Кращі сорти цибулі ріпчастої. Які сорти цибулі вважаються кращими за відгуками досвідчених дачників: ранні, середньостиглі та пізні

Ріпчаста цибуля – це незамінний овоч для кожного господарства. Для вирощування культури на грядці необхідно правильно вибрати сорти. Вони можуть бути ранніми, середніми та пізніми. Вибір певного сорту повинен проводитися в залежності від того, коли господар хоче отримати урожай.

Ранні сорти

Ріпчасту цибулю характеризується нетривалим вегетаційним періодом і швидким дозріванням. До найбільш популярних сортів відносять:

· Фермер ранній. Плоди характеризуються круглою формою, тонкої лусочкою і щільною структурою. Овоч має досить великі розміри і може становити до 280 грам. Плоди мають жовту блискучу лусочку. Після дозрівання цибулі вона стає білою. Даний сорт характеризується тривалим зберіганням.

· Еллан. Є елітним ранньостиглим овочем. Його підземна і наземна частини досить швидко розвиваються. Цибулини можуть мати довгасту або круглу форму. Плоди мають вагу до 300 грам і характеризуються солодкуватим смаком. Для отримання хорошого врожаю рекомендовано проведення рідкісних поливів. Зберігання цибулі здійснюється протягом 8 місяців.

· Едельвейс. Цибулини характеризуються поперечно-епілептичними формами. На забарвлення луски безпосередньо впливає соковитість культури. Вона може мати жовтий або коричневий колір. У середньому маса однієї цибулини складає 85 грам. Сорт характеризується високою врожайністю. Листя є прямостоячого або напівпрямостоячою і має насичено-зеленим забарвленням.

Ранньостиглі сорти цибулі характеризуються не тільки швидким дозріванням, але і хорошим відсотком зберігання протягом тривалого часу.

Середньостиглі сорти

До середньостиглих сортів відноситься цибулю, дозрівання якого спостерігається протягом 110 днів після висадки. Найбільш часто в нашому регіоні проводиться висадка:

Читайте також:  Підбірка найбільш урожайних сортів помідорів для теплиць і відкритого грунту. Докладний опис, фото кращих сортів помідорів

· Алеко. Це однозачатковый сорт, що характеризується добре розвиненою наземною частиною. З одного сіянки проводиться формування декількох цибулин, маса яких досягає ста грам. Плоди мають щільну текстуру та круглу форму. Вони мають темно-фіолетовим забарвленням. Дана культура характеризується невисоким рівнем стійкості до хвороб. Саме тому культура потребує повноцінного догляду.

· Халцедон. Висадку даної рослини рекомендується проводити в південних регіонах нашої країни. Після висадки насіння культури збирати врожай можна по закінченню 95 діб. Середня вага одного плоду складає 90 грам. Сорт характеризується стійкістю до хвороб і хорошою здатністю до зберігання.

· Альвіна. Вирощування цього сорту здійснюється з сіянки або насіння. Після посадки культури збір врожаю проводиться через 110 днів. Форма цибулин є плескатої. Їх вага складає 85 грам. Характеризується приємний напівгострий смак. Лусочки цибулі можуть мати багрове, червону або бузково-рожеве забарвлення. Найбільш часто сорт застосовується для консервації.

· Сноуболл. Ця рослина характеризується білим забарвленням луски і досить великими плодами. Досить рідко цибулини випускають стріли. Рослина володіє стійкістю до шкідників і хвороб.

· Веселка. Є товарним середньостиглим сортом. Має плоско-округлу форму плодів, які досягають 120 грам. Суха луска має темно-червоний колір. Всередині цибулю білого кольору і характеризується наявністю червоно-фіолетового відтінку. Плоди характеризуються напівгострий смак. Завдяки яскравому кольору овочів їх широко використовують для приготування салатів. Сорт є однорічній культурою і може зберігатися тривалий час.

Читайте також:  Всі способи розмноження гортензії для новачків. Поради професіоналів, інструкція по розмноженню гортензії нащадками

· Глобус. Є среднепозним сортом, який досягає протягом 94 днів. Цибулина має овальну форму. Сухі лусочки характекризуются світло-коричневою або коричневим забарвленням. Всередині луска має білий колір і характеризується наявністю салатового відтінку. Середня вага плодів становить 85 грам. Дозрівають овочі одночасно і можуть зберігатися тривалий час.

· Марковський. Характеризується округлоплоскими цибулинами, вага яких досягає 300 грам. Після висихання лусочок вони знаходять жовте забарвлення. У деяких випадках луска має рожевий відтінок. Квадратний метр висадженого цибулі має врожай в 3-4 кілограми. Зберігається врожай повноцінно протягом півроку.

· Ред Барон. Це середньостиглий сорт, дозрівання якого здійснюється по закінченню 90 днів. Плоди характеризуються плоско-округлої формою. Незважаючи на досить невеликі розміри цибулин, даний сорт характеризується стабільною врожайністю. Середня маса одного плоду складає 20 грам. Для того щоб отримати великі плоди, рекомендовано проводити вирощування культури з розсади. Відмінною особливістю сорту є те, що до його складу входить аскорбінова кислота у великій кількості. Після дрозаривания спостерігається хороша дозреваемость культури. Цибуля має напівгострий смак, полэтому широко застосовується в кулінарії.

Середньостиглі сорти широко вирощуються в нашій країні, що пояснюється тривалим зберіганням і простотою у догляді.

Пізні сорти

Пізній цибулю досягає протягом 140 днів. Він характеризується тривалим зберіганням. В оптимальних умовах урожай можна зберегти до весни. Найбільш популярними сортами є:

· Вольський. Є пізньостиглі сортом, який дозріває за 135 днів. Вирощування культури здійснюється з насіння. Даний сорт характеризується овально-округлими плодами, вага яких досягає 150 грам. Суха луска має темно-пісочний колір. Овочі характеризуються напівгострий солодкуватим смаком. Сорт може зберігатися досить тривалий час. Всі плоди дозрівають одночасно.

Читайте також:  Огляд кращих сортів моркви: ранні, середні, пізні. Кращі сорти моркви для зберігання на зиму, особливості догляду для максимальної врожайності

· Волжанин. Дозрілі плоди мають прилеглу суху полову. Вага одного плоду досягає 130 грам. Цибуля має білу приємну на смак м’якоть, яка має виражену гостринку. Вегетація сорти тривати 140 днів. Якщо будуть надаватися відповідні умови, то плоди будуть зберігатися протягом 9 місяців. Якщо буде забезпечений хороший догляд і правильний полив, то це забезпечить високу врожайність.

· Фермер пізній. Відноситься до категорії пізньостиглих сортів і характеризується досить великими плодами, масою до 350 грамів. Суха луска характеризується темно-коричневим кольором. Цибуля характеризується стійкістю до захворювань і може зберігатися тривалий час.

· Сеттон. Вирощування даної культури проводиться, якщо виникає необхідність у тривалому зберіганні. Цибулини є досить великими і мають масу до 190 грам. Культура характеризується гострим смаком і жовтуватим м’якушем.

· Сноуболл. Це білий лук, вирощуванням якого займається велика кількість городників. Він може зберігатися до пізньої весни. З допомогою овоча готуються різноманітні салати. Великі цибулини мають правильну форму.

Існують різноманітні сорти цибулі, які відрізняються між собою за кольором, смаком та періоду дозрівання. Це дозволяє городникові вибрати найбільш прийнятний варіант овочів для себе.

Загрузка...

Дивіться також: