Як правильно варити рис

Рис по праву завжди вважався, і буде вважатися найпопулярнішою злакової культурою на планеті.Основний вид рису, який вживається в їжу — варений. Як варити рис , знали ще наші предки в давнину, адже це дуже древня культура, з багатовіковою історією та традиціями. Коріння ж його, в переносному сенсі слова, ведуть до Китаю. Більше шести тисяч років тому люди вже знали про існування рису, про це нам говорять і залишки рису в глиняному посуді, які археологи знаходять при розкопках, про це є свідчення в рукописах Стародавньої Індії та Стародавнього Китаю. Загальновідомо, що цей продукт є своєрідним хамелеоном, який, пристосовуючись до різних умов, стає схожим на них. Рис прекрасно підходить і тому широко використовується як гарнір до багатьох, часом абсолютно різних страв — і овочам, і фруктам, і м’яса, і риби.

Як варити рис

Цінність в кожному зернятку

У Древній Азії рис є основним продуктом для кулінарних шедеврів, і навіть став воістину найважливішою частиною традицій у кулінарів в цих країнах. А чи знаєте ви, що в Росії цей унікальний і незамінний злак з’явився не так давно, лише якихось триста років тому. Однак він відразу, дуже вдало і тому назавжди став складовою уже російських кулінарних звичаїв. В наші дні всім відомо, що рис чудово підходить для застосування його в приготуванні перших страв, всіляких гарнірів, плову, складовою частиною салатів, і, звичайно ж, як самостійне блюдо. Крім того, рис надзвичайно корисний, він містить багато мікроелементів, вуглеводів, білків, вітамінів, а от жирів в ньому практично немає.

Рис має просто неповторну здатність не тільки постачати наш організм масою корисних речовин, але також і виводити з нього шкідливі компоненти. Ця властивість робить рис для тих, хто бажає схуднути і сідає на дієту, просто знахідкою!

Як приготувати рис

Як варити рис

Як правильно варити рис? Щоб навчитися готувати цю, на перший погляд, нехитру страву, корисно буде дізнатися, що існує кілька різновидів цього зернового продукту, і від того, який саме рис ви вирішили використовувати для свого страви, залежить і рецепт його приготування.

  • Довгозерний рис. Його зернята тоненькі, перламутрові, дуже гарні й апетитні. Самий популярний. «Чому?» — Запитаєте ви?Відповідь проста: при варінні він має особливість не злипатися, тому є найкращим з гарнірів для м’ясних і рибних страв.
  • Середньозерний рис. Зерна овальні, матові. Ця матовість говорить про те, що в ньому багато крохмалю, тому такий рис здатний вбирати воду більше, ніж довгозерний. Є ідеальним для приготування різотто, супів, паельі, має в готовій страві своєрідну, лише йому притаманну в’язкість.
  • Круглозерний рис. Рис англійців і японців. Англійців — тому що широко застосовується для приготування традиційних англійських пудингів, японців — тому що це основа для суші. Оскільки круглозерний рис добре злипається, він також прекрасно підходить для запіканок, десертів.
Читайте також:  Як зробити морозиво в домашніх умовах: 7 рецептів найсмачнішого морозива

Залежать смакові та кулінарні якості рису також від його кольору. Про що говорить нам колір рисового зернятка?

  • Білий рис — шліфований. При шліфуванні він втратив майже всю клітковину, таку необхідну нашому організму, дуже велику частину своїх корисних якостей. Зараз можна купити жовтуватий пропарений рис, який зберіг багато корисних властивостей, проте на смак він подобається не всім.
  • Коричневий рис. Зберігає ті оболонки, в складі яких є багато корисних речовин. Літні люди і діти повинні обов’язково вживати його в їжу.
  • Дикий чорний рис. Чи помічали в упаковках разом з довгозерний білим рисом чорні зернятка? Це дуже корисний дикий рис, з великою кількістю мінералів і вітамінів. Містить такий рис і багато клітковини, він буде відмінним гарніром для риби.

Як правильно варити рис

Загальних правил, дотримуватися яких потрібно при варінні будь-якого виду рису, не існує. Кожен вид рису вимагає окремої рецептури, окремих прийомів і хитрощів. Як ви вже знаєте, овальний і круглий рис вбирають багато води і в готовому вигляді в’язкі, отже, для їх приготування потрібно більше води. Далі — існує такий прийом, як промивка рису після доведення до готовності, але і він застосовується не для всіх блюд.

Читайте також:  Як приготувати качку з яблуками в духовці?

Як варити розсипчастий рис

Як варити розсипчастий рис

1. Перш за все — рис потрібно ретельно очистити від можливих смітинок, потім промити. Робити це потрібно не менше п’яти разів, стежачи за тим, щоб вода стала прозорою. Використовуйте тільки холодну воду, промивайте всю рисову масу, періодично перемішуючи.

2. Поки рис промивається, поставте воду кип’ятити.Використовуйте для цього каструлю, яка повинна бути такого розміру, щоб рис після варіння, збільшившись в обсязі, не «виліз» на поверхню.Візьміть воду з розрахунку — одна частина рису і дві частини води. Підсолити.

3. Всипте рис, на великому вогні доведіть до кипіння, потім вогонь зменшите до мінімального. Накрийте каструлю кришкою.

4. Варимо 12 хвилин. Якщо пропорції рису і води дотримані, то рис не пригорить і не розвариться.

5. Після цього каструлю знімаємо з вогню, кришку не відкриваємо і даємо ще постояти 10-12 хвилин. Тепер можна кришку зняти, додати за смаком масло і спеції.

Як варити рис для ролів

Для ролів — різновиди японських суші — потрібно взяти рис з круглими зернятками, а так як він вбирає більше води, ніж звичайний, то для варіння візьмемо не дві склянки, а три.

Варити такий рис потрібно до готовності, як правило — до тих пір, поки не вбереться вся вода. Якщо ж після того, як вам здається, готовність досягнута, а вода ще є, її потрібно злити. Трохи охолодивши, в рис додають спеціальний рисовий оцет, ретельно перемішуючи рисову масу.

Як варити кутю з рису

Як варити кутю з рису

Кутя — традиційне російське блюдо, яке здавна готували для поминальних та ритуальних столів.Для його приготування можна брати різні види злаків, це може бути і пшениця, і овес, і ячмінь. Але найбільше поширення має кутя з рису, можливо, через свою простоту приготування і різноманітності рецептів. Основу для куті становить відварений рис, який доводиться до кипіння і тут же промивається холодною водою. Потім рис заливається такою ж холодною водою і тільки тепер вариться до готовності.

Читайте також:  Рецепти домашньої ковбаси

Від того, яку добавку ви захочете ввести в рецепт вашої куті, залежить її назва — «З мигдалем і медом», «З курагою та горіхами» і так далі, все залежить від вашого смаку і можливостей.

Як правильно варити рис у пароварці

Багато господинь, оцінивши досягнення науково-технічного прогресу на кухні, цілком вдало пристосувалися варити рис у пароварці. Використовувати пароварку взагалі потрібно якомога частіше — приготовані в ній продукти зберігають свої корисні складові, вітаміни не руйнуються, смак виходить більш м’яким і приємним.

Як же зварити рис у пароварці? Потрібно налити воду в нижню ємність, потім гарненько промитий рис і воду в співвідношенні один до одного поміщаємо в спеціальну ємність (яка потім буде нагорі). Відразу ж можна додати спеції, олія — все за смаком. За смаком посолити. Встановити таймер на положення «30 хвилин». Після закінчення визначеного часу обережно спробувати, якщо потрібно, час трохи додати.

Скільки варити рис

При приготуванні рису відвареного пам’ятайте одне просте правило — час варіння рису залежить від якості води. Від того, наскільки у вашій місцевості вода схильна лужної обробці, залежить і термін варіння продуктів. Тому варіть рис, постійно пробуючи його на смак і визначаючи ступінь готовності. Це може бути і 15, і 20 хвилин, скільки буде потрібно.

Також час варіння рису залежить від ваших смакових пристрастей, відомі випадки, коли комусь подобався рис недоварений, і особливу принадність знаходили в його хрускіт.

Приємного апетиту!

Загрузка...

Дивіться також: