Кращі сорти редиски для вирощування в Росії. Огляд кращих сортів редиски різного строку достигання

Редис — культура, яку вирощували ще за часів Київської Русі. З появою інших овочів популярність редиски значно знизилася. Тим не менш, висадити цей коренеплід на дачній ділянці безперечно варто.

Всього 200 г редиски забезпечують половиною людини добової норми вітаміну С. Крім того, в коренеплодах міститься унікальна речовина, що запобігають утворенню ракових клітин кишечника, антоціан.

Класифікація редиски

Найбільш популярна ця культура в Китаї та Японії. Селекціонери з Азії вивели фіолетові та жовті сорти редиски. Існують коренеплоди білого кольору.

Цю культуру класифікують за термінами дозрівання:

• на ранні;

• середньостиглі;

• пізні сорти.

У Росії редис з’являється на прилавках одним з перших. Це холодостійка культура, тому всі його сорти витримують весняні заморозки. Ранні сорти редиски висаджують у відкритий грунт 15-20 березня, а перший урожай збирають вже 4-9 квітня. Збір коренеплодів закінчують у другій половині травня.

Середньостиглий та пізньостиглий редис збирають через 60-65 днів. Врожайність середньостиглих сортів редиски значно вище в порівнянні з ранніми сортами. У кращих сортів редиски середнього і пізнього строку дозрівання відсутня стрілкування і цвітіння, тому вони мають великий розмір коренеплодів.

Редис можна посіяти у відкритий грунт у другій половині липня або в першій декаді вересня. Такий редис практично не дає стрілок і підходить для вирощування на зиму. Він добре зберігається і володіє високою транспортабельністю.

Також не варто забувати про сорти-гібриди. Деякі з них призначені для надраннього збору врожаю. Всі гібриди володіють підвищеною крупноплідність і стійкістю до грибкових захворювань.

За смаковими якостями сорти редиски розділяють на дві групи: гострі і щадні сорту. Овочі з другої групи, як правило, гібриди. Такі сорти були виведені для людей, які страждають захворюваннями шлунка. Коренеплоди щадних сортів містять менше вітаміну С, ніж гострий редис, однак відрізняються підвищеним вмістом кремнію і інших мінералів, що поліпшують травлення.

Читайте також:  Модна колекція кросівок Puma. При чому тут Вінні-Пух?

Кращі сорти редиски раннього терміну дозрівання

Самий скоростиглий сорт редису — сорт «16 днів». Свою назву він отримав тому, що від посіву насіння в грунт до появи перших коренеплодів проходить 16 днів. Максимального розміру редис досягає через 21 день після посіву насіння на грядку.

Сорт відноситься до делікатної групі редиски. «16 днів» відмінно підходить для овочевих салатів. Його м’якоть містить багато вологи. Її колір білий. Смак ніжний освіжаючий. Навіть при мізерному поливі в редисці не утворюється гіркоту.

Форма коренеплоду кругла, колір — рожевий. Розмір редиски — близько 5 див. Бадилля невисока. Корінець маленький, довжиною 3-4 див.

Особливість сорту — перезрілі коренеплоди стають водянистими, тому зібрати урожай треба за 3-4 дні після дозрівання.

Сорт підходить як для посіву на грядку, так і для вирощування в теплиці. При весняній посадці у другій половині березня він дозріває до прояви грибкових захворювань, а при осінній — до настання морозів. Редис «16 днів» може зберігатися в холодильнику до двох місяців.

Кращі сорти редиски: фото сорту «16 днів»

До кращих сортів редиски відносять ранньостиглий сорт «Спека». Перший урожай збирають вже на 20-22 день після висіву у відкритий грунт. Редис формує коренеплоди округлої форми. Їх діаметр, зазвичай, становить 3-4 див. Важить редис, в середньому, 28-30 р. Має яскраво-червоний або малиновий колір залежно від місця посадки.

М’якоть щільна і біла. Смак злегка гострий. Пустот в коренеплоді не утворюється, він залишається соковитим навіть через тиждень після дозрівання.

Читайте також:  16+ і старше: кращі книги трилери як для жінок, так і для чоловіків. Перелік найкращих книжок трилерів останніх десятиліть

Сорт не уражується грибковими захворюваннями, не утворює стрілок і не цвіте. Бадилля низька, приблизно 8-10 см у висоту.

Свою назву сорт отримав тому, що володіє стійкістю до аномально високих температур. Однак, часті помірні поливи до появи сім’ядольних листочків обов’язкові. Особливо важливий регулярний полив при вирощуванні цього сорту в теплиці для запобігання утворення гіркоти в коренеплодах.

Сорт «Спека» краще підходить для посіву на відкритих ділянках. Перевагою сорту є рівномірність його коренеплодів. Розмір і форма у всього редиски однакові. «Спека» має чудовий товарний вигляд.

Фото редиски «Спека»

Сорт «Французький сніданок» чудово зарекомендував себе на території Росії. Форма редиски циліндрична. Діаметр становить 2-2,5 см, а довжина — 4-6 див. Колір коренеплоду яскраво-червоний з білим забарвленням у корінця. Корінь довгий, йде вглиб ґрунту на 6-8 см. Рослина формує потужну розетку бадилля, тому проріджувати редис необхідно частіше, ніж інші сорти.

Дозрівають плоди сорту «Французький сніданок» за місяць з моменту посіву на грядку. Для цього сорту дуже важливо підібрати сонячне, захищене від вітру місце. В півтіні коренеплоди стануть гіркими, їх розмір буде менше стандартного.

Смак коренеплоду трохи гострий. М’якоть редиски щільна і соковита, в ній не утворюються порожнечі. «Французький сніданок» добре зберігається і не втрачає своїх смакових якостей протягом трьох місяців.

Редис вирощують на протязі всього сезону з травня по вересень.

Ранній сорт редиски «Французький сніданок»

Кращі середньостиглі сорти редиски

«Червоний велетень» є одним з кращих сортів редиски середнього терміну дозрівання. Це сорт японської селекції, який отримав широке поширення в Росії з-за рекордної врожайності.

Читайте також:  Вибираємо собі новий запах: аромат моря, романтики, розкоші або закоханості? 10 нових і не зовсім нових ароматів, які пахнуть літом

Редис дозріває за 35 днів після посіву у відкритий грунт в теплому кліматі. У середній смузі і північних регіонах дозрівання редиски настає на 10-15 днів пізніше. З 1 площі посадки можна зібрати до 5 кг врожаю за сезон.

Рослина не утворює стрілок і володіє хорошим імунітетом, тому не схильний до грибкових захворювань. Коренеплід має потужний корінь, що заглиблюється в грунт на 6-8 див Завдяки цьому редис отримує всі необхідні поживні речовини для утворення великих коренеплодів.

Середня вага редиски становить 40-45 р. Його форма видовжена, колір червоний, дуже насичений. На зрілому коренеплоді добре помітні яскраві рожеві борозенки. Це відмінна риса сорту.

Перевагою сорту є те, що його можна висадити в півтіні. Рослина витримує низькі температури, тому «Червоний велетень» відмінно підходить для підзимового висаджування. Термін зберігання коренеплодів при такій технології вирощування становить 30 днів, а при весняному посіві — два-три місяці.

Кращі сорти редиски: фото сорту «Червоний велетень»

Сорт «Крижана бурулька» є кращим сортом редиски для північних регіонів Росії. Колір коренеплоду білий. Форма видовжена. У довжину редис досягає 10-15 див. Дозріває за 40-45 днів з моменту посіву у відкритий грунт, а при тепличному вирощуванні через 30-35 днів. Маса коренеплоду складає 35-50 г залежно від складу ґрунту і вмісту в ній поживних речовин.

Сорт дуже холодостійкий. Він формує врожай при температурі +8 °С і витримує тривале пониження температури.

Смак редиски гострий. М’якоть соковита і щільна, без пустот. Сорт «Крижана бурулька» може рости в півтіні при короткому світловому дні. Добре підходить для підзимового посіву в середній смузі Росії.

Кращий сорт редису для холодного клімату «Крижана бурулька»

Загрузка...

Дивіться також: