Кращі сорти винограду десертного і мускатного типу. Огляд кращих сортів винограду для всіх регіонів Росії

Виноград придбав велику популярність серед садівників. Велика різноманітність сортів тільки підігріває інтерес до цієї культури. Варто посадити на своїй ділянці кущ винограду, і вам обов’язково захочеться спробувати ягоди інших сортів. Саме тому колекції багатьох виноградарів налічують понад 200 примірників. На дачних ділянках, де росте багато різноманітних ягідних і плодових культур, обов’язково знайдеться місце трьом-чотирьом кущиків винограду.

Типи і види сортів винограду

Для того щоб вибрати кращі сорти винограду, необхідно визначити якого типу цієї культури ви віддаєте перевагу. Існує декілька класифікацій:

1. Призначення сорту. Виділяють три великі підгрупи: столовий, технічний і кишмишно-ізюмний виноград.

2. По термінах дозрівання ягід сорту винограду поділяють на вісім груп: надранні (105-115 днів)— перша група… дуже пізні (165 і більше днів) — восьма.

3. Існує поділ за зовнішніми ознаками. Сорти винограду поділяють на три види: чорний, білий і червоний виноград. Враховується розмір ягід сорту і вага кисті.

При цьому варто пам’ятати, що існують сорти, які підходять як для вживання в свіжому вигляді, так і для переробки. Такий виноград називають столово-технічних чи універсальним. У світі налічується понад 5 000 сортів цієї культури, близько 2 200 з яких виведені в Росії і країнах СНД.

Кращі сорти винограду столового типу

Сорт «Крихітка», незважаючи на назву, дуже великий виноград. Ягоди масою до 16 м при повному дозріванні стають темно-фіолетовими. Кисть може важити до 1,5 кг. Ягода — хрустка, приємного збалансованого смаку, дозріває протягом 115-120 днів, тому сорт відноситься до групи дуже ранніх. Форма плодів — кругла, щільність — середня.

На кожній лозі варто залишати 5-8 плодових бруньок, щоб під вагою кистей лоза не зламалася. Оптимальна кількість грон на одній рослині — 30-35, тоді весь виноград добре визріває. «Крихітка» — рослина з двостатевими квітками, тому для отримання хорошого врожаю досить висадити на ділянці один кущ. Сорт укривний. Спляча плодова нирка витримує температуру до -20 °С.

Читайте також:  Чим цікавий картопля Родріго: характеристика сорту, особливості та показники врожайності. Які умови важливо для картоплі сорту Родріго

Кращі сорти винограду: фото сорту «Крихітка»

До кращих сортів винограду можна віднести сорт «Легенда Аксая». Плоди цього сорту слабо-рожевого кольору, форма їх — витягнута, довжина ягоди понад 30 мм. Вага грона може досягати 2 кг. Смак плодів — солодкий, але не нудотний, з особливим, не схожим ні на який інший виноград присмаком.

Вважається, що «Легенда Аксая» — удосконалена форма сорту «Юліан». Лоза винограду більш міцна, ягоди більші, а стійкість до захворювань значно вище. Швидкість росту куща дуже висока. У перший рік після посадки він досягає висоти 40-60 див. На третій рік плодоношення починається на повну силу, і вага грона досягає 2 кг і вище.

Ягоди винограду «Лівія»

Варто відзначити сорт винограду «Румба». Він вважається сверхранним, витримує температуру до -18 °С, тому «Румба» — укривний сорт. Відмінна риса сорти: виноград починає плодоносити вже на другий рік після посадки. При правильному догляді вага кисті досягає 1,5 кг.

Цікавою особливістю сорту є те, що у нього існують дві форми. Вони відрізняються тільки кольором. «Румба» може бути повністю рубінового кольору або жовтого, з рубіновим відтінком. Плоди овальні, великі, розміром з пятирублевую монету. Транспортабельність винограду дуже висока. Смак злегка терпкий, дуже солодкий, ягода ніжна і соковита.

Фото кращих сортів винограду: сорт «Румба», жовтий підвид

Читайте також:  Як вибрати найкращий сорт моркви для відкритого ґрунту: поради садівників. Кращі сорти ранньої, середньої та пізньої моркви для середньої смуги, Підмосковя, Уралу і Сибіру

Фото кращих сортів винограду: сорт «Румба», рожевий підвид

Виноград, який гідний вашої уваги — «Тасон». Сорт досить старий, але не втрачає своєї актуальності. Грона винограду великі, їх вага становить від 1 до 1,5 кг. Виноград білий, колір шкірки з легким бурштиновим сонячним «засмагою». Вага однієї ягоди — 7-9 р. Смак дуже солодкий з яскраво-вираженим мускатним відтінком. Кісточки дрібні, практично не помітні.

Кущ витримує температуру до -22 °С. Ягоди дозрівають за 100-110 днів. «Тасон» вважається одним із самих смачних надранніх сортів винограду. На одній рослині залишають 30 грон.

Сорт характеризується високою транспортабельністю. Завдяки високій скоростиглості він одним з перших з’являється на прилавках. З-за своїх відмінних смакових якостей «Тасон» займає лідируючі позиції серед комерційних сортів винограду.

Виноград сорту «Тасон» фото

Огляд кращих сортів винограду кишмишно-изюмного типу

Останнім часом велику популярність у Росії набирають кишмиши американської селекції. Один з найкращих сортів винограду кишмишно-изюмного типу — «Спартанець». Вага кисті досягає 600 р. Плоди підходять як для переробки на родзинки або вино, так і для вживання в свіжому вигляді. Виноград білий, смак кисло-солодкий, з легким відтінком мускату.

Сорт прекрасно зимує на альтанці, так як витримує морози до 35 °С. Рослина володіє високою стійкістю до грибкових захворювань. Любить сонячні місця, але може рости і в півтіні.

Кишмишно-ізюмний виноград сорту «Спартанець»

Ще один відмінний безнасінний сорт винограду — «Релайнс пінк Сидлис». Ягоди яскраво-рожевого кольору, округлої форми, трохи приплюснуті знизу. Вага однієї ягоди становить 3 м, вага кисті — 400-500 м, на одному дорослому кущі можна залишити до 40 кистей.

Читайте також:  Як швидко і легко розмножувати тую: посадка живців в домашніх умовах. Догляд за саджанцями під час вкорінення

Смак ягід солодкий, а аромат з легким відтінком лабруска. З-за високого вмісту цукру з ягід виходить відмінний родзинки. Також цей сорт використовують при приготуванні червоного напівсолодкого або десертного вина для додання рубінового кольору готового напою.

Кращі сорти винограду: фото сорту «Релайнс пінк Сидлис»

Огляд кращих сортів винограду для виноробства

Для приготування червоного мускатного вина ідеально підійде сорт «Чорний перли». Витримує морози до 26 °С. Плоди невеликі, яскраво-синього кольору. У смаку присутній сильно виражений мускатний відтінок, сам смак кислий, тому виноград часто використовують при приготуванні сухого вина.

Сорт винограду «Чорний перли» фото

Відмінне десертне вино можна приготувати з винограду «Лівадійський чорний». У смаку присутні легкі нотки мускату. При повному дозріванні ягода стає темно-синього кольору. Вино з цього сорту виходить дивовижного рубінового кольору. В смаку готового напою присутні фруктові нотки.

Спочатку сорт культивували тільки в Криму, але виноградарям вдалося значно розширити географію вирощування. Кущі витримують морози до 26 °Сбез втрати врожаю. Важлива особливість сорту — втрата смаку при перезріванні. Тому врожай потрібно своєчасно прибирати.

Винний виноград «Лівадійський чорний»

Сорт «Дублянський» — один з кращих сортів винограду для приготування білого мускатного вина. Колір стиглої ягоди янтарний, іноді з ніжно-рожевим відливом. Шкірочка тонка, а м’якоть м’ясиста і ароматна.

Сплячі бруньки не вимерзають при температурі -31 °С. Тому цей сорт підходить для вирощування в кліматі з холодною зимою. Кущ добре росте в півтіні. Стиглі ягоди можуть перебувати на кущі до двох тижнів, тому збір врожаю розтягнутий у часі.

Виноград «Дублянський», фото кращих сортів винограду