Рубрики
Заготовки

Лечо з болгарського перцю на зиму — пальчики оближеш. 7 дуже смачних рецептів

Привіт всім з далекого Алтайського краю!

Літо дарує нам багато сюрпризів — це один з сезонів овочів і фруктів, який ми всі так любимо, і від якого маємо велику користь. Овочі нас радують великою кількістю вітамінів і тим, що вони дуже смачні. Мало того, що їх можна їсти в свіжому вигляді, але зробити прикольну закуску під назвою лечо з болгарським перцем.

Головним королем цього салату є солодкий перчик. Він дуже дружить з морквою, цибулею і помідорами. Спробуйте поласувати цією стравою. Воно чудово впишеться на вашому обідньому столі і також добре підійде для будь-якого застілля. Відкриєш баночку і такий аромат чарівний понесеться по всій кухні. Його також із задоволенням їдять діти, що немало важливо.

Адже, перевагою даного частування є великий вміст калію і безліч вітамінів. Що в першу чергу корисно для нашого серця.

Та й ще готувати лечо одне задоволення, швидко і нескладно. Як говориться, помив, порізав, закипятил і закрутив під кришечку. Таке відчуття, що він ніби сам туди проситься. А з-за різноманітності колірної гами він чудно виглядає, смак — приголомшливий, реально пальчики проковтнеш або в крайньому випадку оближеш.

Що ж, не будемо втрачати час і відразу перейдемо до головного. Розглянемо лише найбільш суперські, і кращі рецепти приготування. Бажаю вам, щоб ваш лечо вийшов дуже смачним і обалденным, простояв всю зиму і не зіпсувався.

Лечо з болгарського перцю з томатною пастою — класичний рецепт на зиму

Часто читаю і бачу такі рецепти, де автори пропонують зробити цю закуску по-різному. А справа все в тому, що для когось томатна паста це саме вже готовий продукт, а хтось бере помідори і з них робить такий соус. По мені так, якщо самому робити все, вийде звичайно краще.

Але, знову ж таки, коли є багато вільного часу, а якщо його немає, а приготувати заготівлю хочеться. Тому я думала і вирішила в цьому варіанті показати вам абсолютно два різних способу варіння. Думаю, що ви тільки за!

Хочете щось простіше і швидше, тоді за основу беріть другий вид, а якщо складніше, то перший. У будь-якому випадку, щоб вас чекав успіх потрібно обов’язково з собою взяти терпіння і позитивний настрій.

На замітку. І звичайно ж тільки свіжі і не в’ялі овочі, беріть м’ясисті і досить великі перці, і краще, щоб вони були різних кольорів. Тоді баночки наповняться веселим відтінком.

Перший варіант

Хочу зауважити, що в інгредієнтах ви можете побачити різноманітні спеції, якщо не хочете не додавайте їх, адже не всі люблять додаткові нотки смаку. Можна обійтися без кориці і гвоздики з меленим перцем.

Нам знадобиться:

  • Перець болгарський — 1,5 кг
  • Помідори — 2,5 — 3 кг
  • Цукровий пісок — 2/3 ст.
  • Кухонна сіль — 3 ч. л
  • Оцту 9% — 150 мл
  • Рослинна олія — 2/3 ст.
  • Чорний перець горошком — 11 шт.
  • Гвоздика — 7 шт.
  • Кориця — за бажанням
  • Пекучий мелений перець — 0,5 ч. л
  • Часник — 12 зубчиків

Етапи:

1. Томати, які вже прям таки стиглі та соковиті занесіть їх у будь-який пристрій для подрібнення. Це може бути кухонний комбайн, з них звичайно зручніше подвійно. Або ж можна пристосувати для цієї роботи блендер. А вже якщо і цього немає, то беріть звичайний м’ясорубку.

Важливо, щоб в кінці кінців вийшло томатне пюре.

2. Солодкий болгарський перчик очистіть від плодоніжок і від насіння. Потім візьміть гострий ніж і поріжте на шматочки, робити це краще всього смужками, як показано на цьому фото. Знаю, що багато хто воліє нарізати кружальцями, а як ви робите?

3. Кашку з стиглих томатів помістіть в тазик або в ємність, і включіть плиту на самий мінімальний вогник, доведіть до вирування і в такому стані тушкуйте 15 хвилин. Потім додайте цукровий пісок, сіль, обов’язково соняшникову олію і всі підготовлені і улюблені спеції і горошок. Розмішайте. Після внесіть оцет і знову доведіть масу до бурління.

Цікаво! Якщо хочете, щоб лечо вийшло не рідким, то томіть тоді томатний соус набагато більше, наприклад 40-60 хвилин.

І тільки тепер слід вносити нарізаний перчик часточками. Тушкуйте 10 хвилин.

Порада дня! Якщо хочете, щоб при виході болгарський перець був не м’який, а хрусткий, то варіть його тільки 10 хвилин, не більше.

4. А тепер візьміть стерильні баночки і на дно кожної такої ємності покладіть по 2 штучки часнику. В даному випадку маються на увазі зубчики. Залийте ополоником банки і закрутіть під кришку спеціальним закаточним ключем. А ті, хто не вміє це робити, тоді запасіться іншим видом кришок — гвинтовими.

Читайте також:  Як зварити повидло з яблук на зиму в домашніх умовах? Прості рецепти

На виході вийшло 4 літрові баночки, можна було розлити в менший об’єм, тоді вийшло б у два рази більше заготовок.

Далі загорніть в теплу ковдрочку банки і дайте їм остаточно охолонути. Тільки після цього, спускайте в льох. І до речі кажучи, закутані ємності повинні стояти догори дном.

Другий варіант

І ось, як і обіцяла супер-пупер легкий і швидкий варіант, розбереться навіть школяр, а вже будь-яка молода домогосподарка, тим більше. Раз, два і готово.

Нам знадобиться:

  • перець солодкий — 2,5 кг
  • вода — 250 мл
  • томатна паста власного виробництва або магазинна — 0,5 л
  • олія соняшникова — 0,5 ст.
  • оцет 9% — 50 мл
  • цукор — 4 ст. л
  • сіль — 1 ст. л
  • часник — 4 зубки

Етапи:

1. Почніть не як зазвичай з помідор, тому що тут їх немає, а з болгарського перчика. Перемойте ретельно кожну штучку у воді, потім висушіть на паперовому рушнику. Розріжте і вийміть насіння і плодоніжку. Якщо, є прожилки, то теж видаліть.

Наріжте його на шматочки, можна нарізати смужками і, різниці особливої немає, на смак це ніяк не впливає. Укладіть у відро.

Томатну пасту розведіть у воді і такий заливкою залийте шматочки перчиком. Влийте рослинне масло, покладіть цукор, сіль і оцет. Розмішайте і тушкуйте 50 хвилин.

Перед вимиканням додайте нарізаний на кружечки часник. Щоб він просто віддав свій неповторний аромат.

2. Тадам, готуйте баночки, стерилізуйте їх над парою або в мікрохвильовій печі. Розподіліть масу до самого верху і кожну ємність закрийте під металеву кришку, переверніть і загорніть у рушник. Дайте постояти і охолонути. Зберігайте в льосі або прохолодному місці не більше одного року.

Не забудьте в миску покласти цю овочеву закуску на дегустацію. А може бути ви на вечерю зваріть молоденької картопельки і будете використовувати лечо замість салату. У будь-якому випадку залишитеся задоволені такою композицією. Приємного апетиту!

Відео про те, як приготувати овочеву закуску в мультиварці

Якщо ви вважаєте себе прихильником мультиварок, то це покрокове керівництво допоможе, як раз таки освоїти цю роботу.

Для початку необхідно знайти все необхідне для цієї заготовки. Запасіться такими інгредієнтами, сподіваюся всі вони вам добре знайомі. Автор сюжету розповість про те, в яких кількостях їх брати. Так, що можете відразу записати в блокнотик.

А після натиснути на кнопочку і дивіться з задоволенням!

Найкращий рецепт лечо на зиму — пальчики оближеш

У холодний зимовий вечір, ну ніяк не обійтися без такого чудненького салату, який нагадає нам про літо і підніме настрій всім.

Моя бабуся завжди робила лечо по одному старовинним рецептом, звичайно в її колекції безліч класичних варіантів, але якщо ви хочете здивувати, то зробіть таке диво з додаванням яблук. Адже їх, коли ви готуєте цю закуску завжди цілі кошики. Так чому б не поєднати ці прекрасні дари в єдине.

Не відставайте від моди, торік бачила, що багато блогери викладали саме такий спосіб варіння, і не спроста це точно. Адже смак виходить шалено смачним, такий кисло-солоденький з ніжним відтінком. Гурмани скажуть, що це пікантно і ароматно.

Між іншим, той варіант схожий з аджикою, не знаходите подібності. Може у вашому сімейному скарбничці вже є такий, поділіться своїми думками, буду дуже рада.

Нам знадобиться:

  • помідори — 1 кг
  • яблука — 0,2 кг
  • болгарський перець — 0,2 кг
  • морква — 2 шт.
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • гіркий перець чилі — 1 стручок
  • олія рафінована — 100 г
  • цукровий пісок — 2 ч. л
  • сіль — 2 ч. л
  • часник — 12 зубчиків
  • коріандр мелений — за бажанням близько 1 ч. л

Етапи:

1. Почніть з фруктів, промийте їх і зніміть кожурку і приберіть насіння. Наріжте гостро заточеним ножем на дрібні кубики.

2. Томати використовуйте будь-яких розмірів, це не важливо. Справа в тому, що потрібно зняти всю шкірку і порізати кухонним приладом тільки м’якоть.

3. Ріпчасту цибулю і часник порубаєте на кубики.

4. Сковороду або казанок потрібно розігріти і додати рослинного масла. Далі покладіть порізані помідори і яблучка. Тушкуйте 5 хвилин при закритій кришці.

5. Тим часом, подрібніть на смужки болгарський перець, пам’ятайте, що насіння і плодоніжку потрібно буде видалити, перш ніж різати. Помістіть його в сковороду до решти інгредієнтів.

Читайте також:  Салати з капусти на зиму - найсмачніші рецепти Пальчики оближеш

6. Далі посоліть, поцукруйте, присипте коріандром блюдо. Розмішайте. Додайте моркву, її попередньо натріть на дрібній тертці. Часник і перець чилі порубаєте на кружечки і внесіть сюди ж.

6. Тушкуйте і тушкуйте на повільному вогні близько 1 години, потім влийте оцет і увімкніть. Візьміть стерильні банки і розлийте в них салат під гвинтову кришку. Як зазвичай, загорніть в шубу і дайте охолонути. Зберігайте такі заготовки в погребі. Приємного апетиту!

Дуже смачне лечо з перцю «По-болгарськи»

Любите домашню консервацію? Так, звичайно. Але, заглядаєте часом на магазинну, а якщо зробити цього разу ту саму, яку робили в радянський час наші мами і прабабусі.

Всі ми з року в рік робимо таку закуску і навіть не підозрюємо, що родом вона з Угорщини. Хоча знаєте, якщо знайти справжній рецепт, то ви взагалі будете в шоці, бо інгредієнти абсолютно не ті, що у нас. Ми росіяни, вміємо все переробляти під себе.

Не будемо вдаватися в ці подробиці, для нас головне те, що ми її їмо з задоволенням, а по-друге її велика перевага, що вона підходить під будь-які гарніри і м’ясні страви.

Нам знадобиться:

  • перець червоного кольору — 3 кг
  • помідори — 2 кг
  • оцет 9% — 100 мл
  • соняшникова олія — 2 ст.
  • цукровий пісок — 1 ст.
  • сіль — 3 ч. л
  • перець чорний горошком — 9 шт.
  • часник — пару зубків

Етапи:

1. Перець промийте, розріжте навпіл. Вийміть зернятка і плодоніжку. Прожилки теж нещадно видаліть.

2. Подрібніть на поздовжні сегменти. Намагайтеся робити це акуратно, адже завжди зустрічають по одягу, а вже потім… самі розумієте. Якщо буде виглядати привабливо, то пробувати ніхто не захоче.

3. Помідори очистіть від шкірки і закиньте їх з часточками часнику в м’ясорубку або чашку блендера. Перемолите в однорідну консистенцію. Вийшов по-справжньому натуральний продукт.

4. Томатну пасту помістіть в глибоку ємність і включіть плиту. Додайте сипучі речовини, цукор і сіль. Як тільки закипить, зменшіть вогонь на мінімальний і варіть 5 хвилин. Потім закидайте болгарський перчик і перець горошком. Тушкуйте ще 10-15 хвилин.

5. Далі вносите оцет і готуйтеся розливати цю красу в банки. Беріть їх стерилізованими і на сухо витертими. Накрийте залізними кришками і пройдіться закаточной машинкою.

Вкутуйте в ковдри, щоб було більше тепла і дайте охолонути. Після перемістіть в прохолодне місце і дочекайтеся зими. Приємних відкриттів!

Лечо по-домашньому з кабачками

Так, не могла пройти повз бомби минулого року. Так, так, не вірите, що, отже, вже примудрилися приготувати, ага варіант точно оригінальний, але погодьтеся іноді банальні рецепти набридають. І тоді хочеться вигадати що-небудь новеньке, як наприклад зробити таке ласощі з кабачками або баклажанами.

А знаєте чому? Тому що з поєднанням цих овочів будь-яке блюдо стає красивішим і привабливішим. Та й взагалі можна вживати як гарнір, якщо візьмете і розігрієте це блюдо в мікрохвильовці. Так сказати не виходить таке, що нагадує овочеве рагу.

Нам знадобиться:

  • Кабачки — 250 г
  • Перець болгарський — 400 г
  • Помідори — 700 г
  • Цибуля ріпка — 100 г
  • Часник — 1 зубок
  • Цукор — 1 ст. л
  • Сіль — 0,5 ст. л
  • Перець чорний горошком — 4 шт.
  • Перець духмяний горошком — 1 шт.
  • Гвоздика — 1-2 шт.
  • Перець гострий — 0,5 шт.
  • Масло рослинне — 40 мл
  • Оцет 9-% — 1,5 ст. л

Етапи:

1. Порубаєте великим ножем томати на шматки, робіть це довільної форми. Місця, де були видаліть плодоніжки.

2. Солодкий перець різних сортів і кольорів порубаєте на брусочки. Бажано подрібнити так, щоб всі шматочки були однакового розміру. Так, вже постарайтеся.

3. Помідори в сотейнику проваріть на повільному вогні після закипання 14 хвилин, потім увімкніть занурювальний блендер і збийте в пишну масу. Процідіть через сито, це робиться для того, щоб не було насіння, якщо вам це не принципово, пропустіть цю процедуру. Потім знову тушкуйте ще 30 хвилин на слабкому вогні.

4. Ріпчасту цибулю поріжте полуколечками. Кабачки подрібнити в кубики, кожурку з них рекомендується зняти. Додайте у вже підготовлену томатну масу. Далі за планом вносите болгарський перець, посоліть і поцукруйте. Не забудьте про спеції і рослинне масло. Варіть 30 хвилин.

Заважайте періодично і поглядає, щоб нічого не втекло.

5. Тим часом, поки по повітрю літають аромати, подрібніть часник і гострий перець. Додавайте таку композицію + оцет перед самим виключенням, приблизно за 1,5 хвилини до закінчення.

Читайте також:  Як маринувати білі гриби в банках на зиму? 6 простих рецептів приготування в домашніх умовах

6. Ну ось власне і все, лечо з болгарським перцем і томатами готово. Залишається наповнити їм банки і закатати під завертыши. Переверніть і накрийте подушками, дайте охолонути, а потім зберігайте в холодильнику або там, де холодно. Їжте на здоров’я і готуйте із задоволенням!

Лечо з помідорів з перцем, морквою і цибулею без оцту

Що ж, ще один простий рецепт, який попався мені на очі. Рада продемонструвати його. Як ви змогли помітити, варіантів приготування ціла купа. Можна випробувати їх усі і знайти для себе найкращий і смачний овочевий салат.

Пропоную вашій увазі таке достаток овочів, без них неможливо робити заготовки на зиму. І вони завжди є під рукою.

А ти знав? Але фішка, саме цього варіанту в тому, що будемо готувати здорову їжу, не будемо додавати оцет, а замінимо його на лимонну кислоту. Так що приєднуйтесь і спробуйте прямо сьогодні!

Можу ще помітити, що можна взагалі ніякої консервант не додавати, без них теж все чудово зберігатися, якщо ви берете стерильні банки і кришки. А разом з ними і стерилизуете ополоник, яким разливаете по банкам.

Нам знадобиться:

  • помідори — близько 4 кг
  • цибуля ріпчаста — близько 1 кг
  • морква — 350 г
  • цукор — 150 г
  • кухонна сіль — 2 ст. л
  • рослинне масло — 150 г
  • лимонна кислота — 1 ч. л на 2 літри
  • пекучий перець чилі — за бажанням.

Етапи:

1. Підготуйте все необхідне, всі овочі вимийте і почистіть. Спочатку пропустіть помідори через м’ясорубку (можна далі перетерти м’якоть через сито, щоб всі сім’янки залишилися зовні, а не в соусі, робіть це за бажанням). Потім слідом в іншу миску свіжу моркву.

Ріпчасту цибулю наріжте півкільцями або четвертинками кілець. Нашаткуйте соломкою половинки болгарського солодкого перцю. Беріть, як я вже говорила різного кольору плоди, так вийде цікавіше, хоча смак від цього не зміниться. Але, зате лечо буде виглядати нарядно.

Для пікантності можна порізати пекучий червоний перець, але це робити не обов’язково. Якщо вже зважилися на цей експеримент, то порубаєте його дуже дрібно на кубики.

2. Як бачите, всі овочі готові, приступайте до основного процесу. У каструлю покладіть моркву і ріпчасту цибулю з олією. Тушкуйте овочі 15 хвилин і не забувайте заважати.

Пам’ятаєте! Каструля повинна бути з товстим дном, а рослинне масло попередньо розігріте.

Не допускайте жодних пригораний і зажарок, це в даному випадку не прийнятно.

3. Далі чергу перчика. Розмішайте дерев’яною лопаточкою. І тушкуйте з цибулею і морквою ще хвилин 10.

4. Після залийте пюрешкой з помідор. Розмішайте, додайте сіль і цукор. А ось тут акуратніше, такий момент — цукровий пісок краще кидати частинами, тому що овочі можуть бути більшою чи меншою мірою солодощі. А якщо пересластите салат, то це не є добре.

5. Тушкуйте масу ще близько 40 хвилин на повільному вогні, кришкою не прикривайте. У самому кінці додайте лимонну кислоту, тепер ви бачите скільки за кількістю літрів у вас вийшло закуски, на 1 літр йде 1 ч. л лимонки.

Рада! Якщо проти лимонної кислоти, то можете все таки взяти оцет і додати його в такому співвідношенні 1 ч. л на 1 літр готового страви.

До цього моменту, вже повинні бути на столі простерилізовані кришки і банки. Розлийте в гарячому стані лечо, закрийте кришками, потім як за планом, перевертайте, вкутуйте в плед і охолоджуйте до кімнатної температури. І відповідно визначайте на зберігання в комору кімнату.

6. А тепер подивіться, що з цього вийшло, купа баночок. Можна їх підписати і поставити дату виробництва. Приємних відкриттів!

Не хочу нічого ускладнювати в даній замітці, тому знайшла саме такий фільм, подивившись який, навіть новачок з легкістю освоїть і зварить це ласощі. Воно вийде гарним на вигляд, а смак буде солодкуватий і божественний. Дивимося.

На цій солодкій ноті друзі, хочу закінчити цей пост. Сподіваюся, тепер ви освоїли всі тонкощі і нюанси приготування лечо, і зауважте ми навчилися його робити не тільки з болгарським перцем, але і з помідорами, морквою і з безліччю інших овочевих інгредієнтів. Зовсім скоро буде ще маса корисних речей.

Так що приходьте друзі частіше до мене на сторінку. Чекаю в гості в моїй групі в контакті, а також додавайте сайт в закладки, щоб не втратити.

Всім удачі і везіння! Ясного сонячного неба над головою! До побачення!