Як приготувати оладки

Напевно, всі пам’ятають найщасливіші моменти зі свого дитинства — відпочинок на морі, рибалка з батьком, новорічні подарунки. Для мене дуже яскравим спогадом залишилося відчуття першого дня літніх канікул, коли можна було поспати довше і прокинутися від аромату бабусиних оладок. «Кращі оладки тільки у нашої бабусі», — говорила мама. З тих пір пройшли роки, але смак і запах свіжоспечених оладок я пам’ятаю до цих пір. «Як приготувати оладки?» — якщо ви так само, як і я, задаєте собі це питання, запрошую вас приєднатися до мене і поринути у світ дитинства. Сьогодні я спробую приготувати домашні оладки, які ні в чому б не поступалися бабусиним!

Як приготувати оладки

Що таке оладки

Сьогодні відомо більше двохсот рецептів оладок, і це маються на увазі тільки ті, які широко відомі. Що ж об’єднує таку кількість способів приготування цієї страви? Принцип, який використовується при випіканні оладок, абсолютно у всіх однаковий — замішується тісто сметаноподібної консистенції, ложкою викладається на гарячу сковороду з маслом і обсмажується з двох сторін, відрізняється тільки інгредієнтне склад.

«А чому вони мають таку дивну назву — оладки?» — Запитає уважний читач. Корінь цього слова той же самий, що в слові «олеум» — «масло». Адже готуються оладки в досить великій кількості масла, звідси і їх таке незвичайне назва. Блюдо це старовинне, на Русі дуже широко поширене, і навіть знайшло своє відображення в народному фольклорі: «Де оладки — там і добре», «Раз господиня в будинку, то оладок в меду» — ці приказки красномовно говорять про загальної любові до цього немудрому страви.

«Готувати оладки до смішного просто!» — Заявила моя подруга, — «Що можна про них розповідати?» При всій простоті є кілька секретів, застосовуючи які, ми доб’ємося пишноти, легкості і такого знайомого з дитинства смаку!

Як приготувати оладки

Як приготувати оладки — невеликі секрети

  • Насамперед потрібно мати вірне «оладушное тріо»: це ваш «фірмовий» рецепт тіста, далі — достатня кількість запашного рослинної олії і підходяща сковорода, бажано з чавуну або з покриттям з тефлону.
  • Перед тим, як викладати тісто на сковороду, масло повинне бути дуже добре нагрітим, тоді оладки і прожариться швидко, і рум’яну скоринку придбають.
  • Багато хто не люблять, коли оладки дуже вже просочуються маслом, на якому смажаться. Порада: після того, як зніміть їх зі сковороди, складайте на тарілку, накриту серветкою — так зайвий жир легко стече.
  • Якщо у вас на порозі гості, а ви не встигли приготувати нічого «грунтовного», оладки вас обов’язково виручать: швиденько приготувавши тісто, ви зможете оладки подати і на друге — наприклад, зі шматочками підсмаженої шинки і томатами, і на десерт — зі сметаною, збитою з цукром, ягодами або фруктами.
  • Готуючи тісто для оладок, пам’ятайте, що за густотою воно має бути таким — легко береться ложкою, але з ложки не стікає струмком, а викладається м’якою, круглої або овальної коржики на сковороду.
  • Для тесту на оладки, як правило, береться кефір. Маленький секрет: перед заміс тіста трохи його підігрійте, щоб він був не гарячим, а лише трохи теплим. Реакція між содою і молочною кислотою з теплого кефіру відбувається набагато швидше, також швидше розчиняється в кефірі цукор, а оладки виходять просто чудові — пишні й солодкі!
  • Деякі господині абсолютно незаслужено обходять увагою при приготуванні оладок вівсяну, кукурудзяну, гречану та інші види борошна, вважаючи, що «справжні» оладки смажаться тільки з пшеничного. Спробуйте додати у звичайну муку якусь іншу, і ви побачите, як відразу зміниться смак і аромат оладок, вийде абсолютно нове блюдо!
Читайте також:  Хачапурі: 7 рецептів, пальчики оближеш

Рецепти приготування оладок

Як приготувати оладки

Як приготувати «бабусині» оладки на кефірі

Отже, що я беру для тіста:

— Стакан звичайного кефіру

— Два яйця

— Дві склянки борошна

— Пів-ложечки соди

— Пів-ложечки лимонної кислоти

— Рослинна олія (краще всього підходить «сільське» соняшникова — його і візьмемо)

— Кілька яблук — які ви любите, кислих або солодких сортів.

Як готую:

  • Кефір збиваю з яйцями, подбавляя цукор з содою і лимонною кислотою. Як випливає перемішую — до тих пір, поки цукор не розчиниться (якщо кефір теплий, як у мене, він розчиниться швидко).
  • Поступово всипаю борошно і стежу, щоб не утворилося грудочок. Густоту тесту роблю «як сметана».
  • А тепер — бабусин секрет. Беру яблуко, очищаю від шкірки, акуратно видаляю сердцевінку, нарізаю яблуко на тонкі кружальця-коліщатка.
  • Беру ложкою тісто, наливаю-викладаю на сковорідку, а зверху кладу яблучне колечко. Чекаю, поки оладок підрум’яниться і перевертаю. Готовий оладок (або «оладки», як каже мій маленький син) викладаю на красиву тарілку. Можна полити сиропом, інші варіанти — згущеним молоком, варенням, сметаною. Можна пробувати!
Читайте також:  Як приготувати шніцель: 6 рецептів приготування шніцеля

Оладки з вівсянкою

Необхідні інгредієнти:

— «Геркулес» — два з половиною склянки

— Півлітра кефіру

— Одне яйце

— Третя частина ложечки солі

— Ложка цукру

— Пів-ложечки соди

Готуємо:

  • «Геркулес» і кефір перемішати, на п’ять хвилин відставити, нехай набухнуть.
  • Додати соду, ще почекати хвилинки дві-три.
  • Збиваємо яйце, перемішуємо з іншими інгредієнтами, тепер додаємо сіль і цукор.
  • Підмішуємо борошно і регулюємо густоту тіста, яке виходить.
  • Масло на сковороді розігріти, смажити до красивої золотистої скоринки.

Картопляні оладки

Необхідні інгредієнти:

— Чотири середніх картоплини

— Одна цибулина

— Два яйця

— Три ложки кефіру

— Три ложки борошна

— Пів-ложечки солі.

Готуємо:

  • Чистимо картоплини, натираємо на дрібній тертці.
  • Лук шаткуємо — дрібніші, перемішуємо з картопляною масою, вбиваємо туди ж яйця, потім додаємо кефір і сіль.
  • Борошно підмішуємо поступово і робимо потрібну нам густоту.
  • Смажимо на добре розігрітій олії.

Як приготувати оладки

Оладки з кабачків

Принцип приготування точно такий, як оладок «Картопляних», тільки замість картоплин візьміть один кабачок середнього розміру — прослідкуйте, щоб він був соковитий, «молодий», так тісто вийде ніжніше.

Читайте також:  Торт Прага: рецепт класичний, по ГОСТу

Американські оладки

Рецепт цих оладок трохи незвичайний своїми інгредієнтами, однак якщо ви спробуєте їх приготувати, вам вони неодмінно сподобаються!

Необхідні інгредієнти (адаптовані для нас):

— Борошно -300 грам

— Пекарський порошок (інша назва, більш зрозуміле — розпушувач тіста) — три ложечки

— Цукор — чотири ложки

— Пахта (можна замінити на йогурт або «сіло» нежирне молоко) -450 грам

— Три яйця

— Вершкове розтоплене масло -75 грам

— Банани — три штуки

— Горіхи пекан (підійдуть і звичайні волоські) -75 грам

— Кленовий сироп (або будь-який, який у вас є).

Готуємо:

  • Змішайте борошно з пекарським порошком і цукром.
  • Візьміть окрему миску, в якій збийте яйця, сколотини і вершкове масло. Перемішайте з борошном.
  • Оладки потрібно смажити звичайним способом — з двох сторін, до рум’яної скоринки.
  • Банани наріжте, горіхи підсмажте.
  • На красиву тарілку викладайте оладки, чергуючи шари бананів і горіхів. Полийте сиропом і можна пробувати!

Дріжджові оладки

Необхідні інгредієнти:

— Три склянки борошна

— Дві склянки молока

-15 Граммсухіх дріжджів

— Дві ложки розтопленого вершкового масла

— Чотири яйця

— Дві ложки цукру

— Сіль — на ваш смак.

Готуємо:

  • Дріжджі розведіть у теплому молоці, помішуючи, всипте муку. Тепер можна замісити тісто. Поставте його в тепле місце, нехай підніметься.
  • Настала черга яєць, солі, цукру і масла — додайте і їх, все перемішайте і дайте тісту ще раз піднятися.Більше тісто не перемішуйте!
  • Повинна вийти маса, яку можна набирати в ложку. Попередньо змочіть ложку в воді, щоб тісто краще виливалося-викладалося.
  • Смажити на гарячій сковороді з рослинною олією.

Хочете з гордістю носити почесне звання вмілої господині і досвідченого кулінара? Освойте нехитрі секрети приготування оладок, і ви завжди зможете нагодувати домочадців і гостей швидким, ароматним, і головне — дуже смачним частуванням!

Загрузка...

Дивіться також: