Рубрики
Закуски

Аджапсандалі — класичні рецепти

Доброго всім здоров’я!

Вирішила взяти сьогодні незвичайну тему і розповісти вам про такому знаменитому блюді, яке відоме в основному на Кавказі. Це дуже смачний аджапсандалі або як багато його величають аджапсандали, не знаю в чому різниця, хтось додає на кінці -і-, а хтось ні. Напевно, хто як звик так і говорить.

Якщо звернутися до вікіпедії, то там таке тлумачення:

У нас у росіян воно теж цінується, особливо у тих, хто любить баклажани. Тому що саме головною складовою цієї національної страви є синенькі. По-російськи сказати, це таке овочеве рагу, де купа різних приправ, зелені і звичайно ж свіжих овочів і іноді навіть м’яса. Але, уявляєте, як це звучить приголомшливо, якщо ви сьогодні на обід сварганите такий шедевр і вигукніть. Близькі потрапляють, якщо це почують.

Між іншим якщо перекладати дослівно це оригінальне слово, то з’ясується, що аджапсандали позначає, щось чудове і чарівне.

Але, мене найбільше вразило те, що вживати цю страву можна хоч в гарячому, хоч в холодному вигляді. Реально нагадує наше соте з овочів, тільки от воно більш гостреньке на смак. Гурмани пікантних кулінарних шедевр залишаться в захваті. І я сподіваюся, що й для вас воно стане улюбленим і обожнюваним, якщо приготуєте його хоча б один раз у своєму житті.

Подається воно хоч на святковий, хоч на буденний стіл у вигляді гарніру до м’яса або як окрему страву. Рецептів безліч, але всі вони відрізняються один від одного трохи.

Не забувайте ще про те, що літо тим і добре, що можна кожен день робити що-небудь новеньке. Приміром зробіть рататуй або бути може зупиніться на класичних рецептах овочевого рагу. А вже, як наїстеся уздовж, закрутіть баночки на зиму.

Класичний рецепт аджапсандали з м’ясом

Думаю для нас росіян цей варіант приготування стане одним з улюблених, завдяки тому, що в ньому використовується м’ясо. Чоловіки точно оцінять на ура. Та й взагалі нам господиням ще й краще, виходить овочевий гарнір і м’ясо в одній страві. Реально якесь диво — два в одному.

Кому ж не сподобається така і дешево і сердито. Отже, приступаємо.

Нам знадобиться:

  • цибуля-ріпка — 1 шт.
  • яловичина — 0,5 — 0,6 кг
  • морква — пару штук
  • баклажани — 2-3 шт.
  • перець болгарський солодкий — 2 шт.
  • картопля свіжий — 4 шт.
  • помідори — 2-3 шт.
  • петрушка пучок
  • кінза — 11 м

Етапи:

1. Для того, щоб зняти з баклажанів гірчинку, якщо вона вам заважає, то можна піти таким шляхом, спершу обполосніть їх у проточній воді. Потім візьміть гострий ніж і поріжте на шматочки. Робіть це акуратно і красиво. Злегка посипте сіллю і прикрийте обробною дошкою, на неї поставте банку з водою, щоб вийшов прес.

Таким чином виділиться сік, який вб’є всю гіркоту. Злийте його.

2. Моркву очистіть овочечисткою і натріть на крупній тертці, щоб вийшла соломка. Ріпчасту цибулю порубаєте на півкільця, а потім подрібніть на маленькі шматки. Як ніби робите овочі на зажарку для супу.

3. З болгарського перцю зніміть видаліть плодоніжку і насіння. Розріжте перчинку навпіл, а потім упоперек ножем на тонкі смужки.

4. З томатів зчистите шкірку, думаю, як це робити ви прекрасно знаєте. Ну, а якщо ні, то нагадую, залийте їх окропом на 10 хвилин, потім дістаньте ложечкою і сама шкурка легко стянется. Можна ще зробити заздалегідь на плодах насічки зверху у вигляді хрестика. Наріжте плоди кубиками.

5. М’ясо промийте, зріжте всі жилки. А потім поріжте яловичину на скибочки.

Прикольна ідея! Замість яловичини ви можете використовувати свинину або баранину, тут справа смаку. Особисто мені подобається додавати курячі гомілки і стегна сюди.

6. На сковорідку плесніть рослинного масла і підсмажте на розпеченій поверхні моркву і цибулю до золотистої скоринки. А потім піднесіть м’ясо, розмішайте і смажте 20-30 хвилин на повільному вогні при закритій кришці.

7. Тим часом, ви можете далі себе зайняти роботою, залишилося покришити вимиту зелень ножем. Картопля очистіть і нарубаєте кубиками.

Після того, як м’ясо майже готове, почніть вносити картоплю, не заважаючи далі баклажани, після помідори, солодкий перець і останній шар зеленушка. Присипте сіллю і перцем, а також роздушіть кілька часточок часнику і присипте. Закрийте кришкою і тушкуйте рівно 40 хвилин на досить слабкому режимі плити.

Читайте також:  Як засолити ікру горбуші в домашніх умовах? 4 швидких і смачних рецептів

8. Що ж, накривайте на стіл. Ваша сервірувальна чашка зачекалася такого царського або імператорського частування. Приємного апетиту! Подавати тільки з добрим і позитивним настроєм і не забудьте покласти велику ложку).

Існує ще такий варіант і він без м’яса, який теж є досить популярним. А то я подумала, а раптом ви вегетаріанець, а вам тут… Вообщем пропоную процес приготування подивитися в цьому відеосюжеті. З нього ви дізнаєтеся багато нового, а головне нарізайте овочі великими шматочками, тоді страва вийде більш соковите і ароматне.

Тадам, перед вами хіт сезону:

Аджапсандали по-грузинськи — найсмачніший рецепт

Чесно кажучи, я рідко відвідую громадські місця, але мені пощастило, у мене є друг, який працював не так давно в ресторані. Ось одного разу я до нього навідалася, було це давненько. Але, в принципі це зараз не має ніякого значення. Справа в тому, що потрапила я тоді до нього на грузинський свято і наїлася там відмінного і дуже смачного, звичайно ж ви здогадалися аджапсандали.

Так от було так весело, що він не помічаючи того, сам розкрив мені всю технологію приготування. А я збагнула і записала собі в блокнотик. З тих пір роблю в більшості випадків тільки так. Так, я шеф-кухар, або хочу ним стати, вчуся))).

Зауважте, які тут використовуються приправи і спеції, а головне зелень, саме це і робить це кавказьке блюдо ароматним і з особливим присмаком.

Нам знадобиться:

  • бубочка — близько 1 кг
  • перець солодкий — 0,8-0,9 кг
  • картопля — 1 кг
  • помідори — 0,4 кг
  • цибуля ріпчаста — 1 головка
  • кріп — пучок
  • кінза — пучок
  • петрушка пучок
  • томатна паста — 2 ст. л
  • часник — 2 зубки
  • чилі гострий стручоквый — 15 г
  • сіль — 2 ст. л
  • рослинне масло — 200 г

Етапи:

1. Очистіть головку ріпчастої цибулі. Потім ножем з тонким лезом подрібніть його у вигляді кубиків, потрібно, щоб вони були маленького розміру.

Рада! Пам’ятайте, щоб не плакати, цибулька попередньо охолодіть в холодильнику на 1,5 години, тоді сльози вас обійдуть стороною.

2. Далі переходите до нарізки овочів, першими за списком беріть синенькі. Поріжте їх на шматочки. Спочатку розріжте плід навпіл, а потім уздовж, щоб вийшов великий брусок, після кубиками.

3. Червоний, а можна взяти і зелений і жовтий за кольором болгарський перець очистіть від усього непотрібного. Зріжте спочатку капелюшок, приберіть сім’янки, а вже тільки потім наріжте на тонкі шматочки, типо квадратики 4,5х4,5 див.

4. Картоплю доведеться очистити і відразу ж відварити, якщо залишите його полежати довгий час він почорніє, це ні до чого. Тому відразу очистили його від шкірки, порізали на шматочки і опустили в підсолену воду і треба відварити до готовності.

5. Зеленушку з петрушки, кінзи і кропу дрібно порубаєте, томати покришіть разом з шкіркою на дрібні шматки.

6. Що ж, тепер почніть обжарку. Закиньте спочатку ріпчасту цибулю, обсмажте до прозорості, після закиньте рубаний перець чилі для остринки і тертий на дрібній тертці часник.

7. Далі внесіть томатну пасту і перемішайте, слідом помідори. Обсмажуйте пару хвилин.

8. Далі в окремій тарі обсмажте на рослинному маслі болгарський перець, саме так він класно протомится.

9. Видаліть надлишки вологи, тобто масло, потрясіть перець через друшляк або сито. Овоч став дуже ніжний і м’який, подарує вам відмінний смак і аромат.

10. В іншому сотейнику підсмажте на рослинній олії скибочки баклажанів. А після, як вони підрум’янилися всипте овочеву засмажку з цибулі. Потім покладіть картоплю і рубану зелень.

11. Посоліть на свій розсуд і тушкуйте ще 5 хвилин під кришкою. Розкладайте в глибоку ємність, використовуючи ополоник, згори посипайте зеленню. Дегустуйте на здоров’я, вийшло красиво і смачно! Приємного апетиту!

Відеорецепт овочеве рагу від Сталика Ханкишиева

Тепер пропоную ознайомитися з фільмом, в якому один відомий телеведучий розповідає і показує на природі, як він готує такі овочеві смаколики на мангалі, де багато свіжого повітря. Робить він це з м’ясом, на його думку, це справжня басма. Так що беріть казанок побільше і вперед за роботу.

Читайте також:  Бутерброди з червоною рибою на святковий стіл (прості і смачні рецепти)

Аджапсандалі по-вірменськи з овочів на зиму — рецепт на 3 кг баклажан

Переходимо до наступного грандіозного варіанту, який славиться своєю легкістю. Будемо робити заготівлю в банках, по-російськи сказати законсервуємо овочі, щоб потім їх їсти в будь морозний або весняний день. Шматочок літа, завжди буде у вашому погрібці.

Погодьтеся це чудова ідея, яка, можливо, сподобається і вам.

Нам знадобиться:

  • Баклажани – 3 кг
  • Помідори – 3 кг
  • Болгарський перець – 1,5 кг
  • Стручковий перець – 3 штуки
  • Цибуля – 1 кг
  • Кінза – 200 г
  • Часник – 2 головки
  • Сіль – 2-3 ст. л
  • Оливкова олія – 300 мл

Етапи:

1. У синеньких зріжте кожурку з боків. Розріжте навпіл, а потім на пластинки. Потім кожен шматочок пересипте сіллю і залишити на пів години.

2. Болгарський солодкий перець наріжте широкими кільцями, і ріпчасту цибулю теж. А ось пекучий стручковий перець порізати тоненькими кружальцями.

Часник зітреш в ступці віночком з крупною сіллю. Після наріжте дрібно кінзу, помідори поріжте півкільцями.

Після закінчення часу баклажани промийте під проточною водою, потім відіжміть стопкою штук по шість, по сім і промокніть у паперових рушниках.

3. В розпеченому соняшниковій олії прожарте пластинки синеньких і розкладіть на паперових рушниках, щоб пішли всі надлишки жиру. У цьому ж маслі обсмажте спочатку болгарський перчик, витягніть зі сковорідки, потім і цибулю. Смажте всі інгредієнти окремо. Слідом злегка обсмажте і стручковий перець.

Всі ці інгредієнти змішайте потім в одній ємності, але баклажановые пластинки порвіть на нитки. Як тільки, з’єднайте всі в одному сотейнику, додати часник і сіль, кінзу. Залийте помідорами. І протушкувати 15-20 хвилин на самому маленькому вогні після закипання.

4. І ось тепер настав момент істини, перекладіть продукти в стерильну банку. Закрутіть чистої кришкою-твіст герметично і дайте повністю охолонути у перевернутому стані.

5. Укутувати аджансапдали не потрібно, зауважте, що для маринанования не використовується оцет і картоплю.

Оскільки баклажани це прісний овоч, якщо так можна висловитися, тому щоб уникнути процесу ботулізму в банку, помідорів потрібно покласти більше, ніж у звичайний рецепт для вживання в їжу. Тобто, ті варіанти готування, які були викладені вище в статті.

А як ви знаєте, в кислому середовищі ботулізм утворюватися не буде. Ось таке літнє блюдо ви можете зробити, а їсти взимку. Приємних відкриттів!

Як приготувати аджапсандалі в мультиварці

Немає нічого простішого, ніж взяти чудотехнику і зварганити в ній що-небудь цікаве, як наприклад таке рагу з овочів. Адже в мультиварці всі продукти просто обалденно нудяться і робляться по-справжньому смачними.

Нам знадобиться:

  • Баклажани — 1 шт.
  • Помідори — 2 шт.
  • Картопля — 1 шт.
  • Болгарський перець — 1 шт.
  • Цибуля — 1 головка
  • Часник — пара зубків
  • Зелень
  • Сіль і перець

Етапи:

1. Порізати крупно баклажани і трохи присолите. Перемішайте наполегливо руками, увімкніть режим Смаження мультиварку. А тим часом, подрібніть картоплю на шматочки, а цибулю ріпчасту на кубики. Надішліть картоплю в розігріту чашу разом з цибулею, обсмажте до готовності.

Перець поріжте на півкільця, а помідори обшпарте окропом, зніміть кожурку. Подрібніть на шматочки ножем м’якоть.

З синеньких відіжміть всю рідину, піде вся гірчинка. І відправте відразу ж до картоплі з цибулею. Смажте 5 хвилин при відкритій кришці.

2. Далі додайте болгарський перець і продовжуйте смажити 5 хвилин, потім покладіть помідори. Закрийте кришкою і тушкуйте близько 15 хвилин.

3. В кінці внесіть рубаний часник і зелень. Після посоліть і поперчіть, якщо хочете погостріше, то внесіть червоний мелений чилі. Розмішайте. Тушкуйте в районі 10 хвилин.

4. Подавайте на стіл в сервіровочної посуді, пахне травами, часником і баклажанами.

До речі! У кашу нічого не перетворилося, ура, все вийшло бездоганно! Приємних вражень!

Аджапсандали — класичний рецепт на багатті (мангалі)

Немає нічого краще, якщо в поході чи на пікніку, ви до шашликів і різноманітних закусок почнете творити і зачаровувати всіх незвичайним блюдом. Спробуйте запекти овочі на природі. Таким чином, реально вийдуть краще і соковитіше, ніж якщо це зробити на сковороді або в духовці будинку. А свіже повітря вам у цьому допоможе.

Читайте також:  Маринований буряк швидкого приготування як закуска

Ух, які пахощі підуть по полях і лугах, ось лісові жителі зрадіють).

Нам знадобиться:

  • перець болгарський — 4 шт.
  • баклажани — 3 шт.
  • гострий перець стручком — 1 шт.
  • лимон — 1 шт.
  • часник — 2 головки
  • сіль — 0,5 ст. л
  • ратсительное або оливкова олія — 40 г
  • кріп, петрушка, кінза
  • помідори — 4 шт.

