Як приготувати морозиво в домашніх умовах

Ще студенткою технологічного вузу мені довелося проходити практику на холодокомбінаті в цеху з виробництва морозива. Ніколи мені не забути чарівного запаху ванілі та вершків, смаку пишного, повітряного, щойно приготованого морозива, свіжоспечених, хрустких і неймовірно смачних вафельних стаканчиків! «А чи можна приготувати таке ж смачне морозиво в домашніх умовах?» — думала я. Одного разу я вирішила спробувати і сьогодні розповім, як приготувати вдома морозиво і зробити це правильно!

Як приготувати морозиво в домашніх умовах

Особливості приготування морозива

Чим відрізняється такі ласощі, як морозиво, скажімо, від звичайних зимових бурульок? «Воно солодке і смачне!» — Вигукне хтось, а я йому можу заперечити, що в дитинстві бурульки нітрохи не гірше. А хтось скаже: «Його можна кусати, а бурульки тверді», і ось тут він буде абсолютно правий. Структура морозива не передбачає крижану твердість, вона пластична і повітряна — ну от як можна досягти такої консистенції?

Вся справа в спеціальних пристроях — гомогенизаторах, які безперервно перемішують масу, підготовлену для кінцевого продукту, з її одночасним заморожуванням. Щоб було зрозуміліше, назвемо це великими міксерами, і принцип їх роботи дуже простий — тільки кристал води, що входить до складу молока, надумає утворитися в гострій і неправильній формі, як лопати гомогенізатора його розбивають, помішуючи і рівномірно розподіляючи дрібні водяні кристалики за смачною масі. Ось і виходить ніжна і пишна маса, яку і вкусити можна, і лизнути — одне задоволення!

На холодокомбінаті до молока і вершків домішувалося певну кількість спеціальних загустителей, щоб отримати консистенцію і м’яку, і однорідну, і затвердевающую на холоді одночасно. Але, як і від будь-яких хімічних добавок, користі від таких «помічників» замало. І вже якщо ми з вами зібралися виготовити морозиво в домашніх умовах, давайте зробимо його максимально корисним, тим більше що основні інгредієнти, що входять до складу морозива — молоко, вершки, яйця, цукор — є для нашого організму важливими постачальниками вуглеводів, білків, вітамінів і мікроелементів.

Читайте також:  Фаршировані печериці: найсмачніші рецепти

Як приготувати морозиво в домашніх умовах — його основні різновиди

Як приготувати морозиво в домашніх умовахТе морозиво, яке можна приготувати вдома, можна розділити на кілька варіантів.

  1. Морозиво з йогурту

Найпростіше в приготуванні і дуже улюблене дітьми. Для того, щоб у вас вийшло йогуртове морозиво, просто застроміть паличку в стаканчик з йогуртом (багато виробників, наприклад, Danon, навіть постачають такими паличками упаковки) і поставте в морозильну камеру. Для повного замерзання буде достатньо двох-трьох годин, вам потрібно буде тільки зрідка діставати стаканчики і перемішувати йогурт, щоб заморожування було більш рівномірним.

  1. Морозиво з фруктових соків

Його приготувати теж досить просто — сік потрібно розлити по формах і заморозити. Моя порада — використовуйте лише натуральні соки, пам’ятайте, що ми вирішили приготувати не тільки смачний, а й корисний продукт!

  1. Морозиво з молока

Ось його приготування — достатня кропіткий і трудомісткий процес, багато господинь відмовляються «заморочуватися», мовляв, набагато простіше купити готове морозиво в магазині і немає проблем! Але — в магазині вам не запропонують того нескінченного розмаїття морозива, яке ви можете приготувати вдома, і до того ж, адже ви пам’ятаєте про хімічні добавки, правда?

Давайте відкинемо в сторону можливі труднощі і спробуємо приготувати своє, домашнє морозиво, може бути, саме ці ласощі стане вашим «фірмовим» рецептом і візитною карткою як відмінною господині!

Етапи приготування домашнього морозива

Як приготувати морозиво в домашніх умовахОтже, наше домашнє виробництво морозива буде складатися з двох етапів: приготування яєчно-молочної основної суміші та її заморожування.Слідуйте за моїми операціями, і у нас з вами все вийде!

Готуємо молочну суміш

  • Розтираю яєчні жовтки з цукром, причому роблю це ретельно і акуратно. Слідкуйте, щоб від жовтків не залишилося грудочок — попавшись в морозиві, вони викликають не дуже приємні відчуття! До отриманої маси присипаю крохмаль, весь час роблячи розтираючі руху. Вся маса повинна нагадувати за структурою густу сметану, і в ній неприпустимі ні крупинки, ні грудочки.
  • Молоко виливаю в емальовану каструльку і нагріваю до закипання (слідкуйте, щоб не втекло!). У гаряче молоко додаю шматочок вершкового масла, все ретельно перемішую, стежу за тим, щоб масло рівномірно розподілилася в молоці.
  • Розтерті жовтки з’єдную з молоком, і в цей час постійно суміш перемішую. Доводжу все до певної консистенції — жовтки додають всій масі однорідність і густоту, а з поверхні повинна зникнути піна.Приблизно градусів вісімдесят — ось та температура, якої буде достатньо, щоб вважати масу для морозива практично готовою.
  • Тепер дуже добре буде додати в суміш ванільний порошок. Коли я додаю ваніль в гарячу молочно-яєчну суміш, то дивний запах підготовлюваного морозива знову повертає мене в роки студентської юності, воістину чудове почуття!
Читайте також:  Як зробити морозиво в домашніх умовах: 7 рецептів найсмачнішого морозива

Заморожуємо

  • Спочатку нашу суміш потрібно охолодити. Робити це, просто залишивши каструльку на плиті, не можна, інакше нагріті і коагульовані жовтки утворюють у товщі нашого морозива грудки і непривабливі пластівці. Тому каструлю треба поставити в ємність (я для цього беру звичайну велику сковороду), в яку налийте холодну воду, а ще краще — воду з льодом. Моя порада: якщо приготування морозива ви будете практикувати досить часто, подбайте про заготівлю льоду, і не простого, а солоного, який тримає холод набагато довше — просто заморозьте солону воду!
  • Тепер наше морозиво потрібно розлити у формочки — стаканчики, креманки, розетки і так далі.Ставлю формочки в морозильну камеру, але час від часу помішувати, щоб заморозилося рівномірно і не утворилося шарів. Моя порада — наповнюйте формочки не доверху, а приблизно на дві третини об’єму, зараз зрозумієте, чому.
  • Морозиво готово, як тільки його консистенція вас влаштує — хтось любить дуже тверде, комусь більше до душі м’яке. А тепер завершальний акорд — прикраса, для чого в стаканчики, наповнені не доверху, можна видавити збиті вершки, красиво викласти фрукти, посипати горіхами або полити сиропом. Як різновид красивого оформленого морозива я вам рекомендую масу, спочатку заморожену, а потім у вигляді кульок викладену в вазочки.
Читайте також:  Солянка: Класичний рецепт

«Хвилиночку!» — Скажете ви, — «Але ж ні слова не сказано про кількість необхідних продуктів!» Дійсно, для правильного приготування морозива важливо дотримуватися вірні пропорції інгредієнтів, наприклад, надлишок жовтків додасть нашому морозиву неприємний присмак і зовсім не «морожений» жовтуватий відтінок, а зайве молоко змусить морозиво танути на відритому повітрі дуже швидко. Тому — ось що нам знадобиться:

  • літр молока
  • п’ять жовтків
  • стакан цукру
  • сто грамів вершкового масла
  • ложечка крохмалю
  • ванілін

Якщо ж ви вирішите додати в перелік цих компонентів або какао, або згущене молоко, або шматочки або скибочки шоколаду, фруктів, ягід, то ви отримаєте нескінченну безліч варіантів морозива, яким ви будете радувати своїх близьких.

Моя порада: спробуйте дуже смачне морозиво «Сюрприз», де шари морозива чергуються з бісквітними коржами і шарами нарізаних фруктів.

Загрузка...

Домашнє морозиво за допомогою морозива

Як приготувати морозиво в домашніх умовахДля допомоги нам, господиням, аматоркам морозива, виробники побутової і кухонної техніки придумали вкрай корисну і дуже зручну машинку — мороженицу. Зовні вона нагадує каструльку всіляких форм, яка забезпечена лопатями і електродвигуном. Пам’ятайте, на самому початку своєї розповіді я говорила про промислові гомогенизаторах? Так от ця морожениця — міні-версія цього агрегату, вона розбиває водяні кристали і утворює пишну і повітряну масу.

Існує безліч варіантів виготовлення морозива — це і повністю автоматичні моделі з закінченим циклом до заморожування, і прості, які мають контейнери, що вимагають попереднього заморожування і лише потім придатні до використання. Складні варіанти коштують недешево, їх вартість доходить до двадцяти тисяч рублів і вище, простіші моделі можна придбати і за два-три тисячі рублів. До кожної морожениці прикладена інструкція і найголовніше — безліч варіантів рецептів приготування домашнього морозива, які внесуть у ваше життя різноманітність і нові фарби!

Загрузка...

Дивіться також: