Рубрики
Десерти

Осетинські пироги з різними начинками (8 покрокових рецептів приготування)

Доброго дня!

Їли ви коли-небудь коржі, а всередині яких була така соковита начинка. Думаю, що так. А знаєте, як називається це блюдо по-іншому? Це осетинські пироги. Таке ласощі підходить абсолютно для будь-якого перекусу, але й навіть його можна без побоювання приготувати до святкового столу. Все тому що, воно дуже смачне і поживне. Шматочків точно не залишиться зайвих, гості уплетут все до останньої крихти.

У чому ж секрет таких няшных пиріжків? Справа все в начинці, саме вона відіграє основну роль. І ви уявляєте, що в Осетії поки жінка не навчиться готувати такі ласуни, вона не стане гарною господинею. Так як це одне з їхніх національних страв, яке подається на весіллях або днями народження.

Що стосується тесту, то воно повинно бути тоненьким, а за формою раскатано в коло. Начинки повинно бути в достатку, щоб пиріг вийшов соковитим і вологим всередині. Насправді варіантів приготування безліч, покажу найпопулярніші і ті, які реально знають всі, ну або здогадуються про них.

Всі рецепти будуть неважко, так що ви без праці вдома зможете їх повторити, вообщем вибирайте і готуйте осетинські пироги з картоплею і сиром. Або ж ви беріть варіант з м’ясом або зеленню. Чесно кажучи, хто що більше любить, такими й будуть кулінарні уподобання. Не бійтеся експериментувати, все у ваших руках.

Отже, читайте зміст і поїхали…

Осетинські пироги з сиром і картоплею — рецепт в домашніх умовах

Відразу хочу сказати, що розрахунок тесту буде на три пирога і воно буде дріжджове. І вийде вона м’яким, якщо все будете робити по рецептурі. Початківцям рекомендую робити все за такими пропорціями, які дані в інгредієнтах. Вийдуть дуже пишні і незвичайно смачні пиріжки, які ви будете готувати не один раз.

В основі начинки лежить сир, який ви можете взяти в принципі будь, наприклад осетинський, адигейський, сулугуні або моцараллу. За бажанням можна посолити і поперчити на свій розсуд.

Нам знадобиться:

Тісто:

  • Борошно пшеничне — 0,5 кг
  • Вершкове масло — 50 г
  • Цукровий пісок — 1,5 ч. л
  • Сіль — 1 ч. л
  • Сухі дріжджі — 5 гр або полпакетика
  • Молоко коров’яче — 400 мл

Начинка:

  • Картопля відварна — 0,2 кг
  • Сир — 0,3 кг
  • Вершкове розтоплене масло — 20 г

Для змазування:

  • Вершкове масло — 25 г

Етапи:

1. У тепле молоко, приблизно 40 градусів, не більше, внесіть сухі дріжджі і цукровий пісок. Гарненько перемішайте.

Важливо! Молоко не повинно бути гарячим, якщо ви не виконаєте цю умову, дріжджі не активізуються. Також, що стосується цукру, додається саме на цьому етапі.

Залиште миску з вмістом на 10-15 хвилин. Тим часом на плиті розтопіть вершкове масло і дайте йому повністю охолонути.

2. Далі візьміть каструлю або інший посуд, в якому будете замішувати тісто. Висипте в неї потрібну кількість борошна плюс додайте сіль і перемішайте. Потім зробіть в борошняної маси поглиблення і влийте в нього молочно-дріжджову суміш. Ну і звичайно ж розтоплене вершкове масло, яке вже до цього часу повинно охолонути.

Далі спочатку столовою ложкою розмішайте масу, а після переходите на стіл. Вам здасться, що тісто дуже рідке й липке. Так і є, спочатку воно таким і буде. Але, щоб було легше вимішувати, змащуйте свої руки соняшниковою олією без запаху. Заміс виробляєте протягом 12-15 хвилин.

3. В кінці кінців до завершення замішування, тісто стане пружним, м’яким і стане добре відставати від посуду. Накрийте його харчовою плівкою або полотенчиком і залиште в теплому місці на расстойку на 1,5 години.

Пам’ятаєте! Протягом цих 1,5 годин тісто необхідно обминати кожні 30 хвилин, тоді воно вийде ще більш повітряним.

4. Тепер, що стосується картопляно-сирної начинки. Для її приготування очищену картоплю відваріть у воді до повної готовності і злийте воду. Потовчіть його товкачиком до пюреподібного кашки і внесіть вершкове масло. Сир натріть на крупній тертці і з’єднати ці два компоненти разом і розмішайте. Якщо хочете посоліть і поперчіть.

Найкраще додавати сир до картоплі, коли пюре ще гаряче.

5. Далі розділіть фарш і тісто на три рівні частини. Скачайте кульки. Потім (кожен) кулька з тіста сплющена і руками зліпіть з нього корж діаметром 26 см, на яку в центр викладіть начинку.

6. Потім підніміть краї тіста і зав’язати у вузлик, ось таким чином.

7. Після чого акуратно руками або качалкою розрівняйте виріб, щоб вийшла ось така коржик, як показано на фото нижче. Далі необхідно зробити в середині отвір, для того, щоб пар зміг вийти.

Товщина пирога повинна бути скрізь однакової і по краях і в центрі.

8. Як тільки осетинський пиріг готовий, він вийшов рівний і однаковий по товщині, перемістіть його на деко, який застелити пекарської папером і змастіть рослинною олією. Помістіть форму в розігріту духовку і випікайте при температурі 220 градусів спочатку 10 хвилин. А після, щоб скоринка сильніше підрум’янилася, зробіть режим температури більше, 230 градусів і запікайте ще 5 хвилин.

Читайте також:  Пишні оладки на молоці - найкращі рецепти

9. Поки випікається один пиріжок, сформуйте з тіста іншого. А той, який витягли з духовки, змастіть його поверхню вершковим маслом і прикрийте рушником, щоб він не охолов.

Таким чином, у вас повинно вийти три осетинських пирогів, які за всіма правилами ви повинні укласти один на одного. А після порізати гострим ножем на трикутні шматочки.

Ось таке частування неможливо смачно і дуже апетитне вийшло. М’яке тісто і соковита начинка, це те, що всі люблять в таких пирогах. До речі, вони легко подаються розігрівання в мікрохвильовій печі, якщо взагалі це знадобиться і вони залишаться ще живі на наступний день. Приємних клопотів.

Рецепт приготування осетинського пирога з картоплею, сиром і зеленню на сковороді

Хычины? Чи чули ви про такому блюді? Не знаю, чому, але багато хто плутає їх з осетинськими пирогами, але якщо розібратися, хычины смажаться на сковороді, і в цьому істотна відмінність. Плюс це ласощі є національним блюдом карачаївців і балкарців.

Але, все ж вирішила в цій статті зачепити цю тему, оскільки можливо у вас немає духовки або вона в ремонті. А ви вже налаштувалися. Вообщем беріть собі такий рецепт в скарбничку, може, знадобиться.

Нам знадобиться:

Етапи:

1. Для тіста знадобляться звичайні продукти, змішайте теплий кефір, соду і сіль в одній мисці. Після чого, як сода перегасится в кисломолочному продукті висипайте борошно. Вимішуйте спочатку ложкою, а після звичайними руками.

Як могли помітити, тісто бездріжджове. Але вимагає хорошого замісу, тому, як тільки все борошно, пропорції высыпите, переходите ретельному вымешиванию руками на столі. Спочатку воно буде густим і липким (змастіть руки рослинною олією), але потім обмякнет і стане досить еластичним.

Зрідка можна підсипати муку, але тут потрібно бути уважніше, переборщіть, заб’єте тісто борошном і після, коржі будуть твердими і жорсткими.

Далі відбийте тісто скатанное в кульку об стіл, а потім перемістіть його в чашку і дайте відпочити на столі під рушником 30 хвилин.

2. Тепер, що стосується начинки, її зробіть з відвареної картоплі в мундирах, очистіть і натріть на дрібній тертці. Сир натріть на дрібній тертці. Змішайте два інгредієнта в одну масу. Додайте дрібно нарубану зелень, наприклад петрушку і кріп, щоб начинка стала ще пахучіше. Перемішайте до однорідної маси.

І не забудьте посолити, але це за бажанням, пробуйте на смак.

3. Далі візьміть тісто і скачайте з нього ковбаску, яку розріжте на 12 частин. Зробіть кульки і дайте їм трохи полежати.

Начинку також розділіть на 12 рівних частин.

4. Далі беріть один клубочок, розкочуйте його в коло і викладайте в центр начинку. Після чого підніміть до верху кінці і защепніть їх. Потім сплющена колобок корж акуратно качалкою, щоб товщина була 3-4 мм.

Якщо при розкочуванні з’являються бульбашки, то проткніть їх зубочисткою. А також рада такою, врахуйте, що тісто не повинно ні в якому разі ніде порватися.

Сковорідку підготуйте, розжарте і після помістіть коржик і обсмажуйте на абсолютно сухої поверхні посуду до золотистої скоринки з двох сторін 2-3 хвилини.

При обсмажуванні можна помітити, що хычины роздуваються.

5. Гаряче ласощі перемістіть на тарілку і змастіть розтопленим вершковим маслом з двох сторін. Приємного апетиту!

Джерело https://youtu.be/7VIfMaIDS4c

Смачні осетинські пироги з м’ясом: рецепт на кефірі без дріжджів

Ну, а тепер давайте зробимо фуджин або картофджин. Ого, що це? Так, не лякайтеся це власне наші пиріжки, в яких начинка робиться переважно не з картоплі, а з м’яса. Ну і звичайно ж справа ще в тесті, воно в даному випадку не дріжджове, а прісне. У будь-якому випадку виходить дуже смачно. У давнину використовували саме його. Саме таке воно і повинно бути, хоча зараз дуже популярний інший варіант, який я вже показала у першому рецепті.

Нам знадобиться:

Для тіста:

  • кефір — 600 мл
  • борошно пшеничне — 0,5 кг
  • цукровий пісок — 2 ст. л
  • сіль —
  • рослинна олія — 150 мл
  • сода — 1 ч. л

Для начинки:

  • яловичий фарш — 0,5 кг
  • рубаний лук — 1 голівка
  • зелень сушена будь-яка
  • сіль
  • вода — 1 ст.

Етапи:

1. Змішайте всі інгредієнти для тіста в мисці і вимісіть тісто. Залиште його відпочити на 15 хвилин.

2. У яловичий фарш додайте цибулю, який поріжте на кубики. Плюс додайте сіль і сушену зелень. Перемішайте і внесіть 1 склянку води.

3. Далі, як прийнято у осетинців розділіть тісто на три частини, щоб вийшло відразу три пирога. І кожну грудочку розкачайте в коржик, покладіть в середину начинку, підніміть кінці тіста і сформуйте кульку. Після чого його сплющена і розкачайте качалкою в коло і зробіть в центрі отвір.

Читайте також:  Солодкі пиріжки смажені з щавлем з дріжджового тіста + секрети соковитою начинки

4. Перенесіть на деко застелений фольгою і змащений маслом і в розігріту духовку на 200-220 градусів до зарум’янювання. Після чого змажте поверхню вершковим маслом. Приємного апетиту!

Осетинський пиріг з начинкою з сиру в духовці

Тепер пропоную розглянути ще один спосіб приготування, шлях ця інструкція буде вам в допомогу. З нею впорається навіть будь-який новачок. Тісто виходить тонка і достатня легке, начинка всередині тягнеться від сиру, бо від тепла розтає. Вообщем смакота нереальна, до речі з начинками можна гратися і робити їх кожного разу по-новому.

Нампотрібен:

Для тіста:

  • борошно просеянная — близько 1 кг
  • дріжджі свіжі пресовані — 25 г
  • масло вершкове — 95 г
  • молоко тепле — 1 ст.
  • кефір — 1 ст.
  • сіль — щіпка
  • цукор — 1 ч. л

Для начинки:

  • сир сорту осетинський або ж замініть на адигейський з бринзою в рівних пропорціях — 0,5 кг
  • свіжа зелень (кінза, зелена цибуля і кріп) – 0,2 кг
  • яйце куряче — 1 шт.
  • сіль і перець

Етапи:

1. Почніть роботу з процесу замішування тіста. Саме яким воно буде, таким і вийде на смак пиріг, головне не забити його борошном, а то корж вийде сухою і жорсткою. Отже, в зручну глибоку миску покладіть тепленьке молоко, і в нього внесіть живі дріжджі, які розчиніть у ньому. І тільки після цього додайте цукровий пісок і щіпку солі.

Щоб вийшла справжня опара додайте в миску ще кілька ложечок борошна, яку просійте через сито, для насичення киснем. Далі перемішайте масу, вона повинна нагадати вам сметану. Прикрийте кришкою і залиште стояти на столі 20-30 хвилин. Як тільки з’явилася шапочка, введіть розтоплене вершкове масло і кефір.

Засинайте суміш борошном і як ви зрозуміли повинно вийти гарне пружне тісто. Але водночас воно не туге, а саме повинно вийти м’яким. Після того, як вийде кулька, як на знімку вище укладіть його в чашку і прикрийте рушником. Дайте йому піднятися, і збільшитися в 2 рази. З часу повинно пройти близько 1,5-2 годин, це якщо в квартирі вище 20 градусів. Якщо у вас холодніше, то часу на підйом знадобиться більше.

2. Що стосується начинки, натріть на тертці, використовуючи насадку з великими отворами сир, розбийте в масу куряче яйце. І звичайно для ароматності та свіжості січену зелень. На свій розсуд поперчіть. І перемішайте до однорідності.

3. Як тільки тісто готове для осетинських пирогів, обімніть його пару хвилин і розділіть на обробній дошці на три рівних шматка.

4. Розкачайте кожну заготовку у велике коло, укладіть начинку, а після підніміть краю коржі догори і защепніть. А потім розплющить кульку від центру до країв. Помістіть в формочку, змащену рослинним маслом.

5. І так, не забудьте зробити отвір, щоб пару було куди виходити, зазвичай її формують по центру пирога. Як тільки все готово, помістіть деко в розігріту духову шафу, в якому температура випікання повинна бути 200 градусів, час приготування — 20 хвилин. Точно сказати важко, орієнтуйтеся по своїй духовці.

А як тільки «сонечко» зарум’янилося і з’явилися золотисті бочки виймайте його і змащуйте маслом, яке можна розтопити на водяній бані або пройдіться прямо шматочком маслом по всій поверхні. Уплетайте на здоров’я, адже це так смачно! Приємних відкриттів!

P. S З іншими колобками тесту виконайте теж саме, розкачати, викладіть сирну начинку і запікайте в духовці.

Джерело https://youtu.be/PVMxg9YQzF8

Як приготувати осетинський пиріг з сиром, зеленню і сиром

А хочете супер швидкий рецепт, який робиться буквально за 20 хвилин? Ось він перед вами, ви просто очманіє зараз, як же це виявляється просто. Тісто бездріжджове і виконано на сметані, а вже начинка будь — сирна. Шикарно! Вообщем, ви як казковий чарівник, раз-два-три і все готово.

Нам знадобиться:

  • борошно пшеничне — 1 ст.
  • сметана — 1 ст.
  • сода негашене — 0,5 ч. л
  • сіль — 0,5 ч. л
  • сир — 160 г
  • яйце куряче — 1 шт.
  • сир — 140 г
  • зелень

Етапи:

1. Для початку перегасите соду в сметані, просто додайте її в цей кисломолочний продукт і перемішайте. Додайте сіль і всипайте борошно порціями, розмішуючи. Щоб тісто вийшло не забите борошном, а було пышистым. Спочатку змішайте в чашці ложкою, а потім переходите на стіл і вимішуйте руками. Ось власне і все, прикрийте його на час рушником (10-15 хвилин), щоб воно відпочило.

2. А тим часом з’єднайте сир, який розітріть спочатку виделкою з курячим яйцем. Потім натріть на тертці сир і всипте його сюди. Перемішайте. Додайте рубану зелень за бажанням.

Читайте також:  Торт без випічки: домашні рецепти тортів з печива і пряників

3. Далі необхідно тісто розкачати в круглий пластик і укласти на нього сирно-сирну начинку. Зберіть корж в грудку, і далі качалкою розкачайте в «сонечко». Покладіть заготовку на круглу форму змащену рослинним маслом.

4. Випікайте в духовці при температурі 180-200 градусів до повної готовності, тобто до золотистої скоринки. А після рясно змащуйте маслом всю поверхню. Вдалих вражень!

Джерело https://youtu.be/m-j26WwR4_E

Рецепт пирога з капустою по-осетинськи

Насправді, як ви вже зрозуміли осетинські пироги, це такі коржі, всередині яких є соковита начинка. І вона може бути абсолютно різною, ось як наприклад в цій варіації. Єдино по звичаям і традиціям вони випікаються тільки в нечіткому кількості, наприклад, три, п’ять. І вживають їх без столових приладів, тобто їжте їх руками, розрізавши на трикутні шматочки, а самі пироги складайте завжди стопкою, один до одного.

Нам знадобиться:

Для тіста:

  • пшеничне борошно — 0,6 кг
  • дріжджі сухі — 1 пакетик або 11 р
  • яйце куряче — 1 шт.
  • молоко коров’яче — 300 мл
  • сіль — 2 ч. л
  • цукровий пісок — 4 ч. л
  • рослинна олія — 2 ст. л

Для начинки:

  • масло рослинне — 90 мл
  • масло вершкове для змащування пиріжків
  • капуста свіжа — близько 1 кг
  • сир бринза або осетинський — 0,6 кг
  • горіх волоський — 140 г

Етапи:

1. Отже, підготуйте інгредієнти для дріжджового тіста до роботи. Якщо у вас немає молока, можна замінити на теплу воду. Що ж, в борошні зробіть поглиблення і розбийте яйце, покладіть цукор, сіль. А в молоці розведіть дріжджі і влити в борошняну масу, плюс влийте ще рослинне масло.

2. Почніть заміс, повинен вийти ось такий веселий колобок, який не повинен липнути до рук. Прикрийте його харчовою плівкою в мисці і залиште на расстойку на 1,5 години.

3. Зробіть Начинку з капусти, наріжте її соломкою.

4. І потім тушкуйте на сковороді з рослинним маслом, щоб вона стала дуже м’якою (тушкуйте 40 хвилин).

5. Далі капусту остудіть. А волоські горіхи і сир перекрутіть через м’ясорубку. І з’єднайте всі інгредієнти, добре перемішайте, вийде ульотна начинка.

6. Готове тісто розділіть на три частини, розкачати на круглі коржі. Після чого на кожну укладіть капустяну масу, зберіть тісто догори в мішечок, ну а після примніть руками. Форма кожного пирога повинна нагадувати коло, а по середині має бути дірочка, для виходу пари.

7. Викладіть заготовки на деко, змащене рослинним маслом, і випікайте при температурі 200 градусів до засмаженою скоринки. Після змащувати розтопленим вершковим маслом і викладайте осетинські пироги один на інший. Їжте на здоров’я! Приємного апетиту!

Джерело https://youtu.be/Sp6aYNdGeMA

Відео про те, як зробити осетинський пиріг і 3 види різних начинок для початківців

Думаю, що рано чи пізно, коли ви перелопатите безліч рецептів, ви захочете ще більше експериментів над начинками. І в цьому немає нічого поганого. Вік живи, вік вчіться, як говориться. І завдяки цьому народжуються кожен день нові рецепти.

Хочу запропонувати вам перегляд цього сюжету, в яких показані три прикольних начинки, одна з курячого фаршу, друга — сирна з кінзою, зеленою цибулею і петрушкою, третя — з розсільного сиру і картоплі. Так що обов’язково подивіться, рекомендую!

Домашній рецепт осетинського пирога з гарбузом

І ось ще одна цікава ідейка, взяти і начинку для пирога зробити з гарбуза. Актуально таку використовувати в літньо-осінній сезон. Тому беріть собі на замітку, а потім застосовуйте.

Нам знадобиться:

  • тісто дріжджове для пиріжків — (рецепт візьміть перший з цієї збірки)

Для начинки:

  • гарбуз — 350 г
  • цукровий пісок — щіпка
  • сир і ріпчаста цибулю — 150 р
  • рослинна олія — 2 ст. л
  • чебрець
  • сіль і перець за смаком
  • вершкове масло для змазування пирога

Етапи:

1. Поріжте на кубики цибулю і пасеруйте його на сковороді з рослинним маслом до м’якості. У чашку натріть на крупній тертці сир і м’якоть гарбуза. Розмішайте, посоліть, поцукруйте і поперчіть, додайте чебрець.

2. Потім готове пиріжкове тісто розділіть на рівні частини.

3. І почніть приготування, розкачайте кожну заготовку в гурток товщиною 7 мм, викладіть начинку і потім защепніть догори в мішечок.

4. Потім пройдіться качалкою і в середині коржі акуратно позначте отвір.

5. Залишилося тільки посадити пиріг в духовку, яку попередньо розігрійте. Випікайте до 190-200 градусів близько 20 хвилин. Після випікання змастіть його маслом і їжте такий з задоволенням! Адже начинка вийшла чудовою, а скориночка тесту засмаженою і хрусткою. Ммм… пальчики оближіть!

Ну ось на такій солодкій ноті хочу закінчити писати цей пост. Всім бажаю сонячного настрою і відмінної погоди. Дивуйте осетинської випічкою на радість всім і пригощайтеся самі.

До побачення, друзі. Скоро побачимося знову.