Гастрономічні памятки Судану та Тунісу. Ви ще не пробували фуль, шиа, сюй і тажин?

Країни Північної Африки здавна були населені арабами, євреями, європейцями, африканськими аборигенами. Природно, що таке розмаїття народів позначилось на стравах національної кухні цієї частини континенту. Традиційні страви Судану та Тунісу приваблюють багатьох прихильників гастрономічного туризму.

Кулінарні пам’ятки Судану

Територія цієї країни відрізняється безкрайніми пустелями, зеленими рівнинами і тропічними лісами. Вона завжди була ласим шматком для різного роду завойовників — італійців, французів, англійців. Тому не дивно, що в національної кухні Судану об’єдналися традиції всіх народів, які залишили свій слід в цій країні. Основа всіх національних страв — боби, насіння кунжуту (у великій кількості), овочі, риба, птах.

До найбільш популярних страв Судану відносяться наступні:

1. Шиа — обсмажена баранина з цибулею, часником і перцем. Це блюдо вживають з великою кількістю спецій, які включають в себе кмин, різні види перцю, куркуму, кунжут, корицю і лимонний сік. Шиа присутній на кожному святковому столі Судану.

2. Фуль — бобові (переважно квасоля) з м’ясом, овочами і величезною кількістю спецій. Це блюдо не тільки дуже смачна, але і ситні, тому здатне замінити повноцінний обід.

3. Особливу перевагу місцеві жителі віддають арахісу. Його вживають в будь-якому вигляді і додають всюди: в м’ясо, десерти, випічку, соуси, які теж можна віднести до національного надбання.

4. Маш — це не менш популярне блюдо, яке представляє собою помідори, начинені м’ясом, рисом і все тими ж спеціями. Незвично і смачно!

Окрім традиційних страв, неодмінно варто спробувати місцевий хліб — хубз і кисра. Даючи рецепт цього хліба, суданці, мабуть, приховують якийсь інгредієнт, тому, випікаючи його самостійно, неможливо досягти ідентичної смаку.

Кулінарні пам’ятки Тунісу

Як і кухні всіх країн Північної Африки, туніська так само ввібрала в себе традиції своїх сусідів і завойовників. Майже всі її страви відрізняються гострим пряним смаком, який їм надає місцевий соус харісса.

До найпоширеніших національних страв Тунісу відносяться наступні:

1. Сюй — популярний серед місцевого населення суп з манної крупи і каперсів. Хто зважиться його спробувати, не відразу оцінить по достоїнству, оскільки він занадто нетрадиційний для нас.

2. Тажин припаде до смаку будь-якому гостю, так як в його основу входить омлет з сиром та м’ясом. Правда, обов’язкові для тунісців боби в ньому теж присутні, але вони лише підкреслюють смак страви.

Любителі м’яса і риби в Тунісі зможуть вживати їх в будь-якому вигляді і кількості, але варто мати на увазі, що місцеві жителі воліють підсолодити страви з цих продуктів медом, цукром, сухофруктами або свіжовичавленим соком. Якщо до цього звикнути, то можна отримати максимум задоволення від вживання таких страв.

Також варто спробувати різних молюсків, устриць, омарів, виловлених у місцевих водах. Їх подадуть з часником, шафраном і плодами шипшини, який у далекі часи був завезений в Туніс з середземноморських країн і з тих пір прижився, перетворившись в улюблену приправу. Жодного гурмана не залишить байдужим ситна, різноманітна і, часом, екзотична кухня країн Північної Африки.

Загрузка...