Зливу угорка: популярні сорти, їх переваги та характеристики. Особливості агротехніки сливи угорка: посадка дерева, технологія догляду за сортом

Зливу угорка росте повсюдно, крім регіонів з суворими зимами. Це звичайна слива домашня, яка була завезена в Росію в 1900 році з Угорщини. Сьогодні різновидів цього сорту багато, всі вони мають свої переваги і недоліки. Про них і поговоримо.

Зливу угорка: найпопулярніші і морозостійкі сорти

Всі сорти сливи угорка схожі між собою. Плоди дерева яйцевидної форми, темно-фіолетового кольору. Це кращі сорти для приготування чорносливу. Наведемо найбільш популярні різновиди дерева, які вирощують в центральній частині Росії:

• Московська;

• Білоруська;

• Вангейгейма.

Угорка Московська або Царицинському володіє хорошою зимостійкістю. Дерево самоплодное, не потребує запилення. Плодоносить темно-червоними плодами, які підходять для приготування пастили, джемів, консервації. Плоди середньої величини, шкірка покрита нальотом. М’якоть бурштинового кольору, соковита, кисло-солодкого смаку.

Сорт стійкий до хвороб і змін погоди. Дерево добре відновлюється після суворої зими, невибаглива у догляді. Врожайність дорослого дерева до 40 кг за сезон.

Недоліком угорки Московської є пізніше плодоношення. Перший урожай слив можна зібрати через вісім років вирощування.

Уенгерка Білоруська підходить для вирощування в північно-західних регіонах Росії. Цей невибагливий сорт рідко хворіє, практично не уражається шкідниками, добре переносить зиму і відлиги. Плодоносить дерево гарними темними плодами з яскравою жовтою м’якоттю. За смаком сливи солодкі, але є деяка кислинка.

Сорт самоплідний з гарною врожайністю. Доросле дерево дає до 35 кг плодів, які повністю дозрівають в кінці літа. Сливи підходять для сушіння і переробки.

Перевагою сорту є ранній початок плодоношення. Вже через чотири роки після посадки можна сбирать перший урожай. Недоліків не помічено.

Читайте також:  Картопля «Аврора»: опис сорту, достоїнства і недоліки. Як одержати високий урожай картоплі «Аврора»

Уенгерка Вангейгейма вважається найбільш зимостійкою. Дерево швидко розвивається і рано починає плодоносити. В одного п’ятирічного дерева можна зібрати до 20 кг плодів. Врожайність збільшується з віком дерева. Пік її припадає на десятий рік вирощування, коли за сезон збирають не менше 70 кг.

Плодоносить дерево темно-синіми сливами, смак яких перевершує всі очікування. Це солодкий сорт, який підходить для приготування чорносливу та консервації.

Перевагою угорки Вангейгейма є здатність плодів довго триматися на гілках. Навіть перестиглі сливи не обсипаються.

Сорти сливи угорка для південних регіонів

Найбільш затребуваними в південних регіонах вважаються сорти:

• Воронезької;

• Дивовижна;

• Корнеевская.

Угорка Воронезької була виведена в результаті селекції сортів «Ренклод Зелений» і «скороспілка Червона». Сорт для теплих регіонів з м’якими зимами. Дерево пізнього строку цвітіння, плодоносить великими темними плодами. Сливи дуже смачні, соковиті, ароматні. Знімають їх з дерева в стадії технічної стиглості, дозріває урожай у процесі зберігання.

Недоліками сорту є самобесплодность і схильність до підмерзання квіткових нирок. Для хорошого врожаю необхідні сорти запилювачі з відповідним терміном цвітіння.

Пізній сорт угорки Дивовижна широко поширений в теплих регіонах. Дерево самобесплодное, вимагає перехресного запилення. Сливи середньої величини, темного кольору з зеленою м’якоттю. Смак відмінний, в міру солодкий. Сорт стійкий до посухи.

Недоліком угорки Дивовижна є погана вызреваемость деревини, пагони часто підмерзають при зимових відлигах.

Угорка Корнеевская відноситься до повністю самобесплодным сортам. Плодоносить рано, вже на п’ятому році вирощування. Сливи пізнього терміну дозрівання, встигають до кінця серпня. Плоди великі, м’якоть бурштинового кольору, соковита і смачна.

Читайте також:  Екологічні народні засоби від молі всіх видів. Допоможе герань від молі в будинку?

Перевагою сорту є стійкість до посухи і хороша опірність хворобам. Серед недоліків відмічено підмерзання квіткових бруньок і недовговічність дерева. Вже через 12-15 років сливу слід замінити.

Найбільш урожайні сорти сливи угорка

До сортів з гарною врожайністю відносяться різновиди угорки:

• Італійська;

• Пулковська;

• Ажанская.

Угорка Італійська відноситься до теплолюбні сортам, які не переносять морози. Добре плодоносить зливу в Сочі. Плоди великі з невеликою кісточкою, відмінного смаку. Врожайність дерева вище 50 кг за сезон. Бували випадки, що кількість плодів доходило до 200 кг.

Сорт самоплідний, середньостиглий, не переносить посуху. З цієї сливи виходить смачний і м’ясистий чорнослив.

Серед недоліків угорки Італійської відзначена погана зимостійкість, нестійкість до хвороб.

Угорка Пулковська плодоносить плодами середньої величини. Сливи темно-червоні з характерним нальотом, м’якоть жовта, кисло-солодка. Сорт призначений тільки для переробки, у свіжому вигляді якість плодів не висока.

Дерево починає плодоносити на п’ятому році вирощування, середня врожайність-понад 25 кг. Сорт самоплідний, не вимагає запилювачів. Врожайність зростає з кожним роком, плодоношення стабільний.

Серед недоліків виявлена низька опірність шкідників, нестійкість до грибкових захворювань, погана зимостійкість і схильність плодів до розтріскування.

Угорка Ажанская славиться раннім і рясним плодоношенням. Вже на п’ятому році вирощування з дерева можна зібрати до 25 кг сливи. Пік плодоношення припадає на 10-12 рік вирощування, коли дерево дає більше 70 кг слив.

Читайте також:  Топ-10 кращих сортів капусти броколі для різних регіонів країни. Особливості вирощування брокколі в Підмосковї, Сибіру і на Уралі

Сорт самоплідний, але наявність запилювачів вітається. Плоди великі з восковим нальотом, щільні. М’якоть зеленуватого відтінку, без волокон, в міру соковита, солодка. Сливи добре зберігаються в свіжому вигляді, переносять транспортування.

Перевагою сорту є здатність плодів довго триматися на гілках, сливи не обсипаються навіть перестиглі. Недоліком угорки Ажанскої є схильність до грибкових захворювань ирастрескиванию плодів. Особливо це помітно в дощове літо.

Загрузка...

Особливості посадки і вирощування сливи угорка

Сливу угорку висаджують на південній стороні ділянки, уникаючи низинних місць, де буде накопичуватися сніг і дощова вода. Коренева система дерева не переносить сусідство з грунтовими водами. Найкраще саджанець розмістити на підвищенні.

Добре росте і розвивається угорка на родючих рихлих грунтах з нормальною кислотністю. Саджанці розміщують на відстані чотирьох метрів один від одного, так як дерево сильноросле. Посадкову яму заповнюють родючим ґрунтом, який попередньо змішують з мінеральними добривами.

У догляді угорка невибаглива, досить стандартних процедур. За сезон дерево поливають 3-5 разів, в залежності від погоди. Старі дерева поливають рясніше, ніж молоді. На одне доросле рослина йде до 10 відер води.

Щоб уберегти сливу від хвороб, не забувайте про профілактичних обробках навесні, поки не розпустилися бруньки. Використовують комплексні препарати: «Фітоверм», «Акарин» та інші. Обприскування повторюють у міру необхідності.

Підгодовують сливу за певними правилами:

• раз на три роки вносять органіку;

• раз в два роки вносять мінеральні комплекси.

До чотирирічного віку дерева дозу добрив знижують у два рази, після чого норму розраховують на дорослу рослину.

Загрузка...

Дивіться також: