Пісне меню: рецепти на кожен день

Протягом року православні віруючі повинні дотримуватися чотири багатоденні пости, серед яких найголовнішим і найсуворішим є Великий піст. У 2012 році він почнеться з 27 лютого, і триватиме до Великодня.

Під час посту у раціоні віруючих повинна бути тільки пісна їжа. Тому люди, які вперше хочуть дотримуватися цю традицію, бажають знати, які продукти можна вживати у піст, і які страви можна готувати.

Їжа в Великий піст

Під час посту їжа повинна бути нетваринного походження. Тому не можна харчуватися м’ясом, рибою, яйцями, олією, молочними і кисломолочними продуктами. Тільки у Вербну неділю і в Благовіщення дозволено їсти рибу і морепродукти.

Крім того, пісне меню у Великий піст виключає з раціону білий хліб, здобу, цукерки і майонез. Взагалі-то, в цей період не бажано вживання будь-яких ласощів, навіть виконаних на рослинній основі.

Існує заборона на алкоголь і куріння. У такі дні, як понеділок, середу і п’ятницю, не можна додавати в їжу рослинну олію.

Так, чим же харчуватися, коли постиш? Можна з упевненістю сказати, що основою такого меню мають бути продукти рослинного походження. Це — фрукти, сухофрукти, овочі, коренеплоди та бобові. Також в ці дні можна їсти всілякі соління, горіхи, гриби і крупи. З борошняних виробів дозволяється чорний і сірий хліб, сухарі і сушки. Любителям кави варто утриматися від цього напою, кращим питвом буде чай, морси, трав’яні відвари і киселі.

На перший погляд може здатися, що пост накладає досить великі обмеження в примі їжі, насправді ж асортимент страв, які можна вживати — дуже широкий. Пісне меню, рецепти якого будуть рекомендовані в цій статті, допоможе вам правильно організувати своє харчування в дні Великого посту. У цей період їжа, звичайно, повинна бути простою, але заборони на її різноманітність — не існує!

Що і як готувати в піст?

Щоб харчування в піст не виглядало якоюсь дратівливою дієтою, а приводило до смирення, умиротворення і усвідомленню життя, пропонуються рецепти пісних страв, засновані на старовинних російських традиціях з додаванням елементів сучасного кулінарного мистецтва. Продукти, що використовуються для них — смачні і прості у приготуванні. Тому, постите із задоволенням!

Щоб в пост ваше меню було різноманітним, рекомендуємо скористатися наступними порадами:

  • при приготуванні салатів комбінуйте свіжі овочі з різного роду заготовками — солоними, маринованими, замороженими, а також з рисом або інший крупою;
  • каші варять тільки на воді і без олії. А щоб поліпшити смак, готову кашу можна полити киселем, покласти заморожені ягоди, сухофрукти, мед, горіхи. Варіть каші з різних круп;
  • при приготуванні пісних супів важливим є правильна варіння овочів: всі вони повинні бути готові одночасно;
  • основою такого меню є овочі. Вони можуть бути в поєднанні з крупами і борошняними виробами. Не бійтеся експериментувати, наприклад: дуже смачні млинчики з прісного тіста з начинкою з обсмаженої цибулі з морквою;
  • не забувайте і про випічці, просто при замішуванні тіста виключайте яйця, молоко замінюйте водою, вершкове масло — маргарином або рослинним маслом. Так можна приготувати будь тісто — прісне дріжджове, пісочне.

Пісні страви не вимагають дорогих продуктів, вони смачні і легко готуються. Ось спробуйте:

пісне меню рецепти

Вінегрет з морською капустою

Це не тільки улюблена всіма закуска, її можна вживати, як гарнір і як самостійне блюдо, яке просто незамінне в меню людини, дотримує пост.

Інгредієнти:

  • консервована морська капуста — 100 г,
  • квашена білокачанна капуста — 100 г,
  • морква — 1 шт.,
  • картопля — 5 шт.,
  • буряк — 1 шт.,
  • солоні огірки — 1 шт.,
  • цибуля-ріпка — 1шт.,
  • консервований зелений горошок,
  • рослинне масло, сіль — за смаком.
Читайте також:  Жюльен: 3 смачних рецепта

Приготування:

Морква, картопля і буряк зварити, остудити і нарізати кубиками. Морську і квашену капусту подрібнити і додати до овочів. Туди ж відправити зелений горошок і нашатковану цибулю. Все посолити, додати рослинне масло і перемішати.

Загрузка...

Простий овочевий салат

Такий салат дуже простий у приготуванні, але його смакові якості приємно вражають.

Інгредієнти:

  • мариновані огірки — 1 шт.,
  • свіжі помідори — 1 шт.,
  • червоний цибуля — 1 шт.,
  • зелень — 1 пучок.

Для заправки:

  • гірчиця — 0,5 чайної ложки,
  • рослинна олія — 3 столові ложки,
  • сіль, чорний і червоний мелений перець — за смаком.

Приготування:

Все дуже просто: всі перераховані інгредієнти подрібнити, перемішати і заправити.

Салат з помідорів з гречкою

Вдале поєднання помідорів та гречки роблять цей салат смачним і ситним.

Інгредієнти:

  • готова гречана каша — 4 столові ложки (50-60 г),
  • томати — 1 шт. (150-100 г),
  • пекінська капуста — 30 р.

Для заправки:

  • рослинна олія — 3 столові ложки,
  • оцет 3% — 1 чайна ложка,
  • сіль — 1/5 частина чайної ложки.

Приготування:

Приготувати розсипчасту гречану кашу. Остудити її до температури, яку побажаєте. Пекінську капусту порвати руками. Помідори нарізати кубиками.Змішати капусту, помідори і варену гречку. При бажанні можна додати дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, а також солодкого перцю. Залити заправкою, посолити за смаком.

пісне меню

Загрузка...

Борщ з чорносливом

Цей борщ готується без м’яса, але він — ситний і смачний.

Інгредієнти:

  • вода 3 літри,
  • крупний буряк — 1 шт.,
  • пекінська капуста — 100 г,
  • картопля — 4 шт.,
  • морква — 1 шт.,
  • цибуля-ріпка — 1 шт.,
  • чорнослив — 100 г,
  • томатна паста — 1 чайна ложка
  • лимон — ½ шт.,
  • часник — 1 зубчика,
  • сіль — за смаком,
  • сушений базилік — за смаком,
  • зелень — за смаком,
  • Лавровий лист — 1 листочок.

Примітка: кому не подобається пекінська капуста, можна взяти білокачанну капусту.

Приготування:

Натерти буряк на крупній тертці. Покласти на сковороду, додати сік лимона, 3 столові ложки води і томатну пасту. Гасити все це протягом 15 хвилин. У цей час нашаткувати капусту, картоплю порізати кубиками, натерти моркву і подрібнити цибулю. У каструлю налити води і закип’ятити. Опустити туди капусту, картоплю, моркву та цибулю. Додати лавровий лист і сіль. Все це варити 15 хвилин. Помивши, порізати чорнослив. У киплячі овочі покласти чорнослив, тушкований буряк і базилік. Варити ще 15 хвилин. Борщ готовий. Додати в нього подрібнений часник і зелень. Дати борщу настоятися протягом 10 хвилин.Подавати зі сметаною.

Гороховий суп

Цей суп — пісний. Але, незважаючи на це, покуштувати його, залишиться задоволений, тому що він смачний і ситний.

Інгредієнти:

  • горох — 100 г,
  • картопля — 3 шт.,
  • морква — 1 шт.,
  • цибуля-ріпка — 1 шт.,
  • томатний соус — 1 столова ложка,
  • перець, лавровий лист, сіль,
  • коріандр, часник — до смаку.

Приготування:

Замочений горох промити і поставити варитися до напівготовності. Потім додати картоплю. Підсмажити морква, цибуля, додати подрібнений часник. Покласти томатний соус і приправи. Все добре перемішати, посолити. Обсмажені овочі перекласти в суп, розмішати. Суп посолити і ще варити протягом 10 хвилин.Подавати його гарячим, прикрасивши грінками.

Суп рибний з морепродуктами

Цей суп з риби і морепродуктів за італійським рецептом — дуже незвичайний і смачний. У ті дні посту, коли дозволено їсти рибу, він чудово підійде для обідньої трапези.

Читайте також:  Готуємо холодець з курки - 3 смачні рецепта

Інгредієнти:

  • вода — 1 літр,
  • риба — 500 г,
  • морський коктейль — 500 г,
  • томати — 1 шт.,
  • томатна паста — 1 столова ложка,
  • стебло селери — 1 шт.,
  • лимон — 1 шт.,
  • часник — 3 зубчики,
  • сіль — за смаком,
  • петрушка — пучок,
  • сушені трави (орегано, базилік, чебрець та ін.)

Приготування:

Зварити бульйон з риби. Дрібно порізати часник і селеру і обсмажити. Додати туди ж морський коктейль і тушкувати ще п’ять хвилин. Помідори обшпарити окропом і зняти з них шкірку, зробити з них пюре, яке разом з томатною пастою покласти в сковороду з обжаркой. Все це згасити ще 5 хвилин. Рибу з бульйону дістати, видалити з неї кістки і обробити на маленькі шматочки. У киплячий бульйон додати обжарку і рибу. Посолити. Варити протягом 10 хвилин. Суп готовий, додати в нього сік лимона і трави.

пісне меню рецепти у великий піст

Грибний плов

Пісне меню, рецепти якого тут наводяться, допоможе вам різноманітно харчуватися не тільки у Великий піст, але в наступні дні. Наприклад, цей грибний плов. Спробуйте його приготувати, він вам обов’язково сподобається!

Інгредієнти:

  • гриби лісові заморожені — 300 г (можна замінити шампіньйонами),
  • рис довгозернистий — 1 склянка,
  • морква — 1 шт.,
  • цибуля-ріпка — 1 шт.,
  • часник — 4 зубчики,
  • рослинна олія, сіль,
  • барбарис, аніс або приправа для плову.

Приготування:

Крупно порізати цибулю, моркву — брусочками. Морожені гриби залити водою і потримати так протягом години. Потім їх дістати з води, промити і порізати. У каструлю з товстим дном налити рослинне масло, нагріти його і протягом 5 хвилин обсмажити у ньому цибулю, додати моркву і смажити ще 5 хвилин. У каструлю з овочами покласти гриби, накрити кришкою і так тушкувати 10 хвилин.Потім додати сіль і приправи. Промитий рис рівним шаром викласти на гриби з овочами, не перемішуючи. Далі влити гарячу воду так, щоб вона була вище рису на 1 сантиметр.

Додати вогонь, довести до кипіння, закрити щільно кришкою. Вогонь зменшити, і варити поки не випарується вся вода. Додати очищені зубчики часнику. Протягом 10 хвилин ще варити на слабкому вогні, не знімаючи кришку. Далі вогонь вимкнути, плов перемішати, але ще 15 хвилин залишити його постояти під щільно закритою кришкою.

Голубці з овочами та рисом

Урізноманітнити меню допоможуть голубці з овочами і рисом. Вони виходять не гірше м’ясних, такі ж смачні і апетитні.

Інгредієнти:

  • капустяне листя — 8 шт.,
  • морква — 4 шт.,
  • цибуля-ріпка — 1 шт.,
  • рослинна олія — 30 г,
  • помідори у власному соку,
  • сіль, гвоздика, чорний перець горошком.

Приготування:

Капустяне листя покласти в киплячу підсолену воду і варити 5 хвилин. Потім їх вийняти шумівкою і обдати холодною водою. Щільні черешки злегка відбити.Відварити рис до напівготовності, змішати з овочами, попередньо тушкованими на рослинній олії, посолити. На середину капустяного листа покласти приготований фарш, згорнути трубочкою, загинаючи з боків. Укласти в каструлю, залити томатом, добувати приправи за смаком і дати закипіти. Потім поставити в духову шафу і тушкувати на повільному вогні до готовності.

Овочі — в банку

Дуже смачне пісне блюдо! Воно — красиво, ароматно, ну про користь і говорити нічого. Овочі, тушковані у власному соку, — що може бути прекрасніше!

Інгредієнти на банку місткістю 1,5 літра:

  • баклажан — 1 шт.,
  • невеликий кабачок — 1 шт.,
  • помідори — 300 г,
  • цибуля-ріпка — 1 шт.,
  • рослинна олія — 3 столові ложки,
  • сіль, приправи (хмелі-сунелі).

Приготування:

Баклажани очистити і порізати. Помідори занурити в окріп, зняти з них шкірку і подрібнити. Кабачки очистити, видалити насіння, нарізати кубиками. Нашаткувати цибулю. Всі овочі скласти в миску. Додати рослинне масло, сіль і приправи.Перемішати. Всі перекласти в суху банку, злегка утрамбовувавши. Щільно закрити кришкою або фольгою в 4 складання. Банку з овочами поставити на піддон і відправити в холодну духовку, яку відразу ж включити, встановивши температуру 110-130 градусів. Коли закипить, температуру знизити до 160-180 градусів і тушкувати 1 годину.

Читайте також:  Тісто на піцу: рецепти без дріжджів на кефірі та дріжджове тісто

Пісні млинці на мінералці

Млинчики за цим рецептом виходять красиві, з дрібними дірочками.

Інгредієнти:

  • мінеральна вода з газом — 1 склянка,
  • борошно — по потребі,
  • рослинна олія — 1 столова ложка,
  • цукор — 1 чайна ложка,
  • сіль — за смаком.

Приготування:

Мінеральну воду розмішати з борошном до консистенції сметани, додати столову ложку рослинної олії, сіль і цукор, розмішати. При необхідності розбавити тісто мінералкою до потрібної для млинців густоти, але не варто робити його дуже рідким. Гарячу сковороду змастити олією і випікати. Є млинці можна з медом, солоними рижиками або фарширувати овочевою начинкою.

Луковнік

Цей пиріг смачніше в гарячому вигляді, але можна його їсти і в холодному. Він — смачний, апетитний, з рум’яною скоринкою!

Інгредієнти:

  • борошно — 400 г,
  • дріжджі — 30 г,
  • цукор — 1 чайна ложка,
  • цибуля-ріпка — 400 г,
  • рослинна олія — 1 столова ложка,
  • сіль — за смаком

Приготування:

З борошна, теплої води і дріжджів замісити пісне тісто, з додаванням солі і цукру.Дати йому піднятися два рази. Після другого разу, розкачати його на кілька тонких коржів. Нарізати цибулю і обсмажити до золотистого кольору на рослинній олії.Далі на дно форми, змащену маслом, покласти тонкий коржик з тесту, її засипати обсмаженою цибулею, потім — знову корж, на неї — цибуля. Так зробити кілька шарів. Верхній шар повинен бути з тіста. З’єднати красиво краю. Луковнік випікати в добре розігрітій духовці. Діставши готовий пиріг, змастити його олією, накрити тканиною, і дати йому постояти кілька хвилин.

Монастирська каша

Ця пісна каша з різних круп — смачна, оригінальна і дуже корисна.

Інгредієнти:

  • різні крупи — в рівних пропорціях,
  • печериці — 400 г,
  • цибуля-ріпка — 3 шт.,
  • морква — 1 шт.,
  • рослинне масло — для обсмажування,
  • сіль, приправи — за смаком.

Приготування:

Перлову крупу попередньо зварити і промити. Пшенко довести до кипіння і злити воду. Гречку і рис промити. Гриби обсмажити з цибулею і тертою морквою. У каструлю викладати шарами: шар крупи, шар овочів, шар іншої крупи — шар овочів і т.д. овочів. Посипати приправами, посолити, залити водою до такого рівня, щоб вода була трохи вище верхнього шару. Довести до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати до готовності.

Пісна каша з «Геркулеса»

Ця каша з вівсяних пластівців підходить для пісних днів і дієтичного харчування.

Інгредієнти:

  • вівсяні пластівці — 1 столова ложка,
  • окріп — 100 мл,
  • сіль — за смаком.

Приготування:

Вівсяні пластівці заварити крутим окропом, накрити кришкою, можна трохи присолити, дати настоятися протягом 10 хвилин. Каша готова. Для смаку можна додати терте яблуко або сухофрукти, або мед, горіхи і т.д.

Пісна їжа — здорове харчування

Сподіваємося, що пісне меню, рецепти якого рекомендовані вище, допоможе вам правильно дотримати православні традиції під час Великого посту. Страви, які тут запропоновані, ви зможете легко приготувати і порадувати своїх домочадців. Крім того, рецепти пісних страв будуть корисні людям, що стежать за своїм здоров’ям, мають певні захворювання, а також — всім прихильникам правильно і здорового харчування .

Загрузка...

Дивіться також: