуйте мене частіше, буду тільки за!