Рубрики
Супи

Окрошка класична, рецепти. Як правильно і смачно приготувати окрошку на квасі, кефірі, сироватці, мінералку або майонезі

Добрий всім день! Ось і нарешті дочекалися, скоро зовсім трохи і настане річна червнева пора. У такі дні хочеться чогось прохолодного та дуже поживного. Як щодо холодного супу з ковбаскою? Хороша ідея, чи не правда?

Мова сьогодні піде про класичному варіанті цієї страви, але і про цікавих видах, читайте всю статтю і ви все побачите самі своїми очима.

За традиційним старовинним російським рецептам готується окрошка на квасі, але ви сьогодні знайдете рецепти з іншими основами, це такими як мінералка, кефір, сироватка, оцет, вода з майонезом. До речі кажучи, є дуже цікаві заправки, які дуже оригінальні і володіють цікавими смаковими якостями. Про них я писала в цій замітці:

Інгредієнти для будь-якого виду завжди з кон століть не змінювалися, це картопля, м’ясо, огірки, яйця і зелень. Звичайно в світі придумано безліч різних комбінацій, наприклад м’ясо замінюють на ковбасу або сосиски, рибу, кладуть буряк, моркву і навіть брукву.

Чесно кажучи яких тільки варіантів не існує, роблять без м’яса, без ковбаси, без картоплі, без редиски і навіть без квасу, замінюючи його на інший рідкий продукт. Але в будь-якому випадку, коли ми готуємо вдома, виходить просто обалденно смачно, а якщо ще вживаємо це холодна страва на природі, так взагалі з нашого столу зникає миттєво, миттєво.

Придумали навіть дієтичні та пісні варіанти. А також з незвичайними та дивовижними інгредієнтами, наприклад з помідорами, кальмарами, креветками, редькою, буряком і т. д. Як же приготувати таке «чудо» читайте в наступних статтях.

Окрошка на квасі — класичний рецепт з фотоілюстраціями

Скільки себе пам’ятаю, завжди любила цей варіант більше ніж інші види цього супервкусного першого страви. Ах, окрошечка я обожнюю тебе, просто закохана в тебе моя хороша 🙂

Нам знадобиться:

Спосіб приготування:

1. Приготуйте всі інгредієнти, у складі зазначено м’ясо курки, індика або яловичини, а значить ви можете взяти будь-яке у вас є, або яке вам найбільше подобається.

2. Перше що потрібно зробити обов’язково, це порізати дрібно за допомогою кухонного ножа лук свіжий, зелений наповнений вітамінчиками. Бажано зі свого городу.

Важливо! Посоліть його і примніть товкачиком, щоб він дав ароматний сік і не плавав зверху супу немов жаба.

3. М’ясо молоденькою курочки порубаєте так, щоб шматочок зручно входив в ложку з овочами, коли ви будете вживати це блюдо. М’ясо звичайно заздалегідь потрібно відварити в каструлі в підсоленій воді, приблизно 40 хвилин.

4. Тепер дивіться що робимо далі, налийте в келих квас і поперчіть чорним меленим перцем, додайте ложечку гірчиці і перемішайте.

5. Залийте цією рідиною м’ясні шматочки і цибулю і нехай вони полежать і просочаться цим цікавим смаковими відтінком.

6. Поки настоюється м’ясо поріжте огірки, візьміть 2 свіжих і 2 солоних. Поріжте на кубики.

7. Далі порубаєте лук ріпчаста одну головку.

8. Морквину постарайтеся нарізати дрібно, щоб вона гарно виглядала на тарілці.

9. Покришіть зелену петрушку і кріп.

10. Картопля очистіть від шкірки, і теж зробіть з нього маленькі кубики. Перемішайте всі інгредієнти(картопля, кріп, петрушку, моркву, огірки, ріпчаста цибуля).

Читайте також:  Суп з щавлю з яйцем - як приготувати щавелевые супи за класичними рецептами

11. Яйця пропустіть через яйцерезку і відсуньте їх в сторону.

12. Тепер до отриманих різаним продуктів, які знаходяться в каструлі з’єднайте м’ясні шматочки з цибулею і квасом.

13. Візьміть квас і процідіть його, якщо він у вас з хріном або для того, щоб не потрапили хлібні крихти.

14. Перемішайте холодний суп ополоником.

15. І тільки тепер додайте яйця.

16. Страва готова! Розлийте по тарілочках, додайте сметану і просите всіх до столу. Приємного апетиту!

Юшка на квасі з ковбасою

Найпопулярніший варіант, а вірніше інгредієнти це звичайно ж квас і ковбаса. Куди ж без них? Зазвичай все так і беруть ковбасу і додають в окроху, ніж якийсь відварне м’ясо, все правильно адже її навіть відварювати не потрібно.

Нам знадобиться:

  • Ковбаса варена — 600 г
  • Картопля — 800 г
  • Огірки — 600 г
  • Редис — 400 г
  • Яйце — 6 шт.
  • Квас хлібний — 3 л
  • Зелень петрушки, кропу та цибулі
  • Сіль, перець, сметана за смаком

Спосіб приготування:

1. Свіжі вимиті овочі наріжте красивим дрібним кубиком. Використовуйте для цього кухонний ніж, відразу відчуєте аромат редиски і огірка.

2. Теж саме виконайте з вареними овочами.

3. Зелень накришить дрібненько ножем, ковбасу поріжте невеликими шматочками.

4. Все змішайте між собою.

5. Внесіть квас. Перемішайте і насолоджуйтеся смаком. Смачних історій!

Класичний літній суп по-селянськи з редискою і хріном

Пропоную ще один варіант окрошки традиційної, яка безпосередньо робилася в селі зі своїх запашних овочів з городу. Любителям дивитися відео з ютуба сподобається:

Готуємо на сироватці

Я коли писала цю статтю побачила на одному з сайтів таку інформацію, що просто очманіла. Виявляється що молочна сироватка така корисна штука. Ось ділюся з вами інформацією, тому якщо ви ще думаєте, чи варто готувати окрошку з цього виду, то не сумнівайтеся варто!

Нам знадобиться:

  • огірок — 3 шт.
  • цибуля зелена, кріп
  • ковбаса варена — 300 г
  • яйце — 3 шт.
  • сметана, сіль за смаком
  • сироватка на око, дивлячись хто якої консистенції більше любить, рідше або густіше

1. Всю зелень подрібніть ножем.

2. Потім відварені курячі яйця.

3. Після молоденькі ароматні, свіжі огірочки.

4. Потім ковбаску.

5. Все ретельно перемішайте.

6. Додайте сметанки на смак, перемішайте.

7. Залийте блюдо сироваткою, до тієї густини, яка вам подобається, от і все майже, залишилося тільки присолити. Приємного вам

Цей суп подається на перше, на друге ви можете зварити тушковану картоплю з тушонкою.

Дуже смачний холодник на мінералці

Чи вам доводилося пробувати цей вид? Я дуже давно у своєї тітки спробувала, і навіть спочатку і не зрозуміла що зроблена окроха на мінеральній воді з газами. Прикольно і смачно їсти було! Сподіваюся і вам сподобається! Цей варіантик, мені хочеться показати вам теж покроково з фото. Отже, як приготувати цей холодненький супчик?

Нам знадобиться:

  • картопля — 5 шт.
  • яйця — 5 шт.
  • огірки — 2 шт.
  • редис — 300 г
  • зелену цибулю і кріп
  • ковбаса — 300 г
  • сметана — 300 г
  • майонез — 1 ст. л
  • мінералка — 1 л
  • гірчиця -1 — 2 ч. л
  • сіль за смаком
Читайте також:  Окрошка - 7 простих і смачних рецептів приготування

Спосіб приготування:

1. Наріжте огірки і зелень ножем, так як віддаєте перевагу, краще дрібно.

2. Яйця, шматочки ковбаси, картопля пропустіть через яйцерезку. Редиску порізати ножем. Кілька штук для ароматності можна натерти на тертці.

3. Влийте мінеральну воду. Ух, ти пызырики пішли, чуєте шипіння?

4. Додайте гірчицю, сметану і майонез. Блюдо готове, розмішайте і розлийте по тарілочках. Приємних проб!

Рецепт на кефірі для схуднення

Існує думка, що використовуючи кефір можна зробити цей суп низькокалорійним, ну не знаю… Особисто я в цьому не впевнена, адже інші продукти сильно не відрізняються малою кількістю калорій. У будь-якому випадку варто спробувати, адже може фахівці і праві.

Нам знадобиться:

  • куряче філе — 600 г
  • яйце — 6т.
  • картопля — 4 шт.
  • огірки -5-6 шт.
  • зелена цибуля, кріп
  • кефір — 2 л
  • курячий бульйон — 2 л
  • сіль, лимонна кислота

1. Куряче відварене м’ясо поріжте на шматки і відправте у велику чисту миску. Бульйон від м’яса не виливайте він нам стане в нагоді надалі.

2. Картопля покришіть.

3. Потім яйця подрібніть.

4. Всі отримані інгредієнти змішайте один з одним.

5. Приберіть з огірків шкірку, адже вона може бути гостра.

6. Поріжте дрібно. Але не всі, залиште один огуречик і натріть його на тертці.

Важливо! Якщо ви трете огірки, то окрошка обов’язково буде мати ароматний, насичений відтінок, ну просто чарівно смачно вийде, запевняю вас!

7. Цибуля поріжте маленькими кільцями.

8. Кріп потрібно заздалегідь вимити, а потім присолити. І тільки після цього його порізати ножем. Це робиться для того, щоб він дав сік і просякнутий ними весь суп.

Важливо! Робіть саме так, це наситить це холодна страва прекрасними смаковими нотами літа.

9. Влийте кефір.

10. Потім бульйон від курки.

11. Вийшло просто смакота! Присолите і поперчіть за смаком.

Як зробити окрошку смачніше в домашніх умовах? Ви знаєте якісь секрети, поради приготування? Напишіть в коментарях, може я щось упустила, для тих хто не володіє інформацією, можна почитати у цій невеликій замітці.

Окрошка на майонезі і воді

Досить простий інгредієнт, але зате для росіян він скоро стане найулюбленішим, це майонез додавати його стали скрізь куди не лінь, ось навіть цей холодний суп. Ну, а що непогано адже виходить, у мене чоловік уплітає за обидві щоки 😛

Нам знадобиться:

  • огірок — 2-3 шт.
  • яйця варені — 6 шт.
  • ковбаса — 400 г
  • картопля — 3 шт.
  • пучок цибулі і кропу
  • сіль, вода і майонез

1. Огірок спочатку наріжте вздовж, а потім з цих шматочків наріжте крихітні кубики.

2. З картоплею виконайте теж саме, можна взяти яйцерезку і через неї пропустити, я особисто так завжди роблю, як потрібно швидше щось зварити. А що ви найбільше любите робити?

3. Яйце обов’язково повинно бути свіжим, переконайтеся в цьому заздалегідь. Ножем розрізати спочатку уздовж яєчка, а потім покришіть шматочками.

Читайте також:  Суп з кропиви з яйцем - 6 рецептів, як варити суп з кропиви

4. Ковбаса варена, а може бути ви робите з копченою не має значення завжди дрібно ріжеться кубиками.

5. Молоденький цибулька накришить за допомогою ножика дрібненько.

6. Потім кріп.

7. Тепер все змішайте, дуже ретельно.

8. Внесіть майонез, присолите.

10. Налийте в миску води, можна взяти звичайну фільтровану воду, а можна придбати очищену в магазині. Всі розмішайте ложкою.

11. Завершальний етап — найсмачніший, пробуйте!

Овочевий суп на сметані з лимонною кислотою або лимоном

Цей варіант як кажуть, завжди самий незамінний якщо раптом вам захотілося зробити це блюдо, а немає ні квасу, ні мінералки, зате завжди є лимонка, ну або лимон. Все гранично просто. Ось тільки цей варіант буде з помідорами. Їли ви коли-небудь таку окроху?

Нам знадобиться:

Спосіб приготування:

1. Як зазвичай кубиком наріжте варена в мундирах картоплю.

2. Після огірок намельчите.

3. Несподіваний інгредієнт — помідори, дрібно ріжуться, як завгодно.

4. Потім яйце подрібніть ножем.

5. Соковитий духмяний цибуля порубаєте акуратно, не пораньте пальці. А то, знаєте, я завжди намагаюся, і як завжди кудись поспішаю, раз так і поріж. У вас таке буває?

6. Далі кріп, теж подрібніть.

7. Все змішайте.

8. Візьміть пів лимона і відіжміть сік. Віджимайте через ситечко, щоб нічого зайвого не потрапило.

Важливо! Щоб добре вичавити сік, потрібно перед тим як тиснути, підготувати його. Для цього побийте і покатайте лимон по столу, тоді сік сам дуже швидко побіжить при тисняві.

9. Додайте сік і воду в каструлю до всіх перемішаним інгредієнтів.

10. Ось що з цього всього вийшло. Вже апетитно і хочеться неодмінно з’їсти! А вам? 😛

Ах, так якщо у вас немає лимона, використовуйте замість нього лимонну кислоту, просто у воду додайте її, орієнтуйтеся на свої уподобання. Хочете по кисліше, додайте побільше, не любите, киньте зовсім небагато. Приблизна пропорція це 1/5 лимонної кислоти на 1,5 літра води.

Рецепт з ковбасою на воді з оцтом

Нам знадобиться:

  • огірки — 200 г
  • цибуля зелена — 150 г
  • кріп — 1 пучочек
  • ковбаса — 150 г
  • картопля — 200 г
  • яйце — 2 шт.
  • мінеральна вода без газів
  • сіль, яблучний оцет і сметана

Спосіб приготування:

1. Всі інгредієнти, як зазвичай покришіть ножем в чашу, спочатку всю зелень, цибулю і кріп, потім огірки.

2. Після картоплю і варену ковбаску.

3. Тепер зробіть заправку, додати мінеральну воду без газів і яблучний оцет, орієнтир тримайте по своєму смаку, до всіх приготованим інгредієнтів. Приблизно рачет такій 1 столова ложка яблучного оцту на 1 літ води.

В кінці внесіть сметану. Все перемішайте, поставте блюдо в прохолодне місце, а після розлийте на порції. Приємного апетиту!

P.s. А ви робили варіант окрошки з смаженою картоплею, я от сьогодні їла такий у подруги, смачненько, але для мене жирновато як — то. 😆 Мені не дуже сподобалося. Мені більше сподобався її кіт, який не відходив від мене ні на крок.