Рубрики
Святковий стіл

Паска на Великдень 2020 — самий смачний домашній рецепт з покроковими рекомендаціями

Добрий день! Сьогодні починаємо готуватися до свята, який скоро відзначатиме вся Росія, він християнський, і зазначається один раз в рік. Причому щоразу дата цього свята різне, але все таки він проводиться тільки в Світле воскресіння, я думаю ви вже здогадалися, про що йде мова.

Так! Так! Радіє вся велика і могутня наша країна, промовляючи такі слова: «Христос Воскрес». Я думаю, кожен з вас з нетерпінням чекає цього дня, щоб як в дитинстві побитися фарбованими яйцями і покуштувати самого смачного ласощі, смак якого завжди залишається неперевершеним і прекрасним.

Поговоримо в цій замітці зараз про куличе, вірніше про його приготуванні. Я, напевно, як і багато інші блогери, та й просто домогосподарки перепробувала за весь час досить таки багато всяких варіантів цієї солоденькою випічки. Скажу вам чесно, не завжди мене радував результат.

Так от, з року в рік я пекла і випробувала на своїй сім’ї різні інтерпретації, робила з різними основними інгредієнтами. Але, одного разу натрапила на варіант з вершків, і саме він мене підкорив своїм вершковим смаком.

Я, звісно, внесла ще аромат ванілі, і вийшло просто потрясно і класно. Головне, що він вийшов м’який, і досить легкий, прям як пушок. Таку ласунку мої домочадці оцінили по достоїнству, сміли можна сказати в першій половині дня, мені залишилися тільки крихти. Тому в цьому році я збираюся напекти побільше порцію))).

Ах, так, трохи не забула сказати вам ще, вірніше нагадати про те, що жоден Великдень не обходиться без писанок, які ви повинні самі спочатку відварити, а потім прикрасити. І безумовно правильно складеного меню. На урочистому столі повинні бути паски, а що ще? Як ви думаєте? Звичайно ж сирна красуня, не забувайте про це.

Рецепт самого найсмачніше паски

Тепер, що стосується цього рецепта, який вийде у будь-якого, навіть, якщо ви готуєте страву вперше, або ви кулінарний новачок.

Важливо! Секрет цього варіанту ще в тому, що в складі інгредієнтів використовується вершкове масло, якщо ви хочете, щоб пасочка не черствів і не кришився довгий час, то додавайте тоді маргарин.

А якщо ви готові його покуштувати і уплести в перший або другий день, то використовуйте масло, адже на ньому все таки виходить здоба краще.

Я дуже сподіваюся, що вам це перевірений рецепт сподобається і ви неодмінно збережіть його у своїй записній книжечці або внесете цю сторінку в закладки браузера.

Нам знадобиться:

Для опари:

  • Борошно пшеничне — 165 г
  • Вершки теплі 20% ( якщо немає, то молоко або сметана) — 245 мл
  • Свіжі пресовані дріжджі — 45 г (або пакет сухих, який 11 г)
  • Цукор — 2 ч. л

Тісто:

  • Яйце куряче — 4 шт.
  • Цукровий пісок — 225 г
  • Сіль — щіпка
  • Вершкове масло або маргарин — 110 г
  • Борошно пшеничне — 540 г
  • Цукати, горішки або сухофрукти — 160 г
  • Ванілін — щіпка (за бажанням)

Глазур:

  • Яйце куряче, його білок — 1 шт.
  • Цукрова пудра — 100 г
  • Лимонний сік (або лимонна кислота) — 1-2 краплі

Або можна зробити крем з інших інгредієнтів (дивіться нижче варіант).

Спосіб приготування:

1. Займіться насамперед з приготування опари, дуже важливо взяти вершки теплими (245 мл), тобто вам їх треба злегка підігріти, але це не означає, що ви зробите їх гарячими, адже дріжджі не дружать з гарячими рідинами. Далі вам потрібно буде в руках трохи розім’яти пачку дріжджів (15 г) або його частина, дивлячись яка вона у вас велика чи маленька.

Важливо! Беріть тільки свіжі та не прострочені дріжджі, адже саме такі дадуть вам той самий ефект, який ви так чекаєте, випічка буде повітряної, ароматною і справді смачною.

Огляньте їх зовнішній вигляд, вони ні в якому разі не повинні бути зі слизом і тим більше липнути до ваших рук, і запах повинен бути приємним. При натисненні на них, вони дуже добре повинні раскрошиться, це свідчить про хорошому і якісному продукті.

А ось якщо у вас немає саме живих пресованих дріжджів, то ви можете з легкістю замінити на один пакетик сухих, але звичайно це вже не те. Тільки з цих дріжджів можна досягти найкращого результату.

2. Що ж, тепер вам потрібно внести в теплі вершки розм’якшені дріжджі, плюс до всього додайте відразу ж цукор (2 ст. л.), саме він дуже добре стикається з ними, ретельно розмішайте і почніть потихеньку вносити просіяне через сито борошно (165 м).

Важливо! Борошно можна прямо над цією рідиною просіяти, це наситить випічку киснем і подарує вам надалі дуже класний пишний підсумок.

Якщо маєте справу з сухими дріжджами, то звичайно висипте просто пакетик в вершки і перемішайте.

Читайте також:  Найкраще меню на Новий рік - смачні рецепти.Що приготувати нове і цікаве в рік Свині

Отже, тепер все перемішайте і відсуньте мисочку в сторону постояти і помріяти). Опара повинна підійти і як багато люблять говорити відпочити. Після замісу ви побачите досить крутенькую масу, вона нагадає вам щось таке в’язке, так і повинно бути.

3. Пам’ятайте ще про одну умову, що відпочивати опара повинна тільки безсумнівно при закритому зверху полотенчиком або серветкою, щоб вона не заветрилась і не підсохла.

Місце повинно бути тепле, наприклад, добре підійде ваша кухня, або можна схитрувати і поставити в теплу воду миску з тестом, це прискорить процес піднімання.

Багато запитують мене про те, а як дізнатися, що все вже готове, адже все таки температура повітря в приміщенні у всіх різна. Так от, як побачите, що ваша тестицо збільшилася і піднялося в два рази, то сміливо переходьте до наступного кроку.

Не думайте, що це дуже довго і ви занудьгуєте поки будете чекати. Ні, пройде близько 25-30 хвилин і станеться диво).

4. Безумовно, тут вирішальну роль грають ваші дріжджі, якщо вони якісні і свіжі, то ефект ви побачите відразу.

5. А тим часом займіться наступною роботою. Підготуйте міксер або використовуйте насадку від блендера — віночок. Розбийте в чистій тарі чотири яйця і можна сюди ще додати п’яте, але тільки жовточок, адже коли ви будете робити глазур, вам знадобиться тільки білок. Тому, щоб жовток не пропав у вас даром внесіть його сюди ж.

Додайте до яєць сіль та цукровий пісок, включіть міксер і почніть збивати до тих пір, поки маса не стане пишною.

Цікаво! Якщо ви любите ароматний запах, то можете внести ванільний цукор або замінити його на корицю.

6. Суміш виходить досить блідою, тобто безумовно вона посвітлішає, а не пожовтіє від процесу збивання.

7. Відразу ж після цього покладіть вже підготовлену опару. Після такої зустрічі звичайно ж слідом почніть всипати акуратно і не поспішаючи маленькими частинами борошно. Не забувайте, що вона повинна бути просіяної.

8. Звичайно ось так важко сказати, скільки потрібно взяти борошна, адже тісто потрібно відчувати, люблю цю справу, це такий захоплюючий процес. Ви як вважаєте, любите вимішувати?

Так от, я до чого, приблизно піде у вас з пів кіло борошна, плюс мінус, визначайте самі, адже у всіх курячі яєчка різні за розміром, беріть переважно групи С0, можна і С1 взяти, відповідно і густина вершків у всіх різноманітна. Тому тут і не скажеш прям точно, приблизно я вам прописала скільки взяти).

Наступний момент, вносите порціями мучку, краще не досипати, ніж пересипати, адже тоді ви просто заб’єте цю солодку випічку борошном і буде не зовсім приємно і паска буде важким і щільним. Нам такий підсумок ні до чого, адже правда?!

9. Вообщем, коли тісто буде мати в’язку консистенцію, настане черга вершкового масла. Беріть його тільки в розм’якшеному вигляді, можна звичайно і розтопити, але ефект буде не такий, є в цьому якась своя родзинка. Не вірите, тоді можете поекспериментувати.

Якщо ви забули масло дістати з холодильника заздалегідь, то скористайтеся кухонних помічницею, здогадалися, про кого це я? Так, абсолютно вірно про мікрохвильовій печі.

10. Таким чином, поки ви будете вмішувати вершкове масло ви всю масу добре разомнете. Тісто вам за це скаже спасибі).

Внесіть решту борошна. Пам’ятайте, що на робочому столі повинен бути порядок. Звичайно, можна цю роботу (вимішування) довірити і хлібопічці, але якщо немає такого приладу, то доведеться постаратися зробити це вручну.

11. Ну і за традицією, оскільки дріжджове тісто, воно повинно відповідно постояти і відпочити під закритим полотенчиком або кришкою. Підійти воно має пару раз, щоб це сталося швидше не виставляйте миску в прохолодне місце, а навпаки покладіть в тепле.

12. Як бачите, тісто виходить абсолютно не липке та м’яке, що легко відстає від поверхні чашки. Якщо у вас саме так, як на малюнку, то у вас все вийшло. Браво!

Вам може здатися, що після першого підйому воно збільшилося вдвічі, так і є. Як тісто підніметься його потрібно підбити і поставити ще на один підйом.

13. Зазвичай перший підйом всі чекають довше, ніж другий. А після другого, якщо у вас є бажання можна всипати родзинки, попередньо замочений у воді, щоб він став м’яким і розпух. Потім потрясіть його в друшляку і обваляйте злегка в борошні, внесіть в тісто і перемішати.

Важливо! Саме таким способом обвалки в борошні, ягідки розподіляться по всьому тесту рівномірно, а не осядают на дно. Здавалося б таке звичайне дію, а який підсумок).

Можна взяти цукати дрібно порізані або навіть горішки, ягідки, то що ви любите?

Цікаво! Традиційно додають родзинки, причому беруть кілька видів, це білий, чорний і коричневий, адже все таки такий святковий випадок, який буває один раз в рік.

Я в минулому році додавала курагу і чорнослив, вийшло теж воістину солоденько і смачно. А в цьому збираюся, внести вишню і журавлину.

Читайте також:  Бутерброди з червоною рибою на святковий стіл (прості і смачні рецепти)

А що ви зазвичай кладете, пишіть свої відгуки, діліться своєю думкою, давайте поради, я буду тільки рада.

Цукати я не пробувала додавати в тісто, зазвичай я ними посипаю зовні вже на готове кулінарний виріб. А як робите ви, які у вас враження?

14. Тепер визначитеся з формочками з досвіду скажу, що краще паперових формочок, які продаються зараз в супермаркетах або магазинах вам для цієї мети не знайти. На мій погляд це зручніше, хоча якщо у вас є багато маленьких форм для випікання можна скористатися і ними. У мене нажаль всі великі форми, а крихітних порційний немає зовсім.

Тому як варіант можна купити вже готові.

Але і про них ви повинні знати дещо. Обов’язково перед тим, як викладати здобну масу їх необхідно змастити рослинним маслом за допомогою силіконової пензлика. Щоб вони добре згодом відставали від стінок. Хоча я впевнена, що ви виймати не станете, адже вигляд у них дуже красиво і апетитно! Тим більше, якщо заготовки ще з чарівним малюнком або візерунком.

Важливо! Якщо у вас все таки формочки свої, то їх також потрібно обов’язково змастити маслом, а також можна присипати борошном або манкою.

Адже, як говориться завжди зустрічають по одягу, так і тут зовнішній вигляд дуже важливий, саме він розіграє апетит і підіймає настрій.

15. Я думаю, що всім відомо, що тісто у форми викладати потрібно навіть не на половину, а на одну третину, тому що воно ще підніметься, і хоч би не втекла, а то не доженете).

Щоб покласти акуратно і рівномірно, із загальної маси тіста відірвіть грудочку, сформуйте в руках кульку і покладіть в заготовку.

16. Тепер накрийте паперовими серветками і відставте в сторону постояти в тепле місце, щоб тісто ще розійшлося і расстоялось. Саме цим процесом нехтувати ні в якому разі не можна, саме від цього і залежить легкість і легкість цього кулінарного шедевра.

В принципі, я думаю тут немає жодних питань, адже всю здобну випічку роблять саме так.

Після того, як пройде деякий час і пасочки підійметься майже до самого верху відправте їх в духову шафу. Не забудьте прибрати серветки, ну це само собою).

17. Духовка повинна бути до цього часу добре розігріта. Самою оптимальною температурою вважається саме 180 градусів. А ось час буде таким і залежати воно неодмінно буде саме від розмірів ваших формочок, якщо вони великі, то знадобиться трохи більше, близько 1 години, маленькі чи середні — 40-55 хвилин.

Так, ви і самі все побачите, верхушечка почне рум’янитися, але буває ще так, що вона починає золотитися, а ось тісто ще не пропеклося всередині. Як тоді діяти? Щоб верх не згорів, вам необхідно накрити його фольгою. Але, я думаю, що у вас цієї проблеми не виникне, багато ще залежить від вашої помічниці духовки.

Як зазвичай, щоб перевірити, чи готове виріб, проткніть його чистою і сухою зубочисткою, якщо слідів не виявлено, то здоба готова зустрічати вас на столі.

18. Ось така краса вийде, якщо у вас свої силіконові або металеві формочки, то вийміть з них приготований здобний хліб.

19. Що ми робимо далі? Наші ласуни готові, їм належить охолонути, а вам потрібно буде зробити глазур, або як ще часто називають помадку. В минулому році, я вже з вами ділилася всілякими варіантами, пропоную сьогодні зробити з такого.

Вона буде білкової, тому візьміть один білок, який повинен бути холодним, прямо з холодильника (ми його залишали, коли вносили яйця в тісто).

20. Додайте до нього цукрову пудру, в принципі піде і цукровий пісок, але його вам потрібно буде перемолоти самостійно. Далі збийте білки з цукром в крем. Маса повинна стати пишною і поблескивать, вона дуже добре збільшиться в об’ємі.

Читайте також:  Салат з крабовими паличками на Новий рік 2020 - рецепти новорічних салатів крабових

У самому кінці, щоб не було нудно солодко капніть пару крапель лимонного соку і ретельно розмішайте.

21. Візьміть силіконову пензлик або можна взяти лопаточку і змастіть глазур’ю верх паски.

Пам’ятаєте! Що така помадка досить таки швидко висихає, якщо ви її одразу не завдасте за призначенням, то доведеться робити нову. Або ж, якщо зробили, то накрийте її кришкою, дуже щільно, щоб вона не засохла.

Багато читачі задають ще таке питання, коли саме потрібно наносити крем, поясню, на теплі або зовсім остиглі пасочки? На мій погляд без різниці, можна навіть прям вмочати в глазур або поливати ложечкою.

22. Заключний етап, це прикраса готового виробу. Робота не складна і творча. Розкидайте ягідки, можна кондитерську посипання як завгодно, в хаотичному порядку. І їжте собі на здоров’я!

23. А ось фото в розрізі, кому цікаво, що вийшло і як виглядає ця пасхальна принадність. Я думаю, що тепер вже всім зрозуміло, що це нереально смасно і справді чарівно. Приємного апетиту!

Всім тим, кому не терпиться все побачити в живу, весь процес від замісу до випічки, як кажуть, від А до Я пропоную вам подивитися ось цей відеосюжет під назвою Ніжність і ви точно відчуєте вже сьогодні, той самий ароматний і солодкий смак наближення Великодня.

Тим більше, що в цьому рецепті є своя фішка, хочете дізнатися яка? Тоді швидше дивіться, я вже теж цей варіант випробувала, результат вийшов суперским, ну і красивим. Дам підказку, використовується топлене молоко і дещо ще, вообщем рекомендую:

Як зробити глазур, яка не кришиться і не обсипається

До цього я вас знайомила з білковою глазур’ю, я однозначно можу сказати, що цим варіантом користуються майже всі. Не виняток і я, такий крем я просто обожнюю, але є у нього один мінус, він проявляється тоді, коли ви режите смачне частування ножем, глазур починає обсипатися.

Для мене це не біда, але є варіантик, з яким трішечки доведеться повозитися, готується із застосуванням желатину і як не дивно без курячих яєць. Між іншим, це ще й безпечно для нашого здоров’я, ніж якщо ви маєте справу з білковою. Називається така принадність цукрової.

Нам знадобиться:

Спосіб приготування:

1. Желатин помістіть в невелику ємність, можна взяти маленький салатник. Прочитайте інструкцію на упаковці і слідуйте їй. Зазвичай необхідно залити желатинову суміш двома столовими ложечками води. Не перемішуючи, залиште для набухання.

2. Після візьміть ковшечек або маленьку каструльку, щоб вам зручніше було працювати і висипте весь цукровий пісок. Плюс влийте решту ложки води, 4 ст. л. Ретельно перемішайте і поставте на середній вогонь.

3. Доведіть цю прозору рідину до кипіння, варити потрібно помішуючи до тих пір, поки цукор не розчиниться повністю, а то буде скрипіти на зубах. Дивіться не переваріть, а сироп перетвориться на карамель.

Зніміть з плити і влийте вже готовий набряклий желатин. Розмішайте все ложечкою.

4. Тепер залишається збити міксером на максимальній швидкості в крем, приблизно 4-5 хвилин. Маса повинна перетворитися в тянующуюся глазур і стати білосніжною.

5. В кінці сбрызгните краплями лимона, або внесіть на кінчику ножа лимонної кислоти. Як бачите маса вийшла густенькая і блискуча.

6. Тепер залишається оформити цукровою глазур’ю остиглий пасочка. Наносьте помадку відразу ж після того, як ви приготуєте, а то вона застигне і не встигнете.

Цікаво! У таку помадку можна додати харчовий барвник і зробити її кольоровий.

7. Якщо потім через час розрізати здобу, то побачите, що вона абсолютно не ламка і не кришиться. Ще вона дуже класно тримається на готової випічки, не розтікається і не впаде. Ну, реально красиво, а головне безпечно, особливо коли є маленькі діти в родині, адже все таки білкова на основі сирих яєць може завдати великої шкоди, якщо не дай бог зловите сальмонельоз.

Поверхня виглядає матовою і навіть чимось нагадує зефір, тому і одержала таку назву М’яке хмарка.

Ну і за традицією пропоную вам подивитися цей сюжет з приблизно таким же чудовим описом.

На цьому у мене все, сподіваюся, що у вас все вийшло і ви всіх підкорили такими ласощами. Усіх зі святом Христос Воскрес! Нехай все складеться і вийде завжди і у всьому! Чекаю ваших відгуків та коментарів. Всім пока!