Огляд ранніх сортів солодкого перцю: характеристика, фото. Кращі сорти раннього солодкого перцю для Підмосковя, Сибіру та Уралу

Зібрати хороший урожай солодкого перцю під силу не тільки садівникам з південних регіонів країни. Сьогодні існує чимало сортів солодкого перцю раннього і надраннього терміну дозрівання, які можна вирощувати в умовах Уралу і Сибіру. Однак висаджуючи ці сорти, варто дотримуватися агротехніку вирощування культури.

Переваги ранніх сортів солодкого перцю

Селекціонери вивели сорти овоча, які вступають у плодоношення на 85-90-й день після посіву насіння. Такі сорти користуються попитом в холодних регіонах, що дозволяє зібрати хороших урожай до настання заморозків. Вирощують перець розсадним способом.

Ранні гібриди нічим не поступаються іншим сортам, мають ряд переваг:

· відмінний смак плодів;

· тривалий плодоношення;

· хороший імунітет;

· стійкість до примх погоди.

Сучасні різновиди перцю підходять для салатів, консервації, фарширування.

Кращі сорти раннього солодкого перцю для теплиці

Тепличні сорти перцю підходять для вирощування в будь-якому регіоні Росії. Вони дають відмінні врожаї, швидко визрівають і відрізняються гарним смаком.

Одним з популярних сьогодні сортів є «Вінні-Пух». Перець встигає визріти до настання заморозків, збір плодів закінчують в серпні. Для вирощування підійде звичайна плівкова теплиця або невелике укриття.

Сорт високоврожайний, ранній, від посіву насіння до збирання врожаю проходить близько 100 днів. При хорошому догляді з 1 кв. м. грядки вдається зібрати до 2 кг плодів.

Кущі компактні, низькорослі, не потребують опори. Зеленої маси не багато, що полегшує процес догляду та збирання плодів. Плоди м’ясисті, великі, маса кожного досягає 70 гр. Колір перцю в стадії технічної стиглості жовто-зелений, після достигання плоди набувають червоний відтінок. Сорт відноситься до толстостенным різновидів, добре переносить транспортування. Урожай стиглого перцю зберігається досить довго, зберігаючи товарний вигляд.

Не менш примітний для садівників сорт «Ластівка». Це великоплідний перець, який збирають через 120 днів після посіву. Маса плодів коливається від 90 до 100 гр. Шкірка гладка, стінка товста. Колір стиглих плодів від зеленого до червоного.

Читайте також:  Всі способи розмноження герані в домашніх умовах. Відповідні терміни для розведення, підготовка саджанців та догляд

Урожай дозріває дружно, добре зберігається і переносить транспортування. Перець підходить для цільноплідного консервування, приготування салатів.

Великоплідний сорт «Атлант» радує першими плодами через 75-80 днів, але повна стиглість перцю настає через 100 днів. Кущі потужні, середньорослі, потребують опори. Рослина стійка до різних хвороб, при будь-якій погоді дає хороші врожаї.

Плоди «Атланта» досягають до 20 см, важать не менше 100-150 гр. Пофарбовані в червоний колір, солодкі, м’ясисті і дуже ароматні. Сорт відрізняється гарною лежкістю плодів.

Солодкий перець для відкритого ґрунту: сорту, характеристики, фото

Сорти раннього перцю можна вирощувати без теплиці, але розсаду на грядку переносять тільки в середині або наприкінці травня, коли мине загроза заморозків. Кращими ранніми різновидами перцю серед городників вважаються сорти:

· «Жовтий дзвін»;

· «Джеміні»;

· «Товстий барон».

Вони відрізняються високою урожайністю, гарною лежкістю плодів, відмінним смаком. Підходять для свіжого споживання та переробки.

Сорт «Жовтий дзвін» достигає через 75 днів після висадки розсади в грунт. Кущі середньорослі, компактні, стійкі до хвороб, дають хороший урожай при будь-якій погоді. З 1 кв. м. грядки збирають від 2 до 6 кг плодів. Дозрівання перцю дружне, з одного куща збирають до 10 штук.

Плоди кубовидної форми, маса кожного досягає 150 гр. Стінки м’ясисті, м’якуш соковитий. У процесі дозрівання перці забарвлюються в жовтий колір. Урожай добре переносить транспортування.

Голландський сорт «Джеміні» вважається одним з найкращих для відкритого грунту. Рослина компактна, низькоросла, стійке до прохолоді і посухи. Плоди достигають через 2,5 місяця після висадки в грунт. Сорт «Джеміні» відрізняється великими жовтими плодами кубовидної форми. Маса плодів до 400 гр. З одного куща вдається зібрати до 10 перчин. З 1 кв. м. грядки досвідчені садівники отримують до 5 кг плодів.

Читайте також:  Високоврожайний виноград «Гурман»: опис та різновиди гібрида. Тонкощі посадки винограду «Гурман» і догляд за сортом

Солодкий перець сорту «Товстий барон» відрізняється раннім терміном дозрівання плодів. Низькорослі кущі, не більше 50 см у висоту, з кулястою кроною, не потребують опори. Плоди товстостінні, яскраво-червоні, без гіркоти. З одного куща збирають 7-9 плодів масою не менше 300 гр. Врожайність з 1 кв. м. грядки до 5 кг.

Сорти раннього солодкого перцю для Підмосков’я, Сибіру і Уралу: опис і рекомендації по вирощуванню

Для вирощування перцю на Уралі рекомендують вибирати районовані сорти, які пристосовані до суворого клімату. За відгуками досвідчених садівників кращими вважаються сорти «Янтар» і «Марадона».

Перець «Янтар» в суворому кліматі встигає за 112 днів. Кущі розлогі, середньорослі, потребують опори. У відкритому грунті висаджують за схемою 30 х 40 см, не більше 5 рослин на 1 кв. м. площі. При такій агротехніці вирощування врожайність становить до 7 кг за 1 кв. м.

Харчова цінність плодів висока. Перець універсального типу, підходить для свіжого споживання та переробки. Плоди товстостінні, гладкі, яскравого жовтого кольору. Маса перчин досягає 100 гр.

Голландський гібрид раннього терміну дозрівання «Марадона» цінується за свою стійкість до хвороб. Кущі потужні, середньорослі, потребують опори. Розсаду висаджують за схемою 50 х 60 див. Перші плоди знімають через 110 днів, масово урожай достигає до 125 дня вирощування.

Перці кубовидний, довжиною до 12 см, соковиті, без гіркоти. Середня вага плодів близько 250 гр. У стадії технічної стиглості урожай кольору слонової кістки, пізніше набуває червоно-оранжеве забарвлення. Врожайність досягає 10 кг з 1 кв. м.

В умовах Сибіру вирощувати південні культури важко, але місцеві жителі відзначають, що сучасні сорти раннього солодкого перцю дають гарні врожаї, легше переносять капризи погоди, більш стійкі до захворювань. Для суворого клімату найбільше підходять сорти «Товстосум» та «Колобок».

Сорт «Товстосум» був виведений місцевими селекціонерами для відкритого грунту. Це рослина середньоросла, висота куща не перевищує 50 див. Урожай дозріває через 130 днів від початку вегетації. Плоди товстостінні, червоного кольору, великі, вагою до 200 гр. Це один з м’ясистих сортів для північних регіонів. Підходить для свіжого споживання і цільноплідного консервування.

Читайте також:  Пізні груші: кращі сорти для південних і північних регіонів. Відмінності плодів і строків дозрівання пізніх груш

Особливо хороший урожай можна отримати на піщаній або суглинному ґрунті. Вирощують культуру розсадним способом, у відкритий грунт переносять на початку червня.

Сорт «Колобок» відрізняється кулястими сплющеними плодами. Кущ невисокий, компактний. Середня врожайність з 1 кв. м. грядки вдається зібрати не більше 4 кг перцю. Вага плодів досягає максимум 150 гр. Повністю визрів перець червоного кольору, соковитий, без гіркоти. Більше підходить для консервації.

В умовах Підмосков’я краще вирощувати ранні сорти солодкого перцю, які стійкі до різких перепадів температури. Популярними залишаються наступні сорти:

· «Буратіно»;

· «Єрошка».

Сорт «Єрошка» належить до високоврожайних. З одного куща вдається зібрати до 16 великих плодів. Це невибаглива рослина, легко переносить загущені посадки. Висота куща досягає 35 см, а плодоношення починається через 2,5 місяця від посадки. Плоди великі, але тонкостінні. Приємний смак без гіркоти. Перець більше підходить для фарширування і переробки. У стадії технічної стиглості колір плодів жовто-зелений, у міру дозрівання набуває червоний відтінок.

Сорт «Буратіно» підходить для вирощування у відкритому ґрунті, що особливо важливо. Плодоносити культура починається на третьому місяці вирощування. Кущі невисокі, але розлогі, ростуть у два пагони. Плоди подовжені, великі, середня вага досягає 120 гр. У стадії повної зрілості набувають червоний відтінок. Смак звичайний, без вираженої солодощі, м’якоть соковита. Стінки плоду тонкі. Цінується за високу врожайність. При грамотному підході з одного куща за сезон збирають до 10 кг плодів.

Сорт стійкий до посухи, добре переносить вологу погоду, затінення, рідко хворіє. Пагони міцні, не ламаються при сильному вітрі. Культура універсального призначення.