Кращі сорти і різновиди гарбуза для різних регіонів Росії (фото). Опис мускатних, твердокорых і великоплідних сортів гарбуза

Раніше вважалося, що гарбуз – рослина південне і в помірних широтах вона просто не встигає визріти до настання холодів. Сьогодні селекціонери вивели понад 100 сортів гарбуза, які найкраще пристосовуються до непростих умов вирощування. Кожен сорт має свої переваги, недоліки і відрізняється за смаком. Як не заплутатися у виборі і отримати хороший урожай гарбуза? Пропонуємо підбірку найпопулярніших сортів для різних регіонів країни.

Різновиди та класифікація гарбуза

Всі сорти столового гарбуза діляться на кілька груп:

• мускатна;

• крупноплідна;

• твердокорий.

З них виділяють ранні, середні і пізні по терміну дозрівання. Ранні гарбуза збирають наприкінці літа, вони йдуть в їжу, зберігаються недовго. Середні і пізні різновиди мають гарну лежкість, транспортабельність і відмінним смаком, який не псується в період зберігання.

Існують ще декоративні різновиди овоча з дивовижними плодами, які використовують тільки для прикраси інтер’єру і кормові, придатні в тваринництві.

Кращі мускатні сорти гарбуза для Півдня і Середньої смуги

Мускатний гарбуз вважається найсмачнішою. Її легко розпізнати по насиченому кольору м’якоті, горіхового аромату, тонкій шкірці і видовженою формою плода. Колір насіння жовто-коричневий. Мускатні сорти дозрівають пізно, підходять для зимового зберігання. Але в них є один недолік – вони дуже вимогливі до тепла і сонячного світла. У південних регіонах вирощують висівом насіння у відкритий ґрунт, а в умовах середньої смуги тільки через розсаду або у теплицях.

Найпопулярнішим сортом вважається гарбуз «Вітамінна». Її м’якоть містить багато каротину, із-за чого стає майже червоною, солодким і соковитим. Сорт рекомендують для дитячого прикорму і дієтичного харчування. Зберігаються плоди більше 4 місяців при звичайних умовах. Кущі рослини потужні, плетисті, утворюють до 15 плодів витягнутої овальної форми. Шкірка пружна, рожево-буре з характерними зеленими плямами. Врожайність висока, важать гарбуза не менше 5 кг.

Читайте також:  Топ-10 найбільш урожайних сортів огірків для відкритого та захищеного грунту: фото, опис, характеристики. Вибираємо урожайні огірки!

Новинка серед мускатних сортів «Золота груша» цінується невеликими плодами, які виростають не більше 3 кг і середнім терміном дозрівання. Урожай прибирають через три місяці після посадки. Рослина не вимоглива, стійка до багатьох захворювань. Плоди у формі краплі з соковитою і щільною м’якоттю. Використовують в основному для запікання або свіжого споживання.

Мускатний сорт «Полянин» призначений для приготування каш. Овальні ребристі плоди дозрівають в середині осені. Шкірка у них помаранчева, гладка з восковим нальотом. Середня вага гарбуза при хорошому догляді до 4 кг. М’якоть в сирому вигляді тверда, але соковита, при варінні розсипчаста. Урожай добре зберігається і з легкістю переносить перевезення.

Кращі твердокорые сорти гарбуза для Підмосков’я

Твердокорые різновиди відрізняються коротким терміном дозрівання плодів. Збирають урожай в кінці літа, він зберігається до зими. Крім твердої шкірки у рослини є характерні особливості – колючий стебло і борозниста плодоніжка. Насіння цих сортів дуже смачні, кремового кольору.

Ультраскороспелым сортом залишається гарбуз «Дачна». Плоди достигають через 2,5 місяці після посадки. Рослина з короткими батогами, досить холодостійка. Плоди яйцевидної форми, жовто-зелені з темно-зеленими характерними смугами. М’якоть солодка, приємно пахне, дуже соковита. Врожайність хороша, вага однієї гарбуза не перевищує 3 кг.

До ранньостиглим різновидів твердокорых сортів відноситься гарбуз «Цукат». Збір плодів починається через 3,5 місяці після появи сходів. Рослина компактна, кущового типу, високоврожайна. Плоди плескатоокруглі, важать не більше 2 кг М’якоть гарбуза насиченого оранжевого кольору, соковита, хрустка і дуже ароматна. Урожай зберігається близько 3-4 місяців.

Читайте також:  Кращі сорти великоплідної і безусой ремонтантної полуниці. Які сорти ремонтантної полуниці краще: рекомендації садівників, опис

Стабільними врожаями порадує гарбуз «Солодкий пиріг». Сорт ранньостиглий, витримує будь-які примхи погоди, підходить для консервації і кулінарії. Плоди невеликі, близько 2-3 кг кожен, дозрівають за три місяці. Перевагою сорту є м’якоть: соковита, хрустка та смачна.

Морозостійкі сорти гарбуза, які краще вирощувати в Сибіру і на Уралі

У північних регіонах заморозки бувають навіть улітку, тому для посадки вибирають найбільш морозостійкі сорти гарбуза, найбільш адаптовані до таких умов. Насіння на розсаду висівають в квітні, а в середині травня або початку червня рослини переносять у відкритий грунт.

Найбільш затребуваним залишається сорт «Росіянка». Це ранньостигла гарбуз, яка достигає за три місяці від висадки розсади. Славиться багатим урожаєм, адже з одного куща можна зібрати до 20 кг плодів. Рослина середньоплетиста, досить витривала, добре переносить перевезення і довго зберігається в прохолоді. Плоди привабливі, плоскі, червоно-оранжеві, важать від 1,5 до 5 кг М’якуш насиченого кольору, солодка, розсипчаста.

Високоврожайний сорт «Посмішка» не тільки добре переносить заморозки, але і славиться невеликими плодами, які затягують від 500 г до 2 кг На одній рослині зав’язується до 15 гарбузів. Сорт з оранжевою м’якоттю, ароматний і соковитий. Урожай зберігається до зими.

Кращі великоплідні сорти гарбуза для тривалого зберігання

Великоплідні сорти гарбуза славляться великими плодами, смачною м’якоттю і насінням. Вони добре зберігаються всю зиму, але вимагають багато місця. Використовуються в промислових масштабах.

Читайте також:  Кращі сорти червоних і жовтих томатів черрі для різних регіонів країни: з фото та описом. Низькорослі і високорослі томати черрі — кращі сорти

Любителям великих гарбузів варто звернути увагу на сорт «Титан». На грядці при звичайних умовах вирощування плоди досягають 50 кг. Якщо підгодувати рослина, то гарбуз зросте до 150 кг. Сорт відноситься до середньостиглих, сильно плетистым. М’якоть плоду жовтого кольору, соковита і солодка.

Сорт «Центнер» вирощують для отримання насіння, але і м’якоть у нього смачна, соковита і солодка, хоча і світла. Скороспілі плоди, оранжевого кольору, розділені на сегменти, виростають до 50 кг. На одній рослині зав’язується до 7 штук.

Кращі сорти з солодких гарбузів

Смакові якості гарбуза залежать не тільки від агротехніки вирощування, але і від сортових особливостей. Серед усіх сортів виділяються самі солодкі, придатні для кулінарії і консервації:

• «Цукерочка»;

• «Динна»;

• «Атлант».

Сорт «Цукерочка» славиться середніми за розміром плодами, які виростають до 2 кг. Рослина среднеспелое, витривала, утворює безліч плодів, досить урожайне. Плоди яскраво-оранжевого кольору зі смачною м’якоттю. Урожай добре зберігається до 4 місяців.

Сорт «Динна» говорить сам за себе. Плоди славляться тонким смаком і ароматом дині. Виростають значних розмірів, вага одного примірника перевищує 30 кг. Рослина стійка до холодів, рідко уражується хворобами, не гниє при зберіганні. Сорт призначений для дитячого харчування, приготування соків і кулінарії.

Плоди сорти крупноплідного «Атлант» зростають від 20 до 50 кг. Плоди оранжевого кольору, поділені на сегменти, стійкі до гниття. М’якоть ніжна і соковита, придатна для приготування соків і переробки.