Качка по пекінськи: рецепт китайської класики

Качка по пекінськи, рецепт якої ви знайдете в цій статті — це, мабуть, одна з найбільш знаменитих страв китайської кухні. Звична для слов’янського столу качка, в приготуванні китайських кухарів набуває зовсім інший смак і аромат. Як стверджують джерела, цей рецепт відомий з 14 століття, з часів правління китайської імператорської династії Юань. У ті далекі часи, як і зараз, качку натирали медом і запікали в спеціальній печі. Звичайно, вдома влаштувати таку піч неможливо, тому, щоб спробувати справжню качку, потрібно поїхати в Китай.

качка по пекінськи рецепт

У домашніх же умовах можна спробувати приготувати качку за схожим рецептом і технологією. Втім, вона, швидше за все, виявиться нічим не гірше пекінської.

Для приготування знадобиться:

  • Велика качка (бажано, вже не жива і без пір’я, інакше процес дуже затягнеться. Можна взяти і заморожену)
  • Рисове вино (або рисовий оцет, або херес) — третину склянки
  • Мед — 4 столових ложки
  • Олія кунжутна
  • Сіль (бажано морська)
  • Кунжутне масло
  • Соєвий соус
  • Імбир мелений
  • Перець чорний мелений

Як бачимо, всі інгредієнти цілком доступні і в наших магазинах. Проблема може виникнути хіба що з хорошою качкою, але замінювати її на іншу птицю ми вам все ж не радимо. Шукайте.

Приступаємо. Перший етап — приготування:

Якщо вам дісталася качка заморожена, її потрібно попередньо розморозити. І робити це не в мікрохвильовій пічці, а природним способом. Для початку вийміть її з морозилки і помістіть в холодильник. Зробіть це ввечері, на наступного вечора дістаньте з холодильника і залиште на ніч при кімнатній температурі.

Читайте також:  Овочева запіканка - оригінальний рецепт подачі овочів

Якщо качка вам дісталася свіжа, її потрібно перевірити на предмет неощіпанних пір’я, що залишилися нутрощів і тому подібного. Вимити й обсушити. У качки обрізати кінчики крил (верхні фаланги).

В районі шиї і гузки у качки може бути занадто багато зайвого жиру, нам він ні до чого, так що видаляємо.

Тепер качку необхідно підвісити за шию (так, саме так). Знайдіть для цього щось підходяще, у вигляді гака, або просто зробіть у неї на шиї зашморг із мотузки. Місце «підвіски» — краще над раковиною, оскільки робимо ми це для того, щоб влаштувати пташці гарячий душ. Кип’ятимо чайник і обдаємо її крутим окропом, в якості результату чекаючи, щоб шкіра качки побіліла.

Даємо воді стекти, витираємо качку паперовим рушником. Тепер беремо вино, херес або оцет і натираємо її зсередини і зовні. Даємо їй і собі відпочити хвилин десять. Після цього настає черга крупної солі. Вона також втирається в качку, зовні і всередині. Тепер качка відправляється в холодильник ще на 12 годин. Оскільки з неї витікатиме залишилася кров, краще надати їй вертикальне положення (підвісити, посадити на пляшку і т.п.), підставивши під неї ємність. Якщо справа з качкою ви затіяли вранці, то до вечора можна бути вільною. Увечері, через 12 годин, дістаємо качку з холодильника для нової процедури. Наступні 12:00 наша качка проведе знову в холодильнику, але вже в медовій «масці». Для цього ми її змащуємо медом, рівним шаром, і тільки зовні. І — знову в холодильник, у вертикальному положенні, на 12 годин. Тобто до ранку.

Читайте також:  Домашній хліб в духовці: прості рецепти

Другий етап:

Вранці включаємо духовку. Облаштовуємо її: вниз ставимо деко, над ним — грати для гриля. Коли температура досягла 190 градусів, дістаємо нашу качечку з холодильника і укладаємо на решітку, купкою вгору. У деко наливаємо склянку води (вона не дасть качці пригорати, та й жир потім відмиється простіше), а качку разом з усією конструкцією з решітки і дека накриваємо шаром фольги. Залишаємо запікатися протягом години.

Готуємо для качечки чергову «косметичну маску». Змішуємо соєвий соус, кунжутна олія, імбир та перець до стану густої маси. Через годину відкриваємо качку, знімаємо фольгу і видаляємо деко з водою. Беремо пензлик і змащуємо качку соусом. Додаємо вогню до 260 градусів і відправляємо качку назад зіграти хвилин на 20-25. Слідкуйте, щоб не пригоріла!

Через 25 хвилин (або раніше) дістаємо качку з духовки. Готуємо ще один соус — 2 ст.л. меду і 1 соєвого соусу. Змащуємо качечку і відправляємо назад, але вже під гриль. Качку ставимо на низ духовки, і через скло спостерігаємо, щоб вона встигла покритися рівним засмагою, але не встигла згоріти. Це справа на 5-10 хвилин в середньому.

Ну ось майже і все. Дістаємо качку з духовки, переконавшись, що корочка на ній тонка і хрустка. Залишаємо трохи охолонути. Тепер можна взяти гострий ніж і акуратно видалити всі кістки. М’ясо потрібно порізати дуже тонко, дотримуючись головне правило — на кожному шматочку повинна залишитися скоринка.

Читайте також:  Фаршировані макарони - привіт з Італії

В принципі, наша качка по пекінськи готова. Не рахуючи того, що займатися нею довелося добу або двоє, в цілому все робиться досить швидко і нескладно. Головне — вчасно згадати про цей рецепт і заздалегідь купити качку перед приходом гостей.

Щоб зробити подачу качки максимально автентичною, можна ще приготувати до неї рисові млинці.

Інгредієнти:

  • Півкіло рисового борошна
  • 2 яйця
  • Вода або молоко — близько 2,5 склянок.
  • 1 ч.л. солі, 1 ст.л. цукру, 2 ст.л. рослинної олії

Замішуємо тісто як для звичайних млинчиків, досить рідке. Випікаємо на млинцевій сковороді, бажано без масла. Нам не потрібні млинчики золотистого кольору, в оригіналі вони повинні залишитися блідими. Якщо ви складете гарячі млинці в стопку, вони можуть злипнутися. Так що краще готувати їх відразу перед подачею.

Як класичний гарнір беремо свіжі огірки, цибуля-порей і зелена цибуля. Нарізаємо соломкою перші два продукту, і дрібно — третій. Викладаємо гіркою на млинчик, додаємо качку і подаємо до столу.

Також до страви можна подають кисло-солодкий соус Хой Сін.

Качка по пекінськи рецепти якої, на відміну від багатьох популярних страв, як правило, не відрізняються від джерела до джерела і від кухаря до кухаря, дійсно є традиційним китайським блюдом. І хоча можливості наших кухонь не завжди дозволяють суворо дотримуватися технології приготування таких страв, це не привід відмовляти собі і рідним у можливості спробувати щось нове і цікаве.Приємного вам апетиту!

Загрузка...

Дивіться також: