Все про чудові властивості лавандового масла. Як витягти максимум користі з масла лаванди, застосовуючи його в ароматерапії, домашній косметології та фітотерапії

Масло лаванди — один з головних інгредієнтів сучасної світової парфумерії і лікарський засіб з безліччю дивовижних якостей. Володіючи флакончиком лавандового масла, можливо значно поліпшити своє здоров’я і красу.

Примітні особливості та користь олії лаванди в загальних рисах і деталях

Простори фіолетово-аметистовых полів лаванди — символ Провансу, чарує мандрівників і одні з найбільш значущих у світі плантацій цієї рослини.

Лавандою прикрашають сади, її зацукровані квіти цінують кондитери, сушеними гілочками ще в Середньовіччі перекладали постільна білизна для додання йому аромату…

Але особливо варто сказати про її маслі, в якому зосереджена вся суть користі рослини.

Масло лаванди належить до категорії елітних ефірних масел не тільки через своїх унікальних якостей, але із-за дорогого виробництва — для отримання 100 мл продукту, потрібно 10 кг чудового сировини, тобто свіжих квітів лаванди вузьколистої (Lavandula officinalis).

Найвищим якістю відрізняється лаванда, зібрана для цієї мети у Франції.

Ефірне масло лаванди виробляють методом дистиляції (перегонки з водяною парою), що істотно відрізняється від технологій минулих століть, не дозволяли отримувати настільки чистий продукт.

Готове масло прозоро і практично безбарвний (тільки легкий жовтуватий відблиск), легке і текуче. Запах — звичайно ж чудова лаванда, але, крім квіткової палітри, присутні ледь вловимі гіркуваті деревні нотки.

Важливо відзначити, що отримання якісного лавандового масла в домашніх умовах — нездійсненне завдання. Але іноді ці рецепти увазі не складну імітацію технології вилучення олії з свіжої рослини, а всього лише ароматизацію оливкової олії сушеними квітами лаванди — такий продукт нешкідливий навіть для вживання в їжу, але, звичайно ж, практично не має з цим ефірним маслом нічого спільного.

Ефірне масло лаванди — один з найулюбленіших компонентів парфумерів, її цінують виробники різноманітної уходових косметики і також вона придатна для домашніх засобів краси.

Але раніше все людство навчилося використовувати лаванду в ароматерапії.

Це можуть бути і прості ароматичні кулони, і аромалампи та змочені олією спеціальні палички з деревини, яким належить тліти, благоухая.

Причому, важливо відзначити хорошу сполучуваність лаванди з більшістю інших ефірних масел.

Аромат лавандового масла дуже корисний в побуті, оскільки:

• за рахунок антибактеріальних властивостей рослини в приміщенні з ним активно знищуються збудники хвороб, що передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом (що особливо важливо в осінньо-зимовий сезон грипу та ГРЗ);

Читайте також:  Як зняти нарощені вії

• запах рослини відлякує комарів.

З давнини лаванда затребувана для ароматизації постільної білизни — потрібно лише розвести кілька крапель у воді (приблизно 10-15 мл на 1 краплю), скропити нею білизна (але не робити його мокрим!) — та буде гарантовано міцний, здоровий сон без кошмарів і легке пробудження.

Але не тільки цим лаванда цінна для нервової системи, вона також зменшує дратівливість і підвищує стресостійкість, попереджає розвиток депресивних станів і неврозів, дарує приплив бадьорості і гарного настрою.

Щоб розслабитися на фізичному і психоемоційному плані після важкого дня, масло лаванди рекомендується додати у воду для ванни (в піну для неї).

А додавання олії лаванди в ванночки для ніг, не тільки знімає втому, але і знижує ймовірність появи мозолів при носінні взуття і зменшує пітливість ніг.

Вплив вдихуваного ефірної олії лаванди на організм людини можна продовжити такими її якостями, як:

• зменшення головного болю;

• нормалізація серцевого ритму;

• порушення апетиту;

• нормалізація підвищеного артеріального тиску;

• зміцнення природних захисних сил організму (включаючи імунітет і стійкість до негативного впливу навколишнього середовища, включаючи радіацію).

У чому полягає користь олії лаванди для молодості і краси

Відомо, що лавандова олія додавали в крему для шкіри обличчя ще у VIII столітті в Італії і хоча наука краси тих часів багато в чому сумнівна (чого вартий один лише свинець у білил!), сучасні провідні косметологи наполягають на вірності стародавнього вибору лаванди, адже вона дійсно ефективна для:

• нормалізації роботи сальних залоз (що дозволяє позбавитися від жирного блиску);

• звуження і очищення пор;

• зняття подразнення, лущення і почервоніння, незалежно від їх походження (зміни в гормональному фоні, неправильний догляд, погана екологія, нездоровий спосіб життя);

• загоєння ушкоджень, причому, завдяки лаванді навіть від сильної вугрової висипки може не залишитися слідів і шрамів;

• тонізації і «пожвавлення» в’яне, втомленою шкіри.

Завдяки лаванді шкіра стає ніжною, бархатистою, добре зволоженою.

Усе це досяжно, варто лише іноді додавати одну-дві краплі квіткового масла в порцію звичної уходових косметики, неважливо, покупної або за домашнім рецептом.

Читайте також:  Природні способи позбутися від прищів

Лаванда також благотворно впливає на стан волосся і шкіри голови і здатна:

• прискорити позбавлення від лупи і запобігти її появу;

• попередити випадання волосся і посилити, прискорити їх зростання;

• зняти роздратування з шкіри голови, перевантаженій, наприклад, використанням засобів укладання або невдалого догляду, або просто дуже чутливою;

• полегшити розчісування і укладання волосся;

• посилити їх блиск і шовковистість.

Можна вчинити просто — додати кілька крапель лавандового масла на одну дозу магазинного засоби догляду (шампуні, кондиціонери, маски).

Можна додати масло бонусним інгредієнтом в будь-яке домашнє засіб для волосся, причому, корисно враховувати, що лаванда добре поєднується з оливковою оліями, реп’яхову і кокосовим, яєчним жовтком, а ефективність її можна підвищити, якщо потримати засіб на волоссі під поліетиленовою плівкою та/або рушником.

Масло лаванди корисно втирати в кутикулу (для пом’якшення) і нігті (для зміцнення нігтьової пластини, надання їй більшого блиску при поліруванні, профілактики грибкових захворювань) у сполученні з оліями чайного дерева і абрикосових кісточок.

Ці кошти також прискорюють загоєння мікропошкоджень, які можуть виникнути при манікюрі і педикюрі.

Додаючи іноді кілька крапель олії лаванди в улюблений крем для рук, дуже легко привести їх в порядок після домашніх турбот (прання, миття посуду, вологе прибирання) і негативного впливу навколишнього середовища (будь то робота на дачі або зимові морози).

Масло лаванди ефективно в антицелюлітних засобах, зокрема, за рахунок властивостей посилювати циркуляцію крові і нормалізувати водний обмін в епідермісі, розгладжувати і підтягувати порушену структуру шкіри.

Також лаванда може посилити ефективність скрабів для тіла.

Які властивості рослини створюють користь олії лаванди в народній медицині

Інгаляції з маслом лаванди (воно і вода) допомагають при захворюваннях дихальної системи, зокрема, знімаючи закладеність носа, полегшує кашель і діючи як відхаркувальний.

Попутно вони також дуже корисні для порожнини рота, оскільки, будучи (як уже було відзначено) антисептиком, знищують шкідливі бактерії, що викликають, зокрема, карієс і пародонтоз.

Регенеруючу, протизапальну і легку знеболювальну властивості масла лаванди, дозволяють використовувати його для того, щоб:

• заспокоювати шкіру, яка постраждала від укусів комах (зменшує набряклість, почервоніння та свербіж);

• стимулювати одужання при багатьох шкірних захворювань (включаючи екзему і псоріаз), але, природно, тільки лаванди, без спеціальних препаратів, буде недостатньо;

Читайте також:  Пілінг обличчя в домашніх умовах

• прискорювати загоєння опіків і різних зовнішніх пошкоджень — ран, виразок, порізів.

Але дуже важливо відзначити, що використання нічим нерозбавленого олії лаванди (хоча б іншою олією, наприклад, абрикосовим) загрожує не лікуванням шкіри, а її пошкодженням.

Втирання коштів, збагачених ефірним маслом лаванди, істотно зменшує біль у м’язах після важкої фізичної роботи або занять спортом, відновлює перевантажені зв’язки і полегшує стан хворих суглобів (зняття набряків, поліпшення рухливості, зниження больового синдрому при русі).

Масажні засоби з лавандовим маслом рекомендуються навіть при захворюваннях хребта, а також для якнайшвидшого одужання при вивихах, розтягненнях і ударах.

Загрузка...

Що можна сказати про шкоду масла лаванди

Вплив лаванди у всіх формах, які тільки може приймати це рослина, на організм вагітних і годуючих жінок — тема багатьох жарких наукових дискусій, але останнім часом до них все частіше звучать думки про те, що в невеликих кількостях в олії лаванди немає шкоди для жінок в ці відповідальні і важливі періоди їх життя.

Більше того — помірна ароматерапія з лавандовим маслом здатна зменшити такі прояви токсикозу, як фізична слабкість і загальне нездужання, нудота та запаморочення.

Щоб уникнути шкоди від масла лаванди, воно протипоказано при вживанні лікарських препаратів, що містять залізо та йод, а також дуже небажано при їх нестачі в організмі в принципі (і зокрема — при анемії), оскільки окремі речовини в хімічному складі рослини перешкоджають засвоєнню цих мікроелементів.

Тривале та/або надмірний вплив лаванди на організм може погіршити стан при гіпотонії, тобто знизити тиск ще більше.

Незважаючи на те, що алергія на лаванду зустрічається рідше, ніж на інші рослини, популярні для вироблення ефірних масел, тим, хто не був знайомий з нею раніше, рекомендується до масштабного застосування лаванди (додавання у ванну, ароматерапії) брати її на пробу — досить нанести на згин ліктя краплю її масла (природно, розведеного чимось нейтральним) і почекати 4-6 годин — якщо за цей час не виникне симптомів (почервоніння, свербіж, чхання і т. д.) — лаванда безпечна в індивідуальному випадку.

Загрузка...

Дивіться також: