Як приготувати оладки

Напевно, всі пам’ятають найщасливіші моменти зі свого дитинства — відпочинок на морі, рибалка з батьком, новорічні подарунки. Для мене дуже яскравим спогадом залишилося відчуття першого дня літніх канікул, коли можна було поспати довше і прокинутися від аромату бабусиних оладок. «Кращі оладки тільки у нашої бабусі», — говорила мама. З тих пір пройшли роки, але смак і запах свіжоспечених оладок я пам’ятаю до цих пір. «Як приготувати оладки?» — якщо ви так само, як і я, задаєте собі це питання, запрошую вас приєднатися до мене і поринути у світ дитинства. Сьогодні я спробую приготувати домашні оладки, які ні в чому б не поступалися бабусиним!

Як приготувати оладки

Що таке оладки

Сьогодні відомо більше двохсот рецептів оладок, і це маються на увазі тільки ті, які широко відомі. Що ж об’єднує таку кількість способів приготування цієї страви? Принцип, який використовується при випіканні оладок, абсолютно у всіх однаковий — замішується тісто сметаноподібної консистенції, ложкою викладається на гарячу сковороду з маслом і обсмажується з двох сторін, відрізняється тільки інгредієнтне склад.

«А чому вони мають таку дивну назву — оладки?» — Запитає уважний читач. Корінь цього слова той же самий, що в слові «олеум» — «масло». Адже готуються оладки в досить великій кількості масла, звідси і їх таке незвичайне назва. Блюдо це старовинне, на Русі дуже широко поширене, і навіть знайшло своє відображення в народному фольклорі: «Де оладки — там і добре», «Раз господиня в будинку, то оладок в меду» — ці приказки красномовно говорять про загальної любові до цього немудрому страви.

«Готувати оладки до смішного просто!» — Заявила моя подруга, — «Що можна про них розповідати?» При всій простоті є кілька секретів, застосовуючи які, ми доб’ємося пишноти, легкості і такого знайомого з дитинства смаку!

Як приготувати оладки

Як приготувати оладки — невеликі секрети

  • Насамперед потрібно мати вірне «оладушное тріо»: це ваш «фірмовий» рецепт тіста, далі — достатня кількість запашного рослинної олії і підходяща сковорода, бажано з чавуну або з покриттям з тефлону.
  • Перед тим, як викладати тісто на сковороду, масло повинне бути дуже добре нагрітим, тоді оладки і прожариться швидко, і рум’яну скоринку придбають.
  • Багато хто не люблять, коли оладки дуже вже просочуються маслом, на якому смажаться. Порада: після того, як зніміть їх зі сковороди, складайте на тарілку, накриту серветкою — так зайвий жир легко стече.
  • Якщо у вас на порозі гості, а ви не встигли приготувати нічого «грунтовного», оладки вас обов’язково виручать: швиденько приготувавши тісто, ви зможете оладки подати і на друге — наприклад, зі шматочками підсмаженої шинки і томатами, і на десерт — зі сметаною, збитою з цукром, ягодами або фруктами.
  • Готуючи тісто для оладок, пам’ятайте, що за густотою воно має бути таким — легко береться ложкою, але з ложки не стікає струмком, а викладається м’якою, круглої або овальної коржики на сковороду.
  • Для тесту на оладки, як правило, береться кефір. Маленький секрет: перед заміс тіста трохи його підігрійте, щоб він був не гарячим, а лише трохи теплим. Реакція між содою і молочною кислотою з теплого кефіру відбувається набагато швидше, також швидше розчиняється в кефірі цукор, а оладки виходять просто чудові — пишні й солодкі!
  • Деякі господині абсолютно незаслужено обходять увагою при приготуванні оладок вівсяну, кукурудзяну, гречану та інші види борошна, вважаючи, що «справжні» оладки смажаться тільки з пшеничного. Спробуйте додати у звичайну муку якусь іншу, і ви побачите, як відразу зміниться смак і аромат оладок, вийде абсолютно нове блюдо!

Рецепти приготування оладок

Як приготувати оладки

Загрузка...

Як приготувати «бабусині» оладки на кефірі

Отже, що я беру для тіста:

— Стакан звичайного кефіру

— Два яйця

— Дві склянки борошна

— Пів-ложечки соди

— Пів-ложечки лимонної кислоти

— Рослинна олія (краще всього підходить «сільське» соняшникова — його і візьмемо)

— Кілька яблук — які ви любите, кислих або солодких сортів.

Як готую:

  • Кефір збиваю з яйцями, подбавляя цукор з содою і лимонною кислотою. Як випливає перемішую — до тих пір, поки цукор не розчиниться (якщо кефір теплий, як у мене, він розчиниться швидко).
  • Поступово всипаю борошно і стежу, щоб не утворилося грудочок. Густоту тесту роблю «як сметана».
  • А тепер — бабусин секрет. Беру яблуко, очищаю від шкірки, акуратно видаляю сердцевінку, нарізаю яблуко на тонкі кружальця-коліщатка.
  • Беру ложкою тісто, наливаю-викладаю на сковорідку, а зверху кладу яблучне колечко. Чекаю, поки оладок підрум’яниться і перевертаю. Готовий оладок (або «оладки», як каже мій маленький син) викладаю на красиву тарілку. Можна полити сиропом, інші варіанти — згущеним молоком, варенням, сметаною. Можна пробувати!

Оладки з вівсянкою

Необхідні інгредієнти:

— «Геркулес» — два з половиною склянки

— Півлітра кефіру

— Одне яйце

— Третя частина ложечки солі

— Ложка цукру

— Пів-ложечки соди

Готуємо:

  • «Геркулес» і кефір перемішати, на п’ять хвилин відставити, нехай набухнуть.
  • Додати соду, ще почекати хвилинки дві-три.
  • Збиваємо яйце, перемішуємо з іншими інгредієнтами, тепер додаємо сіль і цукор.
  • Підмішуємо борошно і регулюємо густоту тіста, яке виходить.
  • Масло на сковороді розігріти, смажити до красивої золотистої скоринки.
Загрузка...

Картопляні оладки

Необхідні інгредієнти:

— Чотири середніх картоплини

— Одна цибулина

— Два яйця

— Три ложки кефіру

— Три ложки борошна

— Пів-ложечки солі.

Готуємо:

  • Чистимо картоплини, натираємо на дрібній тертці.
  • Лук шаткуємо — дрібніші, перемішуємо з картопляною масою, вбиваємо туди ж яйця, потім додаємо кефір і сіль.
  • Борошно підмішуємо поступово і робимо потрібну нам густоту.
  • Смажимо на добре розігрітій олії.

Як приготувати оладки

Оладки з кабачків

Принцип приготування точно такий, як оладок «Картопляних», тільки замість картоплин візьміть один кабачок середнього розміру — прослідкуйте, щоб він був соковитий, «молодий», так тісто вийде ніжніше.

Американські оладки

Рецепт цих оладок трохи незвичайний своїми інгредієнтами, однак якщо ви спробуєте їх приготувати, вам вони неодмінно сподобаються!

Необхідні інгредієнти (адаптовані для нас):

— Борошно -300 грам

— Пекарський порошок (інша назва, більш зрозуміле — розпушувач тіста) — три ложечки

— Цукор — чотири ложки

— Пахта (можна замінити на йогурт або «сіло» нежирне молоко) -450 грам

— Три яйця

— Вершкове розтоплене масло -75 грам

— Банани — три штуки

— Горіхи пекан (підійдуть і звичайні волоські) -75 грам

— Кленовий сироп (або будь-який, який у вас є).

Готуємо:

  • Змішайте борошно з пекарським порошком і цукром.
  • Візьміть окрему миску, в якій збийте яйця, сколотини і вершкове масло. Перемішайте з борошном.
  • Оладки потрібно смажити звичайним способом — з двох сторін, до рум’яної скоринки.
  • Банани наріжте, горіхи підсмажте.
  • На красиву тарілку викладайте оладки, чергуючи шари бананів і горіхів. Полийте сиропом і можна пробувати!

Дріжджові оладки

Необхідні інгредієнти:

— Три склянки борошна

— Дві склянки молока

-15 Граммсухіх дріжджів

— Дві ложки розтопленого вершкового масла

— Чотири яйця

— Дві ложки цукру

— Сіль — на ваш смак.

Готуємо:

  • Дріжджі розведіть у теплому молоці, помішуючи, всипте муку. Тепер можна замісити тісто. Поставте його в тепле місце, нехай підніметься.
  • Настала черга яєць, солі, цукру і масла — додайте і їх, все перемішайте і дайте тісту ще раз піднятися.Більше тісто не перемішуйте!
  • Повинна вийти маса, яку можна набирати в ложку. Попередньо змочіть ложку в воді, щоб тісто краще виливалося-викладалося.
  • Смажити на гарячій сковороді з рослинною олією.

Хочете з гордістю носити почесне звання вмілої господині і досвідченого кулінара? Освойте нехитрі секрети приготування оладок, і ви завжди зможете нагодувати домочадців і гостей швидким, ароматним, і головне — дуже смачним частуванням!

Загрузка...