Рубрики
Напої

Березовий сік: 8 рецептів приготування домашньої консервації

Всім привіт! В самому розпалі весна, хоча у нас днями навалило цілу гору снігу, що важко було йти. Зима не хоче йти, злитися).

Сьогодні поговоримо про дуже дивний продукт, а саме про березовому соку. Любите це диво природи? Я в дитинстві пам’ятаю навіть збирала його сама, були часи. Про те, як правильно збирати і які потрібно знати правила про це у даній замітці ми говорити не будемо. Ми будемо вчитися заготовлювати і консервувати його на зиму, ну і навчимося робити так, щоб не довелося його кип’ятити.

А це значить ми збережемо в ньому всі вітаміни і корисні речовини. Використовується він і в народній медицині, взагалі це дуже поживний і цілющий напій, раніше в Радянському союзі його щорічно заготовляли, а потім продавали банками.

Не забуваємо також, що скоро прийде інша пора, і всі ми з радістю вирушимо на поля і луки збирати кульбаби, робити з них варення і вино з квасом. Ось вона травнева незабутня пора). Ура!

Рецепт приготування березового соку в домашніх умовах

Перший варіант буде консервованим, для цитрусової нотки ви можете внести фрукт, такий, як апельсин. Саме таке поєднання дарує ніжний смак і аромат, а також гарний злегка жовтенький колір.

Таке поєднання продуктів дозволить вам не тільки пити дуже смачний напій, але і допоможе підвищити імунну систему організму людини в цілому, а також ви відчуєте прилив і заряд сил. Варто спробувати!

Цей рецепт заводський, саме так раніше робили і закочували великими партіями і виставляли на продаж.

Нам знадобиться:

  • сік берези — 3 л
  • лимонна кислота — 0,5 ч. л
  • цукровий пісок — 100 г
  • апельсин — за бажанням

Спосіб приготування:

1. Першим ділом вам необхідно простерилізувати кришки, для цього прокип’ятіть їх в киплячій воді пару хвилин. А банки помістіть в духовку на 5 хвилин.

2. Фрукти добре вимийте під проточною водою і обов’язково обдайте окропом.

Цікаво! Використовувати можна не тільки апельсини, підійдуть і лимони, також гілочка смородини або м’яти.

3. Наріжте апельсинки на колечка, ух, які помаранчеві красунчики. Не забувайте, що ножа і поварешку вам теж необхідно обдати окропом. Видаліть кісточки.

Читайте також:  Виноградне вино з винограду в домашніх умовах (прості рецепти)

4. Тепер на дно трилітрової банки ви повинні помістити три кільця апельсина, пів чайної ложки лимонної кислоти і цукор. Якщо ви бажаєте і любите сік якнайсолодше, то тоді додайте цукор в пропорціях — 200 г, а лимонну кислоту — 1 ч. л.

5. Поставте каструлю з березовим соком на плиту і доведіть до кипіння, а потім увімкніть повільний вогонь і дотримуйтесь інструкцій.

6. Залийте ополоником напій в банку. Баночку обов’язково поставте на рушник або м’яку тканину.

7. Наливайте рідина майже до самого краю, накрийте кришкою і закатайте закруткою, після переверніть банку до верх ногами і подивіться, щоб не виділилася рідина. Дайте банкам охолонути, а після вживайте в охолодженому вигляді. Приємного апетиту! Ваша заготовка до зими готова. Можна наклеїти ще этикеточки, щоб не забувати.

Дуже смачний напій з лимоном

Хочете згадати смак дитинства? Пам’ятаю, раніше такий лимонад продавали в скляних тарах, він був чарівно смачним. А коли була сильна спека, то ще й добре вгамовує спрагу і підняли всім настрій. Адже він дуже добре освіжає і додає енергію і сили, коли спекотно.

До речі, діти від такого напою сходила з розуму, та й зрозуміло чому ж, він натуральний без всяких домішок і Єшок.

Збирати сік потрібно там, де немає проїжджої частини, і для цього краще всього використовувати чисту пластикову пляшку.

Нам знадобиться:

  • березовий сік натуральний — 1000 мл
  • цукор — 3 ст. л
  • лимон — 1 шт.

Спосіб приготування:

1. З лимона вичавити сік, це легко зробити за допомогою соковижималки, або ж постукайте його по столу, а потім зробіть надріз і сік сам побіжить струмком. Змішайте його з цукром.

2. Далі в глибоку металеву ємність помістіть сік берези і внесіть туди підготовлену цукрову суміш. Увімкніть вогонь і доведіть рідину до кипіння і вимкніть.

3. Тепер можна закатати в банки, а можна просто насолодитися його запахом і ароматом, випити як цілющий напій.

Рецепт з медом і без цукру

Цей варіант більше нагадує медовуху, напевно це вона і є. Незвично і дуже смачно це виглядає, пробуйте зробити. Та ще і з натуральних продуктів, точно чудо світу.

Читайте також:  Домашній хлібний квас на 3 літри - рецепти приготування домашнього квасу

Березовий лимонад без кип’ятіння (стерилізації)

Звичайно ніхто не буде спосрить з тим, що консервація, або часткова обробка все таки вбиває вітаміни. Є варіант, при якому все-таки можна зберегти всі цінності, які подарувала нам природа.

Але, пам’ятаєте, що після того, як ви зібрали свіжий сік його варто зберігати в прохолодному місці близько двох днів, а далі він просто почне бродити і вийдуть вже квас.

Існує один метод, який підходить для зими, це заморожування. Але, для цього вам потрібно до своєї морозильній камері мати купу місця, або ж ви обійдетеся одним пакетиком? При цьому ви можете використовувати не тільки пакетики, але і пластикові пляшки і навіть стаканчики.

Або ще такий варіант, сік, як тільки ви його зібрали, і він ще повністю свіжий, процідіть через марлю і доведіть його до 80 градусів за Цельсієм, а після розлийте в стерилізовані баночки під кришку. Зберігати таку красу потрібно у прохолодному місці, бажано в погребі близько 2-3 місяців.

Березовий напій з апельсином

Продовжуємо далі наша розмова. І тепер готуємо цілющий напій з апельсином, а після зафарбовуємо його по банках. Причому адже його потім можна використовувати з кубиками льоду, уявляєте, як це буде виглядати красиво і обварожительно.

Замість апельсина можна взяти будь-які сухофрукти, і навіть шипшина.

Нам знадобиться:

  • березовий сік — 3 л
  • апельсин — 1 шт.
  • цукор — 5 ст. л
  • лимонна кислота — 0, 5 ч. л

Спосіб приготування:

1. У каструлю з напоєм природи покладіть цукор, часточки апельсина (добре промийте їх і обдайте окропом) і плюс лимонну кислоту.

2. Доведіть масу до кипіння і відразу ж вимкніть плиту.

В стерилізовану банку вилийте таку рідину. І закрийте звичайної капроновою кришкою, яку теж прокип’ятіть спочатку.

Консервований березовий сік з лимонною кислотою на зиму

Найпопулярніший варіант, який використовувався в СРСР, та він і зараз досить популярний. Згадаймо колишньої рецепт, раптом кому він припаде до душі, адже він найпростіший і неважкий.

Нам знадобиться:

  • березовий сік — 3 л
  • сухофрукти — 50 г
  • цукор — 5 ст. л
  • лимонна кислота — 0,5 ч. л
Читайте також:  Рецепти приготування квасу з кульбаб

Спосіб приготування:

1. У напій природи додайте лимонну кислоти і цукровий пісок. Далі візьміть сухофрукти, які містять в собі сушені яблучка, груші, родзинки і плоди шипшини.

Перед тим, як кидати ягоди в рідину, промийте в проточній воді і обдайте окропом.

2. Варіть до закипання, а потім все як зазвичай розливайте по чистим баночках і закрийте кришками.

3. Виходить така смакота, особливо добре такий сік йде в років на святі або застілля. Приємного вам сокопития!

Робимо квас із соку берези

Влітку такий квасок йде на ура! Звичайний, то хлібний квас не встигаєш робити, а вже такий солодкий і тим більше. А ви хоч раз чаклували над таким твором мистецтва? Якщо ще немає, пропоную подивитися разом зі мною цей відеосюжет. Тим більше це дедушкиин рецепт, як стверджує автор цього ролика, а значить за будь-треба пробувати.

Як законсервувати березовий сік з родзинками і льодяниками?

Для мене це цікава знахідка, я б ніколи не додумалася до такої ідеї, а тут вчора побачила в одному журналі, а для ароматизатора можна замість фруктів використовувати звичайні бурульки))). Так, вже хто на що здатний, а що обов’язково в цьому році спробую зробити. Думаю, для різноманітного меню те, що треба. А ви як вважаєте?

Нам знадобиться:

  • сік берези — 1 л
  • цукор — 1,5 ст. л
  • льодяники — 2 шт.
  • лимонна кислота — на кінчику ножа або за смаком
  • родзинки та інші сухофрукти — 40 г або по бажанню

Спосіб приготування:

1. Підготуйте все необхідне. Банки і кришки прокип’ятіть.

Після цього у велику посуд вилийте свіжий сік і внесіть в нього всі інгредієнти за списком.

Можна робити і без сухофруктів, тільки з льодяниками.

2. Доведіть до кипіння і не забудьте, якщо раптом з’явиться пінка зняти її ложечкою. Розлийте такий компот по банкам, загорніть під металеві кришки і дайте охолонути. Зберігайте в погребі або в холодному місці.

На цьому у мене все. Як завжди всім бажаю міцного здоров’я, гарного самопочуття і до нових зустрічей, друзі! Всім пока! Пишіть, залишайте коментарі і будьте завжди на позитиві. Відмінного і світлого вам дня!