Як приготувати різотто — прості рецепти

Кожна національна кухня має свої особливості, свою родзинку, і, звичайно, кожен народ цінує саме свої страви. Але є в світі високої кухні визнані лідери, своєрідні королі кулінарних подіумів. До них, безумовно, належить італійська кухня. Її знають, люблять і цінують по всьому світу. За останнє десятиліття італійські ресторани зайняли гідне місце і на російському просторі. Страви, які прийшли до нас з сонячної Італії, легкі, смачні, і корисні. Сьогодні ми представляємо одне з культових італійських страв — різотто.Почему саме це блюдо? По-перше, в силу його популярності. По-друге, через його багатоликості. Засвоївши основні правила приготування цього своєрідного плову, ви зможете регулярно радувати своїх близьких новими різновидами різотто з різними наповнювачами. Якщо ви знаєте, наприклад, як приготувати різотто з грибами, то легко зможете імпровізувати, використовуючи інші доповнення.

Отже, почнемо. Існує кілька основоположних речей, без знання яких неможливо приготувати правильне блюдо. Це ті самі тонкощі і деталі, які на перший погляд можуть здатися незначними, а насправді грають дуже важливу роль. Якщо говорити стосовно до різотто, то для справжнього італійського різотто необхідно вибрати правильний рис. Для даної страви ідеально підходять крохмалисті сорти типу Арбор, Карнаролі і Віалоне нано.

Всі вони мають той самий кремовий смак, який відрізняє різотто від просто звареного рису. І, що дуже важливо, володіючи великою всмоктуючою здатністю, ці види рису не перетворюються в кашу-розмазню. Якщо, звичайно, ви знаєте всі технологічні тонкощі приготування різотто.

Правда, це досить дорогі продукти. На щастя, в даний час в наших супермаркетах представлений величезний асортимент самих різних сортів рису, тому цілком реально знайти в продажу підходящу крупу і в більш дешевому ціновому сегменті.

як приготувати різотто з грибами

Базовий рецепт Різотто

Продукти:

  • 500 грамів рису
  • близько 1,5 літра бульйону (він може бути курячим, яловичим, овочевим)
  • 3 столові ложки хорошого оливкової олії першого віджиму
  • 1 цибулина
  • 150 мілілітрів білого вина
  • вершки
  • пармезан

Спосіб приготування:

  1. 1. Цибулину дрібно нарізати і обсмажити в розігрітому оливковій олії до прозорості.
  2. 2. Додати рис і, постійно помішуючи, обсмажити його таким чином, щоб кожна крупинка отримала свою порцію масла, буквально просочився ім. Влити вино і готувати хвилини три — вино повинно вбратися.
  3. 3. Зменшити вогонь і готувати далі, додаючи невеликими порціями гарячий бульйон. Як тільки рис вбере вологу, слід підлити ще й готувати далі, весь час помішуючи. Коли рис стане м’яким, влити 2-3 ложки вершків, посипати тертим пармезаном.

Різотто подається до столу з пилу-жару, його ніколи не слід готувати заздалегідь, інакше страва втратить свій дивовижний кремовий смак

Зрозуміло, це просто основа, справжні смакові якості формують ті інгредієнти, які можна додавати до різотто, приготовленому вищеописаним способом.

Грибна добавка до різотто:

  • Гриби нарізати і обсмажити на оливковій олії разом з цибулею і натертою морквою. Посолити і поперчити за смаком, додати чайну ложечку вершкового масла і трохи сметани, згасити 5-7 хвилин.
  • Перед подачею до столу можна змішати гриби з різотто, можна подати всі в окремому посуді — за принципом азербайджанського плову: окремо рис і окремо всі інші інгредієнти, які входять в плов.

Добавка зі шпинату з сиром Горгонзола:

  • Шпинат вимити, видалити жорсткі стебла, обсушити на паперовому рушнику.
  • Оливкова олія розігріти в сковороді, викласти нарізаний часник і шпинат, готувати 2-3 хвилини, додати розім’яту горгонзола (або інший сир з пліснявою) і перемішати.
  • З’єднати з готовим різотто.

Добавка з курячої грудки:

  • Грудку вимити, обсушити і нарізати тонкими смужками.
  • Обсмажити на оливковій олії дрібно нарізану цибулю і натерту моркву.
  • Викласти в сковороду до цибулі і моркви підготовлене куряче м’ясо і обсмажити все разом на сильному вогні протягом 5-7 хвилин. Приправити сіллю, перцем, мускатним горіхом.
  • Змішати з різотто. Посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею.

як приготувати різотто з грибами

Різотто з креветками

Приготувати рис за базовим рецептом.

Нарізаний часник, подрібнений корінь свіжого імбиру, запашний перець обсмажити на розігрітому оливковому маслі. Потім додати підготовлені креветки і обсмажити все разом на сильному вогні протягом 3-х хвилин. В кінці додати соєвий соус, трохи лимонного соку, сіль за смаком.

Подавати разом з різотто, виклавши креветки зверху. Можна посипати свіжою зеленню, дрібно нарізаною зеленою цибулею.

Примітки до рецепту:

  • Правильне різотто безпосередньо залежить від якості рису — він повинен містити дуже багато крохмалю. Саме крохмаль додає страві ту саму бархатистість і ніжність, яку так цінують справжні гурмани.
  • Використовується тільки гарячий бульйон, інакше страва не матиме потрібної консистенції і смаку.
  • Як приготувати різотто з овочами? Все гранично просто: базовий рецепт і в додавання до нього самі різні овочі — морква, гарбуз, помідори, спаржа, зелений горошок та інші. Овочі готуйте так, як вам подобається.
  • У різотто, як правило, не кладуть сіль, тому що до нього завжди подають добавки, у тому числі досить солоний сир пармезан, який має дуже яскравий смак і ідеально доповнює страву.

Імпровізуйте і створюйте свій рецепт різотто!

Загрузка...