Страви з гречки: рецепти різноманітних страв

Сьогодні розмова піде про гречану крупу або гречку. Це — насіння гречки, яка відноситься до круп’яних рослинам з сімейства гречаних. У їжу вживається цільне зерно — гречка, а також просунув, тобто подрібнене зерно, і гречана мука. Гречка, рецепт приготування якої буде дано нижче, є дієтичним продуктом. Вона корисна дітям, дорослим і літнім людям, у ній міститься велика кількість вітамінів і мінералів, що надають позитивний вплив на організм людини.

Гречана крупа — дуже універсальна. З неї можна приготувати каші, супи, пудинги, оладки, тефтелі, запіканки і т.д. Страви з гречки, рецепти яких були відомі ще нашим бабусям і прабабусям, дійшли до наших днів. Любителі цієї крупи з упевненістю заявляють, що вона відмінно поєднується з м’ясом, молоком, грибами, овочами, а також з сухофруктами і горіхами. Страви виходять смачними, ароматними і апетитними, а, найголовніше, корисними. Ось вони:

Гречана каша

Кашу, зварену за цим рецептом, можна використовувати, як самостійне блюдо, так і в якості гарніру.

Інгредієнти:

  • 1 склянка гречаної крупи (ядриця);
  • 1 склянку води;
  • сіль — за смаком

Приготування:

Закип’ятити воду, посолити. Всипати в неї гречку і варити 15 хвилин на маленькому вогні під кришкою. Протягом цього часу каструлю не відкривати, а кашу не перемішувати. Бажано, після закінчення варіння, дати їй трохи настоятися.

Гречана каша з грибами та цибулею

Це — дуже ароматний і смачний рецепт. Таку кашу з’їси всю, без залишку.

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки гречаної крупи (ядриця),
  • 50 г сушених грибів (краще білих),
  • 1 цибулина ріпчастої цибулі,
  • сіль — за смаком,
  • масло для заправки.

Приготування:

Гриби промити і на 1-1,5 години замочити в трьох склянках холодної води.Набряклі гриби дістати з води, дрібно порізати і покласти назад в ту ж саму воду, поставити на вогонь і посолити. Коли гриби знову закиплять, опустити туди підсмажену на сухій сковороді гречку, розмішати. Варити до тих пір, поки каша не загусне. Після цього її необхідно щільно закрити кришкою і накрити рушником. Так залишити приблизно на 1 годину, щоб крупа сильніше «упріло». Дрібно порізану цибулю, обсмажити в маслі. Додати його в кашу перед подачею на стіл.

гречка з м'ясом рецепт

Котлети із гречки

Це дуже смачний рецепт. Ситно, легко і дієтично. Такі котлетки можна приготувати з вчорашньої каші, яка залишилася від вечері.

Інгредієнти:

  • 1 склянка гречки,
  • 3 склянки води,
  • 1 цибулина ріпчастої цибулі,
  • 1 зубчик часнику,
  • 1 яйце,
  • 1 столова ложка майонезу або сметани,
  • 1 невеликий шматочок вершкового масла,
  • сіль — за смаком,
  • панірувальні сухарі.

Приготування:

Закип’ятити воду. Засипати в неї промиту гречку, покласти шматочок масла і посолити. Поставити на великий вогонь. Коли вода знову закипить, вогонь зменшити до мінімуму, закрити кришкою. Варити протягом 10 хвилин, не відкриваючи кришки і не заважаючи. Зварену кашу остудити, пропустити через м’ясорубку разом з цибулею і часником. В отриману масу вбити сире яйце, додати майонез. Перемішати. Далі руками, змоченими у воді, виліпити невеликі котлетки.Обваляти їх у сухарях і обсмажити з обох боків на олії до рум’яної скоринки. На гарнір подати свіжі овочі та зелень.

Оладки з гречаної каші

Це теж дуже зручний рецепт. Для приготування оладок можна використовувати, як свіжу, так і вчорашню кашу.

Інгредієнти:

  • 350 г готової гречаної каші,
  • 1 яйце,
  • 1 столова ложка борошна,
  • 1 зубчик часнику,
  • щіпка солі,
  • сода — на кінчику ножа,
  • рослинна олія для смаження.

Приготування:

Яйця збити з содою і сіллю. Додати гречану кашу, борошно, видавлений через прес часник. Замість часнику можна покласти обсмажену цибулю. Розігріти на сковороді рослинне масло. Коли воно розжариться, столовою ложкою викладати на сковороду гречану масу, як при приготуванні оладок. Обсмажити з обох боків до рум’яної скоринки. Подавати зі сметаною.

страви з гречки рецепти

Розсольник з гречаною крупою і рибою

Щоб урізноманітнити меню, спробуйте приготувати розсольник за цим рецептом.Він вам сподобається.

Інгредієнти:

  • 10 г риби відвареної,
  • 100 г крупи гречаної,
  • 4-5 бульб картоплі,
  • 1 морква,
  • 10 г кореня петрушки,
  • 1 цибулина ріпчастої цибулі,
  • 3 шт. огірків солоних,
  • 1 столова ложка маргарину столового,
  • 1 столова ложка сметани,
  • зелень, лавровий лист, перець чорний горошком,
  • сіль — за смаком.

Приготування:

Відварити рибу. Не знімаючи каструлі з вогню, вийняти рибу з бульйону, а замість неї всипати туди гречану крупу і порізаний на часточки картопля. Корінь петрушки, морква, цибуля дрібно нашаткувати і обсмажити. Додати їх у бульйон.Коли картопля буде майже готовий, покласти до нього в каструлю оброблену на шматочки рибу. Поварити.

У цей час солоні огірки очистити від шкірки, порізати і трохи «припустити» на сковороді. Опустити їх в каструлю з рибою. Додати огірковий розсіл, кілька горошин чорного перцю, сіль за смаком і все довести до кипіння. Перед подачею посипати зеленню кропу і петрушки. Їсти, додавши сметану.

Гречана каша з м’ясом в горщику

Гречка з м’ясом, рецепт цієї страви може стати одним із самих ваших улюблених.Каша виходить ароматна, розсипчаста і ситна. Готується довго, але смак виходить — відмінним! Слід тільки врахувати: щоб каша не вийшла сухою, додайте при варінні більше води.

Інгредієнти:

  • 500 г свинини (м’якоть),
  • 150 г моркви,
  • 400 г цибулі ріпчастої,
  • 400 г гречаної крупи,
  • 1,5 чайні ложки солі,
  • 30 г вершкового масла,
  • перець — за смаком.

Приготування:

Моркву натерти на крупній тертці, цибулю дрібно нашаткувати. М’ясо нарізати невеликими шматочками і змішати з підготовленими овочами, присипати меленим перцем.

У порційні глиняні горщики налити по 0,5 склянки окропу, і рівними порціями помістити в них овочі з м’ясом. Горщики закрити кришками або фольгою в два складання. М’ясо тушкувати в духовці приблизно 1 годину. 15 хвилин при температурі 200-210 градусів.

Далі, горщики дістати, розкласти в них промиту гречку, долити окропу на 1 сантиметр вище вмісту ємкості, посолити, додати вершкове масло. Перемішати.Знову поставити в духовку ще на 30 хвилин. Потім духовку відключити, але горщики потримати в ній ще хвилин 20, щоб каша сильніше розпарився.

Ось кілька рецептів приготування страв з гречаної крупи. Вони — прості, але мають відмінний смак. Приємного всім апетиту!

http://www.jlady.ru

Posted in Рецепти and tagged . Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.

Comments are closed.

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.