Етапи:

1. Викладіть овочі (перець болгарський, помідори, синенькі, часник головкою, перець чилі) на решітку гриль в будь-якому хаотичному порядку. А ось томати можна повісити на паличку, як шашлик. Вугілля в багатті повинні бути добре прогріті.

2. Як тільки побачите, що овочі майже готові, знімайте їх з вогню.

3. І перекладайте в каструльку. Як вони потішно запеклися, ви не знаходите. Накрийте їх кришкою і почекайте трохи, хвилин 20-30 хвилин, щоб овочі емоції уляглися. Вони в сотейнику ще більше пропарити один від одного.

4. Далі все запечені овочі зчистите ножем від шкірки і наріжте шматочками. Часник видавити через прес. Складіть всі інгредієнти в миску і додайте сік лимона за смаком. Приблизно 1 ч. л, посоліть і внесіть дрібно січену петрушку, кінзу і укропчик.

5. Що ж, тепер залишається тільки заправити оливковою або рослинним маслом.

6. Розмішайте, і ви отримаєте дуже красиве і пікантне блюдо до будь-якого м’яса. Приємного, друзі!

Аджабі сандал по-вірменськи в домашніх умовах

І нарешті ще один варіант, трохи спрощений, так як він готується без помідор, замість них використовується томатна паста. Але, це його нічим не псує, теж виходить дуже прикольно і ароматно. Вообщем, треба обов’язково скористатися даною технологією готування.

Нам знадобиться:

  • Баклажани — 0,7 кг
  • Цибуля — 0,3 кг
  • Томатна паста — 0,4-0,5 л
  • Часник — 8 зубчиків
  • Морква — 2 шт.
  • Перець болгарський солодкий — 1 шт.
  • Перець пекучий мелений — 1 шт.
  • Будь-які приправи
  • Олія соняшникова або оливкова— 90 мл
  • Кінза, петрушка, кріп і базилік

Етапи:

1. Почніть підготовку з баклажан, поріжте їх на полуколечки, посоліть і дайте постояти, щоб виділився сік, потім злийте. Розжаримо сковорідку з рослинним маслом і посмажте синенькі. Робіть це обережно частинами, а не купою. Перекладіть їх у миску і накрийте кришкою, щоб вони не встигли охолонути.

2. У тому ж маслі посмажте різаний стружкою ріпчасту цибулю та моркву. Як тільки цибуля стане прозорим, а морква м’якою, вносите смажені баклажани.

3. Все перемішайте, додайте очищений часник і різаний на соломку болгарський перець. Тушкуйте на слабкому вогні 10 хвилин.

4. Потім внесіть спеції і томатну пасту. Перемішайте. Продовжуйте обжарку на повільному вогні ще 15 хвилин.

5. Потім вносите ароматну зеленушку. Беріть все, що у вас є, приміром кинзу, базилік і т. д за списком, або те, що віддаєте перевагу. Не забувайте про пекучий перець, він внесе гостроту і подарує класний сильний відтінок.

6. І через приблизно 35 хвилин, у вас на тарлочке може з’явитися це казка, вірніше чарівне блюдо під такою гучною назвою. Які ви тепер частенько буде вимовляти. Їжте на здоров’я!

Простий рецепт аджапсандала з запечених овочів в духовці

Як мені здалося цей варіант точно не кавказький, він придуманий нами росіянами, та ну і нехай. Що тут таїти, адже головне те, що це смачно і досить просто повторити. Так, що якщо вам потрібен швидкий вечерю на швидку руку, то тоді поспішіть переглянути цей фільм, натисніть на кнопку.

На цьому закінчую цей пост, сподіваюся вам він сподобався і ви навчилися сьогодні готувати аджапсандалі за класичними рецептами, але й побачили нові і примітні варіанти. Будьте здорові і почитайте кухню інших народів.

Було приємно вас вразити, і як завжди кажу до побачення. Приєднуйтесь в групу в контакті і пишіть свої відгуки і коментарі. Поки що.