Як приготувати різотто — прості рецепти

Кожна національна кухня має свої особливості, свою родзинку, і, звичайно, кожен народ цінує саме свої страви. Але є в світі високої кухні визнані лідери, своєрідні королі кулінарних подіумів. До них, безумовно, належить італійська кухня. Її знають, люблять і цінують по всьому світу. За останнє десятиліття італійські ресторани зайняли гідне місце і на російському просторі. Страви, які прийшли до нас з сонячної Італії, легкі, смачні, і корисні. Сьогодні ми представляємо одне з культових італійських страв — різотто.Почему саме це блюдо? По-перше, в силу його популярності. По-друге, через його багатоликості. Засвоївши основні правила приготування цього своєрідного плову, ви зможете регулярно радувати своїх близьких новими різновидами різотто з різними наповнювачами. Якщо ви знаєте, наприклад, як приготувати різотто з грибами, то легко зможете імпровізувати, використовуючи інші доповнення.

Отже, почнемо. Існує кілька основоположних речей, без знання яких неможливо приготувати правильне блюдо. Це ті самі тонкощі і деталі, які на перший погляд можуть здатися незначними, а насправді грають дуже важливу роль. Якщо говорити стосовно до різотто, то для справжнього італійського різотто необхідно вибрати правильний рис. Для даної страви ідеально підходять крохмалисті сорти типу Арбор, Карнаролі і Віалоне нано.

Всі вони мають той самий кремовий смак, який відрізняє різотто від просто звареного рису. І, що дуже важливо, володіючи великою всмоктуючою здатністю, ці види рису не перетворюються в кашу-розмазню. Якщо, звичайно, ви знаєте всі технологічні тонкощі приготування різотто.

Читайте також:  Домашній хліб в духовці: прості рецепти

Правда, це досить дорогі продукти. На щастя, в даний час в наших супермаркетах представлений величезний асортимент самих різних сортів рису, тому цілком реально знайти в продажу підходящу крупу і в більш дешевому ціновому сегменті.

як приготувати різотто з грибами

Базовий рецепт Різотто

Продукти:

  • 500 грамів рису
  • близько 1,5 літра бульйону (він може бути курячим, яловичим, овочевим)
  • 3 столові ложки хорошого оливкової олії першого віджиму
  • 1 цибулина
  • 150 мілілітрів білого вина
  • вершки
  • пармезан

Спосіб приготування:

  1. 1. Цибулину дрібно нарізати і обсмажити в розігрітому оливковій олії до прозорості.
  2. 2. Додати рис і, постійно помішуючи, обсмажити його таким чином, щоб кожна крупинка отримала свою порцію масла, буквально просочився ім. Влити вино і готувати хвилини три — вино повинно вбратися.
  3. 3. Зменшити вогонь і готувати далі, додаючи невеликими порціями гарячий бульйон. Як тільки рис вбере вологу, слід підлити ще й готувати далі, весь час помішуючи. Коли рис стане м’яким, влити 2-3 ложки вершків, посипати тертим пармезаном.

Різотто подається до столу з пилу-жару, його ніколи не слід готувати заздалегідь, інакше страва втратить свій дивовижний кремовий смак

Читайте також:  Солодкі пиріжки: чудові ласощі до чаю

Зрозуміло, це просто основа, справжні смакові якості формують ті інгредієнти, які можна додавати до різотто, приготовленому вищеописаним способом.

Грибна добавка до різотто:

  • Гриби нарізати і обсмажити на оливковій олії разом з цибулею і натертою морквою. Посолити і поперчити за смаком, додати чайну ложечку вершкового масла і трохи сметани, згасити 5-7 хвилин.
  • Перед подачею до столу можна змішати гриби з різотто, можна подати всі в окремому посуді — за принципом азербайджанського плову: окремо рис і окремо всі інші інгредієнти, які входять в плов.

Добавка зі шпинату з сиром Горгонзола:

  • Шпинат вимити, видалити жорсткі стебла, обсушити на паперовому рушнику.
  • Оливкова олія розігріти в сковороді, викласти нарізаний часник і шпинат, готувати 2-3 хвилини, додати розім’яту горгонзола (або інший сир з пліснявою) і перемішати.
  • З’єднати з готовим різотто.

Добавка з курячої грудки:

  • Грудку вимити, обсушити і нарізати тонкими смужками.
  • Обсмажити на оливковій олії дрібно нарізану цибулю і натерту моркву.
  • Викласти в сковороду до цибулі і моркви підготовлене куряче м’ясо і обсмажити все разом на сильному вогні протягом 5-7 хвилин. Приправити сіллю, перцем, мускатним горіхом.
  • Змішати з різотто. Посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею.
Читайте також:  Український борщ з пампушками (вегетаріанський)

як приготувати різотто з грибами

Різотто з креветками

Приготувати рис за базовим рецептом.

Нарізаний часник, подрібнений корінь свіжого імбиру, запашний перець обсмажити на розігрітому оливковому маслі. Потім додати підготовлені креветки і обсмажити все разом на сильному вогні протягом 3-х хвилин. В кінці додати соєвий соус, трохи лимонного соку, сіль за смаком.

Подавати разом з різотто, виклавши креветки зверху. Можна посипати свіжою зеленню, дрібно нарізаною зеленою цибулею.

Примітки до рецепту:

  • Правильне різотто безпосередньо залежить від якості рису — він повинен містити дуже багато крохмалю. Саме крохмаль додає страві ту саму бархатистість і ніжність, яку так цінують справжні гурмани.
  • Використовується тільки гарячий бульйон, інакше страва не матиме потрібної консистенції і смаку.
  • Як приготувати різотто з овочами? Все гранично просто: базовий рецепт і в додавання до нього самі різні овочі — морква, гарбуз, помідори, спаржа, зелений горошок та інші. Овочі готуйте так, як вам подобається.
  • У різотто, як правило, не кладуть сіль, тому що до нього завжди подають добавки, у тому числі досить солоний сир пармезан, який має дуже яскравий смак і ідеально доповнює страву.

Імпровізуйте і створюйте свій рецепт різотто!

Загрузка...

Дивіться також: