Салати з кальмарів

Особливою популярністю сьогодні користуються салати з кальмарів . Ці головоногі молюски славилися своїми поживними властивостями ще в Стародавньому Римі та Греції. Античні люди називали їх крилатими рибами і цінували за тонкі смакові якості. Сьогодні кальмар — центровий інгредієнт у багатьох відомих ресторанах. У морському світі він відрізняється високою швидкістю плавання і може поступитися по швидкому пересуванню у воді лише дельфінам, меч-риби і тунця. У кулінарії він відомий, як поживний і дуже корисний продукт, що надає ексклюзивний тонкий присмак страв.

салати з кальмарів

Познайомимося ближче

Вченим сьогодні відомі близько двохсот видів кальмарів, а в їжу, людина вживає лише кілька самих звичайних його різновидів. Вони важать до трьохсот грамів і в довжину досягають від двадцяти до п’ятдесяти сантиметрів. Більш рідкісними здобиччю рибалок стають гігантські кальмари, які можуть досягати двадцяти метрів в довжину. Таким великим уловом можна нагодувати не один елітний ресторан.Місцями промислу найчастіше стають Китай, В’єтнам, Японія.

Кальмар порівняно недорогий, смачний і корисний продукт, який містить в собі велику кількість білка, йоду і фосфору. Кухарі в різних куточках світу щодня винаходять нові вишукані страви з додаванням філе кальмара. В їжу використовують тушку і руки морської тварини, попередньо очищені від шкури. Після чого їх консервую, запікають, сушать, маринують і додають в інші морепродукти. Цей живильний продукт надзвичайно популярний у Східній Азії та країнах Середземномор’я. Так в Греції особливим попитом користується рис з бульйоном з кальмара, а населення узбережжя Адріатичного моря готує м’ясо кальмара по-іншому — гасять його в м’якоті червоного перцю.

салати з кальмарів

Кальмар і його корисні властивості

За рахунок того, що кальмар не містить в собі насичених жирних кислот, а є чистим білковим продуктом, який легко засвоюється в організмі людини, його вважають корисним і дієтичним продуктом. Він насичений таурином, сприятливому зниженню рівня зайвого холестерину в крові. М’ясо молюска завдяки властивостям дозволяє регулювати артеріальний тиск, зменшує ризик серцево-судинних захворювань.Одним з найбільш корисних властивостей кальмара є виведення важких металів з організму людини, за допомогою селену і вітаміну Е. Також він здатний регулювати роботу щитовидної залози через великий вміст йоду.

Читайте також:  Готуємо холодець з курки - 3 смачні рецепта

М’ясо наземних тварин вважається не таким корисним, як філе головоногого молюска. Багато лікарів прописують свої пацієнтам цей продукт в заходи профілактики різних захворювань. Все тому, що в молюску міститься цілий букет корисних речовин, життєво необхідних для кожного з нас. Він насичений фосфором, залізом, йодом, ніацином, білком, поліненасиченими жирами, вітамінами С і В6. Вживання в їжу кальмарів сприяє виділенню травного соку. Відбувається це завдяки екстрактивним речовин, що містяться в тканинах молюска. Вони ж надають стравам особливий тонкий присмак.

Готуємо смачні та оригінальні салати з кальмарів

салати з кальмарів

Як варити кальмари для салату

Зазвичай в супермаркетах зустрічаються заморожені кальмари, так вони легше транспортуються і довше зберігаються, не втрачаючи своїх корисних властивостей. Такі кальмари потрібно обробити та підготувати перед тим, як починати приготування вишуканої страви. Щоб оперативно розморозити філе, досить небагато потримати його над струменем теплої води, але ні в якому разі не гарячою.

Після цього потрібно акуратно видалити залишки хітинових пластинок і нутрощів, обшпарити м’ясо окропом для того, щоб потім шкурка легко очистилася. Вариться філе кальмара приблизно від двох до п’яти хвилин. Важливо не переварити його, щоб м’ясо не втратило свої смакові якості і не стало гумовим.

Існує маса різних салатів, екзотичних і простих, складних і екстравагантних. У кожний з них кальмар привносить свої неповторні смакові нотки доповнюють кулінарну картину. Сьогодні ми розглянемо декілька варіантів приготування салатів з кальмарів, для яких не потрібні специфічні продукти і багато часу на приготування. Результат виходить неймовірно смачним і поживним. Такими стравами можна побалувати гостей, здивувати рідних і близьких, пригостити колег по роботі.

Теплий салат з кальмарів «Морська осінь»

салати з кальмарів

Цей салат відноситься до розряду тих, які подаються на стіл в теплому вигляді. Його оцінять не лише гурмани, а й просто любителі смачно поїсти з невеликими для себе витратами. Для його приготування знадобиться середнє філе кальмара, ріпчасту цибулю і невелика морква — досить недорогі і корисні продукти, які є практично в кожному будинку. Кальмар потрібно очистити, відварити і нарізати невеликий соломкою. Лук краще нарізати півкільцями, а моркву натерти на крупній тертці. Після того, як всі продукти підготовлені, можна переходити до наступного етапу приготування.

Читайте також:  Як приготувати пудинг до чаю: 7 рецептів смачного десерту

Слід гарненько розігріти сковорідку і змастити її олією. Викласти на неї спочатку цибулька і підсмажити його, коли він підрум’яниться додати на сковорідку моркву. Потрібно стежити за рівнем вогню, він повинен бути середнім, щоб цибуля і морква не підгоріли. Коли продукти обсмажаться з усіх боків і придбають благородний золотий відтінок, можна робити вогонь повільніше і додавати до моркви і цибулі філе кальмара. Панірувальні таким чином асорті змащується майонезом, ретельно перемішується і подається до столу в гарячому вигляді.

Салат «Гурман» з кальмарами і білим вином

салати з кальмарів

До розряду теплих салатів можна віднести і наступне блюдо з філе кальмара. Для його приготування знадобиться м’ясо молюска, стакан білого вина, середня цибулина, зубчик часнику, оливкова олія, сік половини лимона, перець, сіль, петрушка. Такий салат здатний зігріти в холодний вечір і прикрасити будь-який святковий стіл, а також виступити в ролі повноцінного самостійно страви.

Цибулину потрібно нарізати дрібними кубиками і трохи підсмажити в пательні на оливковій олії.Сире філе кальмара в свою чергу нарізається тонкими кільцями і додається до цибулі, підсмаженого до золотого кольору. Інгредієнти, що знаходяться на вогні неодмінно потрібно постійно помішувати й стежити за тим, щоб вони не пригоріли.

Процедура ця може тривати не більше п’яти хвилин, після чого до кальмарам і цибулі вливається біле вино і додається подрібнений часник. Дана суміш повинна гаситися на середньому вогні під закритою кришкою ще від п’яти до семи хвилин, до того моменту, поки м’ясо молюска не стане м’яким і ніжним.Потім перчимо і солимо вийшла суміш, скроплюємо соком лимона, прикрашаємо петрушкою і часточками лимона. Салат готовий і негайно подається до столу ще в гарячому стані.

Читайте також:  Рецепти домашньої ковбаси

Кальмаровий салат «Асторія»

Оригінальний салат, який відрізняється незвичайним дизайном і смаком. Перед тим, як відварювати м’ясо кальмара, потрібно нарізати його філе на тоненькі смужки. В результаті при варінні клаптики закрутяться спіральками, що додасть салату більшої оригінальності. Такий метод варіння жодним чином не вплине на смакові якості салату. Готове філе обов’язково потрібно остудити, оскільки такий тип салатів відноситься до холодних закусок.

Коли воно охололо, до нього додаються нарізані дрібними кубиками або соломкою свіжі редиски та огірки. Щоб підкреслити пікантний і незвичайний смак салату, заправляти його слід особливої заправкою.Для її приготування знадобиться трохи гірчиці, кетчуп і оливкове масло, які ретельно потрібно змішати і додати солі за смаком. Якщо таких продуктів не виявилося під рукою можна використовувати в якості заправки легкий майонез з низьким вмістом жирів.

За рахунок незвичайної форми філе кальмарів салат буде виглядати дуже неординарно і неодмінно сподобається гостям.

Салат «Фантазія» з м’ясом і кальмарами

салати з кальмарів

Для страви знадобиться філе кальмара, зелений лук, майонез, мариновані огірки, солодкі яблука, яйця, ковбаса або шинка. Насамперед потрібно підготувати і зварити м’ясо молюска, якщо салат готується на святковий стіл, то можна відварити його спіральками попередньо нарізавши тонкими смужками. Наступний крок — зварити яйця, остудити і нарізати невеликими кубиками.

Мариновані огірки і ковбасу чи шинку слід порізати таким же чином. Яблука ж ріжуться дрібною соломкою, зелений ріпчаста цибуля гарненько подрібнюється ножем. Всі інгредієнти ретельно змішуються і заливаються легким майонезом, при бажанні додатково приправляються сіллю.

Подавати до столу такий салат, найкраще розклавши на великому блюді листя салату, на які власне і викладається саме блюдо з кальмарів. Зверху можна красиво укласти кілька спіральок з філе молюска, присипати петрушкою, кропом або зеленою цибулею.

Загрузка...

Дивіться також: