Огляд кращих сортів буряка: ранніх, середньостиглих і пізніх. Які сорти буряків краще за смаком, врожайності іншими ознаками: фото та опис

Буряк вважається однією з найдавніших сільськогосподарських структур. Люди почали її вирощувати близько двох тисяч років тому. Буряк досить невибаглива і має здатність пристосовуватися до різних температурних режимів. Тому вона чудово підходить як для теплого, так і для холодного клімату. На сьогоднішній день селекціонери вивели більше 70-ти сортів буряків.

За якими ознаками розрізняють кращі сорти буряка?

Різні сорти цього овоча розрізняються за:

· зовнішньому вигляду листя коренеплодів;

· врожайності;

· термінами дозрівання;

· смаком;

· розміром і вагою коренеплодів;

та ін.

Деякі дачники вважають, що імпортні сорти буряків багато в чому перевершують вітчизняні. Але це не так – як серед тих, так і серед інших є більш і менш гідні варіанти. Ми розповімо про кращі сорти буряків, рекомендованих до посадки у різних кліматичних умовах.

12 кращих сортів буряка

Бордо 237

Цей сорт радянські селекціонери вивели в 1943 році. Він відноситься до числа найбільш популярних серед середньостиглих. Рослини теплолюбні, посухостійкі, люблять хороше освітлення. Їх коренеплоди – круглі і рівні, діаметром від 12 до 15 см і масою до 500 г, м’якоть – бордова, ніжної консистенції. Буряк цього сорту стійка до хвороб і довго зберігається. З одного квадратного метра городу можна зібрати врожай до 8 кг.

Браво

Один з найбільш невибагливих і кращих сортів буряка, плоди досить довго зберігаються. У цій буряків гладкі темно-червоні коренеплоди з діаметром головки до 16 см і масою до 680 р. Як правило, в звичайних умовах сходить близько 98% засіяних насіння. Від перших сходів до стиглості буряків проходить від 3 до 7 місяців.

Валента

Плоди невеликі – до 330 г вагою, але вони довго зберігаються. Сорт дає високий урожай через 90 – 120 днів після перших сходів. М’якоть коренеплодів досить соковита, але має слабко виражені кільця. Стиглу буряк цього сорту легше інших висмикувати з землі. Вона витримує інтенсивні холоду, але урожай при цьому дещо знижується. В середньому, за 1 кв. м можна зібрати від 4 до 8 кг в залежності від умов.

Мона

Сорт відноситься до категорії середньоранніх і среднеурожайных. Хороший рік з кожного квадратного метра ділянки можна зібрати до 7 кг буряків. Одноростковое рослина дає коренеплоди темно-червоного кольору і циліндричної форми. Їх м’якоть дуже соковита, солодка і буквально тане в роті. Для того щоб уберегти рослину від хвороб, потрібно частіше проводити розпушування і підгодівлю.

Мулатка

Зовні коренеплоди виходять круглими і рівними, а їх м’якоть дуже темного бордового кольору. Вони невеликі — від 10 до 12 см в діаметрі, до 360 г по вазі. Ця буряк цінується за відсутність кілець і пряний цукровий смак. Крім того, рослина дуже невибаглива і практично не вимагає будь-якого догляду, крім поливання. Буряк Мулатка прекрасно зберігається весь зимовий період.

Незрівнянна А463

Незвичайні коренеплоди – однорідного кольору, від 8 до 10 см в діаметрі. Мають темно-бордову шкірку, а поряд з розеткою її колір переходить в сірий. Ніжна темно-червона м’якоть з кільцями має солодкий пікантний смак. Сорт швидко визріває – від 3 до 6 місяців. Плоди чудово підходять для будь-яких страв і довго зберігаються.

Пабло F1

Один з кращих сортів буряка – гібридний вид, виведений не так давно, але вже досить популярний. Основні переваги – невибагливість і смак плодів. Дозріває через 6-7 місяців, віддача врожаю доходить до 99%. При такій високій врожайності всі плоди виходять «один до одного» — рівні і гладкі, приблизно одного розміру – до 15 см в діаметрі. Маленький хвостик, яскраво-червона м’якоть без кілець роблять цей сорт дуже цінною культурою. Рослина чудово підходить для суворого клімату. Плоди без проблем зберігаються з осені до весни.

Рокет F1

Даний сорт важко переплутати з яким-небудь іншим. Така буряк використовується для самих різних цілей, в тому числі і для приготування страв високої кухні. Її коренеплоди циліндричної форми мають красиву глянсову поверхню. Їх забарвлення рівномірна, фіолетова ближче до розетки. М’якоть не має кілець. Принадність сорти доповнюють відмінні смакові якості, висока врожайність – до 7 кг буряків з кожного квадратного метра.

Детройт

Сорт дуже хороший для холодних кліматичних умов. Рослини не підмерзають навіть при інтенсивних весняних заморозках і дають ранні плоди середнього розміру. Під час свого активного росту буряк не вимагає активного і частого поливу. Плоди яскраво-червоного кольору не мають білястих кілець. Вага кожного коренеплоду не перевищує 210 грамів.

Болтарді

Також ранній і холодностойкий сорт. Характеризується хорошою врожайністю. Але коренеплоди виходять зовсім невеликими – від 10 см і 160 р. Буряк має темно-червоний колір, досить соковиту і смачну м’якоть. Незважаючи на явне наявність радіальних кілець, вони не мають білуватого відтінку, і сорт не втрачає своєї цінності з-за них. Самі плоди дуже рівні, красиво виглядають при продажу на викладенні.

Крім того, сорт характеризує добра збереженість плодів. Вони не бояться низьких температур і можуть зберігатися до півроку в умовах складу, або льоху.

Єгипетська плоска буряк

Має дуже великі коренеплоди – від 500 – 600 р. М’якоть має фіолетово-бордовий відтінок. Є невеликі радіальні кільця. Смак ідеально підходить для салатів, наприклад, для вінегрету. Строк достигання – середній. Дозрівання плодів настає через 80 – 100 днів після початку перших сходів на городі. Сорт стійкий до посушливих місцевостей. Має тривалий термін зберігання – більше 7 місяців.

Циліндра

Ці коренеплоди мають незвичайну форму – довгасту з невеликою «талією». Рослини середнього зросту, слабко піддаються захворюванням. Врожайність досягає досить високих показників – від 5 до 7 кг з кожного метра площі посадки. Солодкуватий смак дозволяє використовувати цю буряк для різних страв, від салатів до борщів і маринадів. Відсутність білястих кіл робить «закачування» з цим овочем дуже красивими. Пружна м’якоть зручна при їх різанні і тертці.

Потрібно зазначити, що не все залежить від сорту. Навіть кращі сорти буряка не дадуть потрібних результатів при поганому догляді. Дуже важливі правильність посадки, особливість догляду та умови. Для того щоб буряк мала красивий і яскравий колір, була смачною і довго зберігалася, дачникові необхідно знати основні правила.

1. Слід забезпечувати достатній полив. Після посухи забарвлення плодів стає менш яскравою, а м’якоть набуває сухі і світлі кільця.

2. Надмірна вологість також шкідлива. Коренеплід стає занадто великою, і тому водянистим. Всередині з’являються порожнечі, і це сильно знижує термін зберігання овочів.

3. Не варто садити буряки відразу після удобрення грунту органікою. При цьому плоди будуть мати гіркуватий присмак.

4. Слідкуйте за тим, щоб посадки не перебували в затіненні. Це знижує кількість цукру і корисних компонентів у складі м’якоті, від чого псується смак овочів.

Правильний вибір кращого сорти буряка дуже важливий. Якщо правильно посадити такі насіння і доглядати за ними належним чином, то ваш урожай вас обов’язково порадує як за обсягами, так і якістю.

Загрузка...