Рубрики
Заготовки

Грибна ікра з опеньків на зиму в банках: прості і смачні рецепти

Привіт хазяєчки!

Довгоочікуване літо скоро пройде і настане золота осінь — грибна пора. Відправимося в казковий ліс на пошуки грибів, які дуже маленькі і гарненькі, вони так просяться в баночку. Збирати їх просто одне задоволення, знайшов пенечек, зрізав разочок — ось і відро.

Та й обробка займає зовсім невелику кількість часу. Опеньки гарні в будь-якому вигляді і в смаженому, у вареному, в маринованому і навіть в сушеному. Великою популярністю останнім часом стало користуватися ще одне незвичайне блюдо — ікра, а саме грибна з опеньків з різними овочами.

Роблять такі заготовки в банках і зберігають у прохолодному місці або льосі. Признавайтесь, хто такі закуски готує на зиму, а потім всіх дивує. Адже таке диво можна додавати в начинки в пиріжки. Виходить дуже смачно. А ще дістанеш її і зачаруешься ароматом і згадаєш, ті прекрасні хвилини ходіння по лісі.

Я уплетаю таку красу зі свіжим хлібом або батоном, просто мажу і сиджу насолоджуюся приємним смаком.

Але, перш ніж переходити до самого процесу готування потрібно знати про деякі нюанси. Наприклад, що опеньки легко і швидко миють під проточною водою. Головне їх добре перебрати з-під сміття, видалити непотрібні листочки, палички і т. п. можна Брати гриби будь-якого розміру, від маленьких до великих.

Адже всі рецепти приготування припускають, що опеньки будуть перекручуватися через м’ясорубку або подрібнюватися в блендері. Тому ви можете брати навіть капелюшки та ніжки.

Ну, а тепер вирушаємо на кухню і прямо зараз беремо відмінний настрій і вперед з піснею приготуємо класний закусон.

Приготування грибної ікри з опеньків на зиму

Перший варіант буде розрахований на тих, хто не дуже любить всілякі трави і приправи. Це робиться для того, щоб більше відчути той лісовий аромат, який подарувала нам сама природа. У будь-якому випадку вже навіть у готову ікру ви з легкістю, якщо захочете потім можете зробити що завгодно, на свій розсуд. Або ж переходите до другого рецептом і готуйте з нього.

Домашня грибна закусочка — вона така смачна, натуральна, без всяких домішок і бяки, не точно магазинна. У ній немає ароматизаторів, добавок і всяких Е-шок. І навіть оцтової кислоти, як це звично роблять часто все. В цьому немає нічого кримінального, я й сама часто додаю есенцію. Ви можете додати, що вашій душі завгодно.

Єдино ще зазначу, що якщо таку заготовку зробити, а потім приблизно через півтора чи три місяці відкрити та провести дегустацію, то тоді консерванта, в даному випадку лимонну кислоту або оцет додавати не потрібно. А якщо, все ж таки ви робите на тривале зберігання, тоді вносите.

А ти знав? Цей варіант добре ще тим, що він без стерилізації. І підходить для будь-яких видів грибів, тобто універсальний.

Нам знадобиться:

  • Гриби опеньки — 2 кг
  • Ріпчаста цибуля — 600 г
  • Часник — 1 головка
  • Масло рослинне — 6 ст. л
  • Сіль поварена
  • Лимонна кислота — 2 щіпки

Етапи:

1. Промийте гриби у воді, прибравши всі палички, смітинки. Потім покласти їх в каструлю і залийте водою, злегка посоліть в міру. Доведіть до кипіння, зніміть спеціальною ложечкою пінку. І варіть близько 40 хвилин.

2. Потім всю воду злийте і дайте їм охолонути, перемістіть їх в миску.

3. Далі перекрутіть їх за допомогою м’ясорубки в грибну ікру. Можна, якщо немає такого електроприладу, взяти блендер.

Читайте також:  Компот з полуниці на зиму - прості рецепти полуничного компоту

4. Потім на сковороді з рослинним обсмажте цибулю. Поріжте його на кубики і обсмажте до красивої скоринки, після внесіть підготовлену масу, розмішайте. Додайте дрібно посіченою часнику і якщо потрібно посоліть. І обсмажуйте до готовності близько 1 години, щоб пішла вся рідина.

5. А потім в чисті та сухі стерильні баночки помістіть готову грибну ікру і закрийте під капронову кришку. Металеві під спеціальну закаточну машинку не використовуйте. Можна брати гвинтові. Але, перед цим необхідно зверху в кожну банку покласти лимонну кислоту, тобто присипте її всю поверхню.

Зауважте, що до самого верху масу не укладайте. Зберігайте строго в погребі чи холодильнику.

Опеньки через м’ясорубку простий рецепт грибної ікри з цибулею та морквою

Чесно не уявляю таку закуску і без овочів, адже морква і цибуля в принципі додаються такі страви завжди. Що це дає, чудовий додатковий відтінок смаку, а також красивий і привабливий привабливий зовнішній вигляд. Краса, та й тільки.

Це універсальне блюдо, яке дуже класно поєднується з будь-якими святковими наїдками, але і сама по собі може стати відмінним бутербродом. Найголовніше, таку ікру з грибів легко приготувати і не потрібно володіти особливими уміннями, а щоб маса вийшло однорідної по консистенції використовувати для цієї мети електро м’ясорубку.

Нічого собі! До речі, кажучи робити ікру можна хоч з свіжих грибів, хоч із заморожених, про це поговоримо трохи далі по ходу, але навіть і з замаринованих.

Нам знадобиться:

  • відварені опеньки — 1 кг
  • морква — 1 шт.
  • цибуля ріпчаста — 2 головки
  • часник — головка
  • рослинна олія
  • сіль

Етапи:

1. Спочатку гриби помийте у воді, можна використовувати тільки капелюшки або ніжки, і зовсім не принципово, що вони будуть не одного розміру, адже все одно потім дрібно перетрутся. Далі слід відварити у воді близько 40 хвилин, після закипання.

2. Вони злегка потемніють, коли стануть вже майже готові, зменшаться в розмірах, так і повинно бути. Хоча було б краще, якщо б вони не робилися такими маленькими, щоб зварити побільше.

3. Потім помістіть їх у м’ясорубку і прокрутіть, щоб вийшла ось така кашка.

4. Потім натріть на крупній тертці моркву, а ріпчасту цибулю наріжте шматочками.

Покладіть на сковорідку цю овочеву заправу і тушкуйте з рослинним маслом до м’якості і рум’яного кольору цибулі на повільному вогні.

5. Слідом, як ви і здогадались вносите перекручені опеньки. Смажте на невеликому вогні і на рослинному маслі. Не забувайте можна злегка посолити і поперчити за бажанням. Не допускайте підгоряння і пережарок.

6. Готову ікру помістіть в банки, закрутіть кришками. Або з’їсти відразу, з пилу з жару))). Для тривалого зберігання помістіть в холодильник або льох.

Використовуйте тільки стерильні баночки і кришечки, щоб така икорка простояла довгий час, але не більше одного року. Потім вживати небезпечно!

З чим ви зазвичай закидаєте таку красу? Можна їсти зі шматочком хліба, а можна подати як оригінальний салатик в мисці. У будь-якому випадку всі залишаться задоволені.

До вашої уваги ще пропоную подивитися один відеосюжет з каналу ютуб, хто лінується і не хочеться читати цю покрокову інструкцію.

Смачний варіант для мультиварки

Всі мариноване, як ніколи чомусь так смачно виходить, ви не помічали цю особливість. Люблю такі чарівні заготовки. До того ж коли, можна поекспериментувати, адже навіть в будь-який вподобаний рецепт можна внести свої родзинки, наприклад помідорки або болгарський перець, безсумнівно смачно буде ще додати баклажани. Адже вони чимось нагадують гриби. Тому експериментуйте, і покращуйте своє меню.

Читайте також:  Консервовані огірки в томатному соусі на зиму - шикарні рецепти

Пам’ятаєте, в одній із статей я ділилася з вами своїми напрацюваннями з приводу цього. Якщо не урожай, то можна приготувати саме такі оригінальні закуски. Не забувайте про це. Ну і ще одне ноу-хау, так це приготувати грибну ікру можна цілком в мультиварці, адже саме в ній чаша з високими бортиками і ця страва може довго стояти і чекати, як у пеклі.

Нам знадобиться:

  • гриби відварені — 5 кг
  • морква — 1 кг
  • цибуля ріпчаста — 1 кг
  • масло рослинне — 4 ст. л
  • лавровий лист — 5 шт.
  • чорний перець — 20 шт.
  • оцет 9% — 2 ст. л

Етапи:

1. Перш, ніж приступити до готування, обробіть гриби у воді, добре і ретельно вимийте, потім потрясіть в друшляку. Закиньте їх в каструлю і варіть, якщо використовуєте цілі, то 40 -45 хвилин, якщо варите тільки ніжки або капелюшки — близько 50 хвилин, тому що вони твердіший.

2. Після закінчення потрібного часу знову відправте їх в дуршлачок і заново обдайте проточною водою. Дайте повністю стекти рідини.

3. Потім увімкніть електроприлад і перекрутіть все швидко в пюре. Тертку використовуйте з середніми отворами або з дрібними.

4. Також вчините з очищеної морквою і цибулею.

5. Увімкніть мультиварку і виберіть режим «Смаження» при відкритій кришці, тушкуйте спочатку овочі з рослинною олією близько 10 хвилин, при температурі 120 градусів.

6. Слідом покладіть опятки, чомусь мені хочеться обізвати котятками. Навіть не знаю чому). Так, гаразд, продовжуємо смажити, поперчіть і посоліть заготовку. Перемішайте і залиште на режимі «Підігрів» 1-2 години.

Іноді, заглядайте і перемішуйте, щоб нічого не пригоріло. За 10 хвилин до готовності посоліть і поперчіть, додайте лаврушки і перчик. Влийте оцет.

7. Тим часом підготуйте банки, стерилізуйте їх в духовці. Або потримайте над парою, разом з кришками.

Можна і взагалі не стерилізувати. А вчинити інакше. Покласти икорную масу в банки, прикрити кришками і посуд помістити в каструльку, на дно покладіть рушник, налийте води по плічка і включіть повільний вогонь, в такому киплячому стані протримається близько 1 години, якщо літрові банки.

8. Закрутіть в будь-якому разі щільно кришками і дайте баночках охолонути до кімнатної температури. Приємних відкриттів!

Рецепт ікри без стерилізації з оцтом

Наступний варіант буде унікальний по своєму, він досить простенький. Але, в той же час має одну особливість, я б сказала фішку — це додавання маринованих часникових стрілок. Можна звичайно їх не додавати, але якщо це зробите, то буде супер! Як каже мій знайомий потрясно. Пальчики оближіть неодмінно, друзі!

Нам знадобиться:

  • опятки варені — 2 кг
  • морква — 3 шт.
  • цибуля-ріпка — 2 шт.
  • сіль
  • перець мелений
  • коріандр мелений
  • часникові стрели мариновані — 2 ст. л

Етапи:

1. Відварені опеньки перекрутіть спільно з овочами, такими як цибулю і моркву в м’ясорубці. А потім помістіть всю масу в казанок і тушкуйте на рослинному маслі близько 1 години. Вогонь робіть в міру маленьким, щоб маса не пригоріла.

2. В самому кінці посоліть, додайте коріандр і поперчіть на свій розсуд, додайте часникові стрілки і все переміщуйте. Закрийте кришкою і дайте постояти настоятися ще пару хвилин.

Читайте також:  Як зварити повидло з яблук на зиму в домашніх умовах? Прості рецепти

3. Потім їжте на здоров’я або укладайте в баночки і закривайте щільно під капронові кришки.

Обов’язково банки стерилізують разом з кришками, щоб не було розмноження бактерій. І пам’ятайте, що такий варіант закуски потрібно буде з’їсти до Нового року, адже в ньому немає жодного консерванту.

Найсмачніший рецепт грибної ікри з опеньків з часником і помідорами

Чого тільки не додають господині, на цей раз додайте саме такі інгредієнти, як помідори або томатну пасту спільно з часником. Це обалденно смачно на смак, залишитеся задоволені. Технологія приготування в принципі ні чим не відрізняється від попередніх рецептів.

Знаєте, хтось робить ще ікру з грибів з майонезом, але я не пробувала. Краще думаю, якщо вже так любите такий продукт додати його у вже готове ласощі. Такий вид по праву називають ще бутербродним. Здогадайтеся, чому?

Нам знадобиться:

  • Варені лісові гриби – 2 кг
  • Олія – 0,5 склянки
  • Сіль, чорний мелений перець
  • Часник — 1 головка
  • Помідори дрібні – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.

Етапи:

1. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і порубаєте кулінарним гострим ножем на невеликі кубики.

2. Свіжу моркву натріть на крупній тертці, попередньо вимийте її і видаліть шкірку.

3. Варені опеньки пропустіть через м’ясорубку разом з часником. Розмішайте, щоб часничок розподілився рівномірно. Аромат на кухні буде стояти чарівний.

4. Обсмажте на сковороді спочатку цибулю з морквою, тобто зробіть зажарку, як на борщ. А потім внесіть гриби і подрібнені помідори (беріть тільки м’якоть, можна до речі схитрувати і коли будете крутити гриби, пропустіть також і томати).

5. Помістіть суміш знову на сковороду або казанок і тушкуйте на рослинному маслі близько 40 хвилин, при цьому вогонь повинен бути маленьким, а то вийдуть засмажки, що не прийнятно для цього річного страви.

6. Тепер тільки подивіться, як гарно це виглядає, адже саме томати і морквина надають цій страві насичений і яскравий колір.

Помістіть гарячу ікру в стерильні баночки і накрийте капроновими кришками, зберігати в прохолодному місці, але не на морозі.

Готуємо закуску з заморожених грибів

Ну і наостанок, приготувала вам ще один кулінарний шедевр. Знаю, що багато домогосподарки і я не виняток заготовляють відварені гриби в морозильній камері. Адже потім можна дістати їх і з легкістю зробити будь-яку страву, наприклад зварити суп або додати їх в піцу. І звичайно, ж зробити ікру.

Причому брати можна абсолютно будь-які гриби, головне дотримуватися певних правил і тоді, всі безумовно вийде на 5+. Рекомендую до перегляду це відео, воно дуже пізнавальне і часу багато не займе. Все по поличках. Вмикайте кнопочку і дивіться.

А ще, як запевняє господиня цього фільму, цей рецепт дістався їй від її мами та бабусі, так що він перевірений і можливо стане найкращим у вашій копилочке.

Що ж, ось і підійшла до кінця бесіда. Підіб’ємо підсумок. Сьогодні навчилися смачно готувати грибну ікру з опеньків з різними інгредієнтами та опанували нові методики приготування. Сподіваюся, все у вас вийде. А можливо хто-небудь з вас напише свій улюблений рецепт.

Пишіть, коментуйте, адже відгуки завжди потрібні. Я рада, завжди їх почитати на дозвіллі.

Чудового вам дня, сонячної і теплої погоди. Поки, передплатники і гості блогу!