Рецепт яблучної шарлотки

Рецепт шарлотки яблучної відомий багатьом. Це — пиріг, який дуже простий у приготуванні, але має гарний смак. Його печуть і в свята, і в будні. Він виручає господиню і в той момент, коли, як кажуть, гості вже на порозі.

рецепт шарлотки яблучної

Існує кілька версій щодо назви цього пирога. Серед них — історія про кухаря, який був безнадійно закоханий у дівчину. І саме їй він присвятив придуманий ним десерт. Як неважко здогадатися, її ім’я було — Шарлоту.

Інша версія стверджує, що цей смачний пиріг названий на честь королеви Шарлотти, яка в XVIII була дружиною короля Великобританії Георга III. Такий «нагороди» вона удостоєна, завдяки своїй активній підтримці розведення яблуневих садів. Тому в старовинних кулінарних книгах можна зустріти написання «Шарлот» від англійського слова Charlotte. У той час шарлотка готувалася без теплової обробки і була однією з різновидів англійської хлібного пудингу:

Шматочки хліба вимочуються в яблучному сиропі. Можна його приготувати з груш, абрикосів, слив. Підготовлений таким чином хліб укладається шарами, між якими розміщується начинка з фруктів. Самий верхній шар цього десерту — хлібний.

На основі цього, наші мами і бабусі, ще в минулому столітті, створили рецепт відмінною шарлотки яблучної — простого і економічного пирога з приголомшливим смаком. Звістка про це швидко розлетілася, і в багатьох містах нашої країни господині почали пекти цей пиріг. Пропонуємо і вам його спробувати:

Читайте також:  Фаршировані макарони - привіт з Італії

Яблучна шарлотка (рецепт 1)

Інгредієнти:

  • 1 кг твердих і кислих яблук (краще — сорт «Антонівка»),
  • 4 яйця,
  • 1 склянка цукру,
  • 1 склянка борошна.

Приготування:

Робимо тісто. Для цього дуже сильно збити міксером яйця, поступово додаючи цукор. Далі порціями всипається борошно і, на кінчику ножа, сіль. У результаті повинна вийти суміш, по консистенції нагадує сметану. Є маленький нюанс: чим краще буде збита ця маса, тим смачніше вийде пиріг.

Яблука вимити, видалити з них серцевину і нарізати на маленькі шматочки. За бажанням господині, їх можна очистити і від шкірки, але це — не обов’язково.

Взяти форму для випічки, змастити її олією. Дно обсипати панірувальними сухарями, борошном або манкою. Нарізані яблука викласти у форму, і їх рівномірно залити тестом. Заповнена форма ставиться в духовку, яка вже розігріта до 180 градусів. Час випікання — приблизно 30-40 хвилин. Готовність пирога перевіряється за допомогою сірника або зубочистки.

рецепт яблучного пирога шарлотка

Шарлотка (рецепт 2)

Як вже говорилося, яблучний пиріг шарлотка — дуже простий у приготуванні. Тому різноманітності його рецептів немає. Є, звичайно, кілька варіацій, але основа — одна, класична. Зараз буде запропонований рецепт шарлотки, який відрізняється від попереднього тільки начинкою.

Читайте також:  Гарбузовий суп: 8 рецептів для гурманів

Інгредієнти:

  • 6 груш,
  • 3 яйця,
  • 1 склянка цукру,
  • 1 склянка борошна,
  • 1/2 пакетика розпушувача,
  • 1 пакетик ваніліну,
  • вершкове масло, цукрова пудра.

Приготування:

Для тіста: віночком збити яйця, потроху всипаючи цукор, постійно помішуючи до повного його розчинення. Далі також маленькими порціями додається борошно, розпушувач, ванілін. Все це ретельно розмішується до однорідної маси.

Взяти глибоку, але невеликого діаметру, сковороду без ручки. На її дно покласти коло, вирізаний з паперу для випічки, його і боки сковороди промазати маслом.Завдяки цьому, випічка не підгорить, і її легше буде дістати з ємності.

З груш видалити серцевину, нарізати їх кубиками і помістити рівним шаром на сковороду. Підготовленим тістом повністю залити всю поверхню груш. Сковороду поставити в духовку, яка вже розігріта до 180 градусів. Випікати 30-40 хвилин.Коли шарлотка готова, дістати її з духовки, остудити і присипати цукровою пудрою.

Фантазувати дозволяється!

Рецепт яблучного пирога шарлотка має безліч варіацій. Щоб вам визначитися, а, може бути, і створити свій рецепт, рекомендуємо спробувати наступне:

  • готуючи тісто, додайте в нього ваніль або корицю, а якщо ви любите експериментувати, можна всипати туди мак або дрібно покришений шоколад;
  • яблука — це класика, але можна разом з ними використовувати й інші фрукти, або їх повністю замінити, наприклад, на сливи чи абрикоси;
  • шарлотка смачна і зі свіжими цілими або перетертими ягодами: журавлиною, брусницею чи смородиною;
  • при відсутності свіжих яблук можна приготувати шарлотку з сухофруктами: з родзинками, чорносливом або курагою, а можна — і з волоськими горіхами.
Читайте також:  Як приготувати шарлотку з яблуками?

Так, що приготування смачного пирога — у ваших руках: винаходьте і фантазуйте!

Говорячи про яблучному пирогу шарлотка, крім його відмінного смаку, хочеться відзначити і його користь. І все це, завдяки яблукам, в яких містяться вітаміни і необхідні для організму людини антиоксиданти, танін, флавоноїди і пектин.Медиками рекомендується, в обов’язково, порядку з’їдати по одному яблуку в день.Слід зазначити, що печені яблука краще засвоюються організмом, тому яблучна шарлотка — незамінний ласощі! Готуючи її, ви не тільки порадуєте своїх близьких людей смачним пирогом, але і подаруйте їм здоров’я!

Загрузка...

Дивіться також: