Рубрики
Другі страви

Шашлик зі свинини, і самий смачний маринад, щоб мясо було мяким і соковитим

Доброго дня всім! Сьогодні хочеться торкнутися м’ясну тему. Адже пора шашликів вже зовсім скоро. А у когось і зовсім настала. В цій замітці, ви дізнаєтеся всі секрети приготування шашлику з свинини і виберіть для себе найсмачніший маринад, щоб м’ясо вийшло соковитим і м’яким!

Зовсім скоро стане тепло і дуже красиво, природа оживе. І всіх відразу потягне на відпочинок на природу. 😛

Я спробувала для вас, зібрати самі класні, цікаві рецепти цієї страви! І самі незвичайні варіанти маринадів. Шашлик найчастіше готують зі свинини, звичайно можна і взяти інше м’ясо, наприклад курку і вийде курячий варіант.

Основні правила і підготовка до приготування шашлику на шпажках

Всім відомо, що шашлик можна приготувати з різних інгредієнтів, це може бути баранина, свинина, курка; зараз популярні і такі: риба, птиця та овочі.

Для приготування будь-якого виду цієї страви існують певні правила, а також, важливо знати, як правильно смажити:

1. Мангал краще вибирати з чавуну.

2. Для шашлику використовуйте лише свіжі продукти.

3. Пам’ятайте, що при нанизуванні шматочків м’яса на шампури з країв повинні бути дрібні шматочки, а по середині побільше.

4. Розташовувати шампури з м’ясом слід на відстані 15 см від вугілля. М’ясо дуже добре має прокоптиться від вугілля і вугілля не повинні загорятися.

5. Одягати м’ясо на шампур потрібно вздовж м’ясних волокон, щоб ненароком не поранити собі руку.

6. Якщо ви в маринаді використовуєте цибулю, то при смаженні приберіть його з м’яса, а то буде неприємний смак м’яса.

7. Важливо, перед смаженням обмазувати шматочки рослинним маслом, тоді вони ніколи не підгорять.

8. Під час смаження шматочків перевертайте шампури, щоб воно рівномірно просмажене.

9 Якщо ви бачите, що м’ясо підрум’янилося, спробуйте проткнути його ножем, якщо немає слідів крові, значить все готово.

10. Після смаження м’яса, зніміть м’ясо зі шпажок і покладіть в миску і дайте йому полежати ще хвилин п’ять. Після цього можна вживати. Свіже м’ясо буде ще апетитніше і пахучіше, а головне соковитіше.

11. Подавайте м’ясо з будь-яким гарніром, наприклад з овочами.

Підготовка до приготування шашлику і як правильно вибрати м’ясо:

1. Вибір дров. Дуже важливо підійти до цього питання відповідально. Адже саме дрова в більшій мірі будуть грати роль у визначенні смаку всього страви. Але, багато хто про це і не здогадуються. Для того, щоб не зіпсувати смак м’яса ні в якому разі не беріть для шашлику соснові хвойні породи дерев. Використовуйте тільки березу, липу, дуб, фруктові дерева, такі як яблуко, слива і т. д. Краще буде якщо ви вугілля купіть в магазині.

2. М’ясо, в не залежності яке воно, свинина, яловичина, курка або баранина краще брати з прожилками, шматок не повинен бути салом.

3. М’якість м’яса, намагайтеся купувати задню частину тушки.

4. М’ясо повинно бути тільки в охолодженому вигляді, не в якому разі не заморожене.

5. Запах м’яса повинен бути приємний. М’ясо повинно бути не старе, глянсове на вигляд, і мати природний колір. Якщо ви натиснули на м’ясо, сліди крові не повинні з’явитися.

6. Не купуйте в магазині вже готову мариноване м’ясо, невідомо чим це може обернутися.

6. Смажте тільки на гарячому вугіллі.

Існує дуже велика різноманітність маринадів. Маринад — суміш натуральної кислоти (тобто це може бути оцет, сік фруктів або овочів, пиво, вино), солі, різних приправ, цукру і рослинної олії, зелені та цибулі. Дуже часто його роблять з кефіру, соєвого соусу, газованої води.

Читайте також:  Кабачки в клярі на сковороді з часником: Топ-8 швидких і смачних рецептів

Я постаралася написати в цій замітці самі суперські маринади для приготування шашлику з свинини. На мій погляд м’ясо приготоване по кожному з цих рецептів виходить дуже соковитим, ніжним, ароматним і має приємний післясмак. Щоб він вийшов дуже смачним, його вимочують велику кількість часу в отриманій суміші приблизно 1-2 доби, ну або хоча б залишають на ніч. Після замочування шматочки м’яса незалежно від того, будуть вони на грилі, в духовці або на мангалі виходять соковитими.

Правила маринування, як зробити шашлик м’яким і соковитим

  • Ніколи не маринуйте м’ясо в алюмінієвому посуді, тому що з’явиться металевий присмак. Потрібно використовувати тільки скляний або пластиковий посуд.
  • Маринуйте м’ясо довго, краще 1-2 дні, ну або ніч і це повинно бути прохолодне місце, наприклад холодильник або льох (але враховуйте рекомендації, наприклад, тому що з ківі можна залишати на ніч, там вистачає декілька годин).
  • Щоб м’ясо швидше добре просочилося, потрібно зробити на шматочках проколи.
  • Щоб зробити м’ясо м’якше, потрібно додати ківі, ананас або папайю, ці фрукти пом’якшать білок.
  • Не можна додавати в маринад сильно багато оцту, кефіру або вина, так як м’ясо вийде жорстким, якщо ви переборщіть і буде мати кислий відтінок смаку.
  • Пам’ятайте, щоб краще м’ясо добре просочилося, потрібно на нього ставити гніт, наприклад 3х літрову банку з водою.

Готуємо з додаванням оцту

Такий вид є найпоширенішим у приготуванні цієї страви.

Нам знадобиться:

  • м’ясо свинини — 2 кг, цибуля — 3 шт., оцет 9 % — 100 мл, вода — 200 мл, сіль, чорний перець — за смаком.

Спосіб приготування:

1. Поріжте м’ясо на шматочки.

2. Цибулю поріжте на колечка.

3. М’ясо поперчіть, посоліть і перемішайте з цибульними кільцями.

4. Оцет розведіть з водою і додайте до м’яса. М’ясо має всі покритися приготованою сумішшю. Залиште маринуватися на 5-6 годин, краще на ніч.

Найсмачніший маринад для свинини з додаванням кефіру

Завдяки кефіру м’ясо виходить дуже соковитим і прекрасним, аж тане в роті, слинки біжать.

Нам знадобиться:

  • свинина — 3 кг, кефір — 2 л, цибуля — 2 кг, сіль, перець, спеції

Спосіб приготування:

1. М’ясо наріжте на шматочки і покладіть в глибоку ємність. Присипте спеціями, перемішайте.

2. Цибулю наріжте полуколечками. Перемішайте з м’ясом. Залийте м’ясо кефіром. Перемішайте. Маринуйте не більше 4 годин.

3. За 40 хвилин до смаження шашлику м’ясо посоліть.

Важливо! Завжди намагайтеся солити м’ясо перед смаженням, тоді воно буде соковитим!

Шашлик з майонезом

Я думаю, що ні одні шашлики ні в кого не обходяться без майонезу. Люди останнім часом, якщо вже не роблять таке диво на основі майонезу, то обов’язково поєднують готову страву з майонезом. Любить наш народ майонезик!

Нам знадобиться:

  • свиняча шийка — 1кг, майонез — 300 г, цибуля — 4 шт., перець, сіль за смаком

Спосіб приготування:

1. Маринад з майонезу повинен мати якийсь цікавий смак, в теж час гострий, солоний і з красивою кислинкою. М’ясо спочатку наріжте на шматочки, потім посоліть і поперчіть.

2. Додайте майонез і все перемішайте. М’ясо повинно бути повністю покрито майонезом.

3. Лук, як зазвичай наріжте кільцями і додайте до м’яса і майонезній суміші.

4. М’ясо має простояти в майонезі приблизно 12 годин.

Як замаринувати м’ясо з лимонним соком і соєвим соусом?

Свинина по цьому рецепту має своєрідний відтінок. Мяско вийде з золотистою скоринкою.

Нам знадобиться:

  • свинина — 1 кг соєвий соус — 300 мл, лимон — 2 шт., імбир — 2ч. л., томатна паста — 4 ст. л., чорний перець, соняшникова олія
Читайте також:  Домашні пельмені - виходять дуже смачними. 5 простих рецептів

Спосіб приготування:

1. Візьміть лимон і зніміть цедру лимона.

2. Тепер з лимона вичавте сік за допомогою ручної соковижималки.

3. Візьміть миску і покладіть туди цедру лимона. Залийте цедру лимона кетчупом або томатною пастою, соєвим соусом і лимонним соком. Зауважте, що рецепт не містить в собі солі, т. до соєвий соус солоний.

4. Додайте мелений чорний перець і все ретельно перемішайте.

5. Візьміть свинину і наріжте її на шматочки.

6. Залийте шматочки м’яса сумішшю.

7. Надішліть мяско в холодильник або льох на 3-4 години. Після цього, м’ясо готове до смаження. Вдалих відкриттів!

Як приготувати страву з оливковою олією?

Такий варіант із застосуванням оливкової олії прибере сухуватість в м’ясі.

Нам знадобиться:

  • м’ясо свинини — 1 кг оливкова олія — 0,6 ст., розмарин свіжий — 4 стебла, чебрець — 6 стебла, часник — 6 зубчиків, винний червоний оцет — 4 ст. л., чорний мелений перець — за смаком

Спосіб приготування:

1. Змішайте в мисці всі інгредієнти між собою (Розмарин, чебрець, часник подрібніть до них додайте оливкову олію, винний оцет і чорний мелений перець).

2. М’ясо наріжте на шматочки і залийте приготовленим розчином. У такому вигляді протримаєте м’ясо не менше 4 годин, краще на ніч у холодильнику.

Або можна скористатися таким рецептом, теж з додаванням оливкової олії.

Нам знадобиться:

  • свинина — 600 г, лимон — пів лимона, олія оливкова — 2 ст. л., паприка — 0,5 ст. л., корианд мелений — 0,5 ст. л., імбир або кориця — щіпка, перчик червоний і чорний мелений, сіль, лаврове листя — 3-4 аркуша

Спосіб приготування:

1. Дрібно накришити всі спеції, а потім перемішайте між собою. Не забудьте лавровий лист теж подрібнити. Далі спеції залийте оливковою олією і дайте настоятися 30 хвилин.

2. М’ясо поріжте на дрібні шматочки і залийте його приготовленої ароматною сумішшю.Поставте в прохолодне місце у будинку, при цьому не забудьте м’ясо накрити кришкою або рушником.

3. Іноді перемішуйте руками м’ясо, щоб воно краще наситилося прянощами.

4. Коли будете смажити, то посоліть за 20 хвилин до смаження м’ясо.

5. Лимон порізати на кільця і коли почнете смажити шматочки, одягніть їх чергуючи шматочок м’яса, лимон, шматочок м’яса, лимон і т. д. Вийде дуже смачно і незвично.

Можливо, що саме цей вид стане для вас найулюбленішим і незабутнім.

Маринад в томатному соку і помідорами

Шашлик зі свинини по цьому рецепту буде мати дуже гарний пофарбований вигляд. Вийде дуже ароматно і пікантно, готуйте за цим покроковим рекомендаціям!

Нам знадобиться:

  • м’ясо — 0,5 кг, цибуля ріпчаста — 2 головки, томатний сік — 250 мл, перець горошком — 3 шт, лавровий лист — 1 шт, чорний мелений перець — щіпка, приправа для шашлику — 0,5 ч. ложки, сіль — 0,5 ч. л.

Спосіб приготування:

1. Наріжте цибулю, краще всього на кільця і відправте їх в глибоку ємність.

2. Додайте сіль, перець, приправу і разом з цибулею все добре ретельно перемішайте.

3. Лавровий лист розірвіть на дрібні шматочки і додайте в ємність. Киньте горошинки перцю.

4. Вилийте сік в намешанные спеції.

5. М’ясо наріжте на шматочки-кубики і відправте його в отриману суміш. Закрийте м’ясо кришкою, нехай стоїть і настоюється.

5. Через 5 годин м’ясо буде готове. Якщо ви хочете домогтися того, щоб рідина добре просочила м’ясо, іноді помішуйте м’ясо руками. Готуйте в радість!

Читайте також:  Чебуреки з мясом - дуже смачні рецепти чебуреків на вдалому хрусткому тесті

Класний соус з додаванням мінеральної води

Дуже популярний вид для шашлику. А все тому що, мінеральна вода дуже добре розкриває всі принади м’яса. Волокна м’яса стають ніжними і дуже м’якими, мають ароматний смак. А також за допомогою мінералки і її властивостей м’ясо краще просочується, маринується спеціями. Від сюди і ароматність цієї страви.

Нам знадобиться:

  • свинина — 1,5 кг, цибуля — 1 кг, сильногазована вода мінеральна — 0,5 л, спеції для шашлику, сіль, перець і рослинне масло

Спосіб приготування:

1. М’ясо як зазвичай поріжте на шматочки приблизно 6х6см або 5х5см.

2. Цибулю поріжте кільцями або півкільцями,добре його прижьмите руками, щоб виділився сік.

3. Додайте до м’яса цибулю. Тепер поперчіть, посоліть і додайте спеції.

4. Ну ось і настав час мінералки. Додайте мінеральну воду до м’яса.

5. Приберіть м’ясо в холодне місце, нехай стоїть і маринується, приблизно через 20 годин м’ясо буде готове до смаження на природі. Воду потрібно злити і прибрати цибулю і додати трохи на м’ясо рослинне масло, таким чином свинина не підгорить на багатті. Вдалих вам відкриттів!

Шашлик зі свинини в пиві — рецепт, щоб м’ясо було соковите і м’яке

Це незвичайний варіантик, можливо ви чуєте про нього вперше. Я чесно, поки не пробувала сама приготувати такий вигляд для свинини. Нині, думаю спробую.

Нам знадобиться:

  • свиняче м’ясо (шийка, лопатка, грудинка) – 3 кг, світле пиво – 1 л, цибуля ріпчаста – 6 шт. (середнього розміру), перець, інші спеції – за смаком, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

1. Поріжте м’ясо на шматки. Натріть цибулю на терці.

2. Покладіть шматочки м’яса в миску. На м’ясо викладіть цибулю, поперчіть, додайте інші спеції. Перемішайте м’ясо руками.

3. Залиште так маринуватися приблизно 50 хвилин в теплі.

4. Час пиво прийшло. Залийте м’ясо цим напоєм і поставте форму в холодильник на 12 годин. Посоліть за 15 хвилин до смаження шашликів. Яке чудове фото, ви не знаходите?

Як приготувати на квасі і розсолі?

Нам знадобиться:

  • м’ясо — 3 кг, хлібний квас — 500 мл, розсіл — 500 мл, цибуля — 6 шт, часник — 2 шт., сік лимона — 6 ст. л. (можна оцет), перець, сіль

Спосіб приготування:

1. Подрібніть часник на часникодавці. Цибулю поріжте на півкільця. Все перемішайте, додайте перець, сіль, а далі розсіл і квас.

2. В отриману суміш опустіть м’ясо, заздалегідь порізане на шматочки.

3. Залиште м’ясо маринуватися на ніч у холодильнику.

Як швидко замаринувати шашлик і щоб всі були в захваті?

Ще один рецепт пропоную, тільки тепер його можна послухати і подивитися. Приємного перегляду, та приємних відкриттів.

Ось такі цікаві і найпопулярніші на мій погляд маринади для літнього шашлику на природі, пікніку або біля багаття тепер знаєте і ви. Я сподіваюся, що ви знайдете свій улюблений варіант, прочитавши цю статтю. Якими маринадами користуєтеся ви, напишіть свої коментарі і відгуки. Можливо, хтось скористається ними і скаже вам велике спасибі!

Я бажаю вам відкрити весняний сезон обов’язково тільки в гарному настрої, щоб м’ясо було соковите, і шматочки були ароматними! Пригощайте своїх близьких і коханих з великою радістю і посмішкою на обличчі!

P. S Виявляється маринують свинину ще з додаванням меду і такого екзотичного фрукта як ківі. Бачила ще такий вид з червоною смородиною і зі сливою, а також брусничні маринади. Цікаво, хто-небудь робить такі ласощі, і які вони виходять на смак?