Картопля сорту «Імпала»: характеристика та гідності, фото. Особливості вирощування сортового картоплі «Імпала»

З безлічі існуючих сортів картоплі городники воліють вирощувати ранньостиглі та високоврожайні, до них відноситься всіма улюблений сорт картоплі «Імпала». Але одних цих характеристик мало, щоб отримати багатий врожай. Потрібно знати всі особливості картоплі і принцип його вирощування.

Як відрізнити картоплю сорту «Імпала» від інших: фото бульб

Картопля цього сорту був виведений в Голландії, але до нас потрапив порівняно недавно. Його рекомендують вирощувати в південній і середній смузі, при хороших погодних умовах можна отримати два врожаї за сезон.

Зовні картоплю можна відрізнити від інших сортів за характерними ознаками:

· гладка товста шкірка без шорсткостей;

· кремовий колір шкурки;

· мала кількість поверхневих вічок;

· світла або м’якоть жовтувата;

· овальна форма.

Вага бульб середній, від 100 до 150 гр. Смакові якості хороші, колір м’якоті не змінюється при обробці. Крім того, плоди зберігають свій привабливий зовнішній вигляд протягом всього періоду зберігання, легко переносять транспортування. При зберіганні урожай не проростає.

Харчова цінність і призначення картоплі сорту «Імпала»

Бульби цього сорту містять в собі багато корисних речовин, вітамінів, білків і органічних кислот. Вміст крохмалю в бульбах до 14%, що порівняно мало для картоплі. Завдяки цьому, плоди під час варіння не розвалюються, але стають м’якими.

Сорт призначений для приготування різноманітних перших і других страв. Особливо смачними виходять супи-пюре.

Опис куща картоплі і біологічні особливості сорту «Імпала»

Сорт зарекомендував себе як середньоранній, від сходів до першого врожаю проходить всього 45 днів. Збір врожаю припадає на 65-75 день вирощування. З одного куща при гарному догляді вдається зібрати до 20 великих бульб. У промисловому масштабі це близько 50 т/1 га.

Урожайність сорту висока, не залежить від погодних чи кліматичних умов. Кущі добре переносять похолодання, посуху та інші зміни погоди. Стійкі до різних захворювань.

Картопляний кущ росте прямо, добре гілкується, утворює до 6 пагонів. Висота куща близько 75 см, листовий покрив хороший. Листя хвилясті, дрібні, яскравого зеленого кольору. Кущ рясно цвіте. Квітки білі з помаранчевої серединкою, зібрані в суцвіття.

Загрузка...

Переваги сорту картоплі «Імпала»

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що перевагами сорту є:

· скоростиглість;

· висока врожайність;

· хороші смакові якості;

· товарний вигляд;

· тривалий період зберігання бульб;

· стійкість до пошкоджень і примх погоди;

· стійкість до хвороб і шкідників.

Але без недоліків не обійшлося. Сорт має середню стійкість до парші, фітофторозу бадилля і ризоктониозу.

Підготовка бульб сортового картоплі «Імпала» до посадки

Бульби можна не прогрівати і не пророщувати перед посадкою в промислових масштабах. Але в домашніх умовах ці заходи значно збільшують врожайність.

Бульби проростають Імпали довго, тому для раннього врожаю їх краще заздалегідь закласти в тепло. Плоди витягують із сховища, викладають в овочеві ящики в один шар і виставляють на найсвітліше місце. Температура в приміщенні не повинна опускатися нижче + 20 °С протягом місяця. Після цього температуру знижують до 15°С.

Досвідчені садівники рекомендують пророщувати картоплю в горщиках. Для отримання раннього врожаю бульби висаджують у горщик на початку березня, тоді вже у квітні їх можна пересадити у відкритий грунт.

1. Горщики наповнити живильної почвосмесью, помістити розрізані бульби і добре зволожити грунт.

2. Тару накрити плівкою і прибрати в тепло до появи сходів.

3. Плівку зняти, як тільки з’являться паростки.

Для пророщування відбирайте здорові бульби з великою кількістю вічок. З них можна отримати більше врожаю. Перед посадкою в грунт обробіть плоди марганцівкою або іншими препаратами протягом 30 хв, після чого добре присипте золою.

Загрузка...

Агротехніка вирощування картоплі сорту «Імпала»

Овоч добре росте і розвивається в будь-якому грунті, але для підвищення врожайності слід дотримуватися деяких правил вирощування.

Науково доведено, що великий урожай картоплі можна зібрати тільки у відкритому грунті. Добрими попередниками під Імпали будуть боби, капуста, озимі злаки, кукурудза, багаторічні трави. Вкрай не рекомендується висаджувати сортову картоплю після томатів, перців або баклажанів. Крім того, потрібно дотримуватися сівозміни, і не вирощувати бульби два роки на одному місці.

Вирощують картоплю на легких та середніх ґрунтах, тому для початку доведеться подбати про її розпушення. Плоди з хорошими товарними характеристиками можна отримати на грядках багатих гумусом. Під посадку вносять золу.

Грядки розташовують з півночі на південь або з півдня на схід, оскільки вони отримають більше сонячного світла, що сприятливо позначається на врожайності. Висаджують підготовлені плоди неглибоко, формують гребінь з грунту на висоту 7-10 див. Так картопля швидше вкорінюється, урожай виходить великим. Між лунками залишають до 30 см, а між рядами до 50 см.

Боронування проводять через 10 днів після посадки, щоб зруйнувати грунтову кірку, знищити бур’яни. Після рясного поливу або дощу грядки підгодовують настоєм коров’яку, пташиного посліду або перегноєм. Сходи з’являються при температурі повітря від + 18°С.

Як зібрати два врожаї картоплі сорту «Імпала»

Скоростиглий сорт дозволяє виростити два врожаї за сезон, але для цього застосовують маленьку хитрість.

У похмуру погоду перший, найбільш ранній урожай збирають, підкопуючи кущі. Прибирають тільки самі великі бульби, а кущ знову прикопують. Грядку рясно поливають. За місяць дрібні бульби нарощують масу, з’являються ще плоди. Таким чином, можна підвищити врожайність грядки в два рази.

Особливості догляду за сортовим картоплею «Імпала»

Цей сорт здатний плодоносити в сухому грунті, але врожайність значно скорочується. Щоб зібрати максимально високий урожай, потрібно дотримуватися рівень вологості грунту. Кущі добре утворюють бульби у зволоженому, повітропроникні грунті. Для цього грунт на грядках завжди підтримують у вологому стані.

Якщо літо видалося дощовим, то атмосферних опадів цілком може вистачити. Не забувайте вчасно рихлити земляну кірку.

Підживлення грядок роблять дозовано. Органіку застосовують восени під оранку або рано навесні. А ось мінеральні добрива, особливо азотні, вносять обережно. Їх надлишок негативно позначається на смакових якостях бульб. Фосфорно-калійні підгодівлі роблять тільки восени, після збору врожаю. У період вегетації мінеральними добривами краще не користуватися.

В період активного зростання і розвитку куща, його обробляють від фітофторозу. Думка багатьох садівників про те, що бульби мають імунітет від цього захворювання, а, значить, кущ не потребує обробки – помилкове. Справа в тому, що кількість врожаю безпосередньо залежить від здоров’я куща. Коли на листках з’являються перші ознаки фітофторозу, бульби перестають активно рости, врожайність падає. Краще запобігти таку ситуацію, зробивши профілактичне обприскування.

Загрузка...