Рубрики
Другі страви

Рецепти гусака в духовці, щоб м’ясо вийшло м’яким і соковитим

Не знаю як у вас, але у мене гусак, запечений в духовці — це коронне святкове блюдо. Хоча ми готуємо його іноді і просто так. Завдяки тому, що надсилають з села домашні подаруночки, і вони самі смачні, як відомо, тому що натуральні і без хімії. Саме у такий птиці м’ясо виходить по істині м’яким, а якщо знати всю технологію приготування і правильний маринад, ще і соковитим.

Мені хочеться показати весь процес приготування гусака в духовці від А до Я в цій покрокової фотозаметке. Я, до речі, здогадуюся про те, що багато з вас таку птицю роблять на Різдво, славно, та ще парочку салатиків на додачу! І я теж за! Пам’ятаєте легенду, що в ній говориться? Ну, да ладно, як-небудь іншим разом розповім. Але є ще і інші свята, наприклад День Народження або Новий рік, чому б не порадувати і в ці дні чарівними ласощами своїх рідних і близьких.

З чим зазвичай подається гусак? Як думаєте? З яблуками — найпопулярніший відповідь серед читачів мого блогу. Хоча хто-то робить його з картоплею або додає чорнослив. Одного разу пробувала його оформити в тесті, теж варіант сподобався, і хліба не треба, ахаха.

Що ж, переходите до змісту і вибирайте будь-який вподобаний рецепт, в першому я вирішила досконально пройтися по всім пунктам більш детально, щоб не виникло зайвих питань. І пам’ятайте, один секрет, головне не напартачити з маринадом і вхідними в нього спеціями. А то вийде одне розчарування.

Гусак в духовці, щоб м’ясо вийшло м’яким і соковитим + рецепт маринаду

Всім відомо, що у такій важливій птахи, як гуска досить товста шкірка, самі кістки по собі досить вагомі, і досить багато жиру. З м’ясом одна морока, то воно пересушити, що потім не прожуешь. Це найчастіші проблеми, з якими стикаються початківці господині. Але, ось кілька порад, які допоможуть вам у вирішенні даної диллемы:

  • вибирайте гусака молодший, в ідеалі має бути 3 місяці, м’ясо швидко і добре пропечеться, а от якщо попадеться птах старше (6 місяців), то її краще пустити для фарширування, а й вона за смаковими якостями буде набагато пахучіше. Як визначити вік, на що звертати увагу? На лапки, якщо вони не зрізані, то вам пощастило. У молодих особин вони жовтого кольору і перетинки м’які, а ось вже якщо побачите червоні і грубі, то самі розумієте, тушка стара.
  • не купуйте заморожену птицю, оскільки тоді вам важко буде визначити свіжість. У охолодженої особини не повинно бути ніяких плям і вкраплень, а також сторонніх запахів.
  • тушку беріть від 2-4 кг, така в духовці пропечеться на ура.

А ти знав? Зазвичай на кожен кілограм гусака йде 1 годину готування.

  • А ось гусака 6-7 кг важко буде розмістити на деко і час смаження буде досить довгим до 7 годин.

Що ж, перш ніж почати приготування гусака, його потрібно оглянути на наявність пір’я. Погодьтеся буде неприємно, що ви візьмете хрустку скоринку в рот, а в неї попадеться пух. Тому не нехтуйте цією роботою, плюс обов’язково промийте тушку в воді, і видалите всі волоски бокорезами або звичайним пінцетом. Обпалити, якщо це необхідно.

Рухаємося далі, і ось 3 основні кроки по роботі:

  • Підготовка гусака до запікання (це ви вже майже зробили, оглянули на зовнішній вигляд, обпатрошили).
  • Маринування птиці в солі і приправах.
  • Запікання в духовці.

Отже, починаємо все по порядку.

Знадобиться:

Джерело https://youtu.be/C92P-q-mRI

Рада! Спеції і приправи можна взагалі не використовувати, дивіться на свої смакові уподобання, можна використовувати тільки сіль і мелений чорний перець. Головне, не переборщити!

Додатково ще, може знадобитися (за вашим бажанням, читайте в описі нижче):

  • мед — 1 ст. л
  • цедра одного апельсина

Етапи:

Маринад для гусака, перед запіканням в духовці, щоб м’ясо було соковитим і м’яким:

Отже, існує два види маринаду, один на водній основі, в основі якого лежить сольовий розчин. Але мені він здається складніше, ніж наступний, тому розповім, як звичайно приготувати, а ви вже самі вирішуйте якою вам вибрати:

1. Візьміть 1,5-2 ст. л солі на 1 кг птиці, на 3 кілограмового гусака знадобиться близько 5 ст. л солі і 9-10 л теплої води (температура близько 60 градусів). Покладіть тушку в розсіл і витримайте 24 години в прохолодному місці. Далі витягніть, обітріть серветками до сухості і натріть спеціями (про цьому способі більш детально читайте в наступному рецепті).

Важливо! Тушка повинна бути вся покрита водою, в іншому випадку, якщо це не так, то можна буде встановити вантаж.

2. І тадам…. Мій улюблений маринад, який я назвала напівсухе натирання. Що потрібно? Всього взяти змішати всі спеції за списком, а саме:

  • італійські трави — 1 ч. л
  • червона солодка паприка — 1 ч. л
  • мелений чорний перець — 0,5 ч. л
  • сухий часник — 1 ч. л
  • сухий базилік — 1 ч. л
  • соняшникова олія — 2 ст. л

+ звичайно ж сіль, як без неї. Які витрати і які пропорції? На 1 кг тушки беріть 1 ч. л з невеликою гіркою, таким чином знадобиться 3 ч. л.

Читайте також:  Як замаринувати шашлик зі свинини, щоб мясо було соковитим і мяким? + Рецепти найсмачніших маринадів

З’єднайте всі інгредієнти в одну чашку і розмішайте столовою ложкою до отримання однорідної консистенції. Зі спеціями будьте обережні, більше ніж у цьому списку класти не потрібно, можна взагалі обійтися тільки меленим перцем і сіллю, якщо готуєте вперше.

2. Тепер найприємніша робота, викладіть птицю на обробну дошку і обітріть її підготовленої заливкою і зовні і всередині. Дивіться яка вже скоринка спокуслива вийшла, а який запах, зводить з розуму всю кухню і будинок.

3. Тепер покладіть тушку в пакет і зав’яжіть, відправте на зберігання на добу в прохолодне місце, наприклад холодильник.

4. Що ж, по закінченню цього часу гуску вийміть з пакету і нафаршируйте шматочками яблук і апельсинів.

Для тих, хто хоче отримати незвичайну смакоту, потрібно змастити пензликом поверхню птиці медом, не лякайтеся, він не відчувається в кінцевому підсумку (тільки зовні, 1 ст. л достатньо, щоб вийшла хрусткая скоринка) + візьміть цедру 1 апельсина і їй натріть цілу тушку. Для великої ароматності і запашистости рекомендується зробити надрізи на шкірі. Дайте полежати на столі і настоятися цитрусово-медовими пахощами 30 хвилин.

5. За допомогою паличок (зубочисток) і шпагату зашейте отвір з фруктами.

6. Потім зв’яжіть лапки і крильця нитками, щоб гусак не полетів). А ще краще, якщо ви їх обернете фольгою. До речі, часто запитують, чи потрібно повністю укутувати птицю фольгою і для чого вона потрібна? Так от, якщо цілком накрити, то тушка вийде смачною і пропареної, але засмаженою скоринки не вийде. Або ж, за годину до діставання частування з духовки її потрібно буде повністю видалити. Якщо ви шукайте рецепт саме м’якого і ніжного м’яса із хрусткою скоринкою, то робіть саме так (або поміщайте ласощі в духову шафу у відкритому вигляді, але лапки і крила обмотайте фольгою і за годину до готовності накривайте фольгою, щоб не пересушити птицю і вона не згоріла). Такі два протилежних варіанти, я зазвичай користуюся першим, спочатку тримаю в фользі, а після прибираю і останній годину гусеня засмажується без неї.

Якщо ж скоринка не так важлива, адже не всі її люблять такою, комусь подобається більше іншої пропарений варіант, то тоді тушку повністю вкутуйте у фользі і до останнього моменту тримайте в ній.

7. Отже, візьміть три шматочки фольги і в три шари зав’яжіть птицю. Там, де стирчать зубочистки покладіть додатково ще один лист, складений в два рази. По боках тушки розкидайте шматочки очищеної моркви і ріпчастої цибулі.

8. Ось такий мініатюрний подаруночок з сюрпризом всередині вийшов, називається, вгадайте що всередині. Обмотайте за типом човники, щоб виділився сік не витік на деко.

9. Залишилася справа за малим, духовку розжарте до температури 220-250 градусів і засмажуйте 1 годину, а далі температурний режим виставите 180 градусів і чекайте ще 1,5-2 години.

Після діставання розкрийте ласощі і з фольги знову зробіть човник. Дістаньте пропарену моркву і цибулю на тарілку. Приберіть більшу частину жиру в стакан, який потім стане в нагоді для інших справ. Соком (жиром) змастіть за допомогою силіконової пензлика всього гусака і у відкритому вигляді поставте в духовку ще на 20 хвилин (температура 200 градусів) для одержання рум’яної і золотистої скоринки.

10. І ось настав той самий момент, коли все готово до дегустації. Розв’яжіть шпагат і вийміть фрукти. Яблука вийшли дуже розпареними, чи не так? Так і тануть у роті, також як і сам гусак. З м’яса, як видно на фото, просочується багато соку, воно дуже м’яке і ніжне.

Подайте красиво страву до столу, хоч до святкового, хоч до обіднього. Вау, бомба — як же фантастичні смачно. Пальчики облизувати будете багаторазово і кричати: «Смакота!». Це якесь божевілля.

Тепер би ще визначитися з шматочками, який вибрати в першу чергу, я люблю крильця та лапки, ммм… слинки вже навертаються. Оцінюйте та діліться своєю думкою. Подавайте з будь-яким гарніром. Приємних відкриттів, дивіться не лусніть).

Рецепт гусака цілком з хрусткою скоринкою

Тепер як і обіцяла покажу трохи інший спосіб зажаривания гусака, різниця тут у приготуванні маринаду, а також витримці. Необхідно тушку на добу або три прибрати в сольовий розчин. А вже потім натирати спеціями. Читайте нижче покроковий опис з картинками.

Знадобиться:

Джерело https://youtu.be/2nFeny-g084

Етапи:

1. Отже, необхідно спочатку вимочити гусака в розчині води з сіллю (налийте її стільки, щоб рідина покрила всю птицю). Що дасть така процедура? Вона зруйнує білок, і жорстке м’ясо в процесі варіння перетворить в м’яке. Після такого замочування, необхідно просушити тушку паперовими рушниками і просочити спеції (суміш перців, коріандр, подрібнений сухий помідор + пара ложок рослинного масла). У такому вигляді птиця має ще постояти в прохолодному місці в пакеті хоча б 1 годину, в ідеалі одну добу.

2. Після того, як гусак промариновался його потрібно буде начинити часником. Засуньте в отвір чотири головки часнику (неочищеного), він наситить м’ясо зсередини маняющим ароматом. А ріпчасту цибулю очистіть від шкірки і укладіть з боків на скляне деко.

Читайте також:  Домашні пельмені - виходять дуже смачними. 5 простих рецептів

3. Накрийте зверху птицю фольгою. Або ж візьміть спеціальний пакет для запікання, рукав і помістіть в розігріту духовку використовуючи температуру 180-220 градусів на цілих 2 години. А після відкрийте і зніміть фольгу і залиште ще на півгодини для того, щоб вийшла золотиста і рум’яна кірочка. Клас, вище всяких похвал! Дуже смачно і ароматно, а скориночка при відкушуванні хрумтить, з м’яса капає жирок, м’яке і тане в роті. Що ще потрібно? Тільки весела компанія і пляшка чогось міцнішого). Приємних вражень!

Гуска запечена з яблуками в духовці: простий і смачний рецепт в рукаві

Для приголомшливого аромату в даному ласощі будуть використовуватися в ролі начинки яблука і апельсини. Такого гусака прийнято подавати на Різдво чи будь-яке інше торжество.

Знадобиться:

Джерело https://youtu.be/2uEWcndxqFk

Етапи:

1. Гусака, якщо він у вас заморожений, розморозьте в холодильнику і прополощіть у воді. Зріжте зайвий жирок, якщо хочете. Потім натріть і помасажуйте готову чисту і суху птицю приправами і спеціями, з’єднайте в одній мисці суміш мелених перців, чорний мелений перець, паприку, приправу для курки, сіль. Робіть це як зовні, так і всередині.

2. Тепер необхідно натерту тушку загорнути в харчову плівку на тарілці і помістити в прохолодне місце на 2 доби.

3. Черз потрібний час яблука і апельсини по черзі затолкайте в пташку.

4. А це місце зав’яжіть ниткою і зубочистками. Робіть шпагатом руху хрест навхрест. Ніжки теж зв’яжіть між собою.

5. Перекладіть гусака в рукав і зав’яжіть спеціальними затискачами-кліпсами з двох сторін. Можна використовувати спеціальний пакет для цього.

На рукаві обов’язково зробіть кілька проколів ножем, а то він надуется і може вибухнути.

6. Помістіть частування в духовку до 200 градусів, попередньо розігріту, якщо є конвенція, то включіть її. І запікайте півгодини, зменшіть до 180 градусів і випікайте 1 годину і 10 хвилин. Далі для засмаженою і рум’яної скоринки, необхідно пакет зірвати зверху і смажити в духовій шафі ще 20 хвилин. У загальній складності знадобиться близько 2 годин, завдяки рукаву, якщо робити без нього, то знадобиться близько 3 годин.

Що ж, викладайте ароматного гусака на сервірувальне блюдо з листям салату і ягодами журавлини. Трояндочки, кому цікаво викладено з пастили, а не з буряка). Удачі на кухні!

Як запекти гусака на Новий рік з чорносливом, щоб він був м’яким і соковитим

Коли вже кружляють у повітрі святкові дні, то ми відразу починаємо ламати голову тим, щоб приготувати смачненького. Знайоме таке почуття? Пропоную яскравий і запам’ятовується рецепт, в якому сюрприз буде всередині — чорнослив з яблуками. Зробіть новорічного гусака саме з такими інгредієнтами. А потім, коли ви разрежите соковиту і ароматну птицю… ммм, як апетитно, радості не буде меж! Тоді поїхали.

Знадобиться:

Джерело https://youtu.be/VZjQSjcVNiU

Етапи:

1. Замочіть в окропі чорнослив на 10 хвилин, потім воду злийте. Розріжте кожну штучку навпіл.

2. Яблука добре промийте і розріжте на невеликі кубики. Видаліть серцевиною.

3. До фруктів додайте цукор і гілочки чебрецю, розмішайте руками.

4. Гусака нафаршируйте фруктовою начинкою з яблук і чорносливу. Розріз закріпіть зубочистками. Далі натріть птицю сіллю і медом. На спинці зробіть ножем часті надрізи, щоб він краще просочився.

5. Духова шафа розжарте до 190 градусів і поставте блюдо на 1 годину.

6. Тим часом, картопля очистіть і розріжте на чотири частини, посоліть і поперчіть. До гусака з боків викладіть картоплю і приберіть в духовку на 1 годину.

7. Регулюйте запечену скоринку, можна при потребі накрити тушку фольгою, щоб вона не підгоріла. Дивіться яка краса чекає на виході, і гарнір теж вже готовий разом з м’ясом. Приємного апетиту!

Гусак у фользі з хрусткою скоринкою в духовці — швидко і смачно

Для тих, хто ще не зрозумів досі нічого або виникли якісь незрозумілі питання, пропоную переглянути відеосюжет з каналу ютуб. Не знадобляться якісь спеціальні кулінарні навички, і складних інгредієнтів немає зовсім. Божевільна божевілля вийде, спробуйте і ви.

Як приготувати гусака шматочками з картоплею в домашніх умовах

Саме такий варіант стане знахідкою для любителів швидких і легких у приготуванні страв. Або для тих, хто дуже поспішає і йому завжди ніколи. Вообщем на швидку руку. Пам’ятайте, що м’ясо гусака саме по собі дуже смачне, але його можна зіпсувати, і воно стане жорстким, тому рекомендується тушкувати або запікати в духовці. При цьому використовуйте додаткові кошти, рукав або фольгу.

Джерело https://youtu.be/-zp8otNEzug

Знадобиться:

Джерело https://youtu.be/-zp8otNEzug

Етапи:

1. Обробіть гусака на шматочки за допомогою гострого кухонного ножа. І звичайно ж промийте всі скибочки у воді, обсушити паперовими рушниками.

2. Всі порційні шматочки пересипте сіллю, спеціями, розмарином, додайте лавровий лист, гілочки розмарину. Ретельно перемішайте і залиште мінімум на 60 хвилин під закритою кришкою.

3. Укладіть на керамічний деко м’ясо. Запечатайте фольгою і випікайте при температурі 200 градусів 1 годину.

Читайте також:  Сирники із сиру - класичний рецепт пишних сирників на сковороді

4. Як бачите виділилося досить багато жиру через це час, але саме м’ясо ще не пропеклося і ще жорстке.

5. Розкидайте очищені шматочки картоплі і моркви, часник, ріпчаста цибуля. Посоліть і поперчіть, знову накрийте фольгою і запікайте блюдо ще 60 хвилин.

6. По готовності подавайте в гарячому вигляді, та їжте з улюбленими салатиками з овочів. Приємних вражень!

Гуска фарширована гречкою і грибами

Як на рахунок ще одного експерименту? Пропоную зробити особливого гусака з досить ситної і неповторною начинкою, а саме з грибочками і гречкою. Як вам така ідея? Гарнір + м’ясо = два в одному. Круто!

Знадобиться:

Джерело https://youtu.be/TUkpleDyYhg

Етапи:

1. Виконайте попередню роботу за 2 дні до запікання гусака, щоб він вийшов м’яким, його не можна відразу готувати. Домашню птицю добре обсмолила, приберіть внутрішній жир. Залиште на добу в холодильнику, а на другі замочіть його в міцному соляному розчині, на 1 літр води беріть 75 г солі.

Після того, як пройде потрібно кількість часу натріть його чорним перцем, сухим часником і дижонской гірчицею з усіх боків. Прикрийте кришкою і почекайте 2-3 години в теплі.

2. За годину до випікання птиці, займіться гречкою, відваріть її у воді до готовності. Але спочатку обсмажте на сковороді з однією столовою ложкою рослинного масла. У неї ж по закінченню варіння додайте 1 ст. л соєвого соусу.

3. Половину від загальної кількості грибів поріжте на слайсы, інші знадобляться цілими. Ріпчасту цибулю подрібніть на кубики і обсмажте на сковороді з рослинним маслом до м’якості, а після закиньте різані печериці і протушкувати до готовності. Поперчіть. Змішайте гречку з грибами, і спробуйте на смак.

Начинкою заповніть черевце гусака і зав’яжіть, зашейте зубочистками, а після нитками. Лапки також зв’яжіть, щоб вони при випічки не розходилися.

4. В такому стані гусака перекладіть на пару аркушів фольги і укутайте теж зверху фольгою. Випікайте в духовці птицю при температурі 180 градусів на 4,5 години. А за півгодини до готовності тушки, поруч викладіть на фольгу цілі гриби печериці капелюшками вниз, посоліть, поперчіть і покладіть маленький шматочок вершкового масла.

5. Гусак вийшов красивим і рум’яним, якщо хочете велику золотавість, то помістіть ласощі ще на 15-30 хвилин в духовку при температурі 180 градусів, але вже без фольги. Перед подачею приберіть всі зубочистки і нитки. Потім розріжте м’ясо з кістки і подайте заманливо на розкішній тарілці. Приємних відкриттів!

Цікаво! Калорійність гусака в середньому 355 кілокалорій, але знову ж враховуйте, що володіє високою калорійністю тільки шкурка, так що якщо ви її не будете пробувати, то зменшіть цей прогноз вдвічі.

Різдвяний гусак з яблуками і чорносливом в духовці (покроковий фоторецепт)

Ну і звичайно ж, якщо на дворі у розпалі зима, то святковий рецепт необхідно знати всім на цей випадок. Як раз про таке зараз і піде мова. Я сподіваюся, що він вам сподобається і ви з задоволенням ще жодного разу ним скористаєтеся.

Мені захотілося в черговий раз здивувати, тому знайшла ще один спосіб приготування гусака з соєвим соусом для красивої скориночки і пікантного смаку в поєднанні з медом. Хоча другий інгредієнт він не відчувається взагалі, тільки дарує велику золотистість.

Знадобиться:

Джерело https://youtu.be/dvhsyplQA-I

Етапи:

1. Маринуйте гусака за одну добу до запікання в духовці. Для цього в чашці з’єднайте:

  • сіль;
  • соєвий соус;
  • мед;
  • спеції за діяння, наприклад для курки.

2. Гарненько промассируйте заготівлю, втираючи засолочную суміш.

3. Загорніть тушку в харчову плівку і відправте в холодильник на 1,5 доби або хоча б на одну.

4. На наступний день нафаршируйте гусака шматками яблук, айвою і добре розпареним у воді чорносливом. Можна взяти щось одне з цього переліку. Отвір зав’яжіть зубочистками і шпагатом.

5. Укрийте фольгою і поставте на деко. Духовку розігрійте до 180 градусів і зыпекайте 2 години. Після порвіть фольгу зверху і повапните тушку виділився жиром. Знову у відкритому вигляді поставте в духовку. І так кожні 20 хвилин просочуйте жирком. У підсумку гусак повинен просидіти в теплі 3-3,5 години.

6. Насолоджуйтеся золотистим частуванням з ароматною начинкою всередині. Адже це дуже смачно. Часу йде багато, але воно того варто. Смакота, просто бомба! Їжте на здоров’я. Удачі!

Ось така подборочка вийшла. Сподіваюся, тепер ви точно знаєте, як правильно готувати гусака таким, щоб у нього м’ясо вийшло не жорстким, а м’яким і соковитим. Адже всім хочеться, щоб воно тануло в роті. Тому раджу не пересмажувати (пересушувати його в духовці, і при необхідності змащуйте виділився жиром всю поверхню. І тоді золотиста скоринка і рум’яна вам забезпечена, та ще й з похрустыванием. Враховуйте всі поради і рекомендації з приготування, адже багато залежить від ваги птиці і звичайно ж від маринаду.

Використовуйте запропоновані рецепти круглий рік, але настійно рекомендую придивитися до них на Новий рік і Різдво. Фаршируйте всякими різними начинками, щоб за одне вийшов ще суперський і приголомшливий наваристий гарнір. Не забувайте про часточки часнику.