Склад і корисні властивості молока – допомога при різних захворюваннях. Шкода молока для літніх: протипоказання до застосування

Молока славиться великим вмістом кальцію, який необхідний організму для росту і нормального функціонування. Це відмінний засіб для підтримки імунітету, так як продукт має у складі величезна кількість важливих речовин. Але незважаючи на всі плюси молоко може завдати шкоди здоров’ю.

Користь молока для літніх: склад і корисні властивості

Цей натуральний продукт має у своєму складі понад 50 різних вітамінів і життєво важливих речовин. найбільш важливими є вітаміни групи В, так як вони необхідні для кровоносної, нервової, імунної і інших систем організму.

Молочний продукт в ціні завдяки своєму мінеральному складу. Для того щоб відшкодувати денну потребу організму в цьому речовині потрібно випити літр молока. Відмінна риса кальцію – гарне засвоєння. Це відбувається завдяки достатньому вмісту фосфору в молоці, який необхідний для засвоєння кальцію.

Крім кальцію і фосфору молоко багате такими елементами:

· натрій;

· хлор;

· магній;

· калій.

Всі перераховані мікроелементи беруть активну участь у функціонуванні серцевої і нервової систем. Також необхідні для приведення в норму водно-сольового балансу. Також у молоці є такі елементи, які в інших продуктах харчування зустрічаються вкрай рідко. Це цинк , кобальт, йод, залізо, мідь, селен, фтор, олово. Всі ці речовини легко переробляються організмом.

Молоко володіє наступними корисними діями:

1. Відмінний імуностимулятор. Якщо при простудному недугу випити склянку теплого молока, то моментально стає легше. Білок, який входить до складу, починає безпосередню боротьбу з вірусною інфекцією.

2. Надає хороший вплив на нервову систему. У складі є вітаміни і амінокислоти, які надають розслаблюючу дію. Саме тому чашечку молочного продукту слід вживати на ніч, щоб усунути нервове напруження й нормалізувати сон.

3. Молоко робить позитивний вплив на процеси травлення. При печії склянку молочного продукту допомагає усунути роздратування зі стінок шлунка.

4. Корисно для опорно-рухової системи. Особливо необхідно молоко в підлітковому віці, коли організм росте.

Корисних властивостей ще є маса, але варто пам’ятати про те, що безконтрольний прийом молока – це для літніх шкоди.

Користь молока для літніх: застосування при захворюваннях опорно-рухового апарату і хворобах шлунка

Природний коров’ячий продукт без консервантів і добавок дуже корисний при хворобах травного тракту. Вітаміни та білки до складу продукту беруть активну участь у процесах відновлення слизової оболонки шлунка і кишечника. Молочний продукт характеризується обволакиващим властивістю і трохи знижує кислотність шлунку. Свіжий напій характеризується бактерицидною властивістю.

Для хворих з гастритом молоко – це універсальний продукт. При підвищеній кислотності шлунка продуктом можна дещо знизити ці показники і впоратися з печією. При зниженій кислотності слід пити не незбиране молоко, а в розбавленому вигляді.

Цей напій можна сміливо вживати при хворобах підшлункової залози і жовчного міхура. Це пов’язано з тим, що для його перетравлення не потрібно занадто багато ферментів. Але при хворобах шлунково-кишкового тракту рекомендується проконсультуватися з фахівцем.

Для кісткової тканини вкрай важливо не тільки молоко, але і будь-який молочний продукт. У ньому є кальцій, фосфор та інші речовини, задіяні в активній участі в зростанні і формуванні кісткової тканини. Продукт коров’ячого виробництва – це найцінніший продукт при переломах, так як потреба організму в цьому елементі кілька підвищено. Вітаміни та білки у складі важливі не тільки для формування скелета, але і для приведення в норму всіх пластичних процесів.

Також позитивний вплив молоко впливає на нервову систему. У цьому полягає користь для літніх.

Шкода молока для літніх: коли не варто вживати

Коров’яче молоко – це потенційний алерген, тому продукт може стати першопричиною алергічної реакції в будь-якому її вигляді. Будь-який вид молочного продукту забороняється вживати при фенілкетонурії. При такому недугу підібрати дієту і тривалість терапії може тільки фахівець.

Цілісний коров’ячий продукт і навіть каші з його додаванням однозначно забороняється пити при інфекційних недугах кишечнику і отруєннях. У раціон продукт можливо вводити не раніше, ніж через пару місяців після одужання.

У разі атеросклерозу, ожиріння або інші зміни жирового обміну не можна пити молоко з великою кількістю жирів. Не слід пити продукт коров’ячого виробництва при важких хворобах нирок.

Дуже часто відзначається несприйнятливість організмом коров’ячого молока. Це пов’язано з природженою відсутністю в організмі ферменту лактази. Вона розчиняє молочний цукор. При такому недугу можна вживати в їжу безлактозное молоко.

Шкода молока для літніх: продукт вимиває кальцій

Це звучить досить дивно, так як головний аргумент на користь молока – це високий вміст в молоці кальцію. Але крім цього елемента в продукті міститься казеїн, який виступає сильним окислювачем. В організмі людини немає таких речовин, які могли б розщепити білок. Для встановлення кислотно-лужного балансу організм усуває підвищену кислотність в шлунку за рахунок кальцію. Саме з цієї причини може бути завдано шкоди молоком для літніх.

Досить часто потрапив в організм кальцій витрачається на гомеостаз. Це сталість внутрішнього середовища. Якщо речовини не вистачає, то використовується той кальцій, який потрапляє разом з продуктами харчування. Якщо ж такого немає, то в хід йдуть резерви – кісткові тканини. Саме таким процесом пояснюється абсолютна засвоюваність кальцію, яка насправді витратиться для тримання в нормі кислотно-лужного балансу. Якщо такі внутрішні запаси будуть використовуватися на регулярній основі, то це стане причиною прогресування остеопорозу.

Так як організм людини не може засвоювати казеїн, то він проникає в нирки в чистому вигляді. В результаті цього у людей з генетичною схильністю можуть виникнути фосфатні камені в нирках.

Крім цього, постійне пиття молока може спровокувати прогресування цукрового діабету. У людей розвивається цукровий діабет першого типу внаслідок вживання все того ж казеїну.

Для організму шкідливий і молочний цукор, тобто лактоза. Вона проникає в організм людини і розділяється на дві речовини:

1. Глюкоза – основне джерело енергії. Засвоювання організмом відбувається в повному обсязі.

2. Галактоза, яка зовсім не засвоюється.

Що проникла в організм галактоза не виходить і відкладається на суглобах. Це провокує прогресування різних форма артриту. Внаслідок утворюється катаракта на кришталику ока. Також речовина відкладається в клітинах дерми і під нею, викликаючи целюліт. Вільні радикали, які є в напої, чинять негативний вплив на організм.

Загрузка...