Як вибрати найкращий сорт моркви для відкритого ґрунту: поради садівників. Кращі сорти ранньої, середньої та пізньої моркви для середньої смуги, Підмосковя, Уралу і Сибіру

Перш ніж садити моркву, потрібно не тільки правильно підготувати ґрунт, але і вибрати сорт. Різновидів культури безліч, всі вони відрізняються термінами дозрівання, формою коренеплодів, стійкістю до хвороб і клімату. На якому сорті зупинити свою увагу, допоможе зрозуміти ця добірка.

Основні правила вибору сорту моркви для відкритого ґрунту

Всі сорти моркви діляться на ранні, середні і пізні. Ранні сорти призначені для свіжого споживання, вони не такі врожайні, не придатні для зберігання. Цінуються за ранню віддачу врожаю і велика кількість вітамінів. Для отримання ранньої продукції використовують в основному короткоплодные сорту.

Для середньостиглих або перехідних сортів моркви характерна висока врожайність і непогана лежкість. Коренеплоди здатні зберігатися до середини зими практично без втрат.

Пізні сорти самі лежкі, коренеплоди зберігаються до нового врожаю в добре провітрюваному приміщенні. Як правило, це длинноплодные різновиди моркви. Досвідчені городники радять перед посадкою добре перекопати грунт на глибину не менше 25 див.

Крім того, для кожної конкретної місцевості вибирають районований сорт, який найбільш адаптований до місцевого клімату. Існують універсальні сорти, які можна вирощувати повсюдно. В залежності від потреб сім’ї на ділянці краще садити кілька різновидів моркви, щоб надходження продукції було постійним.

Кращі універсальні сорти моркви для відкритого грунту, які можна вирощувати в будь-якому регіоні країни

До універсальних сортів моркви можна віднести наступні різновиди:

· «Оленка»;

· «Кардинал»;

· «Нантська».

Читайте також:  Кращі високоврожайні, самозапильних і низькорослі сорти вишень для будь-якого регіону Росії. Топ-5 кращих зимостійких вишень

Сорт моркви «Оленка» відноситься до середньостиглих сортів. Коренеплоди готові до збору через три місяці після появи сходів. Морква середня за величиною, соковита, ніжна, стійка до різних захворювань, не розтріскується. Урожай зберігається тривалий час, не псується. Середня врожайність до 10 кг з квадрата площі. Сорт однаково добре росте як на півдні, так і на півночі країни. Однак врожайність у регіонах з холодним кліматом трохи нижче заявленої.

Сорт «Кардинал» пізнього строку дозрівання. На формування коренеплодів йде більше 150 днів. Морква подовжена, з тупим кінчиком, темно-оранжевого кольору. Врожайність хороша, плоди придатні для тривалого зберігання. Сорт цінується в дитячому харчуванні за високий вміст каротину і вітамінів, використовується для переробки на соки і пюре. Морква не хворіє і не уражається шкідниками.

Морква «Нантська» вітчизняної селекції радує врожаями в будь-якій точці країни. Коренеплоди формуються на 55-60 день після появи сходів, тому сорт визнаний рано. Овоч пружний, соковитий, хрусткий, яскраво забарвлений. Вирощують сорт на добре удобрених пухких грунтах, інакше врожайність падає.

Опис кращих ранньостиглих сортів моркви для відкритого ґрунту

З ранніх сортів садівники воліють вирощувати найпродуктивніші:

· «Каллісто»;

· «Миникор»;

· «Нандрин».

Вітчизняний сорт «Каллісто» дає гарні врожаї в умовах Москви і Підмосков’я. Коренеплоди середнього терміну дозрівання, збирання проводять через три місяці після сходів. Морква витягнута, яскравого кольору, соковитий, насичене каротином. Сорт підходить для приготування дитячого харчування. Врожайність хороша, коренеплоди відмінно зберігаються до весни.

Читайте також:  6 ідеальних рослин для бонсай (фото)

Високоврожайний сорт «Миникор» підходить для вирощування на Уралі і в Сибіру. Прибирання коренеплодів можна проводити через 60-80 днів після появи сходів. Морква солодка, соковита, з тупим кінчиком, насиченого помаранчевого кольору. За сезон з грядки вдається зібрати від 6 до 9 кг товарної продукції.

Для середніх регіонів Росії підійде сорт моркви «Нандрин». На формування коренеплодів потрібно від 85-105 днів. Морква красива, вирівняна, гладка, не розтріскується. М’якоть соковита, солодка, без серцевини. Коренеплоди цього сорту використовують для переробки на сік і в кулінарії. Врожайність «Нандрин» складає 5-7 кг з квадрта.

Середньостигла моркву для відкритого ґрунту: найкращі сорти з описом і фото

Середньостиглі сорти формують коренеплоди за 100-110 днів. Городники виділили найсмачніші і врожайні різновиди моркви:

· «Вітамінна»;

· «Алтайська укорочена»;

· «Самсон».

Сорт моркви «Вітамінна» рекомендований до вирощування в Москві і Підмосков’ї. Коренеплоди багаті каротином, відрізняються солодкою м’якоттю і відсутністю серцевини. Використовують сорт для прикорму малюків, приготування соків і пюре. До недоліків сорту відноситься низька стійкість до захворювань і шкідників. З позитивних якостей виділяється хороша лежкість коренеплодів.

Морква «Алтайська укорочена» підходить для вирощування на Уралі і в Сибіру. Коренеплоди готові до прибирання через 120 днів після посадки. Овоч яскраво-оранжевого кольору, підходить для всіх видів переробки і свіжого споживання, добре зберігається. Сорт цінується за високу стійкість до низьких температур, квітучості і за багаті врожаї.

Читайте також:  Малина «Патриція»: опис сорту, характеристики, переваги і недоліки. Як правильно вирощувати малину сорту «Патриція»

У середній смузі Росії можна вирощувати моркву «Самсон». Сорт голландської селекції дає стабільні врожаї, поспіває за 120 днів. Коренеплоди з загостреним кінчиком, великі, з невеликою серцевиною. Врожайність становить до 8 кг з одного метра грядки.

Загрузка...

Які кращі сорти моркви з пізніших різновидів вибрати для відкритого ґрунту

З пізніх сортів городники виділили для себе кілька найбільш продуктивних:

· «Шантане»;

· «Червоний велетень»;

· «Флаккоро».

Всім відомий сорт «Шантане» не втрачає популярності. Його вирощують переважно в Підмосковному регіоні, де він дає непогані показники. Коренеплоди середньої величини з заокругленим кінчиком, гладкі, щільні, практично без серцевини. М’якоть соковита, солодка. Урожайність вище середнього, з квадрата грядки збирають до 9 кг коренеплодів. Збереження моркви хороша. Сорт цінується за стійкість до хвороб і розтріскування.

Для Уралу і Сибіру підходить морква Червоний велетень», яка дає гарні врожаї в суворому кліматі. Не зважаючи на примхи погоди, врожайність становить до 5 кг коренеплодів з квадрата посадок. Морква темного кольору, солодка, соковита, з невеликою серцевиною. Сорт довго зберігається без втрати якості продукції, підходить для підзимового посіву.

В умовах середньої смуги вирощують сорт «Флаккоро», який стійкий до багатьох хвороб. Урожай формується за 120-140 днів, коренеплоди подовжені із загостреним кінчиком, насиченого кольору, гладкі. Урожай не псується до наступного сезону, не втрачає товарний вигляд і смак.

Загрузка...

Дивіться також: