Роль сповіді у житті людини: навіщо сповідатися? Для чого люди йдуть на сповідь, що говорять, чи всі гріхи відпускає батюшка?

Сучасне суспільство здебільшого своєю прагне до матеріальних цінностей. Але й духовні принципи важливі навіть для тих, хто не вважає себе віруючим. Про справжні поняття християнства чув практично кожен, хоч і не кожен їх дотримується.

Ось про таїнство сповіді точно чули всі. Але що це таке, як правильно сповідатися, в чому сенс цього таїнства – знають дуже небагато. Та й розуміють справжню суть цього таїнства лише одиниці.

Навіщо йти на сповідь?

Більшість людей вважають, що священикам розкривати душу немає сенсу. Адже все одно існує суд Божий, і тільки Господь може судити людину та її діяння. Але з давніх часів православні родини, починаючи від самих маленьких членів сім’ї і закінчуючи бабусями і дідусями, в обов’язковому порядку ходили до храмів кожен недільний день. Зараз цього практично немає, і мало хто всерйоз замислюється про те, що є сповідь, яка її суть.

Перше, що потрібно знати: сповідь – це лише частина церковного таїнства, обряди покаяння перед Господом. Людина щиро говорить про всіх своїх гріхах. І якщо він не бреше ні собі, ні Богу, то батюшка прощає йому їх. Священики – це ті люди, які відпускають гріхи тією силою, яка дана їм Богом. Але гріхи будуть відпущені лише в тому випадку, якщо людина щиро в них розкаявся, а не просто перерахував їх. Важливо знати справжню, істинну суть гріха.

Читайте також:  Як знайти щастя з точки зору тибетського буддизму

Багато хто просто не знають, що гріхи – це не тільки те, що було скоєно людиною. Це ще і його нечисті, грішні думки, непорядні плани лихі задуми. Якщо людина хоча б подумки задумав щось неясне і погане – це теж гріх.

Суть сповіді – не просто назвати свої непристойні думки і діяння. Треба щиро покаятися у скоєному, а також твердо вирішити не здійснювати їх згодом.

Але є такі люди, які щодня здійснюють багато грішних вчинків. І впевнені, що будуть прощені за них. Але прощення не буде.

Суть сповіді саме в тому, щоб покаятися щиро, від усього серця. І головне – в подальшому не чинить гріхи і очистити свої думки від скверни.

Перш ніж йти на сповідь, до неї потрібно підготуватися. Як це зробити?

Потрібно ретельно підготуватися. Священики кажуть, що людина сповідається перед Богом, а священик є просто як свідок, який на Суді Божому підтвердить каяття у вчинених гріхах.

Як вибрати свого духівника? Кому сповідатися?

Найкраще буде, якщо людина сама піде в храм і попросить священика стати його сповідником. Цей батюшка не тільки буде приймати сповідь, він допоможе порадою, настановою про те, як вести християнський спосіб життя. Треба часто ходити до церкви, ставити свічки, молитися Богу. Кожен раз після відвідування служби непогано б поговорити з настоятелем храму.

Коли людина знаходить свого батюшку, якого буде сповідатися – це вже перший важливий крок. Тепер треба підготувати свою сповідь. Це зробити не так просто, як здається. Вперше досить складно навіть вимовити вголос свої гріхи. Багато переживають з-за того, що зовсім чужій людині (батюшці) належить розповісти своє особисте й потаємне.

Читайте також:  До чого сниться могила, невже до змін у особистому житті? Основні тлумачення різних сонників — до чого сниться могила

Але все можна подолати. Щоб від хвилювання не заплутатися, варто написати на папері все те, що маєте намір сказати, в чому покаятися Господу.

Треба пам’ятати і про те, на сповідь треба приходити тілесно очищеним. Кажучи точніше, на сповідь чоловік повинен йти після говіння (після посту). Якщо людина воцерковлений, тобто постійно тримає пости, то він практично завжди чистий тілесно. Але якщо це людина, далека від Церкви, то перед сповіддю треба три дні постити. А це означає не вживати м’ясо і молочні продукти. Їжа в ці три дні повинна бути простою, рослинного походження.

І, звичайно, треба молитися. Або за молитвослову, або вимовляти найвідоміші молитви.

Дотримуючи ці нехитрі дії можна правильно підготуватися до сповіді.

Загрузка...

Але як часто треба сповідатися?

У цьому питанні думки у обивателів різні. Кажуть, що сповідатися треба один раз в рік. Люди, наближені до церкви, вважають, що чим частіше исповедуешься – тим краще. Особливо треба сповідатися під час постів. У великодній піст це краще зробити як мінімум два рази. Більшість священиків все-таки приходять до думки, що краще сповідатися раз в тиждень.

Читайте також:  Рак – сумний місячний романтик

Дехто скаже, що раз в тиждень – це часто. Але навіть святі сповідалися щотижня, адже гріх – це не лише дії, але й думки.

Людина вільна вибирати, як часто йому сповідатися. Якщо справді віруюча прийде на сповідь щотижня. Але якщо віра не настільки сильна – то варто сповідатися раз в місяць.

Наприклад, деякі вважають, що він може вислухати сповідь у будь-який час. Це не так. У Храмах сповідують після ранкової літургії, після святкових молебень, по закінченні вечірньої служби. Можна заздалегідь домовитися зі своїм батюшкою і призначити конкретний день сповіді.

Варто знати, що священик може і не дати прощення грішного людині. Таке трапляється, якщо людина висповідався в смертних гріхах, або якщо сповідь його була нещирою.

Є гріхи, за які священик прощення не дасть. Це вбивство, аборт, зміна віри. Але в них теж треба обов’язково покаятися, щоб хоч частково отримати прощення.

Свої гріхи треба описувати конкретно і без деталей, щоб батюшка зрозумів справжню суть гріха.

І дітям треба сповідатися. До цього їх треба долучати з самого дитинства.

Сповідь – це не так просто. Якщо дотримуватися всіх правил, то підготуватися до цього треба старанно і грунтовно. Але сповідь варто того. Духовне очищення від усіх гріхів рятує душу і допомагає, дає світло і силу Божу кожному грішникові.