Топ-10 кращих сортів капусти броколі для різних регіонів країни. Особливості вирощування брокколі в Підмосковї, Сибіру і на Уралі

Капуста брокколі дуже корисна для людського організму. Вона багата на вітамін С, А, В, кальцієм, фолієвою кислотою та іншими елементами. Це незамінний продукт в дієтичному і здоровому харчуванні. Проте вирощують капусту в основному в промислових масштабах, на дачних ділянках її зустрінеш не часто.

Городники вважають брокколі вибагливим овочем, вирощувати який складно. Але це не так, складність становить лише вибір найбільш відповідного сорту брокколі, який найкраще адаптований до місцевих кліматичних умов. Познайомимося з самими затребуваними різновидами цього овоча.

Вирощування капусти броколі в Підмосков’ї: вибір кращого сорту, поради по посадці та догляду

Що б не говорили, а клімат середньої смуги і Підмосков’я краще всього підходить для вирощування екзотичної капусти. Для отримання річного врожаю досить відкритою грядки, але для ранньої і пізньої продукції можна скористатися теплицею або плівковим укриттям.

Брокколі – досить скоростигла культура, тому її допустимо вирощувати безрозсадним способом. Насіння загортають у відкритий грунт з середини до кінця квітня. Добре росте і розвивається капуста на зволожених і поживних грунтах, легко переносить заморозки до – 7 °С. Після появи сходів та кількох справжніх листків сіянці розсаджують на гряду на відстані до 50 см один від одного. Між рядами витримують близько 30 см. В умовах Підмосков’я вирощувати можна практично будь-які сорти цієї культури.

Серед городників популярність придбали такі :

• «Вітамінна»;

• «Фієста»;

• «Лакі».

Це сорти різного терміну дозрівання, але з прибиранням їх затягувати не можна. Якщо вчасно не прибрати голівку, то бічні відгалуження дадуть нетоварні дрібні качани. Дотримуючись терміни, можна отримати другий урожай товарних головок.

Читайте також:  Кращі сорти яблунь у короткому огляді. Основні характеристики кращих сезонних сортів яблунь

Сорт «Вітамінна» відноситься до ранньостиглим різновидів, термін дозрівання яких не перевищує 80-100 днів. Головка недовго зберігається у свіжому вигляді, її вживають в першу чергу або переробляють. Капуста темно-зеленого кольору, товарна маса головок до 250 гр. Друга хвиля врожаю дає більш дрібні качани. Урожайність сорту висока, більше 2,5 кг з метра грядки.

Брокколі «Фієста» вважається середньостиглим сортом, перевагою якого є щільність головок і відсутність бічних відгалужень. М’якоть соковита, смачна. Сорт високостійкий до в’янення та іншим характерним захворювань. Врожайність до 3,5 кг з метра посадок. Капуста універсальна в застосуванні. Її можна заморожувати для зимового споживання, відразу споживати або зберігати близько двох тижнів у свіжому вигляді.

Пізньостиглий сорт «Лаки» менш ніжного смаку, але зберігається довше за інших. В основному капусту застосовують для консервації і заморожування. Стиглість головок наступає на 130-145 день вирощування. Качани щільні, добре вкриті листям, важать до 1 кг. Сорт стійкий до борошнистої роси, похолодань і невимогливий до підкормкам.

Високоврожайні сорти броколі, які краще всього вирощувати в Сибіру з характеристикою та фото

В умовах Сибіру вирощують переважно ранньостиглі сорти брокколі, адже коротке літо не дозволяє зібрати хороший урожай з пізніших різновидів. Варто придивитися до гібридів цієї культури, які відрізняються врожайністю, витривалістю і невибагливістю. Городники виділили для себе кілька різновидів:

• «Венера»;

• «Вярус»;

• «Калабрезе»;

• «Аркадія».

Читайте також:  Ознаки будинкового у квартирі, за що він може прогніватися? Що люблять будинкові, як з ними потоваришувати

Ці сорти і гібриди вирощують через розсаду, яку в кінці травня переносять на постійне місце. Але і тут потрібно бути обережними. Якщо погода різко погіршується, то слід спорудити парник або укрити посадки нетканим матеріалом.

Сорти «Венера» і «Вярус» відносяться до ранніх різновидів брокколі. Гібрид «Венера» не утворює бічних пагонів і головок, на відміну від «Вярус». Качан темно-зеленого кольору, дуже щільний, з гарним смаком. Дозрівання плодів відбувається дружно, на 80-100 день вирощування, головки до цього моменту досягають ваги в 600 гр. Середня урожайність сорту «Венера» до 3,5-4 кг з метра площі. Гібрид стійкий до основних хвороб та фузаріозу.

Сорт «Вярус» плодоносить у дві хвилі. Перший урожай формується на основному стеблі, невеликі качани, важать всього 150-200 гр. Другий раз плодоносять бічні відгалуження. Головки щільні, сизого кольору, смачні. Культура стійка до низьких температур, легко переносить спеку. Урожайність в межах норми, з метра посадок збирають до 3 кг капусти.

Сорт «Калабрезе» вважається середнім по термінах дозрівання. На формування товарної головки йде більше 100 днів. Рослина досить холодостійка, сизо-зеленого кольору, з щільною головкою. Основний урожай утворюється на центральному пагоні, голівка досягає маси не більше 500 гр. Після зрізання утворюється багато бічних відгалужень, які дають невеликі качани. Урожайність сорту хороша.

Сорт «Аркадія» підходить для вирощування в парниках і плівкових теплицях. Головка складається з безлічі дрібних суцвіть темного зеленого кольору. На дозрівання врожаю йде 110-115 днів. Середня вага качанів 450-500 гр, бічні головки не виростають більше 100 гр.

Читайте також:  Зливу угорка: популярні сорти, їх переваги та характеристики. Особливості агротехніки сливи угорка: посадка дерева, технологія догляду за сортом

Посадка капусти броколі на Уралі: найкращі сорти з описом і характеристиками

На Уралі культуру вирощують розсадним способом. Насіння готують до посадки за кілька місяців, у середині травня розсаду переносять на відкриту грядку або в парник. Перевагу віддають холодоустойчивым раннім сортам і деяким середньораннім гібридів:

• «Тонус»;

• «Мачо»;

• «Континенталь».

Ранній сорт «Тонус» вважається одним із найсмачніших. Рослина формує невеликі головки, які важать трохи більше 200 гр і бічні качани. Достигають вони одночасно. Урожай вимагає своєчасного збору, так як сорт нестійкий до цвітушності. Вирощують капусту до самих заморозків, середня врожайність з метра грядок становить 3-4 кг. Рослина володіє хорошим імунітетом і витривалістю.

Не менш популярний сорт «Мачо», який добре переносить як низькі, так і високі температури. Головка щільна, важить не більше 250 гр, темно-зелена. Сорт дає відмінні врожаї, з одного метра посадок виходить до 4 кг капусти. Головки добре зберігаються протягом декількох тижнів при температурі 3-5 °С. Вирощують рослину на добре удобрених грунтах, восени вносять золу і органіку, а від мінеральних добрив варто відмовитися.

З великоплідних сортів хороші результати показує капуста «Континенталь». Її головки виростають до 1 кг. Після зрізання основного врожаю на бічних пагонах формуються додаткові качани. Головки тугі, соковиті, темного кольору. Сорт виносить всі капризи погоди і непогано перевозиться. Підходить для переробки, заморожування та консервації. Достигає врожай в середньому близько 115 днів, тому вирощують капусту під плівкою.

Загрузка...

Дивіться також: