Дієтичні страви: готуємо на пару

Дуже часто молоді господині, які стежать за фігурою і прагнуть до здорового харчування, задаються питанням, що можна готувати на пару і як зробити такі страви смачними. Так от — правильно використовуючи пару, можна приготувати практично будь-який продукт: м’ясо, рибу, овочі. Дивовижний смак мають парові вареники — вони виходять набагато ніжніше, ніж ті, які готують традиційним чином.

Якого ефекту ми добиваємося, якщо готуємо на пару? По-перше, отримуємо здорову їжу, оскільки страви готуються без жиру, зберігаючи при цьому свій природний смак. По-друге, якщо ми готуємо на пару, наприклад, м’ясо чи рибу, то ці продукти залишаються дуже соковитими. При звичайному варінні сік йде в бульйон, і м’ясо або риба, втрачаючи свої екстрактивні речовини, стають несмачними.

Ми розповімо про основні прийоми, які треба знати, якщо ми готуємо на пару. А також дамо кілька слушних порад з приводу того, як правильно готувати на пару без пароварки. Знаючи ці тонкощі, ви зможете придумати свої рецепти парових страв.

Треба сказати, що готування на пару під силу навіть людям з дуже скромними кулінарними знаннями. Так що для початківців господарок рецепти таких страв стануть хорошим стартом для подальшого збагнення таємниць гарної кухні.

Читайте також:  Як приготувати плов: 23 найсмачніші рецепти плову

Відразу обмовимося, що всі рецепти, наведені нижче, можна використовувати як для приготування в сучасній пароварці, так і в звичайній каструлі, в яку вставляється так звана парова корзина або звичайне сито. Важливо, щоб продукт не стикався з водою (у пароварці це передбачається за замовчуванням), каструля повинна бути щільно закрита, а продукти закладаються тільки після того, як вода почала кипіти. Слідуючи цим нехитрим правилам, ви навчитеся правильно готувати на пару.

Парова тріска під голландським соусом

Інгредієнти:

  • 500 грамів риби
  • сіль, перець, спеції

Для соусу:

  • 3 сирих жовтка
  • 150 грамів вершкового масла
  • 2 столові ложки холодної води
  • 2 столові ложки лимонного соку
  • сіль, перець

Спосіб приготування:

Підготовлену рибу посипати сіллю, перцем і спеціями, які ви віддаєте перевагу, скропити лимонним соком і закласти в пароварку. Готувати 7-10 хвилин. До цього блюда ідеально підходить правильно приготований на пару класичний голландський соус.

Спосіб приготування соусу:

У мисці змішати жовтки, воду, сіль, перець, помістити все це в парову баню і весь час збивати, додаючи по маленькому шматочку вершкового масла. Наступний шматочок додаємо після того, як попередній повністю з’єднається з жовткова масою. У підсумку повинен вийти густий і гладкий маслянистий соус. В кінці додати лимонний сік за смаком і знову гарненько збити.

Читайте також:  Як приготувати креветки

Голландський соус чудово підходить до нежирним сортам риби, приготованим на пару, а також до овочів.

Овочі, приготовлені в пароварці, дуже смачні і при цьому мають дуже привабливий зовнішній вигляд. Справа в тому, що при звичайній термічній обробці (варіння або обсмажування, не важливо) вони втрачають свій колір. При використанні пара цього не відбувається. Дуже красиво виглядає асорті з моркви, брокколі, цвітної капусти та шпинату.

як готувати на пару

Овочеве асорті на пару

(Подавати з рибою і голландським соусом)

Інгредієнти:

  • 100 грамів моркви
  • 100 грамів броколі
  • 100 грамів цвітної капусти
  • 100 грамів шпинату

Спосіб приготування:

Овочі вимити, очистити. Морква нарізати, капусту розібрати на суцвіття, шпинат звільнити від грубих стебел. Закласти овочі в пароварку (крім шпинату — його кладемо буквально за хвилину до закінчення готування) і готувати протягом 5-7 хвилин.

Викласти на плоске блюдо овочі, рибу, приготовану на пару, і полити все голландським соусом.

Вищеописаним способом можна готувати будь-яку рибу. Але є й інші рецепти приготування риби в пароварці, якими ми теж хочемо з вами поділитися. Виходять страви зовсім інші за смаковими властивостями.

Читайте також:  Як приготувати шарлотку з яблуками?

Риба на паровій бані

Інгредієнти:

  • 500 г рибного філе
  • 2 столові ложки соєвого соусу
  • чайна ложка натертого імбиру
  • чайна ложка каррі
  • сіль, перець
  • 1-2 столові ложки лимонного соку

Спосіб приготування:

Рибу вимити, обсушити, змішати з імбиром, соєвим соусом, карі, сіллю, перцем і лимонним соком. Помістити все в миску і поставити на парову баню. Готувати при щільно закритій кришці 7-10 хвилин. Виходить дуже ніжна рибка в пряному прозорому бульйоні. Подавати з розсипчастим рисом.

готуємо на пару

Загрузка...

Парові курячі котлети

Інгредієнти:

  • 500 грамів курячого фаршу
  • 1 яйце
  • 150 грамів білого хліба
  • стакан молока
  • 1 цибулина
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • сіль, перець, мускатний горіх

Спосіб приготування:

Хліб замочити в молоці. Цибулину дуже дрібно нарізати і спассировать на оливковій олії. Змішати фарш з обсмаженою цибулею, віджатим хлібом і яйцем, додати сіль, перець, мускатний горіх і гарненько все збити.

Обробити отриману масу на невеликі котлетки і помістити в пароварку. Готувати 7-10 хвилин. Для тих, хто любить рецепти дієтичних страв, можна рекомендувати готувати за таким принципом котлети з свинини, яловичини, риби.

Рецепти страв, приготовлених у пароварці, які ми запропонували вашій увазі, можна сприймати як базові і, відштовхуючись від них, придумувати свої дієтичні страви. Смачного!

Загрузка...

Дивіться також: