Суші в домашніх умовах

Перш ніж приступити до опису процесу приготування суші в домашніх умовах , пояснимо, що мова піде не про традиційний «суші» — смужці риби або іншого морепродукту з овочами та спеціями, укладеними на грудочку рису. Розповідь піде про роллах, або «маки», як їх називають самі японці. Втім, суші так міцно увійшли в наше життя, що мало хто представляють різницю, і коли говорять про суші, мають на увазі саме роли. Популярність суші в нашій країні своєрідна — комусь вони категорично не подобаються, а хтось вважає це блюдо надзвичайно смачним, сподіваємося, що ви ставитеся саме до шанувальників цього древнього японського кулінарного шедевра.

приготування суші в домашніх умовах

Крім усього іншого, традиційні суші корисні для здоров’я — інгредієнти в них знаходяться в пропорціях, сприятливих для травлення, а морепродукти, які є однією зі складових суші, служать джерелом вітамінів і мікроелементів.

Що необхідно для приготування суші та ролів в домашніх умовах

Що являють собою класичні роли? Це рулетик, загорнутий в лист водоростей норі, всередині якого мають начинку. Перш ніж приступати до приготування ролів, нам знадобиться спеціальна бамбукова серветка, або бамбуковий килимок, як кому більше подобається, звана «макісу», з її допомогою ми постараємося домогтися щільного скручування наших ролів. Не забудьте про гостро наточеним ножі, яким на закінчення нашого кулінарного чаклунства ми будемо розрізати готову скручену ковбаску на короткі роли.

Один з інгредієнтів ми вже знаємо — це водорості норі. А ось що входить до складу начинки?Різноманітність суші настільки велике, що змагатися з ним може тільки кількість продуктів, що складають цю начинку. У кожній провінції Японії є величезна кількість національних рецептів суші, і описати все вкрай важко.

приготування суші в домашніх умовах

  • Обов’язкові продукти

Найважливіший продукт для суші — рис. Чому важливий? По-перше, він практично у всіх рецептах єдиний продукт, який потрібно спеціально готувати, так як всі інші складові закладаються без теплової обробки.По-друге, його приготування — цілий ритуал, якому японці приділяють особливу увагу і досить багато часу.Купуючи рис для суші, зупиніть свою увагу на тих сортах, які мають білі короткі зерна з круглими кінчиками, інші нам не підійдуть.

Читайте також:  Смачний соус для спагетті

Також знадобиться спеціальний рисовий оцет і японський хрін, більш відомий під назвою «васабі».

До обов’язкових продуктів відносяться і норі — водорості, в які, як ми вже знаємо, загортають роли.Маринований імбир можна віднести до обов’язкових інгредієнтів з певною натяжкою, оскільки багато недолюблюють його специфічний смак і запах, а значить, використовують не завжди.

  • приготування суші в домашніх умовахПродукти «до смаку»

Решта складових для начинки можна брати в абсолютно довільному порядку, якщо, звичайно, ви не строго прямуєте традиційним японським рецептами. Як правило, до складу суші, або ролів, входять:

  • різні морепродукти — червона риба, креветки, кальмар, вугор та інші;
  • овочі — морська капуста, авокадо, огірки, морква, салат, цибуля;
  • різні види сиру, краще м’які сорти;
  • продукти для прикраси і оформлення готового блюда — кунжут, дуже гарна різнокольорова ікра тобіко — так в Японії називають летючу рибу.

Приготування суші в домашніх умовах з дотриманням японських традицій

Перед початком приготування потрібно заздалегідь подбати про такий важливий інгредієнті, як рис. Його потрібно попередньо відварити, постійно відслідковуючи ступінь готовності, пробуючи на смак. Рис повинен бути розсипчастим, але не сирим, м’яким на смак, але не розвариться. Після досягнення тієї консистенції, яка нам потрібна, воду зливаємо, якщо вона ще залишилася після варіння рису, а рису даємо охолонути. Коли він охолоне до стану «без пара», за японським традиціям рис потрібно полити спеціальним рисовий оцтом, постійно перемішуючи. Слідкуйте, щоб оцет рівномірно розподілився по всій рисової масі, і вона як слід їм просочилася. Перемішувати потрібно в певному порядку, заведеному японськими майстрами суші — піднімаючи рис знизу вгору, і справа наліво. Комусь це може здатися примхою, однак, як стверджують знавці, тільки так можна домогтися рівномірності в розподілі оцту і однорідності всієї рисової маси.

Читайте також:  Слойки: смачні рецепти з різними начинками

Як приготувати суші вдома

приготування суші в домашніх умовах

Зупинимося на одних із самих популярних у нашій країні роллах «Філадельфія» — як видно з назви, це блюдо має японське походження тільки наполовину, його рецепт винайшли на Заході, проте в нашій країні вони прижилися і дуже поширені. Навчившись готувати ці роли, ви зможете без праці урізноманітнити ваше щоденне меню і іншими видами суші в домашніх умовах.

1. Рис у нас вже підготовлений, його знадобиться грамів 120-150. Приготуємо інші інгредієнти: 1 лист норі, близько 60 грамів лосося, 40 грамів сиру «Філадельфія», хоча можна використовувати і інший м’який вершковий сир, огірок, авокадо, трохи соєвого соусу та ікри летючої риби для прикраси. Продукти, які потрібно нарізати, нарізаємо: рибу, огірок, авокадо — у вигляді довгих тонких смужок приблизно однакової довжини і товщини.

2. Візьміть нашу бамбукову серветку — макісу і кілька разів загорніть її в розправленому вигляді в звичайну харчову плівку. Звичайно, можна цього і не робити, все-таки ми прагнемо дотримуватися всі японські традиції … Повірте, на смак наших ролів присутність плівки ніяк не позначиться, зате вам потім не доведеться макісу відчищати від рису, плівку можна просто викинути і ваша бамбукова серветка буде готова до наступного готуванні.

3. На макісу кладемо половину листа норі, зверху — тонкий шар рису, а щоб рис не прилипав до рук, їх можна змочити у воді з лимонним соком. Японці стверджують, що шар рису повинен бути як можна тонше, щоб почуття насичення прийшло не відразу, і ви мали можливість насолодитися смаком суші.

4. Край норі, найближчий до вас, залишаємо непокритим рисом приблизно на один сантиметр, щоб скручувати рол було зручніше. Тепер обережно переверніть норі так, щоб рис виявився знизу, а норі — зверху. У цьому полягає особливість ролів «Філадельфія» та багатьох інших, у яких в готовому вигляді зовні ролів розташований рис. Якщо ви будете готувати роли інших різновидів, в яких передбачено розташування норі поверху готового ролу, то перевертати лист норі, природно, не треба.

Читайте також:  Млинці з грибами: 6 смачних рецептів

приготування суші в домашніх умовах

5. Деякі варіанти рецептів даного виду ролів пропонують зверху на рис до перевертання норі викладати лосось, проте для початківців сушистів, якими ми з вами є, смужки лосося краще додати в кінці приготування.

6. На норі, близько одного краю, викладають смужки огірка, авокадо, сира. Якщо сир дуже м’який, його можна просто намазати, або використовувати спеціальний кондитерський мішечок, видавлюючи сир смужкою. Можна також змастити наші інгредієнти дуже тонким шаром васабі, але можна цього і не робити, а васабі подати окремо.

7. Тепер — дуже відповідальний момент — як можна щільніше скручуємо нашу ковбаску за допомогою макісу. Готовий довгий рол закочує в смужку лосося, укладаємо кромкою вниз, залишаємо хвилин на 10.Потім його гострим — заздалегідь приготовленим, пам’ятаєте? — Ножем розрізаємо на шість — сім частин, які й будуть буквально через кілька хвилин справжніми ролами «Філадельфія».

8. Для подачі до столу роли ставимо вертикально, зрізом вгору. Якщо хочете продемонструвати дуже красиве поєднання продуктів на розрізі ваших ролів, на цьому оформлення їх самих можна закінчити, просто на тарілку поряд виклавши ікру тобіко, імбир і васабі. А можна ікру викласти на зріз, красиво уклавши гіркою — тут вже як вам підкаже ваша фантазія. Адже ми готуємо суші вдома, як ви пам’ятаєте, а значить, буквальне дотримання всіх японських канонів зовсім не обов’язково, головне — щоб процес приготування і сама їжа доставили вам задоволення. Суші в домашніх умовах готово! Приємного апетиту!

Загрузка...

Дивіться також: