Гастротуризм: MusttoTry

Поїздки по всьому світу вже не рідкість — кожен з нас скоював подорожі різної тривалості і на будь-які відстані. Наступним кроком стає організація тематичних пригод, а що може бути краще, ніж поїздка в пошуках нових вражень від кулінарних шедеврів.

Загальні відомості

Гастротуризм — це оригінальний спосіб не тільки побачити нові країни і регіони, але і перейнятися їхньою культурою. Кухня є важливим елементом, що становить самобутність краю. Кожен народ сформував унікальний набір страв, які стають візитною карткою етносу.

Мета гастротуризма — знайомство з автентичною кулінарією, її традиціями та особливостями приготування.

Під час поїздки мандрівники не просто пробують нові страви, але тотально вивчають особливості культури, історії, звичаїв народу, розглядаючи їх через призму кухонних вишукувань.

Сьогодні можна замовити готовыйгастротур з опрацюванням маршруту, так і самостійно розробити подорож. Останній варіант набагато краще, тому що ви починаєте захоплююче пригода задовго до безпосереднього виїзду з дому.

Існуючі різновиди такого туризму мають свою класифікацію:

  1. Регіональні (італійські, голландські, французькі, кавказькі, азіатські й інші варіанти).
  2. Тематичні (винні, сирні, м’ясні, тури з традиційною випічкою).
  3. Святкові. Особлива категорія турів, які приурочені до конкретних свят (приклад, Октоберфест).

Чому варто спробувати

Кожен чоловік повинен спробувати гастротуризм на собі.

Причин, які роблять такий формат все більш популярним, досить багато:

  • Ви зможете повністю зануритися в атмосферу країни, а не обмежуватися перебуванням в стандартному готелі.
  • Отримаєте яскраві враження про регіон, а також заведете багато нових друзів — для місцевих жителів завжди приємно пригостити туриста національними стравами.
  • Підете від буденного формату відпочинку з перебуванням в готелі і стандартними екскурсіями.
Читайте також:  «Цифровий детокс» у Швейцарії: 10 видів відпочинку на будь-який смак

Якщо ви втомилися від покупних турів, якщо хочете зробити з відпустки справжня пригода — і якщо просто любите смачно поїсти, то гастрономічний туризм створений спеціально для вас.

Основні правила туризму «на кухнях»

При уявній простоті і доступності, гастрономічне подорож вимагає підготовки і планування. Справа в тому, що по приїзду в країну у туриста виникає стан ейфорії, при якій людина просто «розривається» між різними ідеями і витрачає багато часу на хаотичне відвідування визначних пам’яток. У випадку з гастротуром слід відразу визначити, що ви прагнете глибше зрозуміти народ і країну через місцеву кулінарію — це найважливіше завдання.

Досвідчені туристи та експерти в організації подорожей виділяють наступні правила, рекомендовані для бажаючих оцінити на собі всі принади гастротуризма:

  • Вивчіть кухню регіону, в який прямуєте. Інформації сьогодні предостатньо, тому перед тим, як вибирати напрямок поїздки, почитайте про кулінарії — оцініть її особливості, «приміряйте» на собі місцевий колорит, можна навіть подивитися кілька роликів про те, як готуються деякі страви (а якщо ще й самому спробувати зробити їх, то ви просто не втримаєтесь порівняти свій оригінальний варіант їжі).Якщо ви не любите гостру їжу, то гастротур в Мексику, приміром, вам не підійде.
  • Виберіть заклади, які варто відвідати. В епоху глобалізації складно знайти оригінальні місця, де можна спробувати справжню національну їжу. Тому варто підготуватися заздалегідь, склавши список ресторанів. До речі, все більше закладів сьогодні починають будувати своє меню навколо традиційних страв, створюючи відмінну «карту» для гурманів.
  • Складіть список того, що хочете спробувати. Складно приїхати в Японію і е спробувати справжні суші. А як відвідати Францію і не скуштувати фуагра (чи жаб’ячих лапок). Не варто робити величезний список — 5-7 позицій буде достатньо, тому що місцеві жителі доповнять його ще кількома десятками рад. Це точно!
  • Вивчіть культуру споживання їжі. У тій же Японії, перед тим, як приступити до їжі, вам подадуть тепле вологе рушник для обличчя і рук — якщо ви знаєте цю традицію, то отримаєте максимальне задоволення від прийому їжі. В кожній культурі є свої особливості поведінки за столом — вивчивши їх, ви краще зрозумієте і народ.
Читайте також:  Що потрібно взяти на море: список найнеобхідніших речей. Що виключити зі списку речей «на морі»

Гастрономічний туризм набирає популярність. Поки він ще розвивається і можна відчути його більш яскраво і з місцевою атмосферою. Збільшення попиту може привести до створення «показних» ресторанів для туристів, що дещо руйнує чарівність від подорожі.

Якщо ви хочете поїсти смачно, незвично і запам’ятати це на довгі роки, то сідайте за складання гастротура для себе прямо зараз.

Загрузка...

Наостанок – кілька маршрутів

В кожній країні можна виділити 3-5 регіонів (мінімум), куди варто поїхати. Для натхнення і завдання вектора ми допоможемо вам — нижче кілька близьких і дуже яскравих гастронаправлений для найближчого відпустки.

Читайте також:  Хрістіанія — рай для хіпі, головний біль для городян. Важлива інформація для тих, хто збирається в Копенгаген, фото

Італія (Тоскана, П’ємонт)

Ці області є одними з найпопулярніших серед туристів. Море, пейзажі, колоритні місцеві жителі і неповторна кухня. Всі страви, які пропонують місцеві заклади, мають багатовікову історію. З того, що варто спробувати — це рибні страви всіх типів і розмірів, ковбаси. В якості гарніру, обов’язково замовте овочеві рагу і інші суміші — спеції і яскраві кольори місцевих овочів роблять таку їжу справжнім витвором мистецтва.

Франція (Прованс)

В Італії і Франції складно виділити конкретні регіони — вся країна цілком один суцільний шанс поринути в розмаїття неймовірних смаків. У кулінарії Провансу тісно сплетені насичені аромати місцевих трав, велика кількість смачної риби, велика кількість свіжих овочів і фруктів — не дарма вона іменується «кухнею сонця». Обов’язково оцінити справжній рататуй, який і був створений в Провансі. І звичайно ж доповніть свій відпочинок келихом вина — без нього вам просто не дозволять піти з ресторану.

Іспанія (Каталонія)

Дуже багато м’яса і овочів — це відмітна особливість кулінарії Каталонії. Цей регіон запропонує вам спробувати не просто іспанські страви, але і національні каталонські. Квасоля, равлики, сливи, кедрові горіхи — список компонентів можна перераховувати нескінченно.

А ще є Грузія, Марокко, Туреччина з її неймовірними солодощами та національними регіонами — здається, гастрономічним туристом можна бути все життя!