Як правильно варити розсипчастий рис?

Відварний рис — це найпоширеніше блюдо на планеті. Для приготування цього популярного гарніру найчастіше потрібна розсипчастість рису. І якщо перетворити рис в клейку кашу зможе навіть дитина, то не кожна господиня знає, як зварити розсипчастий рис.

Таким питанням, рано чи пізно, задаються всі кухарі. Не встежиш, рис сліпнется або підгорить, знімеш з вогню раніше, рис буде сирим.

Тому, при варінні рису необхідно дотримувати ряд важливих правил:

  • Води завжди потрібно в два рази більше, ніж планується зварити рису;
  • Закладається рис тільки після того, як закипить вода;
  • Перед варінням рис кілька разів промивається проточною водою, так з нього змивається накопичилася пил;
  • У воду ніколи не додавайте приправи, рис готується самостійно;
  • Обов’язково накривайте каструлю кришкою, краще прозорою, щоб можна було контролювати процес варіння;
  • Варити рис потрібно тільки на маленькому вогні і ніколи не відкривайте кришку, не можна випускати пару;
  • На вогні каструля з рисом повинна провести рівно 12 хвилин, ще 12 хвилин блюдо повинне постояти, дійти.
Читайте також:  Торт Прага: рецепт класичний, по ГОСТу

І тільки після всіх цих процедур ви можете відкрити кришку і додати рису аромат приправ. Тільки тепер можна додавати масла, солити, перчити або додавати наповнювачі.

Сортів рису безліч, деякі сорти просто не створені для варіння розсипчастими або ж таке приготування утруднено.

зварити розсипчастий рис

Розглянемо деякі сорти рису докладніше:

  1. 1. Коричневий рис очищений тільки від верхнього шару оболонки. На його зернах міститься шкірка з висівок. Саме з цієї шкірочці рис і назвали, вона має відтінок коричневого кольору. Гурмани всього світу відзначають, що коричневий рис відрізняється неймовірним смаком і ароматом. Зварити розсипчастим коричневий рис набагато важче, для варіння необхідно в два рази більше води, ніж для приготування звичайного рису. І запасіться терпінням, коричневий рис готується приблизно сорок хвилин.
  2. 2. Рис Басматі відрізняється присмаком горіха і м’якою текстурою. Як правило, з нього готують складні національні страви, де потрібна підвищена клейкість продукту. Басматі неможливо зварити розсипчастим.
  3. 3. Жасминовий рис дуже ніжний і має специфічний аромат. Наприкінці варіння він завжди виходить клейким і дуже повітряним. Жасминовий рис не вариться розсипчастим.
  4. 4. Арбор, різотто, вже за назвою зрозуміло, що головне призначення цього сорту рису, це приготування улюбленого італійцями страви — різотто. Цей сорт створений для приготування густий рисової каші. Одне зернятко Арбор вбирає в себе в п’ять разів більше рідини, ніж важить сама! Зварити Арбор розсипчастим не зможе навіть кухар італієць.
  5. 5. Паелья, валенсія, ще один ніжний сорт рису, використовується виключно для приготування паельї. Розсипчастим не вариться.
  6. 6. Чорний рис знайти в наших супермаркетах складно і за ціною він в кілька разів дорожче звичайного. Чорний рис має специфічний присмак трави. Його використовують при приготуванні східних частувань. Розсипчастим не вариться.
  7. 7. Червоний рис. Цей сорт рису володіє яскраво вираженим горіховим присмаком. Він сильно розварюється і використовується для приготування різних азіатських салатів. Розсипчастим не вариться.
Читайте також:  Страви з курки в духовці: рецепти приготування

У нашій країні найвідоміше рисове блюдо — це плов. Для приготування розсипчастого плову кухаря придумали сотні рецептів, в теперішньому плові кожне зернятко живе своїм життям. Як зварити розсипчастий плов? Робіть так само, як і в рецепті приготування рису окремо, не доводячи рис до повної готовності, знімайте з вогню, не відкриваючи при цьому кришку. Знявши плов з вогню, дайте йому постояти, він повинен пропаритися у власних ароматах.Справжній, такий плов буде розсипатися на тарілках ваших гостей.

Читайте також:  Готуємо у пароварці: рецепти страв

Сучасні господині все частіше ставлять запитання, як зварити розсипчастий рис в мікрохвильовці? І чи можливо це? Це можливо, але вам необхідно запастися жароміцної посудом. Дійте за вже відомим принципом, спочатку добре промийте рис, потім закип’ятіть воду і, вже потім всипати рис в ємність. Поставте мікрохвильовку в режим середньої потужності і чекайте результату 12 хвилин.Вийнявши рис з мікрохвильовки, дайте йому дійти, після чого додайте спеції і подавайте до столу.

Смачного!