Кращі сорти груш: відмінності і переваги. Як правильно вибрати кращий сорт груш

Багато садівники-початківці хочуть посадити грушу, але не можуть визначитися з сортом. Існує багато сортів груш, кожен з яких має свої особливості.

Є три основних типи груш:

· Зимові

· Осінні

· Ранні

Як правило, ранні сорти вирощуються в чорноземі і дозрівають до кінця серпня. Сорти, які дають плоди з середини вересня по початок листопада, відносяться до осінніх. Зимові сорти вважаються найбільш стійкими. Плодоносять вони до початку міцних морозів. Нерідко такі сорти зривають ще до їх зрілості, щоб вони доспіли при зберіганні і придбали хороший смак.

Ранні сорти груш

Вважаються одними з найкращих сортів груш. Славляться своїми ранніми термінами дозрівання і плодоношенням. Мають соковиті плоди вагою близько 120г з тонкою шкіркою. Форма злегка нагадують пляшку. Плоди можуть довго провисіти на дереві, тим не менш, термін зберігання зірваних плодів невеликий.

Кращими сортами груш ранньої групи вважаються:

1. Липнева рання

2. Молдавська рання

3. Петровська

Липнева груша рання

Даний сорт груш вважається річним. За розмірами середнє дерево, крона круглої форми.

Кора дерева має коричневий колір із зеленим відтінком. Листя переважно овальної форми й зеленого кольору. Трохи загострені до кінця листка і дуже гладкі.

Маса плоду близько 150г. Плід жовто-зеленого кольору, маленький за розміром. На смак солодкий і соковитий. Дозріває до середини липня. Як правило, груша плодоносить на сьомий рік.

Молдавська рання

Літній сорт груш. Створений в результаті схрещування двох інших.

Високе дерево має пірамідальну крону.

Маса плоду не досягає 150г. Колір груші жовто-зелений з коричневим відтінком. Плід славиться своїм ароматів і кисло-солодким смаком. Дозрівають до середини серпня. Плід міцний, стійкий до легких морозів.

Читайте також:  Вирощування яблуні Синап: різновиди сортів, їх особливості. Поради по догляду за яблунею Синап: правильна посадка сорту, обрізка і підживлення
Загрузка...

Петровська

Отримана груша шляхом схрещування гібрида і окремого сорту. Дозріває влітку, в середині-кінці серпня. Хороші плоди у нормальній кількості дерево починає давати після третього року. Достатня стійкість до парші.

Дерево середніх за величиною розмірів, кора коричневого кольору. Листя на дереві не багато, вона гладка. Форма листя гостра, а колір темно-зелений.

Плоди довгасті, що нагадують сучасні маленькі лампочки. Колір груш – зелений, іноді зелено-жовтий з рум’янцем на боці. Можуть бути покриті маленькими коричневими крапочками.

На смак приємні, солодкі з часткою кислинки. М’якоть кремового відтінку. Зберігаються близько 10-15 днів.

Смак псується при дозріванні в дощовий рік – і це єдиний недолік даного сорту.

Осінні сорти груш

Кращими сортами груш осінньої групи вважаються:

1. Московська

2. Кокинская

3. Листопадова

Загрузка...

Московська

Осінній сорт, автори якого Потапов і Чижов. Дерево середнє, крона куляста, листя не багато. Маленькі чечевички овальної форми, притиснуті нирки.

Плоди асиметричні, один бік може бути набагато більше іншого. Маса плоду – 100г. Всередині груша біла, на смак солодка, не зовсім масляниста.

Якщо влітку мала кількість вологи, плоди стають терпкими, сухими. Плід стає зрілим у вересні. Це буде видно по його світло-жовтого окрасу, який настає з часом.

На дереві груші зберігаються дуже погано. Можуть зберігатися в холодильнику до півтора місяців. Щоб груші були набагато смачніше, можна зривати їх за кілька днів до їх пожовтіння.

Плодоносити дерево починає на четвертий рік посадки. Стійкий до морозу і захворювань.

Кокинская

Сорт «Кокинская» прийнято вважати осіннім. Дерево характеризується струнким стовбуром, з густою кроною листям і середнім розміром. Листя хвиляста, довга, зеленого кольору.

Читайте також:  Чим примітна груша «Память Яковлєва»: регіони вирощування, опис і характеристика. Технологія посадки груші та догляд за сортом «Память Яковлєва»

Плоди можуть досягати великих розмірів масою 150-200г. Дані плоди невеликі в довжину, зате дуже широкі. Дозрівають вони до вересня. У холодильнику можуть пролежати до одного місяця. Груші зеленого кольору, може бути присутнім рум’янець збоку.

Дерево досить урожайне, з віком приносить все більше і більше плодів. Для дорослого дерева 100кг плодів – не межа.

Дерево абсолютно не пристосоване до великої кількості вологи. Не рекомендується саджати дерево в піщаному ґрунті, бо можуть з’явитися тріщини з-за дуже швидкого зростання.

Листопадова

Є кілька видів «Листопадового» сорти груш. Звичайну прийнято вважати осінньої.

Дерево груші досить висока, гілки – скелетні і відходять під прямим кутом. Починає плодоносити від трьох років після посадки. Максимальні плоди можна побачити на п’ятому-шостому році.

Садити саджанці рекомендується до заморозків в осінню чи весняну пору року.

Зрілість плодів настає у вересні. Можуть пролежати в холодильнику близько двох місяців. Також можна заморозити їх, в такому вигляді вони зможуть лежати до кінця зими. При розморожуванні смакові якості залишаються незмінними.

Стійка до грибкових хвороб, так і до парші. Морози переносить гідно. Зустрічається практично у всіх країнах СНД і Європи. Вважається одним з найкращих сортів груш осіннього плодоношення.

Зимові сорти груш

Кращими сортами груш пізньої (зимової) групи прийнято вважати:

1. Ніка

2. Парижанка

3. Жозефіна Мехельская

Ніка

Дана груша являє собою досить високе дерево з темною корою та довгастої листям темно-зеленого тону.

Плоди великі, аж до 250г. Колір змішує в собі відтінки жовтого, зеленого і червоного. Гладка і тонка шкіра у плода.

Читайте також:  Особливості груші «Просто Марія»: опис сорту, його характеристики і фото. Рекомендації з вирощування груші «Просто Марія»: правильна посадка сорту і тонкощі догляду

Смак кисло-солодкий, м’якоть водяниста і ніжна.

З достоїнств потрібно відзначити хороший термін зберігання плодів. Не опадають занадто швидко, навіть при зрілості. А стійкість до морозів – це головна фішка даного сорту. Дерево здатне витримати мороз аж до 40 градусів. Стійкий до захворювань і бактеріям, що дуже важко уражається.

Сорт дуже живучий, добре адаптується. Не вимагає якихось особливих умов. Відмінно плодоносить з п’ятого року після садіння.

Плоди відмінно підійдуть як для звичайного вживання у свіжому вигляді, так і для консервування.

Парижанка

Завдяки схрещування двох сортів, французький селектор Фурсін, отримав цей. Такі груші нерідко можна зустріти на Україні, адже їх клімат просто відмінно підходить для їх вирощування.

Даний сорт являє собою високе дерево, яке має густим листям. Гілки дерева дивляться вгору.

Листя дерева довгі, темно-зеленого відтінку, з явними вигинами всередину.

Сорт дуже вимогливий до нирки і погано сприймає морози, хоч і є зимовим сортом. Нерідко з-за заморозків знижується плідність груші.

Жозефіна Мехельская

Груша починає плодоносити вже на другий рік. Дерево середнього розміру. Листя довга і пряма.

При повній стиглості колір плоду нагадує соломистий відтінок. Вся груша покрита коричневими крапками.

В прохолодних місцях, таких як комора або підвал, зберігаються відмінно. Про холодильнику немає й мови. При розморожуванні смакових якостей не втрачають.

Плід є ароматний, присутня частка кислинки, але в основному відчувається соковитий солодкий смак. Якщо грушу розрізати навпіл, можна побачити рожеву м’якоть.

Триматися плоди добре, не обсипаються навіть при сильному вітрі. Стійкість до морозів також хороша.

Загрузка...

Дивіться також: