Рубрики
Салати

Олів’є з ковбасою за класичним рецептом + склад та інгредієнти для цього салату

Сьогодні на нашій кухні всіма улюблений, усіма популярний Олів’є. Так, цей салат, який знають всі, хоч в класичному традиційному рецепті, хоч у старовинному. Завдяки смачному складу інгредієнтів його забути неможливо, якщо ви хоча б раз спробували на зубок. Це нереальна смакота, яку всі їдять у свята чи не відрами.

І звичайно ж без Оселедця під Шубою і Мімози не обійтися. Один рік вирішила не робити його, і не витримала, через день все одно нарізала продукти і швиденько чашечку навернула.

Здавалося б, немає нічого простіше, ніж створити цей кулінарний шедевр. Але ні, люди найчастіше шукають відповіді на питання, наприклад яка має бути кількість яєць, приблизно таким же як і картоплин, чи ні? Відповідайте, як робите ви? А які взагалі інгредієнти для цього салату потрібні? Гугл окей, Аліса… підкажіть рецепт олів’є з ковбасою і безліч інших. Секундочку, і пошук видає відповіді… І потрапляєте до мене прямо на сторінку. Вау! Читайте і готуйте це ласощі. Не забувайте ділитися в графі коментарів своєю думкою або ж порадами та рекомендаціями.

Що ж, якщо згадати історію цього «твору», то цей м’ясний салат був придуманий Люсьєном, це такий французький кухар 19 століття. Який і подарував нам цей делікатес. Правда в той час, він був не таким, як зараз за складом (основними інгредієнтами були рябчики, ракові шийки і каперси). В наші дні незмінними залишилися такі продукти:

  • відварна картопля;
  • яйця, які доводяться до стану крутих;
  • ковбаса будь-яка, зазвичай копчена або варена (також можна замінити куркою і навіть малосоленой рибою);
  • солоні, мариновані або свіжі огірки;
  • консервований зелений горошок в банку;
  • майонез або домашній соус.

І ще, кому цікаво, спочатку цю закуску Люсьєн обізвав «Майонез з дичини», це вже потім історики присвоїли йому іншу назву, честь прізвища.

Салат Олів’є — класичний рецепт з ковбасою

На будь-яке застілля виставляється ця закуска і ніхто ніколи від неї не відмовляється. А все завдяки відмінному поєднанню продуктів, їх дешевизні та обалденному смаку. Хоча до цих пір ведуться суперечки з приводу того, який основний інгредієнт повинен бути в салаті Олів’є — м’ясо або ковбасу. Так як багато хто стверджує, що з відварною м’ясом це вже Зимовий, а хтось виносить протилежну думку. У вас на цей рахунок якісь здогади?

У моїй родині використовується такий класичний рецепт улюбленого олів’є, в якому є ковбаса і солоні огірки. А от всі інші овочі, потрібно напередодні відварити до готовності, це картопля, морква і звичайно ж ще один компонент — курячі яйця.

Читайте також:  Крабовий салат, самий простий і смачний рецепт

Фішка страви! Особливістю даної закуски є те, що всі інгредієнти повинні бути подрібнені на однакові шматочки, тобто на кубики. Розмір повинен бути приблизно таким же, як і консервований горошок.

Біжимо далі, зараз пропоную ознайомитися з правильним співвідношенням продуктів, тобто закупити все необхідне для цього салату.

Які інгредієнти потрібні для олів’є

На це питання легко відповісти, і всім відомо, ну дуже давно, але все ж таки нагадую, і прописую вам цю пам’ятку, ловіть:

  • картопля відварна в мундирі — 3-4 шт.
  • яйце куряче — 4-5 шт. в залежності від розмірів
  • ковбаса — 200 г
  • солоний, маринований або свіжий огірок — 1-2 шт. за смаком
  • консервований горошок в банку — 1 шт.
  • цибуля-ріпка — 1 шт.
  • сіль
  • майонез
  • зелень, ікра, помідор або ін. для прикраси

Справжній олів’є з ковбасою і солоними огірками

Приготування починається з варіння овочів та курячих яєць. Картопля вариться зазвичай швидше, ніж морква.

Готовність перевіряйте ножем, якщо легко можна проколоти без зусиль, то пора продукти діставати з води. Час готування зазвичай залежить від сорту.

А ось що стосується яєць, багато радять варити їх окремо від овочів — якщо дотримуватися правил, ви, як зазвичай робите? Шкаралупа адже може тріснути, і відповідно це не гігієнічно, т. до в щілину потрапить темний відвар від овочів. Білок не буде білим, що зіпсує весь зовнішній вигляд.

Яйця, щоб не потріскалися, потрібно посолити воду (розрахунок такий 0,5 ст. л на 1 літр рідини). Варіть 10-15 хвилин, не більше, або ж жовток посіріє. А так він буде яскравим і красивим.

Після чого всі продукти остудіть. Щоб яйця легко очистилися залийте після варіння холодною водою. Саме в прохолодному остуженном вигляді вони легше ріжуться. З картоплі та моркви зніміть шкірку ножем. Ріпчасту цибулю також очистіть.

Як все готово, почніть різання, насамперед покришіть на дрібні шматочки картоплю. Можна це робити овочерізкою, кубики вийдуть всі рівні і дрібні. Але, врахуйте, що краще картопля подається обробці, якщо він холодний, а не гарячий.

Рада! Щоб салат був набагато смачніше, необхідно постаратися всі інгредієнти порізати на однакові шматочки. Що це дасть? Коли додасте майонез, то він рівномірно розподілиться на кожен кубик. Та й коли всі продукти одного розміру це виглядає в рази красивіше і привабливіше.

Наступний крок — красуня під назвою морквина. Яскрава і соковита, незамінний компонент у цій закусці. Хоча багато її не додають. Так от, як могли здогадатися, порізати її кубиками.

Читайте також:  Що приготувати з щавлю? Салат з щавлю - 12 смачних і простих рецептів, покроково з фото

Потім переходьте до курячим яйцям. Ну, як вийшло? Я думаю, що безумовно!

Тепер самий головний інгредієнт, це ковбаса. Як кажуть, кашу маслом не зіпсуєш, так і тут Олів’є навряд чи ковбасою можна зіпсувати. Брати можна будь-яку, але частіше всього використовують варену, докторську або напівкопчену. Можна і поєднувати, якщо наприклад завалявся в холодильнику зайвий шматочок. Отже, порубаєте продукт на кубики.

Далі покришіть на дрібні скибочки цибуля ріпчаста. Я зазвичай, напередодні прибираю очищену головку в холодильник і після дістаю і подрібнюю. Так плакати зовсім не хочеться). Якщо у вас є зелений лук, то теж можете внесіть сюди.

Наступний етап, це солоний огірочок, без якого смак в салаті не буде прісним, а саме з класною кислинкою. Вау — такий я просто обожнюю і їм завжди з добавкою. Багато ще і кладуть свіжий огірок, тобто поєднують. І як думаєте, що виходить неймовірно смачно.

З зеленого консервованого горошку злийте всі надлишки соку, використовуйте маленьке ситечко.

Всі складові підготовлені і вже лежать на тарілочці. Тепер залишилося трохи почаклувати…. Тут вже давайте волю своїй фантазії.

Але, спочатку змішайте всі продукти з майонезом. Найпоширеніший варіант подачі — це спосіб в глибокій мисці або вазочці.

На ваш розсуд ви можете посолити і навіть поперчити закуску. Але, майонез солоний і огірочок теж, дивіться самі). Пам’ятайте, що слід заправляти салат перед самою подачею.

А ще хочу поділитися однією фішкою, яку я виявив зовсім недавно. Знаю, що багато проти майонезу (якщо він покупної), так ось я кладу його мало, але щоб закуска не вийшла сухою, додаю ще ложечку або дві сметани (пропорції приблизно такі 50 на 50, тобто майонезу до сметані) і чорний мелений перець. Спробуйте і ви залишитеся теж задоволені. Смак неймовірний. А для любителів гострих вражень, можу порекомендувати для пікантності покласти 0,5 ч. л гірчиці.

Якщо у вашій домашній утварі є спеціальна форма для додання салатів (кулінарне кільце), то вам пощастило. Скористайтеся нею.

Ну, а потім оформите улюбленими їстівними штучками, наприклад помідори, зеленню і навіть ікрою. На жаль, своя домашня ікра закінчилася, довелося купити в магазині.

Ось дивіться, пара штрихів — упс, погляньте, розкидали горошок і поклали гілочки зелені і вже зовсім інша справа. Чудово!

Або як вам цей буденний спосіб подачі, хоча і в святковому виконанні теж виглядає дивовижно. І просто і швидко!

А ось погляньте, подача начебто така ж, а всього лише пара елементів і вже новорічний настрій. Чи Не так?

Читайте також:  Смачні салати з крабовими паличками: 15 нових і простих рецептів

Візьміть шматочки хліба і виріжте фігурками персонажів, в моєму випадку у мене були ялинка і сніговик. Як раз підходять під новорічну тематику. Змастіть їх маслом і прикрасити червоною ікрою. Сам салат також можна оформити нею, а ще й сиром (я натерла його на дрібній тертці і з соломок склала сніжинки).

Відразу атмосфера якогось дива з’являється. Ось що значить подавати красиво і нарядно, від цього багато залежить.

Варіантів маса, ви їх і самі із задоволенням можете придумувати. Я впевнена в цьому, діліться своїми напрацюваннями, залишайте відгуки внизу нотатки.

А взагалі звичайно я за простоту, так як у самій часу немає зовсім, на всі ці плюшки. Так сказати на швидку руку пропоную зробити Олів’є ось у такій композиції:

Ну, а якщо у вас День Народження, ювілей, так або просто якийсь інший звичайний свято, привід або званий вечерю, то беріть інші ідеї прикрас, які були дані вище в статті або ж які представлені нижче.

До речі, якщо під рукою є тарталетки, то почніть їх цією закускою, вийде теж славно.

Олів’є з ковбасою і свіжими огірками — ну, дуже смачний рецепт

Рухаємося далі, і тепер хочеться показати оригінальний варіант, а саме візьміть і додайте замість солоного огірка, свіжий. Вийде соковито і ароматно.

Ну і сама прикраса зробіть огірковим. Поріжте спеціальної овочечисткою зелений овоч на слайсы тонкі по товщині.

І розкидайте їх по діаметру тарілки. Верхівку оформіть яйцем і помідором.

А ось в цьому варіанті я використовувала для прикраси варену моркву, порізала її на тонкі слайсы овочерізкою і скрутила з смужок троянди.

Традиційний старовинний рецепт олів’є

В першу чергу хочеться показати саме радянський варіант приготування, адже саме в СРСР цей салат був самим відомим на святковому столі. Без нього жодне застілля не обходилося, правда радянський громадське харчування вніс свої доробки в класичний рецепт, але все ж це блюдо стало номером один на Новий рік. І, увага, робився він так, знайшла інформацію з одного видання:

Як бачите замість ковбаси використовувалося куряче м’ясо. І це завдяки компоненту закуска виходила дуже ніжною. А ви як вважаєте за краще більше готувати?

Так от і я бажаю, щоб у вашому одиницею виміру даного їстівного частування став великий тазик.

Всім бажаю кулінарних подвигів на кухні. Їжте із задоволенням і пригощайте своїх коханих і рідних. Всім до побачення